Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

Εύκολο ψάρεμα

Εύκολο ψάρεμα

Ψαρεύοντας εύκολα και έξυπνα

Πάρε ένα κόκκινο πανί να είναι σαν μία γλώσσα, άλειψέ το με λάδι της βαλεριάνας, Ελληνικά το λένε φου, και κρέμασε το στο βαρίδι κοντά στο αγκίστρι και όσες φορές το κατεβάσεις δεν έρχεται άδειο.
Κοπάνισε καμπόση βαλεριάνα, δηλαδή άγρια νάρδο και βάλε την στα δίχτυα ή στο κοφίνι ή σε άλλο εργαλείο που ψαρεύεις, γιατί αυτό το χορτάρι έχει μία μυρωδιά και κάνει το ψάρι που θα την καταλάβει σαν μεθυσμένο.

Στούμπισε τιθόμαλο Titimalo), ή χελιδόνιο και ρίξε το στα νερά να μαζευτούν τα ψάρια και αν αλείψεις τα πόδια σου με το ζουμί αυτού του χόρτου τιθομάλου σε τριγυρίζουν, τα ψάρια να τα πιάνεις σχεδόν με τα χέρια σου ή με απόχη.

Κοπάνισε μία κουρούνα, ή άλλο πετεινό ή και όρνιθα με χοντρή άμμο μέχρι να λυόσουν τα κόκκαλα της κουρούνας και ας έχει έξω της όλα τα εντόσθια για να πάρει η άμμος την βρώμα του κρέατος και τότε σκόρπισε καμπόση στο πέλαγος σε διαφόρους τόπους να καταλάβουν τη βρώμα τα ψάρια και βρες τόπο κατάλληλο να κάθε σε με κολαμίδι και δόλωνε από το στήθος της κουρούνας ή κότας και πιάνεις σαργούς όσους θέλεις, μόνο να είναι θολά τα νερά ή νύχτα να μη φαίνεσαι.

Εύκολο ψάρεμα

Ο φλόμος βγάζει λουλούδι κίτρινο με βαριά μυρουδιά πού μυρίζει σαν μέλι περίπου και από τη βαριά αυτή μυρουδιά λέγουν την παροιμία «αυτός φλόμωσε» δηλ. ζαλίστηκε και δεν ξέρει τι κάνει.
Τον χλωρό φλόμο, τον μαζεύουν και τον ρίχνουν στα ποτάμια κάνοντας σε κατάλληλα μέρος ένα φράγμα από φλόμο για να πιάσουν τα ψάρια, γιατί μόλις πλησιάσει το ψάρι στο φλόμο ζαλίζεται από τη μυρουδιά του και βγαίνει ζαλισμένο επάνω στο νερό όπου το πιάνουν.

Πηγές: Γεωπονικόν-Αγάπιου μοναχού του Κρητός, Τα βότανα-Λαϊκή φαρμακολογία και θεραπευτική (Λαογραφία)/Ξεν. Γ. Αναγνωστόπουλου-Αθήναι 1961

Διαβάστε ακόμη: Βαλεριάνα σπορά φύτεμα καλλιέργεια

5 σχόλια :

stella k είπε...

καλησπερα

οταν λεμε ελαιο βαλεριανας ειναι το αιθεριο ελαιο η λαδι απο τους σπορους της??

Ανώνυμος είπε...

να περασω απο φαρμακειο και φυγαμε για παραλια.
καλο...

Evangelos Iliadis είπε...

Έχει δοκιμάσει κανείς αυτές τις τεχνικές; Ειδικά την πρώτη;;

Ανώνυμος είπε...

Το πρόστιμο γι αυτές τις μεθόδους ψαρέματος φτάνει τα 1500 Ευρώ...ενημερωτικά.

Ανώνυμος είπε...

"Το πρόστιμο γι αυτές τις μεθόδους ψαρέματος φτάνει τα 1500 Ευρώ...ενημερωτικά. "

λες μπούρδες