Γανόδερμα

Γανόδερμα

Γανόδερμα-Ganoderma lucidum

Το Gamoderma lucidum - Γανόδερμα το γυαλιστερό - είναι μια ίσκα που αναπτύσσεται πάνω σε πλατύφυλλα δένδρα σε σκιερές και υγρές περιοχές. Από αρχαιοτάτων χρόνων στη Κίνα το χρησιμοποιούσαν σαν γιατρικό για πολλές αρρώστιες. (http://el.wikipedia.org/wiki

Γανόδερμα

Στη περιοχή της Ευρυτανίας το βρίσκουμε κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο μέσα σε σάπια πρέμνα. Την περσινή περίοδο είχα βρει αρκετά κομμάτια κι έτσι ρώτησα για τον τρόπο που μπορείς να το φτιάξεις και την δοσολογία που μπορείς να το καταναλώσεις.
Ένας γνωστός μου, παραγωγός μανιταριών ο ίδιος, με κατατόπισε πάνω στην τεχνική παρασκευής του αφεψήματος, καθώς και στις θεραπευτικές ιδιότητες που αυτό έχει.

Γανόδερμα

Αρχικά πλένουμε λίγο το μανιτάρι και το στεγνώνουμε. Το τεμαχίζουμε σε όσο ποιο μικρά κομμάτια μπορούμε και μοιράζουμε τη ποσότητα σε δύο ίσα μέρη. Ο τεμαχισμός γίνεται για να μπορέσουμε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα από τη δραστική του ουσία.

Γανόδερμα

Στη συνέχεια το ένα μέρος το βάζουμε σε ένα βάζο και το καλύπτουμε με όποιο οινοπνευματώδες ποτό θέλουμε. Εγώ προτίμησα να βάλω από το δικό μου τσίπουρο. Κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε ένα μέρος για τέσσερις περίπου μήνες. Το υπόλοιπο μέρος απ το τεμαχισμένο μανιτάρι το αποθηκεύουμε.

Γανόδερμα

Αφού περάσει ο καιρός παρατηρούμε ότι το διάφανο αρχικά οινόπνευμα παίρνει ένα κιτρινωπό χρώμα. Μετά τους τέσσερις μήνες παίρνουμε το υπόλοιπο μανιτάρι και το βάζουμε σε νερό και το βράζουμε για περίπου μια ώρα, ώστε να πάρουμε κι από αυτό όση περισσότερη ουσία μπορούμε.

Γανόδερμα

Κατά τη διάρκεια του βρασμού ξαφρίζουμε, ώστε να φύγουν όσο είναι δυνατόν οι ξένες ουσίες, και μετά τη μια ώρα κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ζουμί να κρυώσει. Αφαιρούμε τα κομμάτια του βρασμένου μανιταριού και πλέον το υγρό είναι έτοιμο.

Γανόδερμα

Σε ένα μπουκάλι βάζουμε τέλος τα δύο υγρά, το οινόπνευμα και το βρασμένο μανιτάρι, αφού πρώτα τα περάσουμε από ένα φίλτρο, ώστε το υγρό μείγμα να είναι τελείως καθαρό.
Πλέον το αφέψημα απ το γανόδερμα είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Ένα σφηνάκι κάθε μέρα είναι αρκετό για να προσφέρει τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Αυτό που έφτιαξα εγώ καταναλώθηκε σε περίπου 25 ημέρες.

Παραθέτω ορισμένες διευθύνσεις με τις ιδιότητες και τους τομείς που μπορεί το Γανόδερμα να βοηθήσει.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14756912
http://www.healthdiaries.com/eatthis/10-health-benefits-of-ganoderma-lucidum.html

Πηγή: Νίκος Αντωνόπουλος

Διαβάστε ακόμη:Μανιτάρια: σπορά καλλιέργεια

5 σχόλια:

  1. Χωρίς να φανεί διαφήμιση, επειδή δεν είναι τόσο εύκολο να βρεις και να μαζέψεις το μανιτάρι αυτό, έχω να σας προτείνω το εξής:

    www.vallianatos.dxneurope.eu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΙΣΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΠΑΝΤΟΥ ΕΙΣΑΙ .ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Η ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ;ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΚΥΡΟ ΒΡΗΚΑ ΑΚΡΗ ΟΚ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΟΔΩΡΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/12/13, 10:01 π.μ.

    επισης και Δυρφις Εύβοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακόμη περισσότερες πληροφορίες για αυτό το θαύμα της φύσης δείτε εδώ http://coffee-life-and-health-dxn.blogspot.gr/2013/01/30.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα