Φτιάχνω θρεψίνη: σταφυλόκρεμα ή σταφιδίνη

Φτιάχνω θρεψίνη

Παρασκευή θρεψίνης ή σταφιδίνης

Η σπιτική θρεψίνη ή σταφιδίνη μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη... χρειάζεται όμως προσοχή γιατί είναι αρκετά πιο γλυκιά.
Μια φέτα ψωμί αλειμμένη με σταφιδίνη σε μορφή κρέμας, τη θρυλική θρεψίνη, ήταν το καθιερωμένο κολατσιό των περισσότερων ελληνοπαίδων μέχρι και τη δεκαετία του ’60. Ένα παρόμοιο σιρόπι παράγεται κι από τα ξερά σύκα, αν κι έχει διαφορετική γεύση.

Είναι αρκετά απλό να φτιάξει κανείς θρεψίνη στο σπίτι.

Ταιριάζει με φρέσκα, μαλακά κατσικίσια τυριά, με γιαούρτι, παγωτό και πολλές γλυκές δημιουργίες Μπορείτε να τη χρησιμοποιείται στο ψωμί, στις κρέπες, στα κέικς ακόμα και να αντικαταστήσετε την μερέντα που είναι γεμάτη συντηρητικά και θερμίδες, με την θρεψίνη που σας προσφέρει γλυκιά γεύση σταφυλιού χωρίς ζάχαρη και χημικά πρόσθετα.

Δροσιστικό αναψυκτικό: 1 μέρος σταφιδίνης και 5 μέρη παγωμένου νερού

Παρασκευή θρεψίνης ή σταφιδίνης

Η αναλογία σταφίδων νερού είναι 1: 2 (χρησιμοποίησα 2 φλ. μαύρες σταφίδες)

  • Αφήνουμε στις σταφίδες 48 ώρες στο νερό, να φουσκώσουν.
  • Μαζί με το νερό τις περνάμε στο μπλέντερ.
  • Σουρώνουμε το υγρό με ένα τουλουπάνι 2-3 φορές, πιέζοντας δυνατά με τα χέρια μας.
  • Μαζεύουμε το υγρό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 κ. σ. στάχτη.
  • Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για 2 ώρες, να κατασταλάξει η στάχτη.
  • Αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματιστεί και σουρώνουμε ξανά με το τουλουπάνι.
  • Βάζουμε το υγρό στη φωτιά και μετά από 1-2 βράσεις χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει.
  • Αποθηκεύουμε το σιρόπι σε ένα καθαρό βάζο.

Φτιάχνω θρεψίνη

Η ιστορία της σταφίδας

Στις αρχές της δεκαετίας του 1890 η μαύρη σταφίδα- κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας- έπαψε να έχει ζήτηση στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα να κατρακυλήσουν οι τιμές πώλησής της, σε μια περίοδο μάλιστα που υπήρχε υπερπαραγωγή στη χώρα. Η πτώση των τιμών είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της Ελληνικής σταφιδικής οικονομίας.

Το κράτος υπό την πίεση των σταφιδοπαραγωγών προσπάθησε ν’ ανακουφίσει την κατάσταση με διάφορα υποστηρικτικά μέτρα, ένα από τα οποία ήταν η αγορά της σταφίδας και η διοχέτευση της στην παραγωγή φτηνού αλκοόλ, αλκοολούχων ποτών και σιροπιού (σταφιδίνη). Μ’ αυτό τον τρόπο η σταφίδα άρχισε να παίζει σημαντικό ρόλο στην ποτοποιία και στη ζαχαροπλαστική.
Το 1936, ο δικτάτορας Ι. Μεταξάς για να ενισχύσει τους σταφιδοπαραγωγούς απαγόρευσε με νόμο τη χρήση της ζάχαρης στη βιομηχανία γλυκισμάτων. Η σταφιδίνη ήταν το κυρίαρχο γλυκαντικό μέχρι το 1965, οπότε έπαψε να ισχύει ο νόμος.
Σήμερα χρησιμοποιείται στην αρτοποιία, στη ζαχαροπλαστική και για την ενίσχυση των βαθμών του κρασιού.

Πηγή: Ηistory of greek food

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω σπιτικό υποβρύχιο βανίλια

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/11/12, 7:55 μ.μ.

    Καταπληκτικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για τις καταπληκτικές συνταγές που μας δίνετε!

    Θα μπορούσατε να βάλετε τον τρόπο που φτιάχνουμε βαλσάμικο ξίδι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/11/12, 8:36 μ.μ.

    ευχαριστουμε απο καρδιας οικογενειακως για τη συνταγη αυτη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ευχαριστουμε για τη ωραια συνταγη που μας γυρισε (ευτυχως) πολλα χρονια πισω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/3/13, 11:05 μ.μ.

    Δεν έχω καταλάβει από το 1:2, ποιο είναι το νερό και ποιο είναι οι σταφίδες. Θέλω να πω, είναι 1 ποτήρι νερό και 2 ποτήρια σταφίδες ή 1 ποτήρι σταφίδες και 2 ποτήρια νερό?
    Επίσης, ελλείψει στάχτης, τι άλλο μπορούμε να βάλουμε? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σας απάντησαν; Προφανώς 1 ποτήρι νερο και 2 ποτήρια σταφίδες μαύρες... Αντικατάστατο της στάχτης δεν ξερω.. αλλά επειδή η στάχτη βοηθαει να καθαρίσει απο αλλα υλικά το υγρό, προτείνω να χρησιμοποιήσετε πολυ-πολύ λεπτό τουλπάνι ωστε βγει καθαρό το υγρο που θα συλλέξετε.

      Διαγραφή
    2. 1 σταφιδα 2 νερο το λεει ξεκαθαρα

      Διαγραφή
  6. Όλα καλά τα άρθρα σας και οι συνταγές σας επίσης. Ένα όμως μόνο δεν μπορεί να βρεί κανείς, όσο κι αν περιπλανηθεί στα ελληνικά αντίστοιχα sites: συνταγές γλυκών χωρίς ζάχαρη και γαλακτοκομικά συγχρόνως ( και τα δύο είναι διατροφικές βόμβες μεγατόνων). Φαίνεται πως δεν υπάρχει ακόμα αρκετή γνώση και πείρα. Παρόλ” αυτά θα μπορούσε ν” αρχίσει σιγά-σιγά μια έρευνα γύρω από το θέμα και το ανέβασμα κάποιων συνταγών με εναλλακτικά αλλά και υγιεινά υλικά. Εύχομαι να μπεί κάποτε αρχή και γι” αυτό.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος26/9/20, 9:37 π.μ.

    Που είδες μωρή τον Ιωάννη Μεταξά ότι ήταν δικτάτορας; επειδή έβγαλε τους τρομοκράτες κομουνιστές ως παράνομους; επειδή εκλέχθηκε νόμιμα στην βουλή; επειδή σου έδωσε ΙΚΑ και νόμους που προστατεύουν ακόμα τους εργαζόμενους; ή επειδή είπε όχι στους Ιταλούς γιατί είχαν δικακτορα για κυβέρνηση που συνεργαζόταν με τον άλλο δικακτορα Χίτλερ που συνεργαζόταν με τον άλλο δικακτορα Στάλιν, πατερουλη τον κομμουνιστών; αν δεν ήθελες πολιτικό σχόλιο, να μην έβαζες πολιτικό σχόλιο στην συνταγή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -Οι δικτάτορες χαρακτηρίζονται από την κατάργηση του υπάρχοντος αστικού δημοκρατικού συντάγματος, την κατάργηση των κομμάτων και της Βουλής, των αστικών πολιτικών, δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την κατάργηση της ελευθερίας λόγου και τύπου, την τυπική ή ουσιαστική ενοποίηση της δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας στην Εκτελεστική, την αντικατάσταση του δικαίου με διοικητικές αποφάσεις και πολλούς περιορισμούς και απαγορεύσεις.

      -Και τον Χίτλερ τον εξέλεξε το κοινοβούλιο (Ράιχστανγκ) και τον Μουσολίνι εξέλεξε το ιταλικό κοινοβούλιο

      -Το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ και άλλα Ταμεία ιδρύθηκαν το 1934 (Ν 2868/1922, ν. 5733/1932 ν. 6298/1934). Πρώτος Διοικητής του ΙΚΑ ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, μετέπειτα 2 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδος, τον οποίο ο δικτάτορας Μεταξάς συνέλαβε και εξόρισε στην Κύθνο, και σε συνέχεια στην Θάσο και στην Κάρυστο. Το πρώτο αιρετό ΔΣ του ΤΕΒΕ εκλέχθηκε στις 8-9-1935 με βάση το ΠΔ 3/5-5-1935,


      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος31/1/21, 8:39 μ.μ.

    Το έκανε κάποιος να μου πει εάν πέτυχε . Γτ εγώ μάλλον κάτι δεν έκανα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα