Το γάλα και τα γαλακτοκομικά σαν φάρμακα

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του γάλατος

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά σαν φάρμακα

Μυζήθρα

Τη μυζήθρα πού γίνεται από το τυρόγαλο (το νερό πού στραγγίζει από το φροσκοπηγμένο τυρί) την έχουν για φάρμακο όσοι υποφέρουν από τη χολή τους, τρώγοντας κάθε μέρα μετά το φαγητό τους από 25-50 δρ. μυζήθρα, αλλά δεν πρέπει η μυζήθρα να είναι παχιά.

Ξυνόγαλο (Οξύγαλα)

Το ξυνόγαλο, που γίνεται από το κοπανισμένο γάλα όταν το αποβουτυρώνουν, το έχουν για το καλύτερο απολυμαντικό φάρμακο του εντερικού συστήματος, οπότε δίνουν στον άρρωστο να πιεί 2-3 ποτήρια του νερού ξυνόγαλο την ημέρα και από το ξυνόγαλο και το στομάχι απολυμαίνεται και τα αέρια φεύγουν.
Το ξυνόγαλο ωφελεί στις ζαλάδες, τους πονοκεφάλους, και τη χρυσή (ίκτερο). Το πολύ όμως ξυνόγαλο φέρνει ευκοιλιότητα.

Βούτυρο

Το φρέσκο και ανάλατο βούτυρο το χρησιμοποιούν στην αλλαγή των πληγών από σπυριά ή από εγκαύματα και ιδιαίτερα στον πυοφήτη (στα σπυριά πού βγάζουν τα μικρά παιδιά στο κεφάλι τους και τρέχουν πύο), οπότε βάζουν επάνω στις πληγές ή στα σπυριά βούτυρο, το σκεπάζουν με λαχανόφυλλο ή κισσόφυλλο και το αλλάζουν κάθε 4-5 ώρες. Το βούτυρο που βγαίνει από το τηγανισμένο χλωρό τυρί, το μεταχειρίζονται σαν αλοιφή στα λιοκάματα (εγκαύματα από τον ήλιο) και στις λειχήνες.

Γάλα

  • Στους πόνους των ματιών ή των αυτιών των μικρών παιδιών, η μητέρα τους βάζει τη θηλιά (ρόγα) του μαστού της επάνου από το μάτι ή το αυτί του μωρού, πιέζει τη θηλιά και στάζει μέσα στο μάτι ή το αυτί 2-3 σταγόνες γάλα και αυτό γίνεται πρωί και βράδυ επί 2-3 ημέρες.
  • Στους μεθυσμένους δίνουν να πιουν ένα ποτήρι γάλα κρύο για να ξεμεθύσουν.
  • Στις δηλητηριάσεις δίνουν γάλα κρύο για αντίδοτο.
  • Στους φθισικούς και ατούς αναιμικούς δίνουν γάλα γαϊδουρίσιο (όνου) για δυναμωτικό.
  • Στα καψίματα (εγκαύματα) μεταχειρίζονται το κρύο γάλα για αποτελεσματικό φάρμακο κατά τον έξης τρόπο. Βουτούν το καμένο μέρος μέσα σε ένα δοχείο με γάλα κρύο και το αφήνουν επί 4-5 λεπτά της ώρας. 'Ύστερα αλλάζουν το γάλα αυτό με άλλο κρύο κατά τον αυτόν τρόπον επί μίαν έως δύο ώρες και το έγκαυμα δεν προχωρεί άλλο ο δε άρρωστος ανακουφίζεται από τούς πόνους. Και φουσκάλες να έχει το έγκαυμα, με το κρύο γάλα χάνονται και οψιάζει το μέρος πού κάηκε. Πρέπει όμως ή θεραπεία μας με το γάλα να γίνει πριν περάσουν δυο ώρες το πολύ από την ώρα πού κάηκε ό άνθρωπος. Αν το έγκαυμα είναι σε μέρος του σώματος που δεν μπορεί να βουτηχτή το μέρος αυτό σε γάλα, τότε βουτούν μέσα σε κρύο γάλα ένα μεγάλο κομμάτι βαμβάκι ή ένα πανί βαμβακερό στο γάλα και βάζουν επιθέματα στα εγκαύματα, αλείφοντας αυτό κάθε 3- 5 λεπτά της ώρας ώσπου να καταπραΰνουν οι πόνοι. Το γάλα το κρύο είναι το καλύτερο φάρμακο για τα εγκαύματα και ιδιαίτερα το άβραστο γάλα.

Γιαούρτη (Οξύγαλα πεπηγμένο)

Αλείφουν τα εγκαύματα με γιαούρτη τρεις τέσσαρες φορές την ημέρα για να τραβήξει τη φλόγα και δροσιστεί το καμένο μέρος.
Όταν ο άρρωστος έχει πίεση (υπέρταση) κόβει τη γιαούρτη (που είναι πηγμένη σε δοχείο) σε κομμάτια και την αφήνει στο δοχείο αυτό το βράδυ ως το πρωί και το πρωί πίνει ο άρρωστος νηστικός, από το νερό που έβγαλε η γιαούρτι ένα ποτήρι του κρασιού. Αυτό γίνεται τακτικά ώσπου να πέσει η πίεση.

Τυρόγαλο (Υγρό εκ του αποστάγματος του τυροπήγματος)

Τυρόγαλο λέγεται το υγρό (νερό) πού βγαίνει από το φρέσκο τυρί όταν το βάζουν στις τσαντήλες για να στραγγίσει και αυτό.

  1. το πίνουν φθισικοί (τρία ποτήρια του νερού την ημέρα προ του φαγητού), γιατί παραδέχονται πώς από τα πολλά χόρτα πού τρώγουν τα ζώα, θα βρίσκεται και το χορτάρι πού θεραπεύει τη φθίση αφού όλα τα φάρμακα γίνονται σχεδόν από χόρτα.
  2. τυρόγαλο δίνουν και στους μεθυσμένους να πιουν για να ξεμεθύσουν γρήγορα.

Πηγή: Τα βότανα-Λαϊκή φαρμακολογία και θεραπευτική (Λαογραφία)/Ξεν. Γ. Αναγνωστόπουλου-Αθήναι 1961

Διαβάστε ακόμη:Τα λαχανικά και ποιές αρρώστιες θεραπεύουν

1 σχόλιο:

  1. Φίλε Θόδωρε.
    Η μυζήθρα είναι λευκωματώδης ουσία. Δεν είμαι γιατρός και επομένως δεν γνωρίζω, έχω όμως την εντύπωση οτι όσοι έχουν προβλήματα χολής, δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν λευκωματούχες τροφές ή πρέπει μόνο σε μικροποσότητες (Π.Χ. Γάλα, τυριά, αυγά κ.λ.π.), επειδή η δυσλειτουργία της χολής εμποδίζει την πέψη τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
    Και ναί μεν το κείμενο γράφει για μικρή ποσότητα μυζήθρας, αλλά χρησιμοποιεί λευκωματούχο ένωση γιά θεραπεία.
    Αν κάνω λάθος διόρθωσέ με ή όποιος φίλος αναγνώστης γνωρίζει, τον παρακαλώ να απαντήσει. Χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε την αλήθεια, επειδή πολλές παλιές θεραπευτικές μέθοδοι έχουν αναθεωρηθεί.

    Y.Γ.
    Ξαναγράφω εδώ το σχόλιο που κατά λάθος έγραψα στην ανάρτηση για την μούχλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα