Ταξίδι στη μαγευτική ορεινή Ναυπακτία

ορεινή Ναυπακτία
Κείμενο - φωτογραφίες - Κώστας Ανδρεόπουλος

Ορεινή Ναυπακτία: φωτογραφίες

Το κάλεσμα των βουνών είναι πολύ δυνατό. Όπως δυνατές είναι και οι αναμνήσεις που κουβαλάω από τα μικράτα μου. Θες το μεγαλείο των βουνών, θες οι μυρουδιές των ελατόδασων στο απόβροχο, θες οι παιδικές αναμνήσεις από τις καλοκαιρινές διακοπές, θες το σμίξιμο με πρόσωπα αγαπημένα, όλα αυτά μαζί βουίζουν ευχάριστα μέσα μου και με κάθε ευκαιρία παίρνω το δρόμο για τα ψηλά της Ναυπακτίας. Εκεί είναι και το χωριουδάκι της μισής ταπεινής μου καταγωγής, που όμως για μένα είναι ένας παράδεισος στα μικρά διαλείμματα της μάχης για την επιβίωση στη πόλη.

Τα ferries για το Αντίρριο τα αντικατέστησε η γέφυρα. Ελάχιστα έχουν απομείνει πια στη γραμμή. Αν βιάζεσαι επιλέγεις τη γέφυρα με το υψηλό αντίτιμο των σχεδόν 13 €, διαφορετικά παίρνεις το καραβάκι με τα μισά λεφτά. Στη Ναύπακτο μπορείτε να προμηθευτείτε ότι θέλετε (οπωσδήποτε να φουλάρετε βενζίνη) και μετά θα πάρετε το δρόμο προς Ιτέα, αλλά στη διασταύρωση θα συνεχίσετε ευθεία ακολουθώντας τις ταμπέλες προς ορεινή Ναυπακτία ή Άνω Χώρα. Περνάτε την πεντάτοξη γέφυρα του Μόρνου κι αμέσως μετά αριστερά κι ευθεία θα προσπεράσετε το Ευπάλιο και κατευθύνεστε προς τη Μονή Βαρνάκοβας έχοντας τη στα αριστερά σας. Για όποιον θελήσει αξίζει τον κόπο μια παράκαμψη για μια επίσκεψη στο μοναστήρι.

ορεινή Ναυπακτία
Η θέα από ψηλά

Συνεχίζοντας τη πορεία σας θα συναντήσετε το χάνι της Ρέρεσης. Μπορείτε να φάτε ή να ξαποστάσετε για λίγο απολαμβάνοντας το καφεδάκι σας και να πάρετε δυνάμεις για τις στροφές που πρόκειται να ακολουθήσουν. Φανταστείτε πως ενώ η συνολική διαδρομή είναι περίπου 60 χιλιόμετρα, ο χρόνος που χρειάζεται για ολοκληρωθεί χωρίς στάσεις είναι πάνω από 1,5 ώρα. Αυτά εξαιτίας των πολλών στροφών. Και παλιότερα που ήταν χωματόδρομος χρειαζόσουν πάνω από 2 ώρες. Στην γέφυρα της Ρέρεσης μπορείτε να χαζέψετε την πανέμορφη φύση, ειδικά όταν είναι Φθινόπωρο, με τα φύλλα των δέντρων σε μια χρωματική πανδαισία.

ορεινή Ναυπακτία
Στη γέφυρα της Ρέρεσης

Συνεχίζοντας τη διαδρομή προς τη Λιμνίτσα, θα παρατηρήσετε πως ήδη το τοπίο έχει αποκτήσει μια άγρια ομορφιά και η ευεργετική επίδραση του καθαρού αέρα αρχίζει να ξυπνάει όλες τις αισθήσεις. Στη Λιμνίτσα κάντε μια στάση στη ταβέρνα «Τζάκι». Η κυρά Τασία πάντα φιλόξενη και χαμογελαστή θα σας ταξιδέψει με ένα σωρό παραδοσιακές γεύσεις με αποκορύφωμα τις πίτες, το χοιρινό με καμβρολάχανα και τα υπέροχα μαγειρευτά της. Για επιδόρπιο συνιστώ γιαούρτι συνοδευμένο με γλυκό κουταλιού καρότο.

ορεινή Ναυπακτία
Ομίχλη στην ορεινή Ναυπακτία

Αφήνοντας τη Λιμνίτσα μετά από 150 μέτρα στρίβουμε αριστερά και προχωράμε συναντώντας το Κοκκινοχώρι, το Χρύσοβο και τον Ασπριά. Έχουμε ήδη μπει στον υπέροχο κόσμο των ελάτων και των καστανόδασων. Αμέσως μετά είναι το δικό μου χωριουδάκι με την ονομασία Κεντρική. Τα καφενεία του Αλέκου και του Πάνου είναι ανοιχτά το καλοκαίρι σερβίροντας και φαγητό, αλλά και κάποια Σαββατοκύριακα του χειμώνα. Μη φοβηθείτε όμως πως θα πεινάσετε αφού 8 χιλιόμετρα μετά είναι η Άνω Χώρα. Το τουριστικότερο χωριό του πρώην Δήμου Αποδοτίας και μέχρι πρότινος η έδρα του Δήμου. Δίκαια αποτελεί το «κεφαλοχώρι» της ευρύτερης περιοχής μαζί με την Τερψιθέα. Σε ημέρες αργίας καλό θα ήταν να έχετε εξασφαλίσει τη διαμονή σας κλείνοντας δωμάτια της αρεσκείας σας λίγες μέρες πριν την άφιξή σας.

ορεινή Ναυπακτία
Εδέμ

Για τους γυμνασμένους προτείνω ανεπιφύλακτα ένα ανέβασμα στην κορφή του βουνού με την ονομασία Τσακαλάκι. Επιβλητικό και πανέμορφο! Μιλάμε για τις νότιες απολήξεις της οροσειράς της Πίνδου. Στη βάση βρίσκεται η «Μελισσόβρυση». Το κρυστάλλινο νερό που σιγοτρέχει από την πηγούλα μαζί με το ψωμί, τις ντομάτες και το τυρί που θα έχετε στο σακίδιό σας θα σας κάνουν να αισθανθείτε ανώτεροι των βασιλέων. Κατακτώντας την κορφή θα αποζημιωθείτε με το παραπάνω από τη θέα, αλλά και από τις μυρωδιές των αγριοβότανων του βουνού, με αυτή της ρίγανης να επικρατεί.

ορεινή Ναυπακτία
Το αγνάντιο από τη Μελισσόβρυση

Ανάμεσα στη Κεντρική και την Άνω Χώρα υπάρχει ο Αι Γιάννης. Ένα παραμυθένιο μέρος ξεκούρασης για όλους τους ταξιδιώτες με αρκετά ξύλινα τραπέζια και καθίσματα, καθώς και με μια μεγάλη ψησταριά, πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να οργανώσετε ένα BBQ και να απολαύσετε ένα γεύμα μέσα στη μαγευτική αυτή περιοχή. Μη ξαφνιαστείτε αν δείτε κάποιο ζαρκάδι να σας παρατηρεί. Είναι αρκετά τακτικό φαινόμενο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σκιουράκια, λαγούς, αλεπούδες κι ένα σωρό άγρια ζωντανά. Φεύγοντας, δεν ξεχνάμε ποτέ πίσω τα σκουπίδια μας και σιγουρευόμαστε πως η φωτιά που ανάψαμε έχει σβήσει.

ορεινή Ναυπακτία
Φθινόπωρο στον Αι Γιάννη
ορεινή Ναυπακτία
Το σκαιάδιο στον Αι Γιάννη

Αναζητήστε το δασικό δρόμο της Άνω Χώρας και περπατήστε κάτω από τις υπεραιωνόβιες καστανιές. Το σκιερό δασικό μονοπάτι με το κοκκινόχωμα είναι τελείως βατό και ως εκ τούτου ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες. Επίσης όμορφες βόλτες είναι το μονοπάτι στο ρέμα του Κάκαβου με άφθονα τρεχούμενα νερά, αλλά και το μονοπάτι του Οινέα το οποίο θα σε οδηγήσει από την Άνω στην Κάτω Χώρα.

ορεινή Ναυπακτία
Περπατώντας

Οι κάτοχοι 4κίνητων οχημάτων μπορούν να τολμήσουν την είσοδό τους σε όποιο χωματόδρομο συναντήσουν στην ευρύτερη περιοχή (πάντα με στεγνό καιρό) και να ανακαλύψουν τις ομορφιές του δάσους. Μην αφήνετε την ευκαιρία της επαφής με τη φύση να πάει χαμένη. Βλέπω αρκετούς επισκέπτες στα μέρη μας να κλείνονται στα δωμάτια τους και να ξεμυτίζουν μόνο για φαγητό. Και μετά πάλι μέσα. Σίγουρα είναι επιλογή τους, αλλά πιστεύω πως χάνουν το νόημα της συγκεκριμένης εκδρομής.

ορεινή Ναυπακτία
Σκέψου "πράσινα"

Μπορείτε να μπείτε σε όποιο δασικό χώρο θεωρείτε πως είναι προσβάσιμο. Οι λάτρεις της φωτογραφίας αν είναι τυχεροί και πέσουν σε ομίχλη, θα κάνουν την τύχη τους. Το ίδιο και οι συλλέκτες μανιταριών. Η ποικιλία είναι πολύ μεγάλη. Προσοχή μόνο στα καιρικά φαινόμενα, τα οποία εξελίσσονται ταχύτατα και χωρίς πολλές προειδοποιήσεις.

ορεινή Ναυπακτία
Προσοχή στα καιρικά φαινόμενα

Κάθε εποχή στην ορεινή Ναυπακτία έχει τη δική της ομορφιά. Φτάνει η διάθεσή σου να είναι θετική. Τα καλοκαιράκια γίνονται αρκετά πανηγύρια στα χωριά και αποτελούν αφορμή για αντάμωμα όλων των παραθεριστών και των κοντοχωριανών. Οι φτέρες επικρατούν στα δάση κι αν η επίσκεψή σας γίνει προς τα τέλη του φθινοπώρου, θα μπορέσετε να δείτε την εναλλαγή του χρώματός τους σε πολλές αποχρώσεις του κόκκινου. Οι χρωματικοί συνδυασμοί της φτέρης μαζί με το άφθονο πράσινο της γης, δημιουργούν εικόνες λες και είναι βγαλμένες από την παλέτα ενός εξαιρετικού ζωγράφου. Η φύση εκεί δεν αφήνει κανένα παραπονεμένο, είναι ένα καταπληκτικό ελιξίριο για κάθε τι που μας ταλανίζει, ένα βάλσαμο στα μάτια όσων διψάνε για την επαφή με τη φύση. Αλλά και οι ντόπιοι δε θα σε κάνουν ποτέ να αισθανθείς σαν ξένος. Η φιλοξενία των ντόπιων είναι γνωστή.
Φεύγοντας, φροντίστε να προμηθευτείτε ντόπια προϊόντα. Τυριά εξαιρετικής ποιότητας, κατσικίσιο κρέας, αλλά κι ένα σωρό γλυκά του κουταλιού.
Την άγονη αυτή γραμμή ή θα την ερωτευτείς από την πρώτη φορά που θα την επισκεφτείς, ή δε θα την αγαπήσεις ποτέ! Αυτοί όμως που την αγάπησαν από την πρώτη φορά , πάντα θέλουν να επιστρέφουν εκεί. Το κάλεσμα του βουνού είναι τόσο δυνατό που όταν τους καλεί αυτοί ανταποκρίνονται.
Ξανά και ξανά και ξανά....

Διαβάστε ακόμη:Αυτοί που πήραν τα βουνά

10 σχόλια:

  1. Είναι δυνατόν να μην αγαπήσεις αυτον τον παράδεισο;
    Υπέροχη η γενέτειρα σου και φανταστικές οι φωτογραφίες σου!!!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φανταστικές οι φωτογραφίες!
    Καλλιτέχνης.
    Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος31/10/11, 11:29 π.μ.

    Η ορεινη Ναυπακτία έχει το πλεονέκτημα ότι μέχρι τώρα λόγω του δύσβατου της περιοχής, δεν έχει πολλούς επισκέοτες και διατηρεί η φύση, όλη την "Δυναμή" της...Την επισκέπτομαι χρόνια τώρα...Ωραίες και οι φωτο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος2/11/11, 6:20 μ.μ.

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΚΩΣΤΑ Η ΑΦΗΓΗΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ, ΚΑΘΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΗ ΚΑΛΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΡΨΙΘΕΑ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΤΑΞΙΔΕΨΕΣ ΣΤΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

    Για τον (την) ανώνυμο (η) 6:20 αφήνω το mail μου, μπας και έχουμε και κάποια συγγένεια. Στην Τερψιθέα έχω επίσης πολλούς συγγενείς.

    andreopoulos2003@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος17/11/11, 2:45 π.μ.

    ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΡΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ Κ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΡΗ Κ ΣΥΝΙΣΤΩ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ,ΑΞΙΖΕΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος17/11/11, 2:47 π.μ.

    Α ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΡΕΡΕΣΗΣ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος17/11/11, 4:05 μ.μ.

    Το Χανι της Ρερεσης ειναι ανεβαινοντας αριστερα; Που το εχουν μια κυρια -απ οτι καταλαβα- με τις κορες της; Φανταστικο το φαγητο, οσο και το σκηνικο...
    Πριν 10 περιπου χρονια, εκανα την διαδρομη με την μηχανη μου. Ηταν μια περιοδος, οπου ειχα παει παντου.
    Επαθα την πλακα μου, οπως την εχω παθει και σε δεκαδες αλλα μερη στην Ελλαδα. Ισως αν δεν ζουσαμε σ αυτον τον παραδεισο, να μην ειμασταν τοσο αχρηστοι. Ειμαστε, σαν κακομαθημενα παιδια, που δεν εκτιμουν αυτα που εχουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος18/11/11, 2:35 μ.μ.

    ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ, ΑΠΛΑ ΧΑΝΕΙ...

    Υ.Γ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙ ΑΤΟ SITE ΣΑΣ.ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ!ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος21/3/18, 9:10 π.μ.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΨΑΧΝΩ ΣΤΗΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΟΝΟΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΛΟΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΑΤΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα