Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

"Μετά από την κατασκευή της μεγάλης κλούβας ήρθε η ώρα της αλήθειας. Θα προσπαθήσω να μάθω πολλά για τα κουνέλια. Έχοντας ήδη μελετήσει αρκετά πιστεύω πως μπορώ να τολμήσω την άφιξη των πρώτων. Ψάχνω να αγοράσω. Κάτι έχω βρει, θα δούμε........... Θα καταγράφω και θα μεταδίδω την καταγραφή για να αποφευχθούν τα τυχόν λάθη μου και να μάθουν οι επίδοξοι ερασιτέχνες από την όποια επιτυχία μου"

07/06/2011
Κατέφθασαντο μεσημεράκι 2 θηλυκές κούκλες σε άσπρο - μαύρο κι ένας κατάμαυρος επιβήτορας, ο οποίος αφού ξεπέρασε το αρχικό σοκ, άρχισε να φλερτάρει άγρια τις νεαρές. Φυσικά και δεν του "έκατσαν", εξαναγκάζοντάς τον σε ξέφρενα κυνηγητά με μικρά διαλείμματα για νερό και τριφύλλι. Πάντως εγκλιματίστηκαν πολύ γρήγορα και εύκολα.  Η αρχική μου εκτίμηση ήταν για ένα ζευγάρι, αλλά οι γνώστες αφού εκτίμησαν το μεγάλο μέγεθος της κλούβας, μου συνέστησαν δύο θηλυκά κι ένα αρσενικό.

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου
Η πρώτη ερωμένη.....

Ο "κουνελάς" είναι ο αγαπητός κυρ Βαγγέλης, ευαισθητοποιημένος με ότι είναι βιολογικό. Τα κουνέλια του είναι σχετικά μικρόσωμα, αφορούν Ελληνική ράτσα και είναι πεντακάθαρα και υγιέστατα. Ο κυρ Βαγγέλης μένει στην Αχαγιά και τα τηλέφωνα για όποιους επιθυμούν να προμηθευτούν κουνέλια είναι : 26930 61288 και 6936410101. Τα κάνει και delivery, πράγμα που συμφέρει, γιατί θα τον στριμώξετε για διάφορες κουνελοσυμβουλές. Περιττό να σας αναφέρω πως ξετρελλάθηκε με την κλούβα.......

Η τιμή των κουνελιών είναι 20 € έκαστο. Σύνολο 60 €.

10/06/2011

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου
Η άλλη ροκανίζοντας το φρούτο της

Συνελήφθη η πιο μικρόσωμη κουνέλα να ερωτοτροπεί σφόδρα με τον δον ζουάν. Οι επαφές είναι πολύ μικρής διάρκειας και επαναλαμβάνονται αρκετές φορές. Αργά το απόγευμα το αρσενικό ήταν τόσο αποκαμωμένο που σχεδόν κοιμόταν όρθιο!
Η άλλη θηλυκιά όταν την πλησιάζει τρέχει και ξεφεύγει.
Δύο μέρες μετά 12/6/2011 τα πράγματα έδειχναν πως είναι πιθανό να συνευρέθηκαν ερωτικά και το άλλο ντουέτο. Εκτός κι αν αποφάσισαν να μείνουν απλά φίλοι, πράγμα που δε νομίζω :)

15/06/2011
Τα πράγματα έχουν ηρεμήσει σε ότι αφορά το κομμάτι του σέξ, τα τρία κουνέλια συνυπάρχουν αρμονικά, χωρίς εξάρσεις. Λατρεύουν το φρέσκο αγγούρι, και ροκανάνε τα ακατέργαστα κομμάτια ξύλων που τους έχω βάλει, προκειμένου να εξασκούν τις δεξιότητές τους.

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου
Στιγμές χαλάρωσης

Καταναλώνουν αρκετή ποσότητα ξερού τριφυλλιού και αρκετό νερό. Υπολογίζω πως πίνουν γύρω στο 1lt ημερησίως, άρα οι 3 ποτίστρες x 1.5 lt η κάθε μια είναι ικανοποιητικές. Για την ξηρά τροφή είναι τοποθετημένες 3 ταίστρες με κριθάρι και βρώμη, από τις οποίες καταναλώνουν μικροποσότητες.

26/06/2011
Τοποθέτησα τα χωρίσματα. Οι δύο κουνέλες στο αριστερό και δεξί μέρος με τα σπιτάκια και ο κούνελος στη μέση. Και τα τρία κουνέλια έχουν από μία ποτίστρα και μία ταίστρα. Αν έχουν πάει όλα καλά, σε λίγες μέρες θα έχουμε γεννητούρια!

1/07/2011
Χμμμ! Γεννητούρια είπα? Χτες διαπίστωσα πως η μια κουνέλα είναι τελικά κούνελος!! Φάνηκαν όλα τα προσόντα του κατά τη διάρκεια ούρησης! Ρε πλάκα έχουμε! Αυτό με έβαλε σε σκέψεις, πως αφού όταν ήρθαν στο κτήμα τα κουνέλια, ξεχώριζε πολύ καλά ο μαύρος πως είναι αρσενικός, άρα τα 2 άσπρα ήταν πολύ μικρής ηλικίας και πιθανότατα να μην έχει συλλάβει ούτε η original θηλυκιά. Δεν πειράζει. Θα περιμένω 1-2 βδομάδες και θα επαναλάβουμε τις προσπάθειες.

23/08/2011
Μετά από αρκετό καιρό ξαναγράφω. Όταν αποφασίσαμε να σφάξουμε τα δύο άσπρα κι αφού δεν είχαμε δει κάποιο αποτέλεσμα, καθαρίζοντας το θυληκό είδαμε 8 έμβρυα. Κόντευε δηλαδή να γεννήσει. Απαγοήτευση πλήρης. Παρήγγειλα δύο νέες κουνέλες από άλλο παραγωγό. Είναι πιο μεγαλόσωμες από τις προηγούμενες. Έχουν φοβερή όρεξη κι όταν δείχνουν να ενοχλούνται χτυπούν δυνατά τα πόδια τους στην κλούβα.

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

17/10/2011
Αφού είχαμε σιγουρευτεί για την ερωτική συνεύρεση των κουνελιών, τα χωρίσαμε και περιμέναμε. Ένα απόγευμα η μια κουνέλα είχε στρώσει το σπιτάκι της με άφθονο μαλλί και τριφύλλι μαδώντας το από την περιοχή του στήθους. Μιλάμε για μεγάλη ποσότητα μαλλιού!! Επιτέλους την επόμενη θα βλέπαμε τα νέα κουνελάκια.

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

18/10/2011
Αντί για χαρά πήραμε λύπη. Τέσσερα μισοφαγωμένα μεγάλα μωρά έξω από τη φωλιά και μέσα τίποτα. Ίσως να στρεσαρίστηκε από το νέο μας σκυλάκι, ίσως να μην είχε γάλα να θηλάσει, ίσως να της έλειπε η βιταμίνη Α. Δε ξέρω τι να υποθέσω. Σίγουρα η φύση είχε τους λόγους της.

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

14/1/2012
Αυτή τη φορά έκανα εγώ την ανοησία. Δεν υπολόγισα σωστά τις ημέρες και ο κούνελος ήταν μαζί με την κουνέλα. Αυτή γέννησε και την επόμενη βρήκαμε 5 νεκρά μωρά. Πάντως δεν ήταν φαγωμένα αυτή τη φορά. Όλα τα είχε βγάλει έξω από τη φωλιά. Θα κάνουμε πάλι τη διαδικασία προσεκτικά. Ελπίζω το μητρικό ένστικτο να λειτουργήσει σωστά και γλυτώσει η κουνέλα το σφάξιμο κι εμείς τη στενοχώρια. Αποφασίσαμε και περιφράξαμε ένα αρκετά μεγάλο χώρο γύρω από το κοτέτσι και την κλούβα των κουνελιών, ώστε να μην ενοχλούνται τα ζωντανά από τα σκυλιά. Έβαλα σκληρό κουνελόσυρμα αραιής πλέξης και λειτούργησε πολύ καλά. Επί πλέον κάποιες μέρες ελευθερώνουμε τα κουνέλια στο χώρο αυτό και δείχνουν ευτυχισμένα.

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

27/2/2012
8 παχουλά κουνελάκια έξω από τη γεννήστρα νεκρά. Η κυρία μάλλον δεν κάνει για μητέρα, ή κάτι της λείπει για το ρόλο αυτό. Ο επόμενος ρόλος της θα παιχτεί στην κατσαρόλα με μπόλικα κρεμμύδια. Δυστυχώς τα κουνέλια δεν τα προορίζω για παιχνίδι και η κατάληξη των μη αποδοτικών είναι αυτή. Εδώ και μια εβδομάδα ο φίλος μου ο Λάζαρος  μου έφερε μια πανέμορφη κουνέλα και ευελπιστώ σε κάποιο αποτέλεσμα.

22/3/2012
Κατέβασα ένα σωρό πληροφορίες από το internet από Αμερικανούς κουνελοτρόφους και κατέληξα στο συμπέρασμα πως χρειάζομαι μια γεννήστρα. Ξέχωρα από το σπιτάκι της, θέλει ένα ειδικό χώρο για τις γέννες. Έφτιαξα αμέσως μια από ξύλα παλέτας που δεν είναι χημικά εμποτισμένα και θα την τοποθετήσω 10 μέρες πριν τον αναμενόμενο τοκετό.

10/4/2012
Η γεννήστρα τοποθετήθηκε πιο μακρυά από το σπιτάκι της κουνέλας. Αυτή δε, τρώει μεγάλες ποσότητες μηδικής και χλωρής βρώμης. Κάποια από τα ξερά κλαράκια τα παίρνει και τα τοποθετεί στη γεννήστρα, ενώ κάποια που της βάζω εγώ, πηγαίνει κατευθείαν και τα βγάζει με νεύρο. Σκέφτομαι να μη ξαναβάλω το χέρι μου εκεί.

18/4/2012
Η κουνέλα έχει φτιάξει μια τέλεια φωλιά! Για να δούμε! Την περιποιείται τακτικά ενώ συνεχίζει να τρώει μεγάλες ποσότητες. Το νερό της πεντακάθαρο, στο κτήμα επικρατεί ησυχία, όλες οι συνθήκες είναι τέλειες. Αναμένουμε.......

21/4/2012
Επιτέλους! Πήραμε χαρά μεγάλη! Έχουμε 7 υγιέστατα κουνελάκια που απολαμβάνουν την πλήρη φροντίδα της μαμάς τους! Το Σάββατο το πρωί είδα πως έβγαζε μαλλί με ζήλο από το στήθος της και το τοποθετούσε στην γεννήστρα.

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

Ήδη είχα κι ένα σχόλιο από ένα αναγνώστη του blog που μου έδωσε να καταλάβω πως είχα κάνει τα πράγματα όπως έπρεπε. Το μεσημεράκι πήγαμε με ησυχία να ελέγξουμε και είδαμε την κουνέλα να τρώει σα να μη τρέχει τίποτα και μέσα στη φωλιά κάτι να κινείται. Έβαλα γάντια για να μην αφήσω μυρωδιές και τα ψηλάφισα. 7 στον αριθμό και καμμία απώλεια! Όλα με πρησμένες κοιλίτσες μαζεμένα στη φωλίτσα και ζωηρά. Τα αφήσαμε στην ησυχία τους και φύγαμε σιωπηλοί και καταχαρούμενοι. Να μας ζήσουν λοιπόν........

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

22/4/2012
Όλοι μας με αγωνία θέλαμε να δούμε την πορεία τους τη δεύτερη μέρα. Όλα πήγαν εξαιρετικά καλά. Τα μωρά βγάζουν μικρούς ήχους και αναπηδούν μέσα στη φωλίτσα. Ο πατέρας κούνελος δείχνει ανήσυχος. Ίσως τα έχει ακούσει ή τα έχει μυριστεί και τα ένστικτά του είναι φονικά. Ευτυχώς είναι καλά ασφαλισμένος στο δικό του χώρο και δε διατρέχει κανείς, κανένα απολύτως κίνδυνο.

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου
Έπεται συνέχεια με τα μωρά......

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου
Μετά την πρώτη εβδομάδα

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου
2 εβδομάδων

Είναι απίστευτη η ταχύτητα με την οποία μεγαλώνουν τα μικρά. Όταν ψάχνω στη γεννήστρα για σιγουρευτώ πως όλα είναι καλά, η κουνέλα παρακολουθεί άγρυπνα μη συμβεί κάτι κακό στα μικρά της. Και κάτι άλλο που παρατήρησα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Τις τελευταίες ημέρες την έβλεπα να κάθεται σε σημείο που δε συνήθιζε ποτέ. Ακριβώς στο χώρισμα με το αρσενικό. Εκεί εκτός από πλέγμα έχω βάλει κι ένα κοντραπλακέ θαλάσσης για να μη στρεσάρεται βλέποντας τον. Το κοντραπλακέ είναι από τη μεριά του αρσενικού. Αυτός είχε αρχίσει να το ροκανίζει στην κάτω μεριά έχοντας καταφέρει να κάνει ένα άνοιγμα που χωρούσε το μισό κεφάλι του. Βέβαια από την άλλη πλευρά συνάντησε το πλέγμα, αλλά η κουνέλα δεν γνώριζε πως δεν διατρέχει κίνδυνο. Έτσι πολλές ώρες της ημέρας τις περνούσε φράζοντας το άνοιγμα. Βέβαια φρόντισα να το καλύψω άμεσα. Μόλις σιγουρεύτηκε για την ασφάλεια του χώρου της, σταμάτησε να ξαπλώνει εκεί και επέστρεψε στις παλιές της συνήθειες.

Το ημερολόγιο των κουνελιών μου

18/5/2012
Τα μικρά έχουν μεγαλώσει και ζωηρέψει πάρα πολύ. Είναι πια σχεδόν ενός μηνός. Τα 5 είναι πολύ επιφυλακτικά όταν πλησιάζω. Τα άλλα δύο ανέχονται την παρουσία μου και δεν κρύβονται. Έχουν αρχίσει και ροκανίζουν διάφορα από την τροφή της μάνας τους και λατρεύουν τα τρυφερά φύλλα μουριάς και τους μικρούς ζωχούς.

Τα σχόλια του Φάνη :
Θεωρώ σωστό προς γνώση όλων των ενδιαφερομένων να αναρτήσω το σχόλιο που μου έγινε στο c' est la vie mon ami. Ο φίλος αυτός δείχνει πως έχει μεγάλη γνώση στο αντικείμενο και του αρέσει να μοιράζεται τη γνώση αυτή.

Γεια σου φίλε μου. Δεν ξερω αν εχεις ακομα προβληματα (που μαλλον εχεις) αλλα ακου τα παρακατω .... καλως η κακως τα κουνελια η τα εχεις για ομορφια η για αναπαραγωγη. Αν τα θελεις για αναπαραγωγη θα πρεπει να ξεχωρισεις τον κουνελο απο την κουνελα και μια καλη ιδεα επισης θα ηταν να χωρισεις και τις κουνελες μεταξυ τους. Μπορεί να μην εχεις την εικονα της τελειας οικογενειας αλλα θα εχεις παραγωγη κουνελιων.ουτως η αλλως ουτε στη φυση δεν βρισκεις παρεα αρσενικα με θυληκα - συν του οτι κινδυνευει αμεσα με ευνουχισμο ο κουνελος σου απο τις κουνελες οποιαδηποτε στιγμη θεωρησει η κουνελα οτι τραβαει ζορι με τον τυπο που της κολλαει. ο κουνελος μενει μονος του και αυτο τον κανει καλο κουνελο και δυνατο για την δουλεια που τον θελεις. τον ταιζεις λιτοδιαιτα για να ειναι πεινασμενος και ενεργητικος και οχι κοιμισμενος και νωχελικος. Πρεπει να χοροπηδαει οταν πας να του βαλεις φαι. οταν ολοι εχουν τακτοποιηθει στο χωρο τους για καμμια βδομαδα παιρνεις τη μια κουνελα και τη βαζεις στον κουνελο. Μεσα σε 5 λεπτα θα πρεπει να την εχει παρει και σε ενα τεταρτακι να το εχει κανει 3-4 φορες (η και παραπανω) μετα παιρνεις την κουνελα κρατωντας την απο αυτια ΚΑΙ ΠΛΑΤΗ ωστε να ειναι ισιο το κορμι της με το εδαφος και την βαζεις στο χωρο της. αν σε 5 λεπτα δεν εχει γινει τιποτα αλλαζεις την κουνελα και βαζεις την αλλη ( ειναι θεωρητικα αδυνατον να μην κατσει η μια απο τις δυο ). η κουνελα που εχει μεινει μπαινει μετα απο 2-3 μερες με τον κουνελο (ποτε 2 κουνελες στον κουνελο την ιδια μερα - το σωμα και πνευμα προθυμον το δε σπερμα ασθενες ). η κουνελα σου θα γεννησει σε 30 περιπου μερες. μετα τις πρωτες 10-15 μερες μπορεις να δοκιμασεις την κουνελα βαζοντας της ξερα και μακρια χορτα (20-25 εκατοστα) καθε μερα απο λιγα 5-10 κλαδακια. αν την δεις να τα μαζευει και να τα μεταφερει στη φωλια ειναι σιγουρα εγκυος. οποτε της δινεις πολλα χορτα τετοιου τυπου και την αφηνεις να φτιαξει μονη την φωλια της οπως θελει αυτη και οχι οπως νομιζεις εσυ ... η καθε κουνελα το κανει διαφορετικα. η μηνα (φωλια) πρεπει να ειναι μονιμα στην κουνελα και να την νιωθει δικια της. ... ενα καλο καθαρισμα μετα που παιρνεις τα κουνελια απο τη μανα (30-35 μερες) και χωρις φαρμακα. η πορτα της φωλιας πρεπει να κανει 'σκαλακι' τουλαχιστον 5 εκατοστα και η μανα πρεπει να εχει κοντα και σχετικα χοντρα ξυλα ελιας χωρις μυτες που να μπορει να τα βελει στη φωλια μονη της ωστε να δημιουργησει κοιλοτητα για τα μικρα. ΠΡΕΠΕΙ να επικρατει ησυχια και ηρεμια για τις πρωτες 10 μερες. αν η μανα βυζαινει και τρομαξει πεταγεται εξω και τα μικρα που δεν αφηνουν το βυζι θα παρασυρθουν εξω απο την μηνα - θα χτυπησουν και 95% θα πεθανουν. η κουνελα δεν θα τα πιασει απο το σβερκο να τα βαλει μεσα - δεν ειναι ουτε γατα ουτε σκυλος. αυτα ειναι λιγα βασικα....ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΤΑΜΟς ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΤΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙς ΜΙΑς ΚΑΙ οι πιο πολλοι δεν τα ξερουν η δεν τα μοιραζονται μιας και ειμαστε ελληνες και αξιοι της τυχης μας ... το mail μου ειναι pit_pendulum@hotmail.com τα κουνελια θελουν αγαπη ακομα και την ωρα που τα σφαζεις.
Και μια λεπτομερεια ... εφοσον γεννησει η κουνελα σου με το καλο βρες ενα πηλινο μικρο απο γιαουρτι βαλε λιγα pellets μεσα και βαλε το μεσα στην μηνα ... πολλες κουνελες αρεσκονται στο να μασουλανε την ωρα που βυζαινουν .. αν βρεις το πηλινο μεσα στη μηνα αδειο και σε αλλη θεση απλα ξαναγεμησε το χωρις να του αλλαξεις θεση ... το μεταφερουν στο σημειο που της βολευει να ειναι το κεφαλι τους οταν βυζαινουν ... και να της δινεις τσοχακια αν υπαρχουν στην περιοχη σου (ζωχους) ειναι πολλοι καλοι για την παραγωγη γαλακτος ;) ... τα λεμε ... Φανης

Διαβάστε ακόμη:Το κουνέλι

Δημοσίευση σχολίου