Η ευκάλυπτος και η γρίπη

Η ευκάλυπτος και η γρίπη

Η θεραπεία της γρίπης με ευκάλυπτο

Ο Παρισινός ανταποκριτής Αγγλικής ημερίδας διηγείται την αφήγηση πειράματος που υπήρξε το αντικείμενο:
Κατόπιν προσβολής ινφλουέντζας (γρίπης), κατελήφθη από ισχυρά βρογχίτιδα καθώς όλα τα σε παρόμοια περίπτωση φάρμακα, ακόμη και υποδερμικές ενέσεις μορφίνης απέβησαν μάταια.
Έχοντας κατά τύχη φιάλη από ευκάλυπτο που μου είχε αποσταλεί από το Λονδίνο, συνέλαβα την ιδέα να καταπιώ γενναία δόση. Δεν παρήλθε μία ώρα και αισθάνθηκα αισθητή βελτίωση της κατάστασής μου.
Εξακολούθησα να πίνω από το φάρμακο αυτό μέχρι το σταμάτημα του βήχα και μετά από δύο μέρες σηκώθηκα εντελώς θεραπευμένος.

«Εάν είναι αλήθεια, πρόσθεσε ο συγγραφέας που έγραψε αυτό το άρθρο, ότι η ινφλουέντζα είναι μιασματική ασθένεια ή όπως λένε σήμερα μικροβιακή, δε μου φαίνεται αμφίβολο ότι η ουσία της ευκαλύπτου είναι το θεραπευτικό φάρμακο της γρίπης.

Είναι γνωστό άλλωστε από πολύ καιρό, ότι στα μέρη όπου μαστίζονται από τη μαλάρια, οι ευκάλυπτοι ένεκα των ισχυρών αναθυμιάσεων τους, είναι προληπτικό φάρμακο κατά του πυρετού.

Οικογένεια που κατοικούσε σε πυρετώδη μέρη, αλλά της οποίας η κατοικία περικυκλωνόταν από πυκνή φυτεία ευκαλύπτων, τίποτα πιθανώς είχε να φοβηθεί, ενώ άλλη οικογένεια που κατοικούσε μόνο ένα μίλι από εκεί, χωρίς να περικλύζετε το σπίτι αυτής από ευκαλύπτους, θα δεκατίζετε από τους πυρετούς.»

Αφήνουμε στον ανταποκριτή της Αγγλικής εφημερίδας την ευθύνη αυτών των διαβεβαιώσεων, χωρίς να επιφέρουμε καμία αντίρρηση.

Εν τούτοις, σήμερα είναι βέβαιο ότι οι μεγάλες φυτείες ευκαλύπτων εξυγιαίνουν τα πυρετώδη μέρη, πιθανόν η μικροβιοκτόνος δύναμη αυτών να είναι ωφέλιμη στις οξείες ασθένειες των αναπνευστικών οργάνων, όπως άλλωστε ειπώθηκε πολλές φορές.

Εάν αυτό έτσι είναι, θα ήταν φρόνιμο, κατά τις ιδιαίτερες αυτές περιπτώσεις, να καλλιεργούμε σε κιβώτια ευκαλύπτους τις οποίες να τοποθετούμε στα δωμάτια των ασθενών, για αναμιγνύονται οι αναθυμιάσεις αυτών με τον αέρα των οικημάτων.

Πηγή: Ελληνική Γεωργία 1985-Π. Γεννάδιου

Διαβάστε ακόμη:Αντιγριπικά βότανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα