Google

Ετικέτες

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

Φτιάχνω χαρουπάλευρο και χαρουπόμελο

Χαρουπάλευρο 
Το Χαρουπάλευρο είναι ένα υγιεινό αλεύρι που χρησιμοποιείται αντί της σκόνης κακάο και της σοκολάτας. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψωμιού και αρτοσκευασμάτων. Τα φασόλια χαρουπιού τα οποία προέρχονται από την χαρουπιά είναι εκ φύσεως γλυκά και δεν περιέχουν καφείνη, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλσιο και βιταμίνη Ε. Το χαρουπάλευρο αποθηκεύεται σε αεροστεγείς και αδιαφανείς συσκευασίες σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος για ένα χρόνο. Τα περικάρπιά του πρέπει να φροντίσετε να είναι σκούρα καφέ και γυαλιστερά χωρίς τρύπες, σχισμές ή μούχλα πριν χρησιμοποιηθούν.
Θα χρειαστείτε: φασόλια χαρουπιού, τανάλια, πέτρινο γουδί & γουδοχέρι ή μύλο καφέ ή μπλέντερ

Α’ τρόπος 
- Ανοίξτε τα φασόλια με μια πένσα και αφαιρέστε τους σπόρους.
- Τοποθετήστε τους άδειους σάκους από τα φασόλια (αυτούς κρατάμε) στο φούρνο, ανοίξτε τον στην χαμηλότερη θερμοκρασία και αφήστε τους σάκους να αποξηρανθούν όλη την νύχτα .Εναλλακτικά αποξηράνετέ τους στον αποξηραντή σας (αν διαθέτετε).
- Την επόμενη μέρα χτυπήστε τους στο πέτρινο γουδί μέχρι να γίνουν σκόνη. Εναλλακτικά τρίψτε τους στον μύλο του καφέ ή στο μπλέντερ.

Β’ τρόπος 
Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία σε περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε και Χαρουπόμελο.
- Βράζουμε τα φασόλια χαρουπιού (τα οποία κόβουμε σε πιο μεγάλα κομμάτια) για να πάρουμε τα υγρά τους για την παρασκευή χαρουπόμελου.
- Όταν σουρώνουμε το υγρό δεν πετάμε τα φασόλια που έβρασαν. Τα ξεφλουδίζουμε (ξεφλουδίζονται εύκολα λόγω του βρασμού), πετάμε τους σπόρους, στεγνώνουμε τελείως τους κάλυκες (που κρατάμε για το αλεύρι μας) απλώνοντάς τους πάνω σε βαμβακερές πετσέτες κουζίνας σε σκιά και ξηρό αέρα.
- Τους τρίβουμε στο μπλέντερ. Αποθηκεύστε το αλεύρι σας σε αεροστεγή συσκευασία. Χρησιμοποιήστε το για την παρασκευή μερέντας, σοκολάτας υγείας, σοκολάτας ρόφημα, ψωμί, κέικ κ.ο.κ.

Χαρουπόμελο
Υλικά: Χαρούπια, νερό
- Πλένουμε τα χαρούπια και τα κόβουμε σε κομματάκια 1-2 εκατοστών (το επίπονο μέρος της διαδικασίας)
- Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό ώστε να τα σκεπάζει κατά δύο δάκτυλα περίπου. Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει και αφαιρούμε όσο μπορούμε από τον αφρό που δημιουργείται. Αφού βράσουν 5 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε να μείνουν 24-48 ώρες ώστε τα χαρούπια να αφήσουν όλο το μέλι τους στο νερό μας. - Τελικά σουρώνουμε το υγρό και το βάζουμε να βράζει σε μέτρια θερμοκρασία ως ότου δέσει και αποκτήσει την υφή και την πυκνότητα του πετιμεζιού, λίγο δηλαδή πιο ρευστό από το μέλι.

http://cretangastronomy.blogspot.gr/2011/09/blog-post_14.html

Χοιρινό με χαρούπια
Συστατικά: 1 κιλό χοιρινό, 15 κομμάτια χαρουπιά τα οποία έχουμε μουλιάσει από το περασμένο βράδυ, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα κρασί κόκκινο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, Αλάτι πιπέρι. Εκτέλεση: Βράζουμε τα χαρούπια πολύ καλά έτσι ώστε να μαλακώσουν πολύ. Το νερό που βγάζουν το ρίχνουμε μαζί με το κρέας, το οποίο νωρίτερα το έχουμε τσιγαρίσει μαζί με το κρεμμύδι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα χαρούπια για να ψηθούν όλα μαζί.
Συνταγή σπιτικής μερέντας με χαρουπάλευρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Πηγές:
Χαρουπόμελο: Κρήτη:γαστρονομικός περίπλους 
Χοιρινό με χαρούπια 
Φτιάξε Χαρουπάλευρο, το άλλο κακάο!”, Blog Πώς φτιάχνεται…How to!

Διαβάστε ακόμη: Χαρουπιά: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

14 σχόλια :

giannis είπε...

Να ρωτήσω κάτι σχετικά με τις χαρουπίες, να με διαφωτίσετε αν ξέρετε..Χαρουπιές υπάρχουν ήμερες και άγριες, το αλεύρι φτιάχνετε από τις ήμερες, σωστά; πως μπορώ να ξέρω αν η χαρουπιά που εχω στον κήπο μου είναι ήμερη κ όχι άγρια;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ανώνυμος είπε...

το κελυφος το εξωτερικο χρησιμοποιηουμε κια οχι τα φασολια τα σπηρια?

Sotiris Revvas είπε...

Vegan Merenta..
Την έμαθα σε μια οικοκοινότητα στην Εύβοια, εκεί την ονομάζουν Φου.Χα.Τα
(φουντούκι - χαρούπι - ταχίνι) και είναι ίδια με την πραλίνα που αγοράζουμε.. ΙΔΙΑ...


2 μέρη ταχίνι (κατα προτίμηση ολικής)
1 μέρος μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
Χαρουπάλευρο (όσο πάρει)

Λίγα αλεσμένα φουντούκια
Λίγο νερό για το ανακάτεμα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά το ταχίνι και το μέλι και για να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Αν είναι σκληρό προσθέτουμε λίγο νεράκι.
Ρίχνουμε μία δύο κουταλιές χαρουπάλευρο και τα αλεσμένα φουντούκια.
Ανακατεύουμε ξανά.
Φυλάσσουμε σε γυάλινα βαζάκια στο ψυγείο...

Εγώ λόγω αλλεργίας δε βάζω φουντούκια και ρίχνω λίγο πιο πολύ χαρουπάλευρο.. βγαίνει υπέροχη...

Ανώνυμος είπε...

Ο καρπός (τα χαρούπια) της άγριας χαρουπιάς είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα κανονικά και το χρώμα τους είναι καφέ.

Μάνος είπε...

Ευχαριστώ πολύ Θεόδωρε.
Μου έδωσες ιδέα για τα χαρούπια που δεν ήξερα πως να τα διαχειριστώ...

Μάνος είπε...

Θεόδωρε εάν αντί για να τα βάλουμε στο φούρνο όλο το βράδυ για να αποξηραθούν τα αφήσουμε 3-4 μέρες στον ήλιο δεν είναι το ίδιο;
Η ερώτησή μου είναι καθαρά οικολογική.

Θεόδωρος είπε...

Σε όλες τις διαδικασίες αποξήρανσης, πρέπει να έχουμε σαν κανόνα τις θερμοκρασίες της φύσης. Ξέρουμε επιστημονικώς ότι τα ένζυμα και πολλά άλλα καταστρέφονται πάνω από τους 38 βαθμούς κελσίου, άρα οποιαδήποτε ξήρανση γίνεται με αυτή τη λογική, της διαδικασίας της φύσης.

Μάνος είπε...

Δεδομένου ότι οι καρποί συλλέγονται Ιούλιο και Αύγουστο οι θερμοκρασίες θα πληρούν τις προϋποθέσεις για φυσική αποξήρανση.

Ανώνυμος είπε...

μπορω να φτιαξω βαμμα απο χαρουπι?

Ανώνυμος είπε...

θα ήθελα να ρωτήσω. Για την παρασκευή του χαρουπόμελου έκανα κανονικά τη διαδικασία. Αλλά μετά ξαναέβρασα τα χαρούπια πολύ ώρα ώστε να βγει περισσότερο ζουμί, το οποίο έβρασα μέχρι να πήξει (αφού είχα βγάλει τα χαρούπια). Ήθελα να ρωτήσω υπάρχει πρόβλημα (για την υγεία) που έβρασα τα χαρούπια πολύ ώρα και όχι μόνο 5 λεπτά?

Ανώνυμος είπε...

ta sporia ths haroupias hrhshmeuoun se kati??euharisto!

Ανώνυμος είπε...

Προς ενημέρωση των φίλων που ρωτούν διάφορα,έχω να πώ τα εξής.Η άγρια
χαρουπιά κάνει όμοια χαρούπια με την ήμερη,αλλά πολύ πιο λεπτά.Η Άγρια κατά την εποχή της ανθοφορίας είναι πανέμορφη,διότι είναι ολάνθιστη και γεμάτη μέλισσες.Η Ανθοφορία της είναι περίπου τέλος Αυγούστου.Η
ανθοφορία της ήμερης δεν είναι ορατή.Η συλλογή των χαρουπιών γίνεταιπάντα μετά την 1η Σεπτεμβρίου στα πεδινά και μετά τις 15 στα πεδινά

Ανώνυμος είπε...

Προς ενημέρωση των φίλων που ρωτούν διάφορα,έχω να πώ τα εξής.Η άγρια
χαρουπιά κάνει όμοια χαρούπια με την ήμερη,αλλά πολύ πιο λεπτά.Η Άγρια κατά την εποχή της ανθοφορίας είναι πανέμορφη,διότι είναι ολάνθιστη και γεμάτη μέλισσες.Η Ανθοφορία της είναι περίπου τέλος Αυγούστου.Η
ανθοφορία της ήμερης δεν είναι ορατή.Η συλλογή των χαρουπιών γίνεταιπάντα μετά την 1η Σεπτεμβρίου στα πεδινά και μετά τις 15 στα πεδινά

Ανώνυμος είπε...

και μετά τις 15 Σεπτεμρίου στα ημιορεινά και ορεινά.Το παρόν προς διόρθωση προηγούμενου σχολείου μου για συλλογή χαρουπιών.