Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013

Γλυκό καρπούζι

Γλυκό καρπούζι

Συνταγή για γλυκό καρπούζι

Γιατί επιλέγω να σας παρουσιάσω το γλυκό καρπούζιbr> Γιατί οι φλούδες που πετάτε έχουν το περισσότερο Κ Α Λ Ι Ο

Υλικά:
• 1 κιλό χοντρή φλούδα καρπουζιού
• 2 κιλά ζάχαρη
• 1 ποτήρι νερό
• ½ ποτήρι ασβέστη
• 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού (για τη λεμονάδα)
• Βανίλια ή κιούλι (αρμπαρόριζα)
• 2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Τρόπος παρασκευής γλυκού από καρπούζι
Καθαρίζουμε λεπτά την πράσινη φλούδα και αφαιρούμε καλά την κόκκινη ψίχα από μέσα, έτσι ώστε να μείνει μόνο το άσπρο μέρος.
Κόβουμε τις φλούδες σε τετράγωνα ή μπακλαβωτά κομμάτια.
Διαλύουμε τον ασβέστη σε λεκάνη με νερό, τόσο που να καλύπτει τις φλούδες, και τις αφήνουμε για 4–5 ώρες. Τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Αλλάζουμε το νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ψηθούν.
Ρίχνουμε τις φλούδες σε παγωμένο νερό με το χυμό λεμονιού (λεμονάδα) για δύο ώρες, για να γίνουν τραγανές. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα, ρίχνοντας από πάνω τη ζάχαρη και το νερό για να κατεβάσουν το ζουμί τους. Τις αφήνουμε για 3–4 ώρες μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Βράζουμε το γλυκό για 5 λεπτά, περίπου, και το αφήνουμε για την επομένη μέρα.

Την επόμενη μέρα, βράζουμε, ξανά, το γλυκό μαζί με το κιούλι και το αφήνουμε να δέσει καλά. Προς το τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει ακόμα 1–2 βράσεις.
Bάζουμε το γλυκό ζεστό σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε για 3 λεπτά.

Πηγή: Αγρότης. Τεύχος 460-Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2013

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω σπιτικό υποβρύχιο βανίλια

Δεν υπάρχουν σχόλια :