Μπάμια: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Μπάμια: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Πως γίνετε η σπορά και η καλλιέργεια μπάμιας

Οι μπάμιες είναι φυτά μονοετή, που ανήκουν στην οικογένεια των μαλαχωδών. Τα φύλλα είναι πεντάλοβα οδοντωτά, τα άνθη μεγάλα ωχροκίτρινα, οι καρποί των κερατοειδείς οκτάγωνοι, με σπόρους στρογγυλούς και χονδρούς. Οι μπάμιες θεωρούνται λαχανικό πρώτης τάξεως και για αυτό στη κατανάλωση βρίσκουν μεγάλη χρησιμοποίηση: χλωρές, ξηρές είτε κονσερβοποιημένες. Καλλιεργούνται παντού, ποτιστικές ή ξερικές ιδίως στη Μακεδονία.

Μπάμια: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Ευδοκιμούν σε μέρη ζεστά και σε χώματα βαθιά μέσης συστάσεως, προπάντων δε καλά λιπασμένα. Ως καταλληλότερο λίπασμα συνιστάται η κοπριά, σε ποσό 4-5 τόνους στο στρέμμα, πρέπει όμως να είναι χωνεμένη και καλής ποιότητος. Τα χημ. λιπάσματα επίσης δίδουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, ως συμπληρωματικά της κοπριάς είτε σκέτα, σε εδάφη πού δεν έχουν οργανικές ουσίες. Από τα σύνθετα χημ. λιπάσματα πολύ καλοί είναι οι τύποι 6-8-8 ή 4-10-11, σε ποσό 100-130 κιλά στο στρέμμα.

Μπάμια: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Η σπορά γίνεται επί τόπου, σε προετοιμασμένες βραγιές ή αυλάκια, κατ’ Απρίλιο-Μάιο ή και ενωρίτερα, για τους πολύ θερμούς τόπους. Πάντως, πρέπει να πραγματοποιείται όταν περάσουν οι κίνδυνοι από τις παγωνιές, τις οποίες φοβούνται εξαιρετικά οι μπάμιες.
Η εργασία της σποράς εκτελείται είτε με το τσαπί είτε με το αλέτρι. Οι σπόροι τοποθετούνται σε γουβίτσες ανά 2-3 κατά διαστήματα 30-40 πόντους, όπου σκεπάζονται πολύ ελαφρά. Προκειμένου για ξερική καλλιέργεια ή σπορά πρέπει να γίνεται πυκνότερα.

Μετά την βλάστηση, οι αναγκαίες περιποιήσεις αποτελούνται από 2-3 σκαλίσματα και τακτικά ποτίσματα μέχρι τέλους της παραγωγής.
Η συγκομιδή αρχίζει μετά το δέσιμο των καρπών, μόλις αποκτήσουν σχετική ανάπτυξη. Πρέπει να μαζεύονται κάθε 2-3 ημέρες, όταν ακόμη είναι τρυφεροί και απαραιτήτως με το κοτσάνι τους. Η παραγωγή, συνήθως εξακολουθεί μέχρι φθινοπώρου.

Παραγωγή σπόρου
Για τη παραγωγή σπόρου, πρέπει να διαλέγονται τα ποιό εύρωστα και παραγωγικότερα φυτά, στα όποια διατηρούνται λίγοι καρποί, και κατά προτίμηση εκείνοι της βάσεως. Αυτοί διατηρούνται, για να ωριμάσουν, μέχρι τέλους, οπότε συλλέγονται και φυλάσσονται. Η βλαστική δύναμις των σπόρων διαρκεί 4-5 έτη.

Ποικιλίες μπάμιας

Οι μπάμιες έχουν, κυρίες, δύο ποικιλίες, τις μακρόκαρπες και τις μικρόκαρπες. Στις πρώτες, οι καρποί γίνονται πολύ μεγάλοι και χονδροί, και η καλλιέργεια τους επιτυγχάνει μόνο ποτιστική. Στις δεύτερες, οι καρποί είναι πολύ μικροί και λεπτοί, χρησιμοποιούμενοι για κονσερβοποιία ή για αρμάθιασμα προς αποξήρανση. Αυτές καλλιεργούνται και ξερικές.

Ασθένειες μπάμιας
Οι συνηθέστερες αρρώστιες στις μπάμιες είναι, το ωίδιο (μπάστρα) (Fryciphe Polygoni). Παρουσιάζεται στα φύλλα και τούς τρυφερούς βλαστούς, τούς οποίους σκεπάζει με μια σκόνη στακτερί. Όταν η προσβολή είναι δυνατή προξενεί μεγάλες ζημίες, γιατί περιορίζει την παραγωγή και καταστρέφει τη ποιότητα. Ευνοείται με καιρό ζεστό και υγρό. Καταπολεμείται εύκολα με μερικά θειαφίσματα.
Σεπτορίαση των φύλλων (Septoria malvasearum ). Παρουσιάζεται στα φύλλα με πολυάριθμα κιτρινωπά στίγματα που εμποδίζουν την κανονική τους ανάπτυξη. Δεν κάνει σοβαρές ζημίες, γιατί παρουσιάζεται στο τέλος. Προλαμβάνεται με ραντίσματα βορδιγαλείου πολτού (1 %), τα όποια πρέπει να γίνονται στην αρχή.

Οι βρωμούσες ή μιά βρώμικη ιστορία

Μπάμια: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Μπάμια: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Μπάμια: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Σαν τροφή
Οι μπάμιες είναι γενικώς μαλακτικές και η μπάμια είναι πολύ καλή για το στομάχι.
Στις φωτογραφίες βλέπεται την μεγαλόκαρπη ποικιλία “Star of David” που θα μπορούσε να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα και στη Ελλάδα. Εδώ και μια καλοκαιρινή μαγειρική μου πρόταση σε φωτογραφία.

Μπάμια: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Πηγή: Πρακτικός οδηγός του λαχανόκηπου-Λάμπρου Οικονομίδου-Αθήναι 1940

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω κομπόστ για λίπανση εδάφους

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/5/13, 7:29 μ.μ.

    Η μπάμια "Πυλαίας" είναι πεντάγωνη και κατά την ταπεινή μου γνώμη η καλύτερη ποικιλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/5/13, 10:45 μ.μ.

    ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
    ΜΕ ΤΙΣ ΒΡΩΜΟΥΣΕΣ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα.
    Να εκφράσω για άλλη ένα ευχαριστώ για τις συμβουλές και τη βοήθεια που με τόσο μεράκι παρέχετε.
    Μία ερώτηση, σχετικά με τις μπάμιες.
    Παρατηρώ ότι δέχονται "επιθέσεις" από μερμήγκια!
    Αρχικά νόμιζα πως επρόκειτο για μελίγκρα. Πρέπει να ήταν κιόλας, διότι εκτός από τα μηρμύγκια υπήρχε και η γνωστή μαύρη μελίγκρα. Εκτός από τα μπουμπούκια και τα άνθη όμως, δεν υπήρχε στα φύλλα. Ψέκασα με σαπούνι κι οινόπνευμα κατευθείαν επάνω τους. Εξαφανίστηκαν για λίγες μέρες, όμως έπειτα επανεμφανίστηκαν.Τώρα όμως βλέπω μόνο μερμήγκια, όχι μελίγκρα. Περικυκλώνουν ένα μπουμπούκι και , αν προλάβει κι ανθίσει, ξεραίνεται άμεσα. Σε άλλα φυτά πάλι, έχουν περικυκλώσει έναν καρπό και τον τρώνε κυριολεκτικά, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.(Προσπάθησα να ανεβάσω κάποια φωτογραφία, αλλά δεν τα κατάφερα. άλλη φορά είχα μπορέσει, μέσω του Disqus. Τώρα δεν βλέπω να υπάρχει.)Να σημειώσω επίσης ότι δεν προσβάλουν διπλανά φυτά κατ' ανάγκη, αλλά και απομακρυσμένα μεταξύ τους. Έφτιαξα τώρα το διάλυμα με καυτερή πιπεριά για να τους ρίξω, αλλά ρωτάω κι εδώ, μήπως κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο καλησπέρα
      Δυστυχώς το disqus το κατάργησα γιατί μου δημιούργησε πρόβλημα, και για αυτό δεν μπορείς να ανεβάσεις φωτογραφία.
      Περίεργο αυτό που λες χωρίς τη μελίγκρα... τώρα βέβαια κάτι τραβάει τα μυρμήγκια στα άνθη... είχα παρατηρήσει δε ότι μεταφέρουν άνθη της τοξικής βαγιάς στην φωλιά τους...
      Τώρα δοκίμασε να ψεκάσεις με καυτερή πιπεριά αλλά μια άλλη καλή λύση είναι διπλή όψης κολλητική ταινία στο κορμό τους...

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα και ευχαριστώ εκ νέου για τις χρήσιμες πληροφορίες που παίρνω τακτικά από τη σελίδα σας.
    Φέτος υπάρχει η εξής κατάσταση. Τα φυτά έχουν μεγαλώσει κανονικά, έχουν φτάσει 1 έως 1,5 μέτρο. Όμως καρπό έχει κάνει μόνο ένα!! Κανένα άλλο δεν έχει ανθισει. Έχω βάλει δύο φορές άλατα καλίου για ενδεχόμενη προσβολή από τετράνυχο ή θριπα, αν και δεν το νομίζω, διότι δεν έχω παρατηρήσει κίτρινα στίγματα ή ξέραμα των φύλλων.
    Τοπ μόνο που έχω δει είναι μεμονωμένα φύλλα να μαραίνονται και να πέφτουν ή άλλα πάλι να ξεραίνονται και να πέφτουν. Στα δύλλα επάνω υπάρχουν όμως λευκά μικρά στίγματα, κάτι σαν μελίγκρα, αλλά άσπρα. Ο γεωπόνος στο μαγαζί μου είπε πως είναι αυγά. Πάντως, εκτός από βρωμούσες, δεν έχω δει τίποτε άλλο. Και μυρμήγκια επίσης. Ειδικά στο μοναδικό φυτό που ανθίζει, γύρω από το άνθος, όταν "μάζεψε" το απόγευμα, ήταν μαζεμένα κάμποσα μυρμήγκια.
    Τέλος πάντων, έχω απογοητευτεί και σκέφτομαι να τις ξεριζώσω και να τις πετάξω.Αλλά σκέφτηκα να απευθυνθώ πρώτα κι εδώ, μήπως και έχετε καμιά ιδέα για την κατάσταση αυτή.
    Ευχαριστώ. Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο τι να σου πω περίεργη η περίπτωσή σου, γενικός οι μπάμιες είναι ανθεκτικά φυτά... και ένα απλό σπρέι σαπουνιού αρκεί για την μελίγκρα που πιάνουν, άστες για να βρεις τι φταίει και πήγαινε σε ένα γεωπόνο να δει επί τόπου το φύλλο με τα στίγματα...

      Διαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα