Φτιάχνω υποβρύχιο βανίλια

υποβρύχιο βανίλια

Συνταγή για υποβρύχιο βανίλια

Παρασκευή γλυκού υποβρύχιου βανίλιας
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά γλυκά του κουταλιού σας έχω σήμερα. Το αγάπησα από την πρώτη στιγμή που το δοκίμασα μικρό παιδάκι. Πιο παλιά δεν υπήρχε ούτε ένα Ελληνικό σπίτι που να μην έχει αυτό το κέρασμα στο ντουλάπι μαζί και με τα υπόλοιπα φρουτένια γλυκά του κουταλιού. Αυτό είναι και το γλυκό που παραδοσιακά σερβίρεται στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης στους επισκέπτες.


Το μοναδικό θέμα που είχα σαν παιδί με αυτό το γλυκό ήταν ότι δεν ήθελα να είναι με μαστίχα. Δεν ξέρω γιατί αλλά η γεύση της μαστίχας ήταν δυνατή για τα παιδικά μου γούστα. Έτσι όταν με ρωτούσαν αν θα ήθελα ένα υποβρύχιο η ερώτηση μου ήταν αν είναι βανίλια ή μαστίχα.

Εγώ επέλεξα έναν συνδυασμό που σκέφτηκα ότι θα ταιριάζει στα γούστα μας αλλά εσείς μπορείτε να το φτιάξετε με τις γεύσεις που σας αρέσουν. Μπορείτε να βάλετε μαστίχα, να παίξετε με εκχυλίσματα αλλά και με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Στην συγκεκριμένη συνταγή δεν περιέχεται γλυκόζη, είναι η παρασκευή του στην απλή του μορφή και το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην την σφίξετε πάρα πολύ στο χτύπημα και γίνει σκληρή σαν μπάλα. Να έχετε στο μυαλό σας ότι θα σφίξει και μέσα στο βάζο οπότε μια ρευστή αλλά πολύ σφιχτή υφή είναι η ιδανική. Επίσης αν έχετε σταθερό μίξερ με γάντζους, η διαδικασία θα είναι πολύ εύκολη και γρήγορη.

Υλικά: (για 2 βαζάκια των 350 ml περίπου)

  • 4 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας γνήσιο εκχύλισμα βανίλιας ( 2 σκόνες)
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Παρασκευή γλυκού υποβρύχιου βανίλιας

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη με το νερό και το μέλι. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και στην αρχή ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει και πάρει βράση δεν το ανακατεύουμε καθόλου και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά.
Εν το μεταξύ βρέχουμε ένα πινέλο με νερό και βουρτσίζουμε ελαφρώς τα τοιχώματα της κατσαρόλας ώστε να μην πιάσει κρυστάλλους το γλυκό μας. στα 15 λεπτά προσθέτουμε την βανίλια, το λεμόνι και το ξύσμα. Συνεχίζουμε να βράζουμε για άλλα 15 λεπτά. το σιρόπι μας είναι έτοιμο όταν ρίχνουμε μια σταγόνα σε ένα πιάτο και κυλώντας δημιουργεί ένα χοντρό σχετικά σχοινάκι.

υποβρύχιο βανίλια

Αφήνουμε το σιρόπι μας για 5 λεπτά στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του λιγάκι και αν έχουμε σταθερό μίξερ (αν γίνεται με γυάλινο κάδο) με γάντζους το βάζουμε και δουλεύει σε μέτρια ταχύτητα για 8 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε εμείς με το χέρι χρησιμοποιώντας ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύουμε προς μία φορά. Όταν κουραζόμαστε το αφήνουμε για λίγο και ξανασυνεχίζουμε. Το μείγμα θα ασπρίσει και τελικά θα πάρει την μορφή της γνωστής βανίλιας υποβρύχιο σε ρευστή αλλά σφιχτή υφή. Όταν είναι πλέον αρκετά δύσκολο το ανακάτεμα είναι έτοιμη να μπει σε αποστειρωμένο βάζο. Την αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε!

υποβρύχιο βανίλια

Πηγή: Captain cook

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω σπιτικό κέικ σοκολάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα