Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Προστασία από το κρύο

Προστασία από το κρύο

Για να μη γροικάς ψύχρα το χειμώνα ολότελα
Βράσε τσουκνίδα στο λάδι, αυτή είναι ένα χόρτο όπου έχει ακίδες λεπτές και μάζεψε τη το ταχύ πριν βγει ο ήλιος και με το λάδι αυτό αλείψου όπου θέλεις να μην αισθάνεσαι ψύχος.

Ή βράσε ομοίως με το λάδι αβρότανα και αλείφου ως άνωθεν.
Αυτά είναι όμοια της αψιθιάς, μόνο εκείνης είναι τα φύλλα λευκότερα, των δε αβροτάνων πρασινότερα, από τα οποία βάνε και στο κρασί και πίνε τα να μην κρυώσεις ποτέ.(1)

Προστασία από το κρύο

Μαζεύουν τσουκνίδες την άνοιξη πρωί πρωί πριν βγει ο ήλιος, τις κοπανίζουν και τις βράζουν με λάδι, σουρώνουν ύστερα το ζουμί το βάζουν σε ένα μπουκάλι και στην αρχή του χειμώνα, αλείφουν με αυτό μία φορά τα πόδια τους και όλο το χειμώνα δεν κρυώνουν τα πόδια. Το ίδιο φάρμακο μεταχειρίζονται και όσοι έχουν ρευματισμούς κάνοντας επαλείψεις στο μέρος που έχει ρευματισμούς.(2)

Πηγές: (1) Γεωπονικόν-Αγάπιου μοναχού του Κρητός, (2)Τα βότανα-Ξεν. Γ. Αναγνωστόπουλου

*Το αβρότανο είναι το αβρότονον δηλαδή η Artemisia abrotonum L, A. arborescens

Διαβάστε ακόμη:Οικονομικές λύσεις θέρμανσης

7 σχόλια :

ΒΙΟΛΑ είπε...

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ
με αγαπη
ΒΙΟΛΑ

kotsarikos είπε...

Το Γεωπονικό είναι φοβερό βιβλίο. Αν το βρείτε να το πάρετε...

Ανώνυμος είπε...

Αντίς για λαδοτσουκνιδαλειφές ρε καρντάσια, μήπως να παίρναμε καμιά κοπελούδα αγκαλιά; Κι ας έχει κρύα ποδάρια δεν πειράζει. Λέω μήγαρις είναι καλύτερα;

Θεόδωρος είπε...

Καρντάσι συμφωνώ, σκέφτομαι καλύτερα όμως την περίπτωση των κρύων... ποδιών...
Ε εκεί βοηθάει το λάδι ή η σκόνη καυτερής πιπεριάς στις κάλτσες... για άμεσα αποτελέσματα

Ανώνυμος είπε...

Πως γίνεται να βράσει η τσουκνίδα στο λάδι; Ξέρει κανείς πως γίνεται;

Αγγελής είπε...

Πιθανόν θα εννοεί το κείμενο σε μπεν-μαρι είναι ο μόνος τρόπος που μπορεις να έχεις το λαδι σε σταθερή θερμοκρασία στους 100C και να μην καίγεται ούτε αυτό αλλά ούτε και η τσουκνίδα!

giannis m είπε...

ποσα γρ τσουκνιδας ανα λιτρο?
η τσουκνιδα να ειναι υγρη η ξερη?