Καλλιέργειες Ελληνικών ζωοτροφών

Καλλιέργειες Ελληνικών ζωοτροφών

Το κουκί και το ρεβίθι η λύση για τις μεταλλαγμένες ζωοτροφές

Η λύση που ακυρώνει τη χρήση εισαγόμενης μεταλλαγμένης σόγιας στις ζωοτροφές, είναι η καλλιέργεια ελληνικών καθαρών ζωοτροφών. Τα παραδοσιακά κτηνοτροφικά φυτά, όπως το κουκί, το ρεβίθι, το λούπινο, το μπιζέλι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν την εισαγόμενη, μεταλλαγμένη σόγια που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στις ζωοτροφές. Η χρήση τους στην κτηνοτροφία θα δώσει ανάπτυξη και δουλειές στην περιφέρεια και την ύπαιθρο, θα στηρίξει την τοπική αγροτική παραγωγή και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ζωικών προϊόντων.

Το πρόβλημα: Εισαγωγές μεταλλαγμένης σόγιας
Τα μεταλλαγμένα εισβάλλουν στην Ελλάδα κυρίως μέσα από τις εισαγωγές ζωοτροφών. Μόνο το 2011, η χώρα μας εισήγαγε 400.000 τόνους μεταλλαγμένης σόγιας που προορίζονταν για ζωοτροφή στα ζώα που παράγουν βασικά προϊόντα της διατροφής μας, όπως το γάλα, τα αυγά και το κρέας! Οι εισαγωγές ζωοτροφών εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι μία παράλογη και καταστροφική σπατάλη. Οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων αντί να επενδύουν στη χώρα μας και στην προώθηση της καλλιέργειας ντόπιων ποικιλιών για ζωοτροφή, επιλέγουν την εισαγόμενη σόγια. Η σόγια αυτή είναι τις περισσότερες φορές μεταλλαγμένη και ανήκει σε πολυεθνικούς κολοσσούς αγροτεχνολογίας, όπως η Monsanto, που πατεντάρουν τους σπόρους και ελέγχουν τη διατροφή μας.

Η λύση: Επένδυση στη χώρα μας εδώ και τώρα!
Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει παραγωγική χώρα και μάλιστα με βιώσιμο τρόπο. Με καλλιέργεια και παραγωγή ντόπιων ποικιλιών για τις ανάγκες της ελληνικής κτηνοτροφίας, που απαιτούν λιγότερο νερό, φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Για αυτό και οι εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων οφείλουν να κινητοποιηθούν αμέσως και να επενδύσουν σε ελληνικές ζωοτροφές εδώ και τώρα! Αυτό θα εξασφαλίσει πραγματικά 100% ελληνικά ζωικά προϊόντα, χωρίς μεταλλαγμένα, όπως πολλές από αυτές σπεύδουν να αναγράψουν και στις συσκευασίες τους.

Καλλιέργειες Ελληνικών ζωοτροφών

Γιατί κουκί και ρεβίθι 8 + 1 λόγοι

Τα «ταπεινά» ψυχανθή της ελληνικής γης, όπως το κουκί, το ρεβίθι, το μπιζέλι και το λούπινο, είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για τα ζώα. Μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια την εισαγόμενη σόγια στις ζωοτροφές, με πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες, την οικονομία, το περιβάλλον και την υγεία μας:

1. Δεν είναι μεταλλαγμένα. Οι σπόροι τους δεν ελέγχονται και δεν πατεντάρονται από τους πολυεθνικούς κολοσσούς αγροτεχνολογίας.
2. Μειώνουν σημαντικά την αντίστοιχη "αιμορραγία" συναλλάγματος.
3. Δεν χρειάζονται λιπάσματα. Λειτουργούν τα ίδια ως φυσικό λίπασμα και αυξάνουν την απόδοση των καλλιεργειών.
4. Απαιτούν ελάχιστα ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα.Αυτό δεν σημαίνει μόνο προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Σημαίνει και χαμηλότερα κόστη παραγωγής για τους αγρότες.
5. Δεν χρειάζονται πότισμα και καλλιεργούνται παντού.Ευδοκιμούν σε εδάφη χαμηλής γονιμότητας, σε χαμηλές θερμοκρασίες και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην ξηρασία.
6. Αυξάνουν την προστιθέμενη αξία των ελληνικών ζωικών προϊόντων. Ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους, στην εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά ζωικών προϊόντων.
7. Ανοίγουν ορίζοντες για απασχόληση και τοπική ανάπτυξη μέσα από νέες καλλιέργειες και δημιουργούν ευκαιρίες για ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή και επιστροφή στην περιφέρεια.
8. Μπορούν να αντικαταστήσουν μη ανταγωνιστικές και περιβαλλοντικά ζημιογόνες, γεωργικές δραστηριότητες (όπως ο καπνός) ή να ξεκουράσουν τα εξαντλημένα από τη συνεχόμενη μονοκαλλιέργεια των σιτηρών, σταροχώραφα.
9. Εμπλουτίζουν τα εδάφη της χώρας. Αρκετά από τα ελληνικά εδάφη είναι πολύ φτωχά και η καλλιέργεια ψυχανθών αποτελεί ένα φυσικό τρόπο εμπλουτισμού των χωραφιών.

Οφέλη και Πλεονεκτήματα καλλιέργειας Ελληνικών ζωοτροφών

· Δεν είναι μεταλλαγμένα. Οι εγχώριες ποικιλίες ψυχανθών (όπως το κουκί, το ρεβύθι και το μπιζέλι) δεν είναι μεταλλαγμένα, όπως η εισαγόμενη σόγια. Το 2011 μόνο, η Ελλάδα εισήγαγε 571.000 τόνους σόγιας για ζωοτροφή, εκ της οποίας το 70% (400.000 τόνοι), ήταν μεταλλαγμένη!
· Αυτονομία και αυτάρκεια Ελλάδας σε ζωοτροφές. Τα εγχώρια κτηνοτροφικά ψυχανθή (μπιζέλι, ρεβίθι, κουκί, βίκος) μπορούν να κάνουν τη χώρα μας αυτόνομη και αυτάρκη σε ζωοτροφές.
· Δεν χρειάζονται λιπάσματα. Τα ψυχανθή, όπως το κουκί και το ρεβίθι, δεσμεύουν στις ρίζες τους το άζωτο ώστε να λειτουργούν ως μέθοδος φυσικής λίπανσης καθώς και μεγάλης σπερματικής απόδοσης σε επόμενη καλλιέργεια. Μειώνουν την ανάγκη χρήσης χημικών λιπασμάτων: μεγάλο όφελος για τους αγρότες, τα εδάφη, την υγεία μας και το περιβάλλον.
· Δεν χρειάζονται πότισμα. Ευδοκιμούν σε εδάφη χαμηλής γονιμότητας, σε χαμηλές θερμοκρασίες και χωρίς πολύ νερό. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην ξηρασία, αλλά μπορούν να καλλιεργηθούν και ως ποτιστικά (χρειάζονται μόλις 2 με 3 ποτίσματα).
· Προστιθέμενη αξία προϊόντων. Αυξάνουν την προστιθέμενη αξία των ελληνικών ζωικών προϊόντων και ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τους, στην εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά ζωικών προϊόντων.
· Νέοι ορίζοντες καλλιεργειών. Η χώρα μας χρειάζεται νέους ορίζοντες καλλιεργειών και η καλλιέργεια ντόπιων ζωοτροφών αποτελεί πολύτιμη ευκαιρία επιστροφής στην περιφέρεια και ενασχόλησης με την αγροτική παραγωγή.
· Αντικατάσταση μη ανταγωνιστικών γεωργικών δραστηριοτήτων. Καλλιέργεια ζωοτροφών σε εκτάσεις που προσφέρονται για το σκοπό αυτό και στις οποίες άλλες γεωργικές δραστηριότητες δεν είναι πλέον ανταγωνιστικές (πχ καπνός, βαμβάκι).
· Εμπλουτίζουν τα εδάφη της χώρας. Το 95,4% των ελληνικών εδαφών περιέχουν κάτω από 2% οργανική ουσία στον επιφανειακό ορίζοντα τους, δηλαδή είναι πολύ φτωχά. Η καλλιέργεια ψυχανθών είναι τρόπος εμπλουτισμού των εδαφών. Τα ψυχανθή, ως αζωτολόγα φυτά, αφήνουν πιο πλούσιο χωράφι.
· Καλλιεργούνται παντού. Το ρεβίθι για παράδειγμα, μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, ειδικά σε σταροχώραφα που είναι τόσα πολλά στην Ελλάδα και έχουν εξαντληθεί από τη συνεχόμενη μονοκαλλιέργεια των σιτηρών.
· Χαμηλό κόστος παραγωγής. Οι παραγωγοί χαρακτηρίζουν το κόστος της καλλιέργειας τους «πολύ χαμηλό ως ασήμαντο» αφού δεν απαιτεί ψεκασμούς και επίσης σπέρνεται και συγκομίζεται με τις ίδιες μηχανές που χρησιμοποιούνται για το σιτάρι.
· Ανάδειξη ελληνικών ποικιλιών. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να βελτιώσει τις δικές της ποικιλίες και να αναδείξει τα τοπικά της προϊόντα.

Γίνεται και συμφέρει
Η παραγωγή ντόπιων ζωοτροφών είναι πιο εύκολη και φτηνή για τους παραγωγούς, καθώς τα παραδοσιακά κτηνοτροφικά φυτά δεν χρειάζονται πότισμα και λίπασμα. Έτσι, δημιουργούνται ευκαιρίες για ενασχόληση παλιών και νέων αγροτών με την αγροτική παραγωγή και επιστροφή στην περιφέρεια. Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι οι εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων να επενδύσουν στη χώρα μας, να στηρίξουν τους Έλληνες παραγωγούς και να δημιουργήσουν τη ζήτηση για ντόπιες, καθαρές ζωοτροφές.

Πηγή: Το κουκί και το ρεβίθι, Γιατί ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά αντί για σόγια;

Διαβάστε ακόμη:Καλλιέργεια ρεβιθιού

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/10/12, 10:45 μ.μ.

    Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Μπορείτε να ανεβάσετε και πληροφορίες για αυτές τις καλλιέργειες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/10/12, 8:30 μ.μ.

    Σίγουρα πολύ ενδιαφέρον αλλά...
    Τα κτηνοτροφικά ρεβύθια εχουν τις ίδιες απαιτήσεις και αποδώσεις οπότε βάζουν όλοι βρώσιμο και το πωλούν σαν τέτοιο επειδή πιάνεικαλή τιμή.
    ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα