Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Μαρούλια: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Μαρούλια σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Καλλιέργεια μαρουλιών

Καταγωγή: Στους τοίχους των αρχαίων αιγυπτιακών τάφων βρέθηκαν απεικονίσεις από την καλλιέργεια και την κατανάλωση μαρουλιού. Αρχικά τα καλλιεργούσαν για ζωοτροφή και για το λάδι από την έκθλιψη του σπόρου. Από την Αίγυπτο πέρασαν στις Μεσογειακές χώρες και στην Ευρώπη και από τους Ευρωπαίους στην Αμερική.
Ονομασία: Στα λατινικά η ονομασία τους είναι: lettuce που προέρχεται από το γαλακτώδη χυμό του φυτού (από το Lac ( lactuca) που σημαίνει γάλα και sativa ότι καλλιεργείται για τον σπόρο).
Θρεπτική αξία: Τα μαρούλια τρώγονται είτε νωπά (σαλάτα) είτε μαγειρεμένα (φρικασέ ή βρασμένα).

Μαρούλια σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Τρώγεται το φύλλωμά τους και η καρδιά , όπως λέμε τον κοντό κύριο άξονα με χρώμα άσπρο - πράσινο ως βαθύ πράσινο από όπου φυτρώνουν τα φύλλα . Τα φύλλα είναι λεία , κατσαρά ή στρογγυλά και καλύπτονται με κηρώδη ουσία. Είναι καλή πηγή βιταμινών Α, C και ασβεστίου.
Ιδιαίτερη σύσταση σε όσους υποφέρουν από στομαχικές διαταραχές να προτιμούν τα κόκκινα μαρούλια ή μελανά όπως συνηθίζεται να τα λέμε, γιατί είναι πολύ τρυφερά. Επίσης συστήνονται στη διατροφή των ανθρώπων που έχουν ανάγκη να αυξήσουν την πηκτικότητα του αίματος τους. Μέσα σε δυο μέρες αν φάγουν μαρούλι αυξάνεται η πηκτικότητα στα φυσιολογικά επίπεδα.

Σποροπαραγωγή: Τα άνθη αυτογονιμοποιούνται σε μεγάλο ποσοστό. Ανοίγουν το πρωί για λίγες ώρες. Τα σπέρματα είναι αχένια και ωριμάζουν 10 – 15 μέρες μετά την άνθηση που γίνεται σταδιακά.

Μαρούλια σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Για σποροπαραγωγή τα φυτά της μιας ποικιλίας από την άλλη πρέπει να φυτεύονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 500 μέτρα.

Ποικιλίες: Οι ποικιλίες του μαρουλιού είναι τεσσάρων τύπων:

1. Φυλλώδης τύπος (leafy). Με σγουρά φύλλα με τις εξής ποικιλίες:
Κοινά μαρούλια, Αντιδομάρουλα ( φύλλα κυματοειδή σχιστά), Σαλάτα Νεαπόλεως, Βασιλικών ( σγουρή σαλάτα)*

2. Κεφαλωτός τύπος ( butter head). Με κεφάλι , λαχανομάρουλα με τις εξής ποικιλίες:
Κόκκινα κλειστά ( με ρόδινα κυματοειδή και πολύ τρυφερά φύλλα)
Τεσσάρων εποχών ( με μικρές στρογγυλές και λίγο πλατειές κεφαλές) Κρέπια

Μαρούλια σπορά φύτεμα καλλιέργεια

3. Φυλλώδης Κεφαλωτός τύπος (crisp head ή iceberg) με τις εξής ποικιλίες:
Νέας Μαγνησίας ( κεφαλωτή ίσα σαλάτα) πρώιμη.*

Μαρούλια σπορά φύτεμα καλλιέργεια

4. Τύπου ρομάνα ( cos) με ίσα φύλλα με τις εξής ποικιλίες:
Κωνσταντινουπόλεως ( με μακριά βαθυπράσινα φύλλα)
Πατησιώτικα
Μαύρα ( με κοκκινόμαυρα φύλλα)
Paris Island Cos (Ρομάνα) που καλλιεργείται σε όλη Ελλάδα. Ιδιαίτερα στη Νότια Ελλάδα.

Οι ποικιλίες που σημειώνονται με * δημιουργήθηκαν από την AGRIS A.E. Από εγχώριο γενετικό υλικό με μαζική επιλογή και βάση το ατομικό φυτό.

Μαρούλια σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Καλλιέργεια μαρουλιού
Το μαρούλι ευδοκιμεί σε δροσερά κλίματα . Έτσι, ενώ στην Ελλάδα καλλιεργείται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη, στην Ευρώπη καλλιεργείται και τρώγεται και το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν επιμήκυνση της κεφαλής οπότε η ποιότητα της κεφαλής μειώνεται. Για τρυφερές κεφαλές χρειάζεται καλός φωτισμός , δροσερές νύχτες και άφθονη εδαφική υγρασία. Οι κεφαλές χαλαρώνουν όταν βρέχει την εποχή του σχηματισμού τους.

Μαρούλια σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Τα μαρούλια σπέρνονται απευθείας στο χωράφι ή μεταφυτεύονται από τα σπορεία όπου χρειάζονται περίπου 15 – 20 ημέρες για να πετάξουν δύο πραγματικά φυλλαράκια και να μεταφυτευθούν. Επίσης μεταφύτευση γίνεται και στο χωράφι για να αραιώσουν τα φυτά. Συντομεύεται η καλλιεργητική περίοδος των μαρουλιών όταν στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους βρίσκονται σε θερμοκήπιο , γιατί εξασφαλίζουμε μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

Μαρούλια σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Συγκομιδή: Τα φυλλώδη μαρούλια μαζεύονται μόλις μεγαλώσουν τα φύλλα τους. Αν παραμεγαλώσουν τότε γίνονται σκληρά και πικρά. Τα κεφαλωτά πρέπει να συγκομισθούν πριν να αναπτυχθεί το ανθικό στέλεχος.
Τα μαρούλια κόβονται με μαχαίρι λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Δεν κόβονται υγρά γιατί σχίζονται τα φύλλα τους. Τα λασπωμένα και άρρωστα φύλλα απομακρύνονται αμέσως. Μπορούν να διατηρηθούν σε 0 C μέχρι 3 ή 4 εβδομάδες. Για οικιακή χρήση αφαιρείς τα περιφερειακά φύλλα και μένει σχεδόν ανέπαφο το μαρούλι για άλλη συγκομιδή.

Μαρούλια σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Πηγή: ΕΦΥΡΑΙΑ ΓΗ - Η εβδομαδιαία ενημέρωση για τις δράσεις του ΚΗΠΟΥ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ - 26ο φύλλο, Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013/Σύνταξη: Γιάννης Βαρελάς : johnvar@otenet.gr

Διαβάστε ακόμη:Δωρεάν γεωργικά και γεωπονικά βιβλία

12 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Και πάλι μπράβο ρε παιδιά.. Εξαιρετικές πληροφορίες..

Ανώνυμος είπε...

Να σαι καλα για το υπεροχο σαιτ χιλια καλα να σας δινει ο Θεος.Θα ηθελα σπορους απο μαρουλι αν ειναι ευκολο υπαρχει καποιος να μου στειλει κ να του ξαναστειλω μολις βγαλω.εχω και εγω να δωσω λιγους ατζουρι πεπονι μαυροματικα.panionemp@gmail.com

emp είπε...

ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΠΟΡΟ ΑΠΟ ΜΑΡΟΥΛΙ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΙ ; Η ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΑΝ ΞΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ; ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑ

Ανώνυμος είπε...

μπορούμε να κρατήσουμε σπόρους από χρονια σε χρονια από τις ποικιλίες που έχουν δημιουργηθεί από την agris??

Christos Savidis είπε...

Αν η ποικιλια εχει "δημιουργηθεί" από την agri, οχι.

Ανώνυμος είπε...

Αναφέρομαι συγκεκριμενα για τα μαρουλια Βασιλικων

Χρήστος Σαββίδης είπε...

Βασιλικων ειναι η σγουρη σαλατα αν δεν απατωμαι... Κρατα, ομως εγω θα ρωτουσα απο εκει που το πηρα, για να βεβαιωθω οτι δεν ειναι υβριδιο.

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΘΕΣΗ από πρασινα σκουλικια στα μαρουλάκια και τη ροκα μου. ,Θα τα φανε όλα, Τι να κάνω?

Φτιάχνω μόνος μου είπε...

Εντομοκτόνο με σαπούνι και νερό, δες πως φτιάχνετε εδώ:
http://www.ftiaxno.gr/2008/01/blog-post_31.html

ή βάκιλο θουριγίας

Ανώνυμος είπε...

Όταν είναι έτοιμα τα μαρούλια για φάγωμα τα ξεπατώνουμε ή τα κόβουμε και ξαναβγαίνουν ;

bill είπε...

Αν έχεις πολλά μαρούλια ταυτόχρονα μπορείς να τα ξεπατώσεις από τη ρίζα και στη θέση τους να φυτεύσεις νεά για καινούρια παραγωγή. Αλλοιώς μπορείς να κόβεις τα εξωτερικά φύλλα και να αναπτύσσεται ξανά το φυτό. Δεν συστήνω το κόψιμο πάνω από τη ρίζα γιατί αργεί να βγάλει νέα φύλλα και βγάζει ενα γαλακτώδες υγρό που είναι τουλάχιστον αποκρουστικό.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, μια ερώτηση λίγο εκτός θέματος, έχει κανεις εμπειρία απο καλλιέργεια και εμπορία πιστοποιημένων βιολογικών οπωροκηπευτικών? Αν ναι θα ήθελα να ερθουμε σε μια επικοινωνία για να ρωτήσω μερικά πράγματα μιας και σκέφτομαι να προσπαθήσω κάτι σε αυτό τον τομέα, ευχαριστώ πολύ