Επενδύω επιφάνειες με φυσική πέτρα

Επενδύω επιφάνειες με φυσική πέτρα

Η επένδυση με φυσικές πέτρες είναι μια σχετικά εύκολη και ευχάριστη δουλειά, όπου δε θα χρειαστεί να πληρώσετε ένα σωρό λεφτά για τους μάστορες και επιπλέον θα καμαρώνετε για το δικό σας έργο. Ένα μεγάλο ατού για να πάρουμε θάρρος και να τολμήσουμε είναι πως τα ακανόνιστα σχήματα των πέτρινων πλακών και το διαφορετικό τους πάχος, επιτρέπουν μικρές «κακοτεχνίες» οι οποίες δε θα γίνουν καθόλου αντιληπτές από τους παρατηρητές.

Επενδύω επιφάνειες με φυσική πέτρα

Θα χρειαστείτε :

Πέτρες φυσικές σε πλάκες. Πωλούνται με το τετραγωνικό και η τιμή τους ξεκινάει από ελάχιστα ευρώ. Τα κριτήρια επιλογής ποικίλουν με το γούστο του καθενός, και τα βαλάντια που θέλει να διαθέσει γι’ αυτή τη δουλειά.
Κεραμικά ντεκόρ (προαιρετικά).
Μυστρί, σπάτουλες, ένα πλαστικό σφυρί, συρμάτινα σφουγγαράκια, ένα μεγάλο και παχύ πινέλο, δοχεία για νερό,  τσιμέντο ή κόλλες πλακιδίων. Προσωπικά προτιμώ τις κόλλες, επειδή με έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο στα μεγάλα υψόμετρα  λόγω ελαστικότητας και ευκολίας παρασκευής. Είναι δε εξαιρετικά ανθεκτικό σαν συγκολλητικό υλικό και σε περιπτώσεις μικροσεισμών θα δείτε λιγότερες ρωγμές  απ΄ ότι θα βλέπατε σε τσιμεντένιες κατασκευές.

Επενδύω επιφάνειες με φυσική πέτρα

Κάτι που κάνω προσωπικά πριν ξεκινήσω κάποια κατασκευή με πέτρες, είναι να τις ξεπλύνω καλά με νερό. Αυτό το κάνω για να φύγουν οι σκόνες που υπάρχουν, αλλά και να αποκολληθούν τα όποια  σαθρά μέρη τους. Έτσι, είτε σε μια παλιά σκάφη γεμάτη νερό τις καθαρίζω μία - μία με βούρτσα με σκληρές τρίχες, είτε με ένα λάστιχο ποτίσματος με δυνατή πίεση πλένω πάντα καλά τις πέτρες και τις αφήνω να στεγνώσουν.

Επενδύω επιφάνειες με φυσική πέτρα

Θα ξεχωρίσουμε δύο περιπτώσεις. Επένδυση σε οριζόντιες επιφάνειες (αυλές – διάδρομοι - σκαλοπάτια) και σε κάθετες (τοίχοι- κολώνες). Για την επένδυση οριζόντιων επιφανειών π.χ. μιας αυλής το πρώτο μας μέλημα είναι να έχουμε όσο το δυνατό πιο ομαλή την επιφάνεια που πρόκειται να επενδύσουμε με πέτρα, γιατί έχει να κάνει άμεσα με την ασφάλεια αυτών που θα περπατούν πάνω της. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε και πέτρες όσο το δυνατό ίδιου πάχους χρησιμοποιώντας κατά τη κατασκευή και αλφάδια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για επενδύσεις τέτοιου είδους επιλέξτε πέτρες μεγάλου πάχους για να έχουμε μια τελική στιβαρή κατασκευή.

Η επιφάνεια που πρόκειται να επενδυθεί, αν είναι σκληρή, δε θα χρειαστεί τσιμεντάρισμα. Αν όμως είναι από μαλακό χώμα, ή θα πρέπει να πατηθεί από πολύ βαρύ κύλινδρο ή ακόμα κι από ένα μικρό οδοστρωτήρα, ή θα πρέπει να σιδερωθεί με ένα σιδερένιο πλέγμα και μετά να τσιμεντάρουμε με ένα στρώμα πάχους 3 cm τουλάχιστον.

Επενδύω επιφάνειες με φυσική πέτρα

Σε κάθε περίπτωση οι επιφάνειες θα πρέπει να είναι καθαρές και απαλλαγμένες από σκόνες και σώματα μη συμβατά με τα συγκολλητικά υλικά μας. Πριν ξεκινήσουμε την τοποθέτηση θα πρέπει να έχουμε καταβρέξει καλά και το νερό να έχει εξατμιστεί. Εάν οι επιφάνειες που θα καλύψουμε είναι μεγάλες, τότε είναι συμφέρουσα η χρησιμοποίηση κανονικού τσιμέντου με αμμοχάλικο. Αν είναι μικρές δεν το συζητάμε, λίγα σακιά κόλλα πλακιδίων είναι μια χαρά.

Θα φτιάχνουμε κάθε φορά τόση επιφάνεια ώστε να έχουμε πρόσβαση με τα χέρια μας χωρίς να χρειάζεται να πατάμε στα νωπά υλικά. Ξεκινάμε στρώνοντας μια ισοπαχή στρώση συγκολλητικού υλικού και επιστρατεύουμε όλες μας τις δυνατότητες κατασκευής puzzle. Προσέχοντας για το τελικά καλαίσθητο αποτέλεσμα, στην περίπτωση που τα μεγέθη των πέτρινων πλακών μας είναι διαφορετικά, δεν θα τοποθετήσουμε όλες τις μικρές πέτρες σε ένα σημείο, αλλά θα τις «σκορπίσουμε» αναλογικά σε όλη την επιφάνεια ανάμεσα στις μεγάλες.

Επενδύω επιφάνειες με φυσική πέτρα

Επενδύω επιφάνειες με φυσική πέτρα
Φινίρισμα με νερό και πινέλο

Φροντίζουμε να αφήνουμε κενά 1 – 1,5 cm μεταξύ των πλακών και γεμίζουμε τα κενά αυτά  μέχρι την επιφάνεια με τσιμέντο ή κόλλα. Καλό είναι να προσέχουμε να μη πασαλείβουμε πολύ τις πέτρες, για να έχουμε λιγότερο τρίψιμο στο τέλος. Αφού τελειώσουμε την επιφάνεια που έχουμε προγραμματίσει, αφήνουμε 3-4 ώρες να στεγνώσει αρκετά η κόλλα ή το τσιμέντο (προσοχή να μη ξεραθεί εντελώς γιατί μετά δεν δουλεύεται εύκολα) και παίρνουμε το παχύ πινέλο κι ένα κουβά με νερό. Με βρεγμένο το πινέλο το δουλεύουμε προς όλες τις κατευθύνσεις απαλά στα συγκολλητικά υλικά μεταξύ των πλακών και θα δούμε σαν από θαύμα να παίρνει μια εξαιρετικά λεία υφή. Αυτό ήταν! Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα επόμενα τμήματα της κατασκευής μας. Στο τέλος με ένα συρμάτινο σφουγγαράκι βουτώντας το στο νερό, θα τρίψουμε ελαφρά κάθε λερωμένη πέτρα μέχρι να καθαρίσει τελείως από τα ξένα υλικά. Δεν ξεχνάμε να καταβρέχουμε τακτικά τις 2-3 πρώτες μέρες ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν για να μη παρουσιάσουν ρωγμές τα τσιμέντα ή οι κόλλες.

Πριν τα τελικά γεμίσματα

Πάμε τώρα στις κάθετες επιφάνειες. Προσωπικά εκτός από εξωτερικές επιφάνειες που έχω επενδύσει τόλμησα και σε εσωτερικούς χώρους. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.

Στο κατασκευαστικό μέρος θα προσέξετε πάρα πολύ εάν οι επιφάνειες ήσαν βαμμένες ή ακόμα και ασβεστωμένες. Σε τέτοιες περιπτώσεις με μια μεγάλη πρόκα ή με ένα κατσαβίδι θα πρέπει να κάνουμε βαθιές χαρακιές κοντά η μια στην άλλη. Προτιμήστε το τελικό σχήμα των χαραγμάτων να έχουν σχήμα και μέγεθος κομματιών μπακλαβά  Αυτό το κάνουμε για έχουμε πολύ καλή συγκόλληση. Φυσικά ξεκινάμε από την κάτω μεριά του τοίχου, ανεβαίνοντας προς τα πάνω. Για τους τοίχους μπορούμε να επιλέξουμε πέτρες ελάχιστου πάχους χωρίς να μας ενδιαφέρει απαραίτητα να έχουν ακριβώς το ίδιο.

Επενδύω επιφάνειες με φυσική πέτρα
Ντεκόρ θα βρείτε σε πολλές ποικιλίες

Το υλικό συγκόλλησης μπορεί να είναι παχύρευστο και οι πέτρες μπορούν να στηρίζονται μεταξύ τους διακριτικά σε ένα σημείο. Κατά τα άλλα, τα γεμίσματα δεν διαφέρουν σε τίποτε από αυτά της πρώτης περίπτωσης, καθώς και ο καθαρισμός των τσιμέντων στις πέτρες και οι λείανση τους με το πινέλο.
Η διαφορά τώρα είναι πως τα υλικά συγκόλλησης τα τοποθετούμε επάνω στις πέτρες και σε όλη τους

Επενδύω επιφάνειες με φυσική πέτρα

Τοποθετώντας πιέζουμε τις πλάκες μέχρι να βγει η κόλλα από όλες τις πλευρές. Όπου χρειάζεται χτυπάμε ελαφρά με το πλαστικό σφυρί.

Επενδύω επιφάνειες με φυσική πέτρα
Στρογγυλεμένη γωνία κολώνας

Αν πρόκειται να επενδύσουμε κολώνα προσέχουμε να μη προεξέχουν οι πέτρες στις γωνίες, και αυτές να καλύπτονται μόνο με υλικά συγκόλλησης, τα οποία θα στρογγυλέψουμε με το πινέλο και νερό.

Επενδύω επιφάνειες με φυσική πέτρα

Όσο αφορά τα διακοσμητικά κεραμικά, υπάρχουν σε πολύ μεγάλη ποικιλία.
Φροντίζουμε μόνο να μη το παρακάνουμε, όπως φυσικά φροντίζουμε να μη το παρακάνουμε με τους χρωματισμούς στις πέτρες. Προσωπικά αποφεύγω τον εμποτισμό της φυσικής πέτρας με διάφορα σκευάσματα, αφού έτσι χάνει και το νόημα του «φυσικού».

Επενδύω επιφάνειες με φυσική πέτρα

Με αυτά που γράψαμε, θα μπορέσετε να μετατρέψετε άχαρους τσιμεντένιους όγκους, σε ευχάριστες στην όψη δημιουργίες και να δώσετε μεγάλη χαρά στον εαυτό σας φτιάχνοντας μόνος σας έργα που θα απολαμβάνετε για πολλά – πολλά χρόνια. Όχι μόνο εσείς αλλά και πολλοί άλλοι μαζί σας!

Διαβάστε ακόμη:Βελτιώσεις στο τζάκι

Δημοσίευση σχολίου