Ρούχα ένδυση και υγεία

Ρούχα ένδυση

Προσοχή στα ρούχα των παιδιών κάποια εξασθενούν το ανοσοποιητικό τους!

Όσο απίστευτο και εάν ακούγεται, κάποια ρούχα, ευθύνονται για την εξασθένηση της αμυντικής δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών και καθιστούν αναποτελεσματικά τα παιδικά εμβόλια κατά του Τετάνου και της Διφθερίτιδας.
Αυτό συμβαίνει γιατί μια σειρά από χημικές ουσίες που περιέχουν φθόριο και οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στα αδιάβροχα ρούχα, όταν συσσωρεύονται στο αίμα, πιθανώς “τρελαίνουν” και να εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ίδιες ουσίες δημιουργούν πρόβλημα και σε κάποια παιδικά εμβόλια.

Την πιθανή συσχέτιση μεταξύ χημικών ουσιών και εμβολίων αναδεικνύει για πρώτη φορά νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, αν και όπως τονίζουν οι επιστήμονες, δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι όντως είναι οι ίδιες οι χημικές ουσίες που φρενάρουν τους αμυντικούς μηχανισμούς που ενεργοποιούν τα εμβόλια.

Ο επιδημιολόγος Φίλιπ Γκραντζάν του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και η ομάδα του, μελέτησαν την επίπτωση που έχουν στα εμβόλια οι υπερφθοριωμένοι υδρογονάνθρακες (PFCs). Οι ουσίες αυτές μπορούν να μεταφερθούν ακόμη και πριν τη γέννηση, από τη μητέρα στο έμβρυο, ενώ μετά τη γέννηση διασπώνται και απορροφώνται δύσκολα από τον οργανισμό.
“Πρόκειται για μια εν δυνάμει απειλή όχι μόνο των παιδιών αλλά και της Δημόσιας υγείας” τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Ιατρικού Συλλόγου των ΗΠΑ , το JAMA και συνέχισε: “Εκπλαγήκαμε όταν μελετούσαμε τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν οι υπερφθοριωμένοι υδρογονάνθρακες στους παιδικούς εμβολιασμούς. Είναι πιο τοξικοί για τον οργανισμό μας ακόμη και από τις διοξίνες, ενώ δεν αποκλείουμε να μένουν στο αίμα των παιδιών για όλη τους τη ζωή

Προηγούμενες έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι αυτές οι ουσίες ρίχνουν τις αμυντικές λειτουργίες του οργανισμού τους. Στη νέα έρευνα που έκαναν οι επιστήμονες του Χάρβαρντ, σε 600 νήπια και παιδιά, οι αναλύσεις έδειξαν ότι υπάρχει άμεση σχέση όσων παιδιών είχαν στο αίμα τους PFCs και εμβολιάζονταν. Ο οργανισμός δεν δημιουργούσε αντισώματα σε ποσοστό του -50% σε σχέση με τα άλλα παιδάκια που δεν είχαν PFCs στο αίμα τους. Δηλαδή είχαν μισές πιθανότητες να δημιουργηθούν στο αίμα τους αντισώματα από τα εμβόλια.
Το σχετικό πείραμα έγινε σε παιδάκια 7 ετών, τα οποία είχαν ήδη εμβολιαστεί από τα 5 χρόνια τους κατά του Τετάνου και της Διφθερίτιδας. Η μικρότερη ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στα εμβόλια αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο για τα παιδιά, απέναντι στις ασθένειες για τις οποίες εμβολιάστηκαν.
Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου οι επιστήμονες να αξιολογήσουν περισσότερα αποτελέσματα...

Πηγή: http://www.iatropedia.gr

Τοξικά προϊόντα σε ενδύματα μεγάλων εταιρειών εντόπισε η Greenpeace

Ύποπτες χημικές ουσίες που ενδέχεται να προκαλούν καρκίνους και ορμονικές διαταραχές εντοπίσθηκαν σε προϊόντα μεγάλων κατασκευαστών ενδυμάτων, ανακοίνωσε η Greenpeace σήμερα στο Παρίσι. Ανάμεσα στις μάρκες που αναφέρθηκαν από τη μη κυβερνητική οργάνωση είναι οι Zara, Calvin Klein, Levi's και Li Ning.

Η Greenpeace αγόρασε το 2012 δείγματα ενδυμάτων από είκοσι μάρκες, τα οποία πωλούνται σε 29 χώρες και περιφέρειες του κόσμου. Πρόκειται για παντελόνια, μπλουζάκια, εσώρουχα και φορέματα κατασκευασμένα κυρίως στην Κίνα και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Στη συνέχεια υπέβαλε τα υφάσματα σε αναλύσεις.

«Περίπου στα δύο τρίτα των 141 δειγμάτων εντοπίσθηκαν αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE)», ανακοίνωσε η Greenpeace. Μερικά ρούχα έφεραν εξάλλου φθαλάτες ή βαφές που περιείχαν καρκινογόνες αμίνες.

Οι αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE) είναι χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται συχνά ως απορρυπαντικά σε πολλές βιομηχανικές διαδικασίες και στην παραγωγή φυσικών και συνθετικών υφασμάτων.
Στους υπονόμους διασπώνται σε νονυλφενόλη (NP), ένα πολύ τοξικό υποπροϊόν που αναστέλλει στον οργανισμό την παραγωγή των ορμονών.

Οι μάρκες που βρίσκονται υπό κατηγορία «είναι τεράστιοι παίκτες στη βιομηχανία της μόδαςμόνο η Zara παράγει 850 εκατομμύρια ενδύματα το χρόνο. Μπορεί κανείς να φανταστεί την έκταση του χημικού αποτυπώματος που αφήνει στον πλανήτη,ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα όπου κατασκευάζονται πολλά απ' αυτά τα προϊόντα», υπογράμμισε η Λι Γιφάνγκ της Greenpeace.

Το 2011, η Greenpeace είχε δώσει στη δημοσιότητα δύο αναφορές με τίτλο «Dirty Laundry» (Άπλυτα) και «Dirty Laundry 2», που έδειχναν πως οι προμηθευτές των μεγάλων ομίλων υφαντουργίας δηλητηριάζουν το νερό ορισμένων κινεζικών ποταμών με τα απόβλητά τους, αυτές τις χημικές ουσίες οι οποίες εντοπίζονται επίσης στις ίνες των προϊόντων που πωλούν.

Πηγή: www.tanea.gr

Διαβάστε ακόμη:Η άδηλος αναπνοή και η σημασία της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα