Πρασινίζοντας την έρημο

Πρασινίζοντας την έρημο

Πως μπορούμε να πρασινίσουμε την έρημο

Ένα μικρό βίντεο για το σχέδιο πρασινισμού της ερήμου από τον Αυστραλό Geoff Lawton έναν από τους πλέον καταξιωμένους ακτιβιστές στον χώρο της περμακουλτούρας. Ο Lawton κατάφερε το ακατόρθωτο: ως παράδειγμα, δημιούργησε ένα κήπο περμακουλτούρας (permaculture) 40 στρεμμάτων, στο επίπεδο αλμυρό έδαφος της έρημου, 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στη Νεκρά Θάλασσα στην Ιορδανία.
Το σχέδιο πρασινισμού της ερήμου ξεκίνησε το 2001 και η πορεία του είναι εντυπωσιακή μέχρι σήμερα παρά την διακοπή της χρηματοδότησης.

Χαρακτηριστικά λέει:
«Μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα του κόσμου σε έναν κήπο! Μπορείτε να λύσετε όλα σας τα προβλήματα της ρύπανσης και όλες σας τις ανάγκες εφοδιασμού, σε έναν κήπο. Και οι περισσότεροι σήμερα δεν το ξέρουν αυτό. Και αυτό κάνει τους περισσότερους ανθρώπους πολύ ανασφαλείς.»
Αν η έρημος συμβολίζει τον απόλυτα αφιλόξενο τόπο, την οριστική καταστροφή και το μάταιο κάθε προσπάθειας για αναγέννηση, και αν αυτό το σεληνιακό τοπίο μετατρέπεται τελικά σε όαση, τότε κάλλιστα θα μπορούσαμε να μιλάμε για θαύμα.

Όμως αυτό που κατάφερε ο Αυστραλός ειδικός της περμακουλτούρας Geoff Lawton και το οποίο φαινομενικά μοιάζει με θαύμα, στην ουσία δεν είναι παρά η προσέγγιση των προβλημάτων με σοφία: αυτήν που απλόχερα μας παρέχει η Φύση, αρκεί να την παρατηρήσουμε και να την αφομοιώσουμε.

Αυτή η σοφία είναι που αναζωογονεί την δύναμη της θέλησης και αναγεννά τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και που οδηγεί τελικά αυθόρμητα στην τεχνογνωσία εκείνη που πραγματικά λύνει τα προβλήματα.

Η ερημοποίηση δεν είναι μόνο φυσικό φαινόμενο.
Από ένα σημείο και μετά είναι επίσης αποτέλεσμα της κακοποίησης του οικοσυστήματος από τις δραστηριότητες των ανθρώπων, όπως υλοτομία μέχρις εσχάτων και κατόπιν κτηνοτροφία.

Και αν η αρχαιότητα με έναν συγκριτικά πολύ μικρό πληθυσμό ανθρώπων μας κληροδότησε τεράστια οικολογική καταστροφή, τότε σήμερα που ο πληθυσμός έχει ξεπεράσει τα 7 δις, ο αντίκτυπος είναι πολλές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερος.
Το ανθρώπινο είδος είμαστε τώρα η υπερδύναμη στον πλανήτη και μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά έχουμε την δύναμη να πάμε τον κόσμο είτε προς την κατεύθυνση της ερημοποίησης ή προς την κατεύθυνση της ακμής του ευρύτερου οικοσυστήματος.

Αν με επίκεντρο τον εαυτό μας αναλύσουμε τον καθημερινό τρόπο ζωής μας με την ρουτίνα των συνηθειών που περιλαμβάνει, και αν δούμε τις προεκτάσεις τους τραβώντας γραμμές που τις συνδέουν με τις συνέπειες τους, τότε θα αντιληφθούμε ότι αυτές οι συνήθειες λειτουργούν ουσιαστικά ως μοχλοί.
Έχουν δηλαδή πολλαπλασιαστική ικανότητα για θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο αφού αθροιστικά όλες αυτές οι ατομικές συνήθειες από μεμονωμένες σταγόνες ενώνονται σε ένα καθοριστικό ρεύμα.
Το μήνυμα λοιπόν του εγχειρήματος του Geoff Lawton δεν είναι απλά ότι το «ακατόρθωτο» και το «ουτοπικό» μπορεί να γίνει εφικτό.

Το μήνυμα είναι ότι σε αυτή τη συγκυρία ο καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη αυτού του κόσμου είμαστε πλέον εμείς και ότι τίποτε δεν έχει κριθεί οριστικά ή τουλάχιστον τίποτε δεν είναι δεδομένο και μόνιμο, όσο κι αν φαίνεται ως τέτοιο.
Τα πάντα ρει όπως είπε ο Ηράκλειτος και άρα επίκειται άρδην αλλαγή του σκηνικού προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Τα πάντα τώρα εξαρτώνται από την δική μας διάθεση, αντίληψη, θέληση και σοφία γιατί μπορούν να μας οδηγήσουν σε αειφόρες και ζωτικής σημασίας πρακτικές (μία απ’ αυτές είναι η περμακουλτούρα), οι οποίες θα είναι καθοριστικές για το μέλλον μας.

Πηγή:http://live-sustainably.blogspot.gr

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω λαχανόκηπο χωρίς νερό

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/2/13, 2:35 π.μ.

    Θέλω να πω, ότι ενώ είναι εξαιρετικό κάτι τέτοιο. Ακριβώς το ακατόρθωτο, να γίνεται κατορθωτό και να τρίβουμε τα μάτια μας και μάλιστα να βοηθάει κάποιες συγκεκριμένες χώρες που έχουν αυτό το πρόβλημα. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν χώρες όπως η Ελλάδα, με τεράστιες ακαλλιέργητες εκτάσεις, ανεκμετάλλευτες δηλαδή, που θα μπορούσαν να αποδώσουν πολύ ευκολότερα καρπούς και παραγωγή, για τον υπόλοιπο κόσμο. Από μία άλλη μάλιστα πλευρά, υπάρχουν χώρες με τρομερή παραγωγή και εξαγωγή γεωργικών αγαθών που δυστυχώς αν δεν πεινάνε, υποφέρουν από την υπερεκμετάλλευση και υπέρεργασία, ενώ το κέρδος πάει μόνο σε συγκεκριμένα χέρια και στόματα. Θέλω να πω, ότι σε πρώτη φάση είναι "μαγικό" να κάνεις την έρημο ---> Κήπο, αρκεί πρώτα από όλα, αυτός ο κήπος να γίνεται για το καλό αυτών που τον φροντίζουν τον κρατάνε ζωντανό και υγειή. Τελικά τέτοια εγχειρήματα, είτε σε άγονα, είτε σε γόνιμα εδάφη είναι ακριβά και χρειάζονται ακριβή τεχνολογία-κάποια χρηματοδότηση για να προχωρήσουν ή πολύ εργασία, μεράκι, ανθρώπινα χέρια και υπερβολικό χρόνο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/4/13, 9:49 μ.μ.

    Αγαπητέ, το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι ούτε η πολύ εργασία είναι αναγκαία, με μια συνδυαστική χρήση τεχνολογίας και εφαρμογής της κατάλληλης γνώσης μπορεις να πετύχεις τα καλύτερα αποτελέσματα, ειδικότερα στην εποχή που ζούμε. Μεράκι, ναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα