Τα βελανίδια και η εκμετάλλευση τους

Τα βελανίδια και η εκμετάλλευση τους

Εκμετάλλευση βελανιδιών

Τρώγονται τα βελανίδια;
Μια περίπτωση ατομικής πρωτοβουλίας που ξεχωρίζει και επηρεάζει θετικά μια ολόκληρη κοινότητα, είναι η περίπτωση της Marcie Mayer στη Τζια. Η Marcie Mayer έπεισε τους Τζιώτες ότι τα βελανίδια και τα παράγωγά τους τρώγονται και προχώρησαν στη συγκομιδή και την εκμετάλλευση τους, για να ενισχύσουν την τοπική οικονομία.

Τα τελευταία χρόνια πειραματιζόμαστε με προϊόντα βελανιδιού και τώρα είμαστε έτοιμοι να δείξουμε στον κόσμο πως μπορούν να αξιοποιηθεί η βελανιδιά στη Τζιά. Η εξαγωγή ελαίου από το βελανίδι είναι εφικτή. Η ανακάλυψη απο μας μιας μεθόδου που ξεπικρίζει το βελανίδι δίχως σπατάλη νερού, ανοίγει το δρόμο για την παρασκευή υψηλά πρωτεινούχου άλευρου, ζωοτροφών καθώς και καλλυντικών.
Αν και κατά παρελθόν απαντώνταν εκτεταμένα δάση βασιλικής δρυός στην Αττική και στο νότιο Αιγαίο, στις μέρες μας οι βελανιδιές της Τζιάς αποτελούν μοναδικό φυσικό φαινόμενο. Μέχρι τη δεκαετία του '60, η βελανιδιά αποτελούσε για την Κέα μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του. Κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο μάζευαν την βελανιδόκουπα, που ονομαζόταν «χαμάδα». Χιλιάδες τόνοι παράγονταν κάθε χρόνο και εξάγονταν στα διάφορα βυρσοδεψεία (Σάμου, Μυτιλήνης κ.ά.), μέχρι που αντικαταστάθηκε από άλλες χημικές δεψικές ουσίες και σταμάτησε το μάζεμά του, αλλά και η βυρσοδεψία στην Ελλάδα εγκαταλείφθηκε. Έτσι, το άλλοτε πολύτιμο και κραταιό δέντρο υπέστη κυριολεκτικά διωγμό στα μέρη όπου φύονταν, κυρίως στην Αττική, από την υλοτόμηση ή την πολεοδόμηση περιοχών.

Τα βελανίδια και η εκμετάλλευση τους

Ο δρυς έχει σημαδέψει τον χαρακτήρα της Τζιάς και των κατοίκων τις από τα αρχαία χρόνια. Από μεσαιωνικά κείμενα (Ακομινάτος), κείμενα περιηγητών (Tourenfort κ.α.) και από ζωντανές πρόσφατες μνήμες, συνάγουμε ότι σε δύσκολους και μη καιρούς, το βελανίδι στη Τζιά χρησίμευε και σαν ανθρώπινη τροφή. Ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία για τη βελανιδιά θα αναδείξει την μοναδική ταυτότητα του νησιού με πολλαπλά οφέλη (περιηγητικός τουρισμός κλπ) αλλά θα συμβάλλει στη διατήρηση του φυσικού τοπίου δίνοντας αξία στα ίδια τα δέντρα και κίνητρα στους αγρότες που έχουν εκτάσεις με βελανιδιές.

Τα βελανίδια και η εκμετάλλευση τους

Αρχικά στοχεύουμε να παράξουμε λάδι για χρήση σε μπάνιο, μασάζ κλπ, απολεπιστικό σαπούνι, αλεύρι δίχως γλουτένη. Γνωρίζουμε επακριβώς τον μηχανολογικό εξοπλισμό που απαιτείται και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε! Στο συνολικό ποσό των 23000 Ευρώ έχουμε υπολογίσει το κόστος για τη συλλογή και την αποθήκευση. Για να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημά μας, θα χρησιμοποιήσουμε την πλατφόρμα www.kickstarter.com .
Όσοι βοηθήσουν στην χρηματοδότηση, προαγοράζουν προϊόντα που αναλογούν στη χρηματική τους συμβολή.

Τα βελανίδια και η εκμετάλλευση τους

Ο μηχανολογικός μας εξοπλισμός θα επεξεργάζεται και τα βελανίδια οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου. Απώτερος μας στόχος είναι και η δημιουργία ενός καταστήματος. Βοηθείστε και σεις για να μπορέσουμε να δώσουμε το παράδειγμα για να διασωθούν οι βελανιδιές της Τζιάς. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.iloveacorns.com για να πληροφορηθείτε πότε θα ξεκινήσει η προσπάθειά μας.

Τα βελανίδια και η εκμετάλλευση τους

Η ομιλία της στο TEDx Θεσσαλονίκης
Environmental activist and entrepreneur Marcie Mayer, gives a passionate talk about Hamada Acorn Initiative, a project that aims to restore acorn as an important product for the local economy of Kea. She crowdsourced the initial funding for her Eating Acorns project on Kickstarter, where the campaign made its funding goal only within few days, and this year 40 families participated in the first large scale harvest of acorn caps since 1965. Marcie Mayer argues that it’s in our hands to have planned, balanced and sustainable uses for land. She suggests that we should see crisis as an opportunity for positive change. All we need is planning, adaptability, acceptance and to search for the lesson, in each experience. These are the keys to face any setback.

Περισσότερες πληροφορίες για τα βελανίδια και πως μπορείτε να τα απολαύσετε, από τον Έλληνα Green Deane στο άρθρο του Acorns: The InsideStory και από το βιβλίο useful wild plant το άρθρο «The acorn as human food»

Διαβάστε ακόμη:Βελανιδιά: σπορά φύτεμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα