Έλεγχος του νερού στην Ελλάδα;

Έλεγχος του νερού στην  Ελλάδα;

Υπάρχουν αποφάσεις που ενώ φαίνονται άνευ ή μικρής σημασίας, στην πραγματικότητα, έχουν πολύ μεγάλη σημασία για όλους μας. Μια τέτοια, είναι και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το νερό και τις γεωτρήσεις.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ 150559, ΦΕΚ 1440 της 16-6-2011, μέχρι 31/12/2011, όλα τα άτομα και οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση νερού για οποιοδήποτε λόγο, θα πρέπει να καταθέσουν δικαιολογητικά για να πάρουν άδεια για υφιστάμενη χρήση νερού.
Αν δεν κάνουν αίτηση, η υδροληψία θεωρείται αυτοδικαίως παράνομη και οι αρμόδιες αρχές προχωρούν στην διακοπή της ηλεκτροδότησης και στην καταστροφή της γεώτρησης!

Η υπόθεση φαίνεται να αφορά κυρίως τους αγρότες. Στην πραγματικότητα, αφορά την προσπάθεια από τα παγκόσμια κέντρα εξουσίας, για τον έλεγχο όλων των παραμέτρων που θα βοηθούσαν κάποιον-ους να διεκδικήσουν μια ανεξάρτητη ζωή.

Προϋπόθεση οποιασδήποτε διεκδίκησης, είναι η δυνατότητα να έχει διάρκεια. Στο διάστημα αυτό, πρέπει να έχεις καλύψει, τουλάχιστον τα βασικά για να ζεις. Αν δεν έχεις καλύψει τα βασικά, τότε, όλη σου η έννοια δεν είναι να διεκδικήσεις ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Είναι να φας, για να μην πεθάνεις. Σ’ αυτό το επίπεδο, δεν υπάρχει πια καμιά απαίτηση, κανένα αίτημα, καμιά διεκδίκηση. Υπάρχει μόνο, η αδήριτη αναγκαιότητα να χορτάσεις την πείνα σου. Τίποτα άλλο.

Πως θα μπορούσαμε να φέρουμε τους ανθρώπους, ειδικά τους Ευρωπαίους, σ αυτό το επίπεδο; Η απάντηση, είναι απλή. Με τον έλεγχο, όλων των ουσιωδών στοιχείων που θα μπορούσαν να συνθέσουν μια ανεξάρτητη ζωή. π.χ. η ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο, που η ενέργεια, ελέγχεται κεντρικά.

Με την παρούσα ΚΥΑ, προχωράει ένα βήμα περισσότερο, ο έλεγχος του νερού. Το κράτος, θεωρεί το νερό δικό του αγαθό. Η δικαιολογία είναι πως ‘πρέπει να προστατευθεί το περιβάλλον και η δημόσια υγεία’[1].
Η πραγματικότητα είναι πως θέλουν να ελέγχουν το πόσοι και ποιοι από μας, θα έχουν νερό (άρα θα μπορούν να ζουν). Αν πάμε στην αίτηση- δήλωση που προτείνει η ΚΥΑ, βλέπουμε πως στην προέλευση του νερού, αναφέρεται ‘μεταβατικά ύδατα, παράκτια ύδατα, άλλο’.
Το νερό της βροχής, άνετα μπορεί να θεωρηθεί ότι ‘μεταβαίνει’ από τις ψηλότερες στις χαμηλότερες περιοχές. Αν λοιπόν φτιάξουμε μια δεξαμενή[2] και το μαζεύουμε, θα πρέπει να το δηλώσουμε και να πάρουμε άδεια χρήσης, αφού ανήκει στα ‘μεταβατικά’. Και ρωτάμε. Είναι προστασία της δημόσιας υγείας, το να δοθεί άδεια χρήσης για το νερό της βροχής από μια κρατική υπηρεσία; Ή είναι έλεγχος και τίποτα άλλο;

Στην ουσία προσπαθούν να ‘ελέγξουν’ ακόμα και το νερό της βροχής. Τα κριτήρια για το ‘μοίρασμα’ του νερού θα είναι οικονομικά και .. πολιτικά. Για να έχεις νερό, πρέπει να πληρώσεις. Αν δεν έχεις χρήματα, δεν σου δίνει την δυνατότητα να έχεις νερό. Από την άλλη, οι ‘αρμόδιες υπηρεσίες’, θα κρίνουν αν ‘έχεις ανάγκη’ για να χρησιμοποιείς το νερό. Μένει σε οποιονδήποτε από εμάς, καμιά αμφιβολία, πως η παγκόσμια εξουσία και οι ντόπιοι εντολοδόχοι της, θα χρησιμοποιήσουν και αυτή την δυνατότητα, για να ‘κόψουν’ το νερό, σε όποιον είναι αντίθετος με τις επιδιώξεις τους; Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση να μην ‘επηρεαστεί’ η διοίκηση[3] από τη δράση ατόμων αντίθετων στην εκάστοτε εξουσία.

Ποιο όμως είναι το αποτέλεσμα; Η εκμηδένιση των δυνατοτήτων για αυτόνομη διαβίωση.
Ας υποθέσουμε ότι οι φόροι, δεν σας έχουν τσακίσει. Έχετε ένα στρέμμα χωράφι, και θέλετε την ‘ελευθερία’ σας, ή είστε άνεργοι (πολύ πιθανό σενάριο). Σκέφτεστε να το καλλιεργήσετε και να καλύψετε βασικές ανάγκες διατροφής. Μπορείτε να το κάνετε χωρίς νερό; Ασφαλώς όχι. Τα φυτά, χρειάζονται νερό για να μεγαλώσουν. Άρα δεν έχετε καμία δυνατότητα να καλύψετε, κάποιες βασικές διατροφικές ανάγκες. Σας κάνουν με τον έλεγχο του νερού, να ‘τους έχετε ανάγκη’, επομένως υποκύπτετε στις όποιες επιθυμίες τους.
Η ανάγκη να έχετε δικό σας νερό, προκύπτει ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει τοπικό αρδευτικό δίκτυο. Οι γεωργοί, γνωρίζουν καλά, πως λόγω χρεών των ΤΟΕΒ στην ΔΕΗ, το ρεύμα από την τελευταία, δίνεται πολύ συχνά τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου: εκείνη την εποχή, αρχίζουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια, άρα τότε θα έχετε νερό. Είναι πολύ αργά για πολλές καλλιέργειες και σίγουρα επηρεάζει και τις υπόλοιπες[4].

Αν είστε επομένως ‘εντός’ δικτύου αρδευτικού, έχετε νερό τέσσερις με πέντε το πολύ μήνες και τους υπόλοιπους παρακαλείτε το Θεό να βρέξει. Αν είστε εκτός, (το πιο πιθανό), κάθε φορά η δυνατότητα χρήσης νερού εξαρτάται από τις διαθέσεις της εξουσίας.

Το να παραμείνει το νερό στον έλεγχο της κοινωνίας και να μην περάσει στον ολοκληρωτικό έλεγχο του κράτους, είναι ουσιαστική προϋπόθεση για να μπορούμε στο μέλλον να θέσουμε τα θεμέλια μια ανεξάρτητης ζωής.
Για αυτό η μάχη για την κατάργηση της κατάπτυστης ΚΥΑ, δεν αφορά τους αγρότες μόνο. Αφορά όλους τους ελεύθερους ανθρώπους ή εκείνους που θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν ελεύθεροι. Η ελευθερία μας προϋποθέτει και τον έλεγχο του νερού από την κοινωνία. Διαφορετικά οι όροι διαμορφώνονται δυσμενώς για τους πολίτες.

[1] http://sterea-news.blogspot.com/2011/01/blog-post_8898.html
[2] Είναι ακριβώς ό,τι ήδη έχει συμβεί στις ΗΠΑ. Εκεί, πολίτης, που έφτιαξε κτίριο έτσι ώστε να μαζεύει και το νερό της βροχής, έμαθε πως αυτό ‘απαγορεύεται’ γιατί, εμποδίζει το βρόχινο νερό να πέσει στη γη και να γίνει ‘επιφανειακό’. Το τελευταίο έχει ήδη πουληθεί σε επιχειρηματίες
[3] Ενώ η προηγούμενη υπουργός κ. Μπατζελή, είχε προτείνει οι άδειες να δίνονται από τους Δήμους που γνωρίζουν καλύτερα την περιοχή τους, η σημερινή ηγεσία, επέλεξε την επιλογή να την κάνει η κεντρική εξουσία.
[4] Π.χ. δεν μπορείτε να ρίξετε λίπασμα. Το τελευταίο πρέπει να συνοδεύεται από πότισμα

Πηγή: http://economist.gr/

Διαβάστε ακόμη:Που και πως βρίσκουμε νερό

9 σχόλια:

  1. Φίλε μου Θόδωρε, με όλο το σεβασμό θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω «λίγο» με το δημοσιογραφικό κείμενο που ανάρτησες. Ξέρω τις απόψεις σου και την αγωνία σου, αλλά γύρω από το θέμα «το νερό και η εκμετάλλευσή του» έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μια ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση και κατευθυνόμενη (για πολλούς λόγους ) διαστρέβλωση καταστάσεων. Δεν θέλω να μακρυγορήσω, αλλά αν υπάρχει ένα πρόβλημα σοβαρό στο οποίο πρέπει άμεσα να μπούν κανόνες και το κυριότερο να τηρηθεί αυστηρότατα η εφαρμογή τους, αυτό είναι η εκμετάλλευση του νερού. Επειδή αν δεν αλλάξει η κατάσταση, να είσαι σίγουρος οτι μετά από 20-25 χρόνια, τα παιδιά μας θα παίρνουν πόσιμο νερό με το δελτίο.
    Στον πολιτισμένο κόσμο υπάρχουν κανόνες που όχι μόνο τηρούνται, αλλά οι παραβάτες τιμωρούνται αυστηρότατα. Αν έχεις για παράδειγμα κάποιον γνωστό Κυπριακής καταγωγής, ρώτησέ τον σχετικά. Από τις απαντήσεις του θα μείνεις άφωνος.
    Εδώ δυστυχώς η κατάσταση είναι επικίνδυνα ανεξέλεγκτη. Από τις αλλόγιστες αρδεύσεις και την επακόλουθη εισχώρηση θαλάσσιου νερού στους υδροφόρους, έχει καταστραφεί η υπόγεια υδροφορία στην πλειονότητα των παρράκτιων πεδιάδων και από την εξαντλητική εκμετάλλευση, υπάρχουν περιοχές που ερημοποιούνται (π.χ. Nότια Κρήτη), η δε ερημοποίηση «βαδίζει» με γρήγορους ρυθμούς από Νότο πρός Βορρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ως γνωστόν, Μεσόγειοι παρορμητικοί και οι εκάστοτε κυβερνώντες, νομοθετούν παίρνοντας την άλλη άκρη, οπότε τελικά συνήθως λόγω πλημελών γνώσεων των υπαλλήλων που καλούνται να εφαρμόσουν τα νομοθετήματα, δεν προκύπτει η μέση, αλλά ένα εξάμβλωμα ενεργειών και χαρτοβασιλείου που δεν έχει αρχή και τέλος, με αποτέλεσμα ο πολίτης να εξωθείται στην παρανομία, άρα η κατάσταση να χειροτερεύει, άρα να απαιτούνται πρόσθετα μέτρα κ.ο.κ. ένας φαύλος αέναος κύκλος. Θέλεις ένα «τρανταχτό» παράδειγμα; Στην Περιφέρεια Στερεάς, στην διεύθυνση υδάτων που έχει την ευθύνη διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού, άρα την ευθύνη ελέγχου των ειδικών μελετών και φακέλλων για την έγκριση έργων υδρομάστευσης ή έκδοσης αδειών χρήσης νερού για 5 νομούς, δεν υπάρχει ούτε ένας, ναί ούτε ένας, υδρογεωλόγος. Σου μοιάζει αυτό για προσπάθεια απόλυτου ελέγχου στα νερά;
    Φίλε μου Θόδωρε, πρέπει να σταματήσει η κινδυνολογία για τα «κέντρα» που θέλουν να τα ελέγξουν όλα !!! Διαφορετικά τα παιδιά μας θα διψούν και θα μας καταρώνται. Το πρόβλημα είναι οι υπεύθυνοι να θεσμοθετήσουν το γρηγορότερο σωστούς και ευεφαρμόσιμους κανόνες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν εκτός από τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής και τα υποχρεωτικά κληροδοτήματα στις επόμενες γενιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσον αφορά στα παραδείγματα ομβριοσυλλογής κ.λ.π. που χρησιμοποιεί ο «ενημερωμένος» δημοσιογράφος, τις παραμέτρους στην μεμονωμένη περιοχή των ΗΠΑ που επέβαλλαν ακραία μέτρα απαγόρευσης, ούτε τις έμαθε αλλά ούτε μπήκε στον κόπο να αναρωτηθεί μήπως πραγματικά υπάρχουν σοβαροί λόγοι.
    Δεν έμαθε αλλά ούτε και αναρωτήθηκε για ποιό λόγο η λίμνη Κάρλα στην Θεσσαλία, στον Βόλο κοντά, που αποξηράνθηκε και δόθηκαν χιλιάδες στρέμματα σε καλλιεργητές, ανασυστήθηκε εν μέρει, όχι για να ελέγξει κάποιο «κέντρο» τα νερά, αλλά επειδή ο κάμπος της Θεσσαλίας, ναί η μεγαλύτερη πεδιάδα της Ελλάδας, κινδυνεύει από σταδιακή ερημοποίηση.
    Ούτε έμαθε, αλλά ούτε αναρωτήθηκε πώς και γιατί, η Αράλη, μιά από τις μεγαλύτερες λίμνες της Σοβιετικής Ένωσης, κυριολεκτικά στέγνωσε.
    Ούτε γνωρίζει ο περισπούδαστος αναλυτής οτι στην Δανία για παράδειγμα, στο οποιοδήποτε εστιατόριο ή καφέ, οι σερβιτόροι ρωτούν ποιός θα πιεί νερό (!!!), αλλιώς δεν φέρνουν, (αδιανόητο για την χώρα μας), και βέβαια δεν τολμάς να χύσεις ένα ποτήρι πόσιμο νερό στο δρόμο ή στην διπλανή γλάστρα. Αλλά αυτοί είναι κουτόφραγκοι, ενώ εμείς...........
    Το θέμα είναι και πολύ μεγάλο και πολύπλοκο, αλλά πρός το παρόν (και λόγω χρόνου), σταματώ εδώ. Θα μας δοθεί ευκαιρία και για περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντώνη καλά κάνεις και διαφωνείς... πρέπει να ξέρεις ότι επίτηδες μετέφερα το άρθρο για να σε τριβολίσω… και να μάθω τελικά τι ισχύει και φυσικά την άποψή σου.
    Αν μπορείς διαφώτισε μας για το τι προϋποθέσεις χαρτιά, και ενέργειες χρειάζονται…
    για να έχει κάποιος νερό δικό του, από πηγάδι μέχρι γεώτρηση…
    Ναι αυτό θα ήταν ένα καλό άρθρο… με στοιχεία…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα παιδιά, κι εγώ θα ήθελα να μάθω κάποια πράγματα σχετικά με το τι ισχύει για το νερό μιας και ξεκινάω ένα φυσικό αγρόκτημα από το φθινόπωρο και σκεφτόμουν το πως μπορεί να λυθεί το όλο θέμα με το πότισμα... Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω βρόχινο νερό με δεξαμενή ή όχι; Μήπως πρέπει να αλλάξουμε χώρα για να καταφέρουμε να είμαστε αυτάρκεις τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε ili αντί να διατυπώνεις ειρωνικά σχόλια για την χώρα σου, πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζεις ή να προσπαθήσεις να μάθεις τα εξής:
    1. Πόση έκταση θα καλλιεργήσεις.
    2. Τί είδη δένδρων, φυτών, θάμνων, κηπευτικών ή.....ή.....ή .....θα καλλιεργήσεις.
    3. Πόση ποσότητα νερού χρειάζονται οι συγκεκριμένες καλλιέργειες, με τί συχνότητα και βέβαια με τί μέθοδο ποτίσματος.
    4. Εάν υπάρχουν γειτονικά κτήματα, τί περίπου αρδευτικό καθεστώς επικρατεί.
    5. Αφού τα μάθεις όλα αυτά, μετά σκέψου αν το νερό που θα χρειασθείς μπορεί να το εξοικονομήσεις συγκεντρώνοντας και αποθηκεύοντας όμβρια ή πρέπει να καταφύγεις σε κατασκευή πηγαδιού ή γεώτρησης και αν σε συμφέρει ή μπορείς οικονομικά.
    6. Διάβασε προσεκτικά την ανάρτηση «Συλλογή και αποθήκευση βρόχινου νερού» στην ομάδα «Το αγρόκτημα» και θα μάθεις αρκετά γιά την αξιοποίηση του βρόχινου νερού.
    7. Αν δεν σε φθάνει και πρέπει να καταφύγεις σε πηγάδι ή γεώτρηση, βρές στην περιοχή που ενδιαφέρεσαι κάποιον Γεωλόγο που ασχολείται με θέματα υδρο-αρδευτικών έργων και συμβουλέψου τον. Το καθεστώς υδροληψίας διαφέρει κατά περιοχή, ακριβώς επειδή κάθε περιοχή έχει ιδιαιτερότητες.
    8. Να θυμάσαι οτι όσα στραβά και ανάποδα και να υπάρχουν στις Δημόσιες Υπηρεσίες (και υπάρχουν άπειρα), κανόνες υφίστανται και πρέπει να τηρούνται. Όμως επειδή η τήρησή τους από τους αρμόδιους είναι ελλιπής, δυσκολεύουν μεν από μιά πλευρά την ζωή μας αλλά από την άλλη ακριβώς λόγω άγνοιας και καθεστώτος χαλαρής πειθαρχίας μέχρι ασυδοσίας, άλλο κράτος να είσαι περισσότερο αυτάρκης ή μάλλον ανεξέλεγκτος (γιατί με αυτή την ένοια το ρώτησες), που να έχει και ένα επίπεδο πολιτισμού και ανάπτυξης, δεν θα βρείς. Αυτό ισχύει γιά όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρόσφατα ανέβηκα στο βουνό και μάζεψα ρίγανη και τσάι-από 5,6 ματσάκια-όπως έκαναν οι παππούδες μου για τον χειμώνα. Κατά την επιστροφή μου έκαναν έλεγχο 2 δασοφύλακες στην τσάντα που κρατούσα και ο ένας απο αυτούς μου ζήτησε τα στοιχεία μου για να μου κόψει πρόστιμο! Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:
    -Θα μου επιβάλλετε πρόστιμο για 5 ματσάκια ρίγανη και 5 τσάι?
    -Βεβαίως, αφού απαγορεύεται!
    -Δεν γνωρίζω ότι απαγορεύεται μιας και δεν υπάρχει σχετική σήμανση αλλά ούτε και οδηγίες κοινοποιημένες στην κοινότητα που διαβιώ. Αλλά και να το γνώριζα δεν εκμεταλέυτηκα το βουνό ούτε και το έβλαψα με συλλογή μεγάλης ποσότητας αλλά για οικιακή μου χρήση μάζεψα αυτά τα λίγα. Προφανώς ο νόμος αναφέρει συλλογή μεγάλης ποσότητας που προορίζεται για εμπορικούς σκοπούς. Μπορείτε να μου πείτε ποιός είναι αυτός ο νόμος?
    -Εεε όχι, δεν τον θυμάμαι αλλά απαγορεύει την συλλογή κάθε είδους-προιοντος του δάσους, ξύλα μανιτάρια, άγρια χόρτα, ρίγανη, τσάι βότανα κ.λ.π ανεξαρτήτως για το αν προορίζονται για εμπορικούς ή όχι σκοπούς.
    - Ωραία τότε να σας ενημερώσω πως υπάρχει σχετική νομολογία κι όχι μόνον ένας νόμος, που μου επιτρέπει να σας κάνω τούμπανο στο ξύλο! Εξηγούμε, δύο άτομα χωρίς στολή και χωρίς να μου αναφέρουν τα στοιχεία τους παρανόμως με πλησιάσαν μέσα στο δάσος παρανόμως με σταμάτησαν και παρανόμως πήραν προσωπικά μου αντικείμενα και άρχισαν να τα ψάχνουν, έτσι κι εγώ, ορμώμενος από φόβο και πανικό τους τουμπάνιασα στο ξύλο! Άρα, εφαρμόστε εσείς τον νόμο σας κι εγώ τους δικούς μου. Τι λέτε?
    -Εεε δηλαδή μας απειλείς?
    -Καθόλου, εγώ αισθάνομαι απειλημένος από την παρουσία σας και θα μάλλον θα αντιδράσω ανάλογα!
    -Καλά καλά εντάξει, στην χαρίζουμε αυτή τη φορά αλλά να ξέρεις ότι την άλλη φορά...
    -Θα υπάρξουν κι άλλες φορές! Καλή συνάντηση, αντε.........γειά.
    Λοιπόν το παραπάνω περιστατικό είναι ενδεικτικό της όλης κατάστασης και δεν είναι καθόλου κινδυνολόγος ο Θόδωρος που μιλά για κέντρα εξουσίας που σκοποό τους έχουν να χτυπήσουν την αυτάρκεια των ανθρώπων όπου αυτή υπάρχει!
    Τι κατάφεραν λοιπόν όλοι αυτοί οι χαρτογιακάδες βο(υ)λευτάκηδες που νομοθετούν όντας καλοπληρωμένοι με μισθούς όσο οι δικές μου ετήσιες αποδοχές? ΝΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ!! Απαγορεύονται τα ξύλα, η ρίγανη, το τσαι, τα βότανα, τα μανιτάρια, τα άγρια χόρτα, τα αμπέλια, ΤΟ ΝΕΡΟ, σε λίγο έρχεται και η σειρά της ελιάς και του ελαιολάδου, μήπως να παίρνουμε άδεια και να πληρώνουμε και φόρο για τα κυβικά αέρα που αναπνέουμε? Είτε θέλουμε να το παραδεχθούμε είτε όχι βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση κι όσο πιο νωρίς το αντιληφθούμε τόσο λιγότερες απώλειες θα υποστούμε..!!!
    Νά'στε όλοι καλά......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σάββα σε ευχαριστούμε για το σχόλιο σου, ελπίζω ότι κάποτε και πριν να είναι αργά να συνειδητοποιήσουμε τι γίνετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σας και με συγχωρήτε που καθυστέρησα τόσο να μάθω αυτό το site με πραγματική σοβαρή δουλειά κυρίως για την αυτάρκεια!Μέχρι πρίν από λίγα χρόνια δεν ήθελα να πιστέψω σε επικύνδινα σενάρια γιατί από τη φύση μου είμαι θετικός άνθρωπος και πιστεύω πως τα προβλήματα που μου δίνονται είναι μόνο για να βρώ συγκεκριμένη λύση και να ερευνήσω σε αυτήν.Έτσι γίνομαι καλύτερη για το σύνολο της ζωής μου κατά τη γνώμη μου.Φίλε Αντώνη σ'ευχαριστώ για την αμφισβήτηση γιατί έτσι βλέπουμε τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά που ίσως να μην την είχαμε σκεφτεί.Θα κάνω λοιπόν κι εγώ κάποιες ερωτήσεις που θα ήθελα να τις σκεφτείς κι εσύ.Από τον Ιούλιο/13 μένω πλέων μόνιμα στη Λήμνο με καθαρή απόφαση ζωής και μέλλοντος.Από πέρσυ έχει ξεκινήσει η Τοποκή Αυτοδιοίκηση να ζητάει από όλους, αγρότες ή μή, αν έχουν πηγάδι σε κάποιο τεμάχιο γής τους να το δηλώσουν πληρώνοντας ένα παράβολο στο Δήμο γύρω στα 40ευρώ!Συμπληρώνω πως το νησί για την έλλειψη δασών που έχει διατηρεί έναν ικανοποιητικό για το πληθυσμό υδροφόρο ορίζοντα. Το νησί τα τελευταία 3-5 χρόνια έχει σοβαρότατο πρόβλημα αγροτικής άνυδρης παραγωγής λόγω υπερπληθυσμού αγριοκούνελων με ολέθριο αποτέλεσμα στη συγκομιδή! Άρα το μεγαλύτερο ποσοστό όταν αποφασίζουν να το σπείρουν δεν το θερίζουν σχεδόν ποτέ.Νερό λοιπόν δεν καταναλώνεται στην παραγωγή. Το οικιακό είναι από κακές συντηρήσεις του Δήμου και λοιπών φορέων στα περισσότερα χωριά μη πόσιμο.Όποιος έχει κάποιο κομμάτι γής περιφραγμένο φτιάχνει δικό του μποστάνι γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για πέταμα σε κανέναν πλέον.Ώς γνωστό σε όλα τα κομμάτια γής πρός πώληση-γονική παροχή-δωρεά κλπ αναφέρονται στα συμβόλαιά τους αν υπάρχει πηγάδι-καλύβα-παχνί κλπ γιατί λοιπόν στα ξαφνικά ζητάνε βάσει νόμου να ξανακαταγραφούν οποιασδήποτε παλαιότητας τα πηγάδια και μάλιστα με παράβολο για τα ταμεία του εκάστοτε Δήμου?Όποιος καινούριο πηγάδι προκύπτει έχει άδεια άρα δηλώνεται!Τέλος γιατί σας κούρασα η οικονομία στο νερό και σε ότι άλλο μας δίνει η μητέρα φύση απλόχερα είναι θέμα παιδείας και μόνο!!!! Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα