Απορρίφθηκε το δικαίωμα των Ευρωπαίων να γνωρίζουν ποια μεταλλαγμένα προϊόντα τρώνε

μεταλλαγμένα προϊόντα

Το κερασάκι της τούρτας

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε την υποχρεωτική σήμανση τροφίμων που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες τροφές. Αν και η σχετική τροπολογία κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων του Ευρωκοινοβουλίου, λόγω της καταψήφισης από την πλειοψηφία των συντηρητικών, δεν συγκέντρωσε την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτούταν για την έγκρισή της. Η ίδια πλειοψηφία απέρριψε τροπολογία για την διεξαγωγή ανεξάρτητων μελετών για την επίπτωση των μεταλλαγμένων και άλλων “νέων τροφών” στην ανθρώπινη υγεία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη μετά το τέλος της ψηφοφορίας:

Σήμερα είναι μία εξαιρετικά δυσάρεστη ημέρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Καταψηφίστηκε το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να γνωρίζουμε αν τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνουμε προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες τροφές.

Καταψηφίστηκε επίσης η αυτονόητη υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διεξάγει ανεξάρτητες μελέτες για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων και άλλων “νέων τροφίμων” στην ανθρώπινη υγεία. Και όλα αυτά όταν ενδεχομένως να υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση μεταλλαγμένων καθώς με βάσει δηλώσεων της Επιτροπής το 80-90% των ζωοτροφών περιέχουν μεταλλαγμένα, ενώ πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι μεταλλαγμένα γονιδιώματα από τις μεταλλαγμένες τροφές μπορούν να ανιχνευτούν στο γάλα των ζώων.”

Το food project καταγγέλλει αυτή τη συμπεριφορά από τους δήθεν αντιπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τον Μάρτιο, και ξανά εν μέσω κρίσης και χωρίς ενημέρωση των πολιτών, η Κομισιόν ενέκρινε τη καλλιέργεια της γενετικά μεταλλαγμένης πατάτας Amflora της εταιρίας BASF και την εμπορία τριών ποικιλιών γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού ΜΟΝ 863 της εταιρίας Monsanto.
Απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις απροκάλυπτα και από καιρό εκφρασμένες προθέσεις του προέδρου της κ. Μπαρόζο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην πρώτη έγκριση καλλλιέργειας ΓΤΟ μετά το 1998, αγνοώντας επιδεικτικά τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών για ολοκληρωτική απαγόρευση των μεταλλαγμένων.

Πιστεύουμε λοιπόν πως η τεχνητή αυτή κρίση που περνάμε είχε και σαν σκοπό τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Ο αντιπαθής Κίσσινγκερ κάποτε είχε πει “όποιος ελέγχει το πετρέλαιο ελέγχει τα έθνη. Όποιος ελέγχει τη τροφή, ελέγχει το κόσμο όλο”.

Ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς περνάνε τέτοιες αποφάσεις, αλλά, να μου πείτε εδώ ψωμολυσσάμε τί μας νοιάζει μια μεταλλαγμένη πατάτα ή το μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto;

Αλλά εδώ πρέπει να πούμε ότι όπου εφαρμόστηκαν τέτοιες τεχνικές το αποτέλεσμα δεν ήταν το καλύτερο.

Στην Ινδία όπου πλέον παράγετε μεταλλαγμένο ρύζι οι αγρότες έχουν φτάσει σε τέτοια απόγνωση που αυτοκτονούν μαζικά κάθε χρόνο (δείτε έρευνα του Εξάντα στο στο Μεξική η καλλιέργεια της μεταλλαγμένης σόγιας έχει καταστρέψει τα άλλα είδη χλωρίδας όπου καλλιεργείτε και υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα.

Είμαστε πολύ απογοητευμένοι γιατί χάσαμε το δικαίωμα να ξέρουμε τι τρώμε στο βωμό του χρήματος. Η μισή ντροπή δική σας και η άλλη μισή δική μας που δεν βγαίνουμε όλοι στο δρόμο να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

Πηγή: www.pentapostagma.gr

Διαβάστε ακόμη:Γενετικά μεταλλαγμένα δέντρα

17 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/9/12, 8:19 μ.μ.

    Κανένα σχόλιο από κανέναν αναγνώστη. Αυτό είναι καλό ή κακό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/9/12, 11:04 μ.μ.

    Δυστυχώς υπάρχει άγνοια του έλληνα πολίτη στο εν λόγο θέμα. Βλέπετε η τηλεόραση δεν ασχολείται με τόσο ρηχά θέματα. Εξάλλου όλα γίνονται από τους πολυεθνικούς κολοσσούς για το καλό μας. ΕΚΚΛΗΣΗ..ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ.. Όσοι από εσάς παράγουν και διατηρούν σπόρους κάθε φορά που βγαίνετε από το σπίτι σας έχετε ένα φακελάκι στην τσέπη με αυτούς και μοιράστε τους σε φίλους με αγάπη και ορισμένες οδηγίες μαζί. Καλλιεργείτε ποικιλίες και όχι τα δήθεν παραγωγικά υβρίδια που μόνο ζημιά στην βιοποικιλότητα κάνουν. Διαβάστε, ενημερωθήτε, επαναστατήστε...όχι για εσάς, αλλά για τα παιδιά σας.
    ...Κωνσταντίνος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξεσηκωθητε γιατι αυτα ειναι τα σημαντικα.Αυτα παιρνανε τωρα με τον δουρειο ιππο της κρισης.Προωθηστε το και στειλτε επιστολες στους ελληνες ευρωβουλευτες της περιοχης σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κωνσταντινε, αλλο το υβριδιο και αλλο το μεταλλαγμενο. Υβριδια υπαρχουν και στην φυση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  5. Παρακαλώ μην ενοχλείται τους ευρωβουλευτές και τους βουλευτές με επιστολές. Έχουν δουλειά !!!!!!!
    Αγωνίζονται για το καλό μας.
    Θέλετε να τους κάνετε να κουραστούν περισσότερο και να παραιτηθούν όλοι μαζί για να κάνει ότι θέλει ο κάθε ένας σε αυτή την χώρα και τον κόσμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος30/9/12, 3:24 μ.μ.

    Christo το υβρίδιο στη φύση δεν είναι <>, ενώ τα δε εμπορικά υβρίδια δεν καλλιεργούνται δεύτερο χρόνο. Ξέρω πολύ καλά τι λεώ, αυτή εξάλλου είναι και η δουλειά μου. Οι εταιρείες κάνουν την σταυροεπικονίαση που θα γινόταν στη φύση σε βάθος πολλών γεννεών μέσα σε μία γεννεά,ίσως και δυο. Αποτέλεσμα; παίρνεις έναν ωραίο φαινομενικά καρπό και επιδεικνύεσαι στους φίλους σου(γενικά μιλάω και ειδικά για την πλειοψηφία των ελλήνων)οτι είσαι και γαμώ τους κηπουρούς, ενώ κατά την διάρκεια της άνθησης με την σταυροεπικονίαση έχει καταστραφεί το DNA των συγγενών σπόρων που βρίσκονται γύρω και δεν είναι υβρίδια εργαστηρίου. καταλαβαίνεις την διαφορά; καταστρέφουν την βιοποικιλότητα με σκοπό τον έλεγχο της τροφής. Κάποια στιγμή θα ήθελα να συζητήσουμε εδω μέσα το θέμα των τραπεζών σπερμάτων και από ποιους διαχειρίζονται, θα καταλάβετε οτι αυτό το σχέδιο έχει οργανωθεί πολύ καλά και από πολύ παλιά. Ας χαρακτηριστώ συνωμοσιολόγος, δεν μ'ενδιαφέρει ντίπ!
    ...Κωνσταντίνος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος30/9/12, 3:29 μ.μ.

    Christo το υβρίδιο στη φύση δεν είναι στείρο, ενώ τα δε εμπορικά υβρίδια δεν καλλιεργούνται δεύτερο χρόνο. Ξέρω πολύ καλά τι λεώ, αυτή εξάλλου είναι και η δουλειά μου. Οι εταιρείες κάνουν την σταυροεπικονίαση που θα γινόταν στη φύση σε βάθος πολλών γεννεών μέσα σε μία γεννεά,ίσως και δυο. Αποτέλεσμα; παίρνεις έναν ωραίο φαινομενικά καρπό και επιδεικνύεσαι στους φίλους σου(γενικά μιλάω και ειδικά για την πλειοψηφία των ελλήνων)οτι είσαι και γαμώ τους κηπουρούς, ενώ κατά την διάρκεια της άνθησης με την σταυροεπικονίαση έχει καταστραφεί το DNA των συγγενών σπόρων που βρίσκονται γύρω και δεν είναι υβρίδια εργαστηρίου. καταλαβαίνεις την διαφορά; καταστρέφουν την βιοποικιλότητα με σκοπό τον έλεγχο της τροφής. Κάποια στιγμή θα ήθελα να συζητήσουμε εδω μέσα το θέμα των τραπεζών σπερμάτων και από ποιους διαχειρίζονται, θα καταλάβετε οτι αυτό το σχέδιο έχει οργανωθεί πολύ καλά και από πολύ παλιά. Ας χαρακτηριστώ συνωμοσιολόγος, δεν μ'ενδιαφέρει ντίπ!
    ...Κωνσταντίνος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο ΚΛΟΙΟΣ ΣΦΙΓΓΕΙ.

    ΑΙΣΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΥΒΡΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ.
    ΑΓΑΝΑΚΤΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΕΛΕΥΘΕΡΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕΙ, ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ.
    ΑΠΑΙΤΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ, ΑΠΕΙΛΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΤΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

    ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ, ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΤΕΡΟ, ΑΠΟΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ''ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ'', ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΟΝΣΕΡΒΟΥΠΟΛΕΙΣ, ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΑΛΟΓΙΑΣ. ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΓΩ ΤΟΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ''ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ'' ΜΟΝΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΜΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΑΛΟΓΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ερώτηση μάλλον προς τον Κωνσταντίνο που δείχνει να είναι της "δουλειάς". Πήρα τον Μάιο από μανάβη στην Αθήνα τοματίνια και πηγαίνοντας στο χωριό μου, κράτησα μερικούς σπόρους τους.
    Τους φύτεψα και παρόλο που μου έλεγαν οτι δεν θα βγάλω τίποτα, βρέθηκα με 6 φυτά ύψους 1,70 και τρελλή παραγωγή!!! Υπολογίζω τουλάχιστον 4-5 κιλά η κάθε τοματι(νι)ά. Είναι γλυκύτατα, νοστιμότατα και αναρωτιέμαι, τελικά τί τρώω? Υβρίδιο ή ο μανάβης είχε καλό προμηθευτή? (γενικά τα οπωροκηπευτικά του είναι καλής ποιότητας, νόστιμα και λίγο ακριβότερα από άλλους. Οσο για την καλλιέργειά μου, ούτε κοπριά. Χώμα και νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τώρα το κατάλαβα...συγνώμη από όλους. έκανα ερώτηση σε λάθος σελίδα...Αλλά διαβάζοντας όλες τις αναφορές παρασύρθηκα...και πάλι συγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η αγανάκτηση νομίζω ότι είναι πλέον το φαινόμενο της εποχής μας. Πολλοί είναι αυτοί που βρέθηκαν παγιδευμένοι πλέον στις μεγάλες πολιτείες χωρίς να έχουν πλέον περιθώρια επιλογών. Κάθε άρθρο – θέμα αυτού του Blog είναι και μια εναλλακτική πρόταση για κάθε τι, για την πόλη ή το χωριό. Κάθε άρθρο θα πρέπει να έχει εκτυπωθεί (για ασφάλεια)και να είναι σε πρώτη ζήτηση μόλις βρούμε το θάρρος να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας ή όταν μας αφήσουν στην τύχη μας γιατί θα το κάνουν. Συμφωνώ σε όλα όσα γράφετε εκτός του πολιτικού σκέλους. Λύσεις για εμάς ΜΟΝΟ εμείς. Θα σταθώ στο σύμβολο που συνοδεύει το σχόλιο σας ως αφορμή για μια λέξη που θα γράψω πιο κάτω και κρύβει όλες τις λύσεις. Παρακαλώ αν κάνω λάθος ας με διορθώσετε. ΜΕΤΑΝΟΙΑ με την ευρύτερη έννοια, νομίζω ότι είναι η λέξη που πρέπει να κάνουμε σημαία και εμείς οι λαϊκοί. Αλλαγή τώρα στον τρόπο σκέψης και ζωής……. αν δεν είναι αργά.
    Μήπως πρέπει να συζητήσουμε εδώ μέσα, ποιος διαθέτει χώρο για να γίνουν μικρά χωριά-κοινωνίες που να στηριχτούν στην αγάπη, την αλληλοβοήθεια, την ανάγκη για επιβίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kωνστατινε, δεν ειμαι υπερ των υβριδιων αν και καλλιεργω καποια απ αυτα. Εχω μπει δε στην διαδικασια, να παραγω σπορο επιλεγμενων ποικιλιων για να δινω σε φιλους και για να το κανω αυτο, διατηρω δυο μπαχτσεδες σε αποσταση ασφαλειας με κοπο και εξοδα. Ειμαι ομως κατα της παραπληροφορησης, που εκανε τον φιλο να νομιζει οτι αν φαει το υβριδικο σπανακι του, θα παθει κατι ή θα μολυνθει το χωμα του. Το να βαζουμε διπλα τις λεξεις υβριδιο και μεταλλαγμενο ειναι ατοπο -για να μην πω κατι αλλο.
    Ναι, να σταματησουμε να καλλιεργουμε τα υβριδια, ομως να ειμαστε και ετοιμοι να κοπιαζουμε περισσοτερο και να τρωμε λιγοτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος30/9/12, 10:30 μ.μ.

    Καίτη δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο μόνο υβρίδια, κάποιοι καλλιεργούν και τις λεγόμενες ανοιχτής επικονίασης ποικιλίες, από αυτές ναι μπορείς να κρατάς σπόρο αρκεί να μην μολυνθούν από γύρη υβριδίου ή ακόμα χειρότερα μεταλλαγμένου.
    Χρήστο θα συμφωνήσω μαζί σου στο τελευταίο σου σχόλιο. Πρέπει να υπάρξει ολόκληρη στροφή της ελληνικής κοινωνίας προς μία κατεύθυνση ήπιας συλλογικής ανάπτυξης σε πλήρη εναρμονισμό με τη φύση.
    Οι δε ευρωβουλευτές έχουν δικούς τους λαχανόκηπους και κηπουρούς με ιδιαίτερες γνώσεις και τρώνε τα καλύτερα από άποψη γεύσης και καθαρότητας φίλοι μου. Οπότε δεν τους νοιάζει και πολύ τι θα τρώνε οι λαοί τους. Εξυπηρέτηση συμφερόντων γίνεται με το αζημίωτο φυσικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος30/9/12, 10:31 μ.μ.

    ...Κωνσταντίνος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλησπερά μάγκες!Καταρχήν εξαιρετική δουλεία το site συνεχίστε έτσι γιατί σπανίζουν τέτιες σημαντικες πληροφορίες στις μέρες μας.Δέυτερον το συγκερκριμένο αρθρό είναι πολύ σημαντικό και ενδιαφερόν αλλά sorry,δεν θα κάτσω να σκασώ ούτε γιαυτό ουτε για τπτ.Και αυτό γιατί η ζωή είναι πολύ μικρή για να ασχολούμαι με πράγματα που δεν μπορώ και δεν πρόκειται να αλλάξουν...Εγώ βρήκα την δικία μου λύση σε όλα αυτα τα προβλήματα!Να μην δημιουργησώ ανθρώπινες ζώες σε αυτόν τον άδικο πλανήτη.Με λίγα λόγια δεν πρόκειται να κάνω παιδιά.Χαζός δεν είμαι...Είμαι 1000 Χρόνια μπροστά.Απλά κοιτάω να σεβόμαι όλους τους ζωντανούς οργανισμούς εκτος από αυτούς που έχουν την εξουσία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλε μου σου απαντάω
    1ον γιατί και εγώ κάποτε σκεφτόμουν έτσι
    2ον γιατί μπορεί να επηρεαστούν κάποιοι από τη «λύση» σου
    3ον εάν ήθελε ο Θεός να μην κάνουμε παιδιά θα μας έδινε και «ημερομηνίες»
    4ον μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας από όλα αυτά με τη γνώση μας και αν δεν τα καταφέρουμε θα είναι υποχρέωσή του να τα προστατέψει Αυτός
    5ον η αγάπη των παιδιών είναι το υπέρτατο συναίσθημα και είναι σου εύχομαι να το νιώσεις και να μην το χάσεις…

    Και όντος εάν δεν ασχοληθούμε εμείς πρώτα, δεν πρόκειται να «φτιάξουν μόνα τους» τα πράγματα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα