Υδράργυρος υγεία και περιβάλλον

Υδράργυρος υγεία και περιβάλλον

Τις εμφράξεις αμαλγάματος με τον καρκίνο και το αλτσχάιμερ συνδέει το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης προειδοποιεί ότι η μίξη υδραργύρου που χρησιμοποιείται ακόμη από μερίδα οδοντιάτρων για σφραγίσματα, είναι πιθανό να συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη συνεδρίαση της στις 23 Μαρτίου εξέτασε τους κινδύνους που ενέχει η χρήση βαρέων μετάλλων, όπως ο υδράργυρος, για οδοντιατρικούς λόγους.

Υδράργυρος υγεία και περιβάλλον

Από τις εργασίες της Επιτροπής, προέκυψε ότι αυξανόμενος αριθμός ασθενειών, και ιδιαίτερα οι χρόνιες παθήσεις, προκαλούνται από μέταλλα και άλλες χημικές ουσίες που συναντώνται στο περιβάλλον γύρω μας.
Η Μαρί Γκρόσμαν από τον Σύλλογο Τοξικολογίας και Χημείας της Γαλλίας (ΑΤC>), λέκτωρ στον τομέα βιοεπιστημών και επιστημών της γης, υπογράμμισε ότι ο υδράργυρος προκαλεί γονιδιοτοξικές, νευροτοξικές, ανοσοτοξικές, εμβρυοτοξικές, ενδοκρινικές και τοξικές για την αναπαραγωγή διαταραχές.

«Η ουσία αυτή θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες αιτίες ανησυχίας, και η έκθεση του ανθρώπου σε αυτήν πρέπει να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο».
«Δεν υπάρχει επίπεδο όπου η έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να θεωρηθεί ακίνδυνη. Ο υδράργυρος που προορίζεται για οδοντιατρική χρήση πιστεύεται ότι ευθύνεται για πολλά παθολογικά προβλήματα, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκισον, οι αποκαλούμενες αυτο-άνοσες διαταραχές, η νεφρική νόσος, η στειρότητα, αποβολές, δυσμορφίες, μορφές καρκίνου του στόματος, ο καρκίνος του εγκεφάλου, ο καρκίνος του στήθους, ο αυτισμός,η υπερκινητικότητα και η καθυστέρηση της ανάπτυξης».

«Τα επίπεδα έκθεσης πρέπει να μειωθούν όσο το δυνατό περισσότερο, πρώτα και κύρια για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού- εγκύους, γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και παιδιά».
Ωστόσο, ο Michel Goldberg από τον γαλλικό οδοντιατρικό σύλλογο ADF συνέστησε μεγάλη προσοχή και προειδοποίησε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν οδηγούν σε συμπεράσματα.
Δήλωσε: "Ο υδράργυρος αναμφισβήτητα αποτελεί ρυπαντική ουσία, που δεν θα πρέπει να μολύνει το έδαφος ή το νερό. Η παρουσία υδραργύρου στο κρέας και το ψάρι είναι δυνατό και πρέπει να παρακολουθείται. Η εποπτεία του ζητήματος αυτού είναι αναγκαία».

«Η επέκταση της χρήσης του υδραργύρου στον τομέα της υγείας είναι ακόμη περισσότερο αμφισβητήσιμη, έως και παράλογη ενδεχομένως. Ο υδράργυρος που χρησιμοποιείται για το σφράγισμα των δοντιών είναι δυνατό να προκαλέσει αλλεργίες. Δεν είναι όμως γνωστό πόσοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε αυτό, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα καμία συστηματική μελέτη δεν έχει διεξαχθεί και δεν υπάρχει άλλη τεκμηριωμένη επίπτωση της χρήσης του υδραργύρου στην υγεία των ασθενών».
Ο Goldberg επισήμανε ότι δημοσιεύσεις που συνδέουν τον υδράργυρο με το αμυοτροπικό πλευρικό σύνδρομο, νευροεκφυλιστικές ασθένειες (όπως η νόσος Αλτσχάιμερ), καθώς και άλλες παθήσεις δεν είχαν επαληθευθεί ιατρικά.
«Για αυτό το λόγο, δεδομένης της σημαντικής αυτής ιατρικής υπόθεσης και της μη επαληθευμένης ιατρικά ενοχοποίησης του υδραργύρου, θα ήταν ίσως λάθος να απαγορευτεί το αμάλγαμα από ασήμι, τουλάχιστον όχι μέχρι τα σφραγίσματα από ρητίνη να ανταποκρίθούν στις απαιτούμενες προδιαγραφές».

Πηγές:υδράργυρος η χειρότερη νευροτοξίνη τού πλανήτη
http://light1and2life.wordpress.com

Διαβάστε ακόμη:Τοξικά βαρέα μέταλλα alzheimer άνοια

4 σχόλια:

  1. Κάπου είδα ότι το να αφαιρέσεις σφραγίσματα με αμάλγαμα (όσοι έχουμε) δεν είναι καλό γιατί κατά την διαδικασία εκλύονται μεγάλες ποσότητες ατμών υδραργύρου και η διαδικασία πρέπει να γίνεται με ειδικούς απορροφητήρες στον τροχό του οδοντιάτρου προκειμένου να μην τους εισπνέουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σεβαστέ έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό, δυστυχώς στην Ελλάδα ήμαστε, στο εξωτερικό υπάρχουν όλα αυτά, υπάρχουν ειδικευμένοι πάνω σε αυτό το θέμα.
    Ουσιαστικά υπάρχει και σχετική βιβλιογραφία για αυτό. Ένα από τα καλύτερα κυκλοφορεί από το 1999 είναι του Andrew Culter PhD PE “Amalgam illness-Diagnosis and treatment”,
    που προτείνει από τότε, η αφαίρεση όλων των αμαγαλμάτων να γίνεται σε διάστημα όχι λιγότερο των 6 μηνών για να προλαβαίνει ο οργανισμός να αποτοξινώνετε, προτείνει δε και πώς να τον αποτοξινώνουμε… και πως γίνετε και με τι στη πράξη.
    Άλλη σοβαρή δουλειά του εν λόγο συγγραφέα είναι το ¨Hair test interpretation: Finding hidden toxicities¨ και λέω ευχαρίστως ότι πλέον υπάρχει και στην πόλη μου εργαστήριο που κάνει ανάλυση στις τρίχες του κεφαλιού για διάφορες ουσίες, τοξικές και μη…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/10/12, 10:50 μ.μ.

    Εγώ που πήγα στον οδοντιατρο πριν λιγο καιρό και του ειπα να μην μου βαλει σφραγισμα υδραργυρου μου εκανε ολοκληρη διαλεξη για το ποσες ερευνες γινονται πριν χρησιμοποιηθει ενα υλικο και για το ποσο αναξιοπιστο ειναι το αλλο σφραγισμα (απο ριτινη μαλλον).Τελικα εκανε το κανονικο σγραγισμα. Και αυτον τον γιατρο τον ξερω απο παιδι, το πιο πιθανο ειναι οτι και αυτους τους εχει κανει πλυση εγκεφαλου το συστημα και λενε απλα οτι διαβαζουν στα βιβλια που τους δινουν. Τι να πω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/10/12, 7:29 μ.μ.

    Ξέρει κάποιος αν στην Ελλάδα υπάρχει εξειδικευμένος οδοντίατρος για αφαίρεση σφραγίσματος με ψευδάργυρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα