Προετοιμασία σπόρων και σβώλων

Προετοιμασία σπόρων και σβώλων

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΠΟΡΩΝ

Πώς θα σπείρουμε μαϊντανό, σέλινο, καρότο;
Αυτά τα τρία είδη σπόρων για να φυτρώσουν πρέπει να τα μουλιάσουμε για 48 ώρες και μισή ώρα πριν την σπορά να τα απλώσουμε σε χαρτί για να ξεχωρίσουν οι σπόροι. Ιδιαίτερα για το σέλινο το μούλιασμα είναι ακόμη πιο παρατεταμένο, μέχρι και τρεις εβδομάδες.

Οι σπόροι των δέντρων για να φυτρώσουν μένουν στη συντήρηση του ψυγείου τουλάχιστον για μια εβδομάδα σε βρεγμένη πετσέτα ή χαρτί και μετά μπαίνουν στο ειδικό χώμα για δέντρα εμείς χρησιμοποιούμε το ίδιο που χρησιμοποιούμε και για τα σπορόφυτα των λαχανικών.

Επίσης τα βελανίδια πρέπει να συλλέγονται Δεκέμβριο και με την ίδια διαδικασία φυτρώνουν σε ένα μήνα ενώ τα άλλα είδη αν δεν πετάξουν την άνοιξη θα πετάξουν την άλλη χρονιά...

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ

Μπορούμε να συλλέγουμε σπόρους από:

ΔΕΝΤΡΑ
ΓΑΖΙΑ-ΧΑΡΟΥΠΙΑ-ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ-ΛΑΜΠΟΥΡΝΟ-ΔΑΦΝΗ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ-ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ-ΠΟΥΡΝΑΡΙ-ΠΕΥΚΗ ΧΑΛΕΠΙΟΣ-ΜΟΥΡΙΑ-ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ-ΓΚΟΡΤΣΙΑ-ΑΚΑΚΙΑ ΚΥΑΝΟΦΥΛΛΗ-ΜΕΛΙΚΟΥΚΙΑ-ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ-ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ

ΘΑΜΝΟΙ
ΣΠΑΡΤΟ-ΤΕΥΚΡΙΟ-ΛΕΒΑΝΤΑ-ΚΥΤΙΣΟΣ-ΤΕΡΕΒΙΝΘΟΣ-ΑΣΠΑΛΑΘΟΣ-ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ-ΡΟΥΣΚΟΣ-ΣΧΙΝΟΣ-ΜΥΡΤΙΑ-ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ-ΜΗΔΙΚΗ ΔΕΝΤΡΩΔΗΣ-ΚΟΡΟΝΙΛΑ-ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΑΓΡΙΑ-ΘΥΜΑΡΙ-ΡΙΓΑΝΗ-ΡΕΙΚΙ-ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ ΔΕΝΤΡΑ

ΣΠΟΡΟΙ ΑΠΟ ΦΡΟΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ( ΜΗΛΑ, ΑΧΛΑΔΙΑ, ΒΕΡΙΚΟΚΑ, ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ, Κ.Λ.Π. )

ΕΤΗΣΙΑ ΠΟΩΔΗ ΦΥΤΑ
ΑΛΥΣΣΟ-ΣΚΥΛΑΚΙ-ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΣ-ΤΕΥΤΛΟ ΑΓΡΙΟ-ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ-ΚΑΠΠΑΡΗ- ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ-ΠΙΚΡΟΡΑΔΙΚΟ-ΕΣΧΟΛΤΣΙΑ-ΛΑΘΟΥΡΙ-ΛΟΥΠΙΝΟ-ΜΟΛΟΧΑ-ΑΓΡΙΟΒΡΟΥΒΑ-ΖΩΧΟΣ-ΠΥΡΕΘΡΟ-ΑΓΡΙΟΡΑΔΙΚΟ-ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ-ΒΕΡΜΠΑΣΚΟ-ΑΓΡΙΟΜΑΡΑΘΟ-ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΛΕΙΜΩΝΙΟ-ΜΗΔΙΚΗ-ΜΕΛΙΤΩΤΟ-ΡΟΒΗ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΜΠΙΖΕΛΙ-ΚΟΥΚΙΑ-ΚΡΙΘΑΡΙ-ΣΙΚΑΛΗ-ΡΟΚΑ-ΦΑΚΕΛΩΤΗ-ΣΙΝΑΠΙ ΜΑΥΡΟ

Εργαστήρια παραγωγής σβώλων

  1. Με τα χέρια: Κοσκινίζουμε το χώμα ( κοκκινόχωμα ).
    Προσθέτουμε άμμο ή κοπριά Ρίχνουμε τους σπόρους και αναδεύουμε προσθέτοντας λίγο νερό. Ζυμώνουμε το μίγμα πλάθουμε τους βόλους με τα χέρια Αφού τους στεγνώσουμε καλά τους μαζεύουμε σε τσουβάλια.
  2. Με τα πόδια:
    Στρώνουμε ένα νάιλον. Πάνω στο νάιλον απλώνουμε πριονίδι κατά προτίμηση από δρυ. Αποφεύγουμε από επιπλοποιίες και πεύκο - έλατο που είναι επιβαρυμένα με ρητίνη και έχει επίπτωση στη βλαστικότητα του σπόρου. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μίγμα των σπόρων και μετά το αργιλόχωμα. Προσθέτουμε νερό προσεκτικά και ζυμώνουμε με τα πόδια. Τοποθετούμε τη λάσπη σε κουβάδες και ακροβολιζόμαστε στη περιοχή της σποράς. Κάθε φορά που πιάνουμε λάσπη από τον κουβά με τη χούφτα μας την πετάμε με δύναμη στο έδαφος για να κολλήσει και αν είναι δυνατόν σε ξέφωτα και όχι βέβαια πάνω σε πέτρες.
  3. Με την μπετονιέρα:
    Οι σπόροι των βελτιωτικών φυτών είναι πενταπλάσιοι των σπόρων των δασικών φυτών στο μίγμα Το μίγμα αναδεύεται κατ’ αρχήν σε μια μπετονιέρα που έχουν αφαιρεθεί τα πτερύγιά της. Σε κάθε μπετονιέρα που κάνουμε, σε μίγμα 10 κιλών σπόρων προσθέτουμε τέσσερις με πέντε φορές περισσότερο χώμα. Ημερησίως έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε 6 – 8 μπετονιέρες. Πρέπει να σπαρθούν με αυτή την ποσότητα βόλων περισσότερα από 200 στρέμματα. Για την σπορά επί εδάφους χρειάζονται 20 άντρες για μισή μέρα.
  4. Με τον κόφτη:
    Τη λάσπη της δίνουμε σχήμα λουκάνικου και μετά το περνάμε από τον κόφτη και έτσι έχουμε μεγάλους σβώλους για δύσκολες περιπτώσεις.

(Για να θυμόμαστε: από τα φούλια τα κτηνοτροφικά μπιζέλια τον βίκο πάνε 5 κιλά το στρέμμα. Τα όσπρια τα μουλιάζουμε 3 τέταρτα της ώρας πριν την παρασκευή των σβώλων. Τα τριφύλλια, η μηδική πάνε μισό κιλό το στρέμμα.)

ΠΩΣ ΣΠΕΡΝΟΥΜΕ ΣΙΤΗΡΑ ΣΕ ΣΒΩΛΟΥΣ
Σε κάθε μπετονιέρα αναμιγνύουμε 400 γρ. σπόρους, 2 κουβάδες αργιλόχωμα, 3 κιλά ζεόλιθου υγροσκοπικού σε πούδρα, ½ κουβά ίνες κοκοφοίνικα, ή βαμβάκι ή μαλί (όχι από κατσίκα) ή ψιλοκομμένο άχυρο ( όχι το καλύτερο γιατί το άχυρο σαπίζει) και 2 ή 3 χούφτες φυτόχωμα ή ώριμο κόμποστ ή μικροοργανισμούς.
Οι σβώλοι αφού στεγνώσουν σπέρνονται στο χωράφι ξενοιάζοντας από το να κάνει ρωγό το χωράφι για να οργώσουμε και να σπείρουμε προλαβαίνοντας τη βροχή. Απλά κόβουμε τα χορτάρια σπέρνουμε σβώλους και έτσι προλαβαίνουμε την υπόλοιπη βλάστηση. Ακόμη μπορούμε να σπείρουμε μαζί με τριφύλλι οπότε η μια καλλιέργεια διαδέχεται την άλλη.

ΥΙΟΘΕΤΩ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ
Προτείνουμε κάθε μαθητής κάθε πολίτης, να υιοθετήσει ένα δέντρο , όποιο θέλει και να το φυτέψει όπου θέλει. Στον κήπο του σπιτιού του, σε ένα χωράφι , κάπου οπουδήποτε που μπορεί να φυτέψει κανείς ένα δέντρο, σε ένα βουνό, στην όχθη ενός ποταμού, οπουδήποτε. Να είναι υπεύθυνος για αυτό το δέντρο χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, εκτός από τον εαυτό του.
Συνήθεις παραγγελίες: Αροκάρια , Μανόλια, Γαζία, Χαρουπιά, Πλάτανος Ελληνικός κ.λ.π..
Πηγή των δέντρων θα είναι το δημόσιο δασικό φυτώριο Λάππα στην Ηλεία. Πληροφορίες κ. Λιάπης 2693031209.

Δέντρα Βελτιωτικά του εδάφους
Ελεάγνος, Μοσχοιτιά, Μοσχοτζιτζιφιά, Υποφαές

Δέντρα Αντοχής στην ξηρασία
Κρανιά, Βιβούρνο, Κιδωνίαστρο, Πραούστι Σαμοθράκης ( τα κίτρινα δαμάσκηνα Μπερεκέτια ), Δάφνη του Απόλλωνα, Μηδική δενδρώδης, Κερλετουέρια, Κορωνίλα

Πηγή: Εφυραία γη-Συντάκτης: Γιάννης Βαρελάς

Διαβάστε ακόμη:Οδηγίες για προσβολές εντόμων

1 σχόλιο:

  1. Ειναι πολυ σωστό αυτό που αναφέρετε.
    Θυμάμαι τον υπέροχο σχολικό κήπο που ειχαμε στο Δημοτικό Σχολείο ΚΟιλαδίου, τηςεπαρχίας Βοίου του Νομυ Κοζάνης . Είχε όλω ν ιδών τα φρουτα.Γεύσεις καταπληκτικές.
    ΌΜΡΦΑ χρόνια.Σήμερα ο κήπος "περιμένει" μήπως και αλλάξουν οι εποχές και κάποιος κλαδεύσει τα ξερά κλαδιά.......
    Μακάρι..

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟ ΚΟΖΑΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα