Ζαρούχλα, λίμνη Τσιβλού, Αροάνια

Αξιοθέατα Δ.Δ. Ζαρούχλας

Σήμερα η Ζαρούχλα είναι ένα χωριό μέσα στο πράσινο. Έχει πολλές καρυδιές, μηλιές και κερασιές. Περίφημα είναι τα φασολάκια Ζαρούχλας, που με τόση επιμέλεια καλλιεργούν οι λίγοι ντόπιοι κάτοικοί της. Στις βρύσες και στις πηγές της πίνοντας το παγωμένο νερό της, αισθάνεσαι να γίνεσαι πιο νέος.
Φύση και κλίμα λυτρώνουν το πνεύμα και αναπτερώνουν τη σκέψη. Στο ένα χιλιόμετρο από τις παρυφές του χωριού αρχίζει το δάσος της Ζαρούχλας που αποτελείται από έλατα και πεύκα 20.000 στρεμμάτων περίπου. Από την υλοτομία του ωφελείται ιδιαίτερα η εθνική μας οικονομία.

Ναοί με αξιόλογο ιστορικό ενδιαφέρον είναι οι των Ταξιαρχών, της Παναγίας και της Αγ. Τριάδος. Οι τελευταίοι είναι ναοί που αναγέρθηκαν το 12ο ή 13ο αι. μ.Χ. Είναι βυζαντινής τέχνης, οι τοιχογραφίες τους είναι εξαίρετες και διατηρούνται μέχρι σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση. Σημαντικότατοι για την ιστορία της περιοχής είναι επίσης οι πύργοι του Φωτήλα και του αρχιστράτηγου των όπλων στην επαρχία Καλαβρύτων του 1821 Σωτήρη Χαραλάμπη.

Μονή Αγ. Τριάδος
Μεταβυζαντινή μονή σε προνομιακή θέση στα περίχωρα της Ακράτας.Κτίστηκε το 1715 μ.Χ. Η Εκκλησία της Μονής είναι μονόχωρη με τρούλο και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες. Η μονή έχει στην κατοχή της πλήθος αξιόλογων κειμηλίων, λειψανοθήκες και φορητές εικόνες. Πολλά από τα κελιά της μονής είναι χτισμένα πάνω σε αρχαία ερείπια.
Η εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους, καθεδρικός ναός του Δήμου Ακράτας είναι μοναδικό θρησκευτικό μνημείο για την περιοχή. Τελευταία γίνονται προσπάθειες για την ανάδειξή του ως διατηρητέο μνημείο, καθώς και για τη συντήρησή του, αφού ο χρόνος είναι πάντα φθοροποιός. Στην περιοχή υπάρχουν πάρα πολλές εκκλησίες, για τις οποίες γίνεται αναφορά στην παρουσίαση των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου μας.

Χελμός-Λίμνη Τσιβλού-Δάσος Ζαρούχλας

Στα μέσα της διαδρομής προς Ζαρούχλα (από την Ακράτα) και στα δεξιά, θ' αντικρίσετε ένα μοναδικό θέαμα, τη λίμνη του Τσιβλού. Κατάφυτες πλαγιές συμπληρώνουν το τοπίο και το σκηνικό θυμίζει Καναδά. Λίμνη μικρών διαστάσεων, με τεράστια κλαδιά να ξεπετάγονται από την επιφάνειά της, μας δημιουργεί δέος και σκέψεις για τέρατα και δράκους που κυκλοφορούν κάτω από τα ήσυχα νερά της. Με ποδήλατο βουνού ή τετρακίνητο, κάντε το γύρο της λίμνης (υπάρχει περιμετρικός). Το πικ-νικ επιβάλλεται (στους οργανωμένους χώρους), αλλά προσοχή στην καθαριότητα της περιοχής.
Ακολουθείστε την κοιλάδα του ποταμού Κράθη και επισκεφθείτε το δάσος του Μεσορρουγίου - Ζαρούχλας.

Στο χωριό Περιστέρα, μην ξεχάσετε να γευθείτε την περίφημη πέστροφα της περιοχής. Από την Περιστέρα ξεκινά ο νέος οδικός άξονας (14 χλμ.), που φτάνει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.
Η περιοχή προσφέρεται για περπάτημα και επισκέψεις σε ιστορικά σημεία όπως η Βρύση της Γκόλφως (όπου γυρίστηκε η γνωστή ταινία) και τα Ύδατα της Στυγός που πηγάζουν από τα Αρόανια Όρη (Χελμός). Καταρράκτες, ρυάκια, πύργοι αναστηλωμένοι, βυζαντινές εκκλησίες συνθέτουν μια μοναδική πρόταση. Το χωριό Ζαρούχλα αποτελεί ορμητήριο για τον Αρχαίο Φενεό. Υπάρχει μια υπέροχη (χωμάτινη) διαδρομή μέσα από τα έλατα που συνδέει την Αχαΐα με την Κορινθία. Το τετρακινητήριο είναι απαραίτητο.

Πηγή κειμένου: http://www.aigiorama.gr/

Διαβάστε ακόμη:Το παραμύθι της ανάπτυξης

1 σχόλιο:

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα