Λεμόνια … δηλητήριο στα σούπερ μάρκετ

Λεμόνια δηλητήριο στα σούπερ μάρκετ

Δηλητήριο στην φλούδα των εμπορικών λεμονιών

Απίστευτο και όμως αληθινό! Λεμόνια... Αργεντινής που είναι ψεκασμένα με την τοξική ουσία "tiabendazole" που προκαλεί ηπατικά προβλήματα σε ζώα όπως αποδείχτηκε μετά από πειράματα, και σοβαρά προβλήματα υγείας στον άνθρωπο.
Μάλιστα το Αγγλικό Wikipedia χαρακτηρίζει την δραστική ουσία ‘tiabendazole’ ως ναρκωτικό. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα... σουρωτήρι με ανύπαρκτους ελέγχους, και ένα ΕΦΕΤ στην Κρήτη που φαίνεται για άλλη μια φορά να έχει πιαστεί στον ύπνο!
Το CretePlus.gr δημοσιεύει σήμερα την φωτογραφία ντοκουμέντο που λήφθηκε την Παρασκευή σε σούπερ μάρκετ του Ηρακλείου.

Στο ψυγείο με τα κηπευτικά όπου πωλούνται τα λεμόνια δηλητήριο από την Αργεντινή και μάλιστα σε τιμή… 1,96 ευρώ το κιλό, υπάρχει η ταμπελίτσα που προειδοποιεί χαρακτηριστικά με κεφαλαία γράμματα τους υποψήφιους καταναλωτές οι οποίοι καλούνται μάλλον να αναλάβουν και το σχετικό ρίσκο:

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΛΟΥΔΑΣ ΜΕ TIABENDAZOLE (ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΟ). ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΛΟΥΔΑΣ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ»

Βεβαίως το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ μάλλον φαίνεται να σέβεται τους πελάτες του, και ενημερώνει τον υποψήφιο αγοραστή για τον κίνδυνο που διατρέχει στην περίπτωση που προμηθευτεί τα λεμόνια αυτά και τον προειδοποιεί να μην κάνει χρήση της φλούδας, όπως για παράδειγμα για την παρασκευή ενός γλυκού με χρήση δηλαδή ξύσματος.

Τι γίνεται όμως με τις ανεξέλεγκτες ποσότητες λεμονιών Αργεντινής που διατίθενται στις λαϊκές αγορές της χώρας, και τα σούπερ μάρκετ, όπου και δεν υπάρχουν οι συγκεκριμένες προειδοποιήσεις; Τι γίνεται στην περίπτωση που ένας καταναλωτής ενήλικος ή ανήλικος καταναλώσει την φλούδα δηλητήριο κάτι που συνηθίζεται ευρέως στην χώρα μας.

Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να διατίθενται ανεξέλεγκτα εισαγόμενα νωπά προϊόντα ψεκασμένα με χημικά, ενώ δεν έχει γίνει κανένας επιστημονικός έλεγχος για την προστασία του καταναλωτή.
Πως είναι δυνατόν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί -όπως είναι ο ΕΦΕΤ παράρτημα του οποίου υπάρχει στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο- να πιάνονται για άλλη μια φορά κυριολεκτικά στον ύπνο; Για όλα αυτά περιμένουμε σχετικές απαντήσεις και μάλιστα... πειστικές.

Διαβάστε τώρα στο αγγλόφωνο Wikipedia την δραστικότητα του φυτοφαρμάκου ‘tiabendazole’.Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων η ουσία, που χαρακτηρίζεται ως τοξική, και είναι … ψεκασμένα τα λεμόνια Αργεντινής (μόνο;) προκαλούν μεταξύ άλλων: ανορεξία, ναυτία, διάρροια, ζαλάδα, ίλιγγο, πονοκεφάλους, προβλήματα όρασης (!) και δερματοπάθειες! Παράλληλα επισημαίνεται ότι σε πειράματα που έγιναν σε ζώα στα οποία και χορηγήθηκε… το δηλητήριο παρουσίασαν ηπατικό πρόβλημα! Διαβάστε προσεκτικά το Αγγλικό Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Tiabendazole

Safety
The substance appears to have a slight toxicity in higher doses, with effects such as liver and intestinal disorders at high exposure in test animals (just below LD50 level).[citation needed] Some reproductive disorders and decreasing weaning weight have been observed, also at high exposure. Effects on humans from use as a drug include nausea, vomiting, loss of appetite, diarrhea, dizziness, drowsiness, or headache; very rarely also ringing in the ears, vision changes, stomach pain, yellowing eyes and skin, dark urine, fever, fatigue, increased thirst and change in the amount of urine.[citation needed] No mutagenic or carcinogenic effects have been shown.
Του Τ.Β.

Πηγή: http://www.creteplus.gr/

Διαβάστε ακόμη:Το θαυματουργό λεμόνι

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/11/12, 4:23 μ.μ.

    Η εισαγωγή των εσπεριδοειδών ψεκασμένων με "tiabendazole" είναι νόμιμη δυστυχώς. Βέβαια μόνο η φλούδα είναι εμποτισμένη και οποία απαγορεύεται να καταναλωθεί. Αλλά καλύτερα να μας έλειπαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/11/12, 4:32 μ.μ.

    mporei na einai mono i flouda alla fantasou oti to kobeis kai meta to stibeis as poume me to xeri sou....opote kai mesa exei farmako kai me tin tribei pali bgainei...sygnwmh gia ta greeklist alla eimai se laptop pou den exei ellinika.
    Xristos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ντροπη και εσχος σε μια χωρα που με τα δικα της λεμονια μπορουσε να καλυψει της αναγκες των καταναλωτων.Μην αγοραζει κανεις τιποτα ξενοφερτο και προτιματε το καθε τι στην εποχη του και μονο ελληνικο.Και θα δουμε μετα πως θα μειωθουν οι εισαγωγες και αν βαλουν μυαλο οι απο πανω!!Τωρα αν σου λειπει η ντοματα τον Ιανουαριο,παρε ολλανδικη ή κρητικη που ειναι φουλ στα φυτοφαρμακα να το ευχαριστηθεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακάρι να σκεφτεί τρόπο ο Θόδωρος να μπορούν οι επισκέπτες μας να γνωρίζουν τί έχει περίσευμα κάποιος και που το διαθέτει για να μπορούν να το βρούν δωρεάν. ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ; Ο Θόδωρος σε λίγο θα έχει πορτοκάλια και θα πέφτουν κάτω αζήτητα..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Antonis Kivetos ΕΙΠΑΙ
    Τωρα αν σου λειπει η ντοματα τον Ιανουαριο,παρε ολλανδικη ή κρητικη που ειναι φουλ στα φυτοφαρμακα να το ευχαριστηθεις!!

    ρε φιλέ γιατί κατηγοράς τα κρητηκά προϊόντα και τα συγκρίνεις με τα ολλανδικά κιόλας!!...
    είμαι αγρότης από Κρήτη με θερμοκήπια καλλιεργώ προϊόντα, ποτέ δεν τα κόβω πριν περάσουν η ήμερες δράσεις του φυτοφάρμακου.
    μην κρίνεις άδικα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας πρόσεχαν οι παραγωγοί της Κρήτης να μην τους έβγαινε το όνομα. Τώρα μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Η γυναίκα μου,που είναι κρητικιά δεν με αφήνει να αγοράζω κρητικά κηπευτικά γι'αυτό το λόγο.Όσον αφορά τα λεμόνια τι να πω. Σε λίγο θα μας φέρουν και πατάτες βιολογικές από τη Φουκουσίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα