Το προζύμι του Σταυρού

Πως φτιάχνετε το προζύμι του Σταυρού

Πως φτιάχνουμε το προζύμι του Σταυρού

Αρκετές νοικοκυρές πιστές ακόμη στις παραδόσεις μας, ζυμώνουν στο σπίτι τους και συνεχίζουν να συντηρούν ένα ευλογημένο έθιμο. Αυτό γίνεται δύο φορές το χρόνο, στη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 14 Σεπτεμβρίου και την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή της Σταυροπροσκυνήσεως.

Ποιο είναι αυτό; Η παρασκευή νέου προζυμιού

Πώς γίνεται του προζυμιού του Σταυρού;
Οι νοικοκυρές παίρνουν ένα κλαδί βασιλικό από τα χέρια του ιερέα. Σ’ ένα δοχείο βάζουν λίγο χλιαρό νερό. Μετά ρίχνουν μόνο αλεύρι και ανακατεύουν μέχρι να γίνει πηκτός χυλός και από πάνω βάζουν σε σχήμα σταυρού το ευλογημένο κλαδί του βασιλικού. Άλλες νοικοκυρές συνηθίζουν να βράζουν τον βασιλικό και αυτό το χλιαρό νερό να το χρησιμοποιούν στην παρασκευή του χυλού. Τυλίγουν το δοχείο με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουν μερικές ώρες «να γίνει». Το θαυμαστό είναι ότι το προζύμι γίνεται χωρίς την προσθήκη ενζύμου-μαγιάς, δηλαδή με την ενέργεια της χάριτος του Τιμίου Σταυρού.

Δική μας σημείωση μετά από συμβουλή ιερέα:
Για να πετύχει απόλυτα το προζύμι του Σταυρού είναι καλό η νοικοκυρά να έχει εξομολογηθεί και γενικά να συμμετάσχει στα μυστήρια της εκκλησίας. Παραδοσιακά το πρώτο ζυμάρι που φτιάχνουν οι νοικοκυρές είναι για πρόσφορο που το πηγαίνουν στο ναό της ενορίας τους.

Πηγή: www.agiosharalabos.blogspot.gr

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω ζυμωτό ψωμί με προζύμι

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/9/12, 6:12 μ.μ.

    Το μόνο θαυμαστό που υπάρχει, είναι η θλιβερότατη διαπίστωση ότι τα μυαλά μας είναι κολλημένα πολύ πίσω..
    Αναρτήσεις σαν κι αυτή αφαιρούν μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του blog..
    Οι μικροοργανισμοί που προκαλούν τη ζύμωση και το τελικό αποτέλεσμα υπάρχουν ήδη μέσα στο αλεύρι ή τον αέρα που αναπνέουμε, δεν χρειάζεται καμιά ενέργεια της χάριτος του Τιμίου Σταυρού.
    Ο βασιλικός δε, είναι γνωστός για τις συντηρητικές του ιδιότητες και φυσικά για το όμορφο άρωμα που δίνει..
    Πολύς κόσμος φτιάχνει προζύμι έτσι, χωρίς τα θυμιατά και τις προσευχές..
    Φτάνει πια, φύγαμε από το μεσαίωνα, πάρτε το χαμπάρι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/9/12, 9:29 μ.μ.

    Μάλλον το δικό σου μυαλό είναι κολλημένο πολύ πίσω και όχι των άλλων. Ποίοι είναι συγκεκριμένα οι μικροοργανισμοί αυτοί που προκαλούν την ζύμωση και γιατί όλοι οι άλλοι και όλοι οι αρτοποιοί τότε χρησιμοποιούν μαγιά, γιά να καταφέρουν να φουσκώσει η ζύμη; Εδώ οι ειδικοί σε αυτό το θέμα οι αρτοποιοί το παραδέχονται το θαύμα αυτό που γίνετε μόνο με αλεύρι και νερό. Ο βασιλικός λες οτι έχει συντηρητικές ιδιότητες αλλά δεν φουσκώνει το αλεύρι! Άντε κάνε εσύ χυλό μόνο από αλεύρι και νερό και αν μπορείς άσε το να δείς αν φουσκώσει και βγάλε το στο youtube! (χωρίς κόλπα, και απάτες)
    Και κάτι άλλο οι μικροργανισμοί δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε κλειστό χώρο, όπως το απέδειξε ο χημικός Λουί Παστέρ και όπως εδώ που τυλίγει το δοχείο με μία πετσέτα για να μην μπαίνει αέρας.
    Και αν θες να ξέρεις ότι τα πρώτα θύματα του μεσαίωνα ήταν η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι πιστοί της. Τόσες καταστροφές μας κάνανε οι σταυροφορίες των δυτικών και υπήρξαν πολλά θύματα Ορθόδοξοι Χριστιανοί της ιεράς εξέτασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/9/12, 9:45 μ.μ.

    Και συγκεκριμένα ο χημικός Λουί Παστέρ εξέθεσε καλά βρασμένες σούπες στον αέρα μέσα σε σκεύη με φίλτρα που δεν επέτρεπαν σωματίδια από τον αέρα να έρθουν σε επαφή με το εσωτερικό τους: Κανένας μικροοργανισμός δεν αναπτύχθηκε στα θρεπτικά αυτά διαλύματα. Επομένως, όσοι μικροοργανισμοί αναπτύσσονταν σε τέτοια διαλύματα έρχονταν από έξω, ως σπόρια πάνω σε κόκκους σκόνης, και δεν παράγονταν μέσα στο διάλυμα. Αυτό ήταν ένα από τα τελικά και σημαντικότερα πειράματα που κατέρριψαν τη θεωρία της αυτόματης γενέσεως (που υποστήριζε λανθασμένα ο Δαρβίνος (που ήταν παρόλα αυτά, χριστιανός) και οι άθεοι). Και εδώ πως γίνεται μέσα σε ένα πολύ κλειστο δοχείο από αέρα, να φουσκώσει η ζύμη μόνη της πολύ σύντομα και μάλιστα μέσα σε λίγες ώρες, είναι προφανές ότι πρόκειται γιά θαύμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/9/12, 10:06 μ.μ.

    Τελικά σε θέματα πίστεως και απιστίας υπάρχει μια φοβερή προκατάληψη και φανατισμός που εδράζονται στη βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου για εξουσία! Ναι για εξουσία! Από που κι ως που τα μυαλά μας είναι κολλημένα αν πιστεύουμε σε ένα θαύμα??? Αυτό είναι ο μεγαλύτερος μεσαίωνας. Το να λες κάποιον που ΠΙΣΤΕΥΕΙ οπισθοδρομικό και κολλημένο. ΠΙΣΤΕΥΩ στο θαύμα δε σημαίνει τίποτα για τον Ανώνυμο 6:12 και δεν τον αφορά. Και με 'γειά του με χαρά του κι εκείνου να μην πιστεύει. Γιατί κατευθείαν επίθεση? Γιατί κατευθείαν χαρακτηρισμοί? Και προς τι η επίκληση της επιστήμης? Για να μας πείσει ότι δεν υπάρχει θαύμα? Μα εγώ το ΠΙΣΤΕΥΩ. Δεν θέλω κάποιος να μου το αποδείξει ακόμα κι αν είναι ο καλύτερος χριστιανός ή επιστήμονας. Για μένα ας πούμε το μεγαλύτερο θαύμα είναι ότι η καρδιά μου συνεχίζει να χτυπά. Ο ήλιος ανατέλλει και δύει και όλα τα τετριμένα που για την επιστήμη είναι αυταπόδεικτα και αυτονόητα. Δε θέλω κάποιος να μου τα αποδείξει ούτε να μου τα απορρίψει. Επιτρέψτε μου (μας) να πιστεύουμε. Έτσι απλά. Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος16/9/12, 9:08 π.μ.

    Αν οι αρτοποιοί που λέτε είναι θρησκευόμενοι άνθρωποι θα επικαλεστούν τη θεία χάρη (όπως εσείς), αν δεν είναι δεν θα το κάνουν (όπως εγώ).
    Οι μικροοργανισμοί μπορεί κάλλιστα να βρίσκονται και στο αλεύρι... Η πετσέτα που τυλίγουμε το δοχείο δεν είναι αεροστεγής... Ακόμα κι κλείσουμε το δοχείο δεν θα αφαιρέσουμε τον αέρα που ήδη υπάρχει μέσα..
    Το internet βρίθει από οδηγίες παρασκευής προζυμιού (χωρίς προσευχές και θαύματα, επιμένω). Δοκιμάστε τες και θα εκπλαγείτε.. Απλά κάντε το, κι όταν το δείτε να φουσκώνει μην τρίβετε τα μάτια σας..
    Όσο για την επίθεση που λέτε: Η πηγή του άρθρου είναι http://agiosharalabos.blogspot.gr/2012/09/blog-post_9881.html
    Δεν θα έγραφα ποτέ ένα σχόλιο σε ένα τέτοιο site, αλλά το ftiaxno.gr έχει πολλά να πει και να προσφέρει, και είναι κρίμα, ξαναλέω, να χάνει έτσι μέρος της αξιοπιστίας του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλοι Ανώνυμοι, πιστεύοντες και μη, σας παρακαλώ και νομίζω ότι εκφράζω και τον Θόδωρο τον δημιουργό της σελίδας, να μη την υποβαθμίζουμε. Εξηγούμαι:
    --Οι θρησκευτικές αντιλήψεις ενός εκάστου είναι σεβαστές, υπό την πρϋπόθεση ότι αυτός δεν δογματίζει, άρα δεν θεωρεί την «δική του αλήθεια» μοναδική και δεν προσπαθεί να την επιβάλει στους άλλους.
    --Τηρουμένων των ανωτέρω κανόνων κατά συνέπεια, δεν θεωρώ φίλοι ότι μειώνεται η αξιοπιστία της σελίδας επειδή κάποιος διατύπωσε ελεύθερα τα θρησκευτικά του πιστεύω, τα οποία, (καθόλου παράξενο) ενδεχομένως να είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με άλλου ή άλλων. Τηρουμένων των κανόνων επαναλαμβάνω, του μη δογματισμού δηλαδή και της μη προσπάθειας επιβολής των προσωπικών του απόψεων.
    --Είναι προφανές ότι και οι αντίθετες απόψεις είναι αποδεκτές και πρέπει να λέγονται, ανοίγοντας έτσι δρόμο σε δημιουργικό διάλογο, από τον οποίο πρέπον είναι να απουσιάζουν οι επιτιμητικές (με την επιεικέστερη έκφραση) επι-( και απο-)κλήσεις.
    --Για λόγους δεοντολογίας, (μετά την παραινετική παρέμβασή μου) δηλώνω ότι οι δικές μου θέσεις έχουν διατυπωθεί στα σχόλια της ανάρτησης «Φτιάχνω αλεύρι με χειροκίνητο μύλο», σε διάλογο που αναπτύχθηκε επίσης με θέμα το προζύμι κ.λ.π. Θα ήθελα να ανατρέξετε στα εν λόγω σχόλια.
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος5/1/14, 4:58 μ.μ.

    Η μέθοδος έχει αναλυθεί επιτυχώς από ξένους, μάλλον αλλόπιστους, μικροβιολόγους.
    Συγκεκριμένα
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC134406/
    όπου τα αποτελέσματα έχουν κοινοποιηθεί (αμερικάνικο πληροφοριακό κέντρο βιοτεχνολογίας).

    Το προζύμι που προκύπτει έχει μοναδικές ιδιότητες. Οι προϋπάρχουσες αποικίες μικροοργανισμών τόσο στο αλεύρι όσο και στο βασιλικό, συνδυάζονται για το τελικό αποτέλεσμα.

    Εάν ανάγουμε το αποτέλεσμα στην ψυχική καθαρότητα του\της παρασκευαστή\ιας, ή σε θαύμα,μένουμε εκεί. Χάνουμε την ευκαιρία για γνώση που δυστυχώς η αξία της για έρευνα αναγνωρίστηκε πρώτα από Αμερικανούς, αντί από εμάς.

    Τέλος, θα ήθελα να διαφωνήσω με τον Αντώνη καθώς θεωρώ ότι σε τέτοιου είδους ιστότοπους, θα πρέπει να αναρτάται η συνταγή χωρίς να παραινείται ο αναγνώστης να άγει βίον σύμφωνα με την τάδε η την δείνα θρησκεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος24/4/14, 8:37 μ.μ.

    ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΗΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα