Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Η καλλιέργεια του φυσικού σφουγκαριού λούφας

Φέτος η καλοκαιρινή σοδειά τα πήγε καλά. Αν εξαιρέσουμε τα αγγούρια και τα πεπόνια που ούτε καν προλάβαμε να τα δοκιμάσουμε, τα υπόλοιπα κηπευτικά ήταν άφθονα και με ελάχιστες ασθένειες.
Προς τα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη ο μπαξές έδειξε (όπως κάθε χρόνο) παρακμή και το φυσιολογικό μαρασμό, σημάδι πως άλλη μια καλοκαιρινή καλλιεργητική περίοδος έφτασε στο τέλος της.

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Οφείλω να ομολογήσω πως με πιάνει κάποια μελαγχολία, μέχρι να ξεπεταχτούν τα χειμωνιάτικα, αλλά φέτος μέχρι και τώρα που γράφω τις γραμμές αυτές αρχές Οκτώβρη έχω κάποια ιδιαίτερα φυτά που μου έχουν τραβήξει όλο το ενδιαφέρον!

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Πρόκειται για τη Λούφα ή Ελίφι ή Λίφι. Στην Αμερική συναντάται ως Luffa, ενώ σε άλλα κράτη θα τη δείτε να αναγράφεται ως Loofah. Είναι ένα είδος κολοκυθιού που οι καρποί σε πλήρη ωρίμανση μπορεί να φτάσουν μέχρι και μισό μέτρο (!) και αποδίδει ένα σπογγώδες υλικό το οποίο με μια μικρή διαδικασία γίνεται ένα εξαιρετικό σφουγγάρι για το μπάνιο μας, ή για το πλύσιμο των κατσαρολικών, ή σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει ένα απίθανο φίλτρο.
Το 2012 μου χάρισαν 15 σπόρους Αιγυπτιακής λούφας κι επειδή είχα πλήρη άγνοια της συγκεκριμένης καλλιέργειας μελέτησα αρκετά ξενόγλωσσα κείμενα, είδα αρκετά σχετικά videos και οφείλω να ομολογήσω πως γοητεύτηκα.

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Το μόνο κακό ήταν πως άργησα να κάνω την τελική μεταφύτευση, αφού θα μπορούσα να εκμεταλλευτώ αρκετές περισσότερες ηλιόλουστες μέρες. Η λούφα θέλει τουλάχιστον 100 ηλιόλουστες μέρες καλλιέργειας για καλή απόδοση. Αυτό σημαίνει πως η ευνοϊκότερες περιοχές είναι τα τροπικά και υποτροπικά μέρη. Μέχρι τα τέλη Νοέμβρη και ανάλογα με τον καιρό, η λούφα εξακολουθεί να αποδίδει καρπούς.
Η προβλάστηση των σπόρων έγινε με τη μέθοδο των βρεγμένων εφημερίδων τον Απρίλη. Ίσως το σκάσιμο των σπόρων να πάρει γύρω στις 20 μέρες. Από τη διαδικασία απέκτησα 15 δυνατά υγιή φύτρα, τα οποία βόλεψα με προσοχή σε μικρά κυπελάκια με χώμα κομπόστας. Αφού απέκτησαν ύψος 10 εκατοστών τα μετέφερα προς μεταφύτευση στο χωράφι, όπου είχα φροντίσει να φτιάξω μια υποτυπώδη κληματαριά με καλάμια, αφού η Λούφα είναι αναρριχητική, φτάνοντας σε μήκος κάποιες φορές τα 5 μέτρα. Μέσα από την πρώτη μου αυτή καλλιέργεια διαπίστωσα πως είναι απαραίτητο να είναι σκαρφαλωμένες κάπου ψηλά, εκεί όπου ο ήλιος κι ο αέρας υπάρχουν σε αφθονία και στα σημεία αυτά η απόδοση των φυτών σε καρπούς φτάνει στο μέγιστο.

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Η φύτευση έγινε με τη μέθοδο των αυλακιών. Τα φυτά φυτεύτηκαν σε βουναλάκια ύψους 15 εκατοστών, με σκοπό να μη βρέχονται με το πότισμα, ενώ τα αυλάκια ποτίσματος ήταν αρκετά βαθιά. Οι λούφες θέλουν άφθονο και τακτικό πότισμα. Τουλάχιστον κάθε δύο μέρες πρέπει να αυλάκια να πλημμυρίζουν με νερό και το πότισμα να γίνεται κατά προτίμηση κατά τις απογευματινές ώρες.
Στην αρχή η ανάπτυξη των φυντανιών ήταν πολύ αργή. Όταν όμως η θερμοκρασίες άρχισαν να ξεπερνούν τους 30c δεν προλάβαινα να δένω τις νέες κορφές πάνω στα κάθετα καλάμια. Βέβαια με τα δεσίματα δε χρειάστηκε να ασχοληθώ πολύ, γιατί τα φυτά αυτά βγάζουν τακτικά ελικοειδείς βλαστούς και πιάνονται με μεγάλη ευκολία από οτιδήποτε.
Το σημείο που είχα επιλέξει για τη φύτευση των φυτών ήταν αρκετά κοντά σε ελιές. Η αλήθεια είναι πως δεν κατάλαβα για πότε πρόλαβαν να εγκαταλείψουν την κληματαριά και να αναρριχηθούν στα δένδρα. Τα άφησα να καταλάβουν τα δέντρα, περισσότερο από περιέργεια. Τελικά αποδείχτηκε πως η επιλογή αυτή ήταν εξαιρετική.

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Τα άνθη τους είναι πανέμορφα και κίτρινα, βγαίνουν σε μπουκέτα και τα θηλυκά που θα καταφέρουν τελικά να γονιμοποιηθούν θα δώσουν καρπούς. Αναγκαία όπως και σε όλες τις καλλιέργειες η ύπαρξη επικονιαστών. Θα το πω για άλλη μια φορά κι ας γίνομαι κουραστικός. Αν θέλουμε να υπάρχουν επικονιαστές στο χώρο μας, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα. Πεταλούδες, μέλισσες, σερσέγκια, πασχαλίτσες στα άνθη των φυτών μας είναι δείγμα αγνότητας του χώρου μας. Αν δείτε στρατιές μυρμηγκιών να ανεβοκατεβαίνουν στα φυτά μην ανησυχήσετε. Συμβάλλουν κι αυτά στην επικονίαση, ενώ η ζημιά που προκαλούν είναι αμελητέα. Η ταχύτητα ανάπτυξης των καρπών είναι πολύ μεγάλη. Μέσα σε 10 μέρες μπορεί να φτάσουν στο μέγιστο μέγεθος το οποίο ποικίλει από 15 – 50 cm. Στην αρχή οι καρποί είναι συμπαγείς και γεμάτοι νερό. Αφήνουμε τους καρπούς στην ησυχία τους μέχρι να φτάσουν στο τελικό στάδιο ωρίμανσης.

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Το καταλαβαίνουμε από το κίτρινο και σκούρο χρώμα του εξωτερικού φλοιού, αλλά και από το βάρος που είναι πλέον ελάχιστο, αφού οι καρποί σε αυτό το στάδιο αφυδατώνονται εντελώς. Ξεφλουδίζουμε τον καρπό και παίρνουμε το ξερό σφουγγάρι. Σε ένα ευρύχωρο κουβά χτυπώντας στα τοιχώματα συλλέγουμε τους σπόρους για τις επόμενες καλλιέργειες. Κάθε μια λούφα μπορεί να μας δώσει πάνω από 100 γόνιμους σπόρους, πράγμα που σημαίνει πως μπορούμε να έχουμε μια καλή παρακαταθήκη για όσους επιθυμούν να το καλλιεργήσουν. Επιλέγουμε τους σπόρους με το μαύρο χρώμα, αφού οι πιο ανοιχτόχρωμοι δεν έφτασαν ποτέ σε πλήρες στάδιο ωρίμανσης.

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Οι σπόροι αφήνονται σε σκιερό μέρος για 5-6 μέρες και αποθηκεύονται σε στεγανά κουτάκια. Για μεγαλύτερο χρόνο ζωής των σπόρων, μπορούμε να τους βάλουμε στο ψυγείο μας μέχρι να χρησιμοποιηθούν. Σε κάποιες χώρες οι καρποί όταν είναι σε μέγεθος 5-10 cm καταναλώνονται σαν σαλάτα και θεωρούνται λιχουδιά. Προσωπικά δε δοκίμασα. Ίσως του χρόνου.

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Τα σφουγγάρια που μαζεύουμε κάθε φορά πρέπει να καθαρίζονται προσεκτικά, ώστε να μη μένουν κομμάτια φλούδας επάνω τους, γιατί κινδυνεύουν να σαπίσουν ή να αφήσουν αντιαισθητικές μαύρες κηλίδες στα σημεία αυτά. Κάθε συγκομιδή απλώνεται στον ήλιο για λίγες μέρες μέχρι να φύγει και το παραμικρό ίχνος υγρασίας. Αν θέλουμε τα σφουγγάρια μας να είναι περισσότερο λευκά, κάνουμε ένα μίγμα με 90% νερό και 10% χλωρίνη. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν 40-60 λεπτά τα ξεπλένουμε καλά και επίσης τα εκθέτουμε στον ήλιο. Προσωπικά μου αρέσει αυτή η υποκίτρινη φυσική απόχρωσή τους και δεν μπαίνω στη διαδικασία χλωρίνης. Αφού βεβαιωθούμε πως τα σφουγγάρια στέγνωσαν, τα αποθηκεύουμε σε μέρος χωρίς σκόνες τοποθετημένα σε κάποιο χαρτοκούτι.
Το στεριανό αυτό σφουγγάρι κάνει μια καταπληκτική απολέπιση στο σώμα και κάνει το μπάνιο πραγματική απόλαυση. Θεωρώ πως είναι πιο ανθεκτικό από το θαλάσσιο και σαφώς είναι πιο υγιεινό. Μετά το μπάνιο το ξεπλένουμε καλά από το σαπούνι και το αφήνουμε σε στεγνό μέρος μέχρι την επόμενη φορά.

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Κλείνοντας να αναφέρω πως η καλλιέργεια της λούφας μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα όσο και διασκεδαστική. Σαν δώρα τα σφουγγάρια αυτά εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους φίλους μας που είναι χρήστες φυσικών προϊόντων. Αν θελήσουμε μαλακότερα σφουγγάρια για πιο ευαίσθητες επιδερμίδες, τότε δε θα περιμένουμε την πλήρη ωρίμανση των καρπών, αλλά θα τους συλλέξουμε όταν το χρώμα του φλοιού είναι ακόμα πρασινοκίτρινο και δεν έχει χάσει ο καρπός όλο το νερό. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ώριμους σπόρους.
Στη χώρα μας η καλλιέργεια και η χρήση της λούφας δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, εύχομαι όμως να γίνει σύντομα αφού αξίζει τον κόπο.

Διαβάστε ακόμη:Κολοκύθια σπορά φύτεμα καλλιέργεια

85 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα σας για την πολύ σοβαρή εργασία που κάνετε στην ιστοσελίδα αυτή.
    Ενδιαφέρομαι και εγώ για την συγκεκριμένη καλλιέργεια ως ερασιτέχνης βέβαια που ασχολείται με τις προς το ζην καλλιέργειες.
    Αν θέλετε μπορώ να σας αφήσω το e-mail μου για να έχουμε επικοινωνία και κάποια στιγμή προς την άνοιξη να προμηθευτώ και εγώ σπόρους για καλλιέργεια της λούφας.
    Ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες.
    Το mail μου είναι:sed.pulsare.fores@gmail.com.
    Το όνομά μου είναι Λάμπης Ντούβλης και μένω στα Τσουκαλέικα Πατρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λάμπη ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε την άνοιξη για να πάρεις σπόρους. Είμαστε πολύ κοντά και μπορώ να σου δώσω σπόρους κάποια μέρα πηγαίνοντας προς το κτήμα μου. (Σου στέλνω e-mail).

    Ήδη στη ημερίδα στον Αλισσό πήραν σπόρους πάνω από 100 άτομα.
    Επίσης όσοι ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, μπορούν να αφήσουν εδώ το e-mail τους για να επικοινωνήσω μαζί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε Κωστα καλη χρονια ..Πως μπορω να εχω κ εγω μερικους σπορους από το ελιφι?/










      Διαγραφή
    2. γεια σας ! εχετε ακομα σπορους ? μολις διαβασα το αρθρο ξετρελαθηκα! κ αν δεν εχετε θα μπορεσω να βρω σε φυτωρια η ειναι εξεζητημενος σπορος στην ελλαδα? konnarad@gmail.com ευχαριστω καλο υπολοιπο!υγ. εγω μολις εβαλα κοντη φασολια για μια τελευταια μπαζα ετσι για το αισθημα του καλοκαιρινου μποστανιου!

      Διαγραφή
    3. Γεια δωρεάν σπόρους μπορείτε να ζητήσετε από αυτή την
      Ομάδα Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου Ηλείας
      https://www.facebook.com/groups/485631011503204/

      Διαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρον και εντυπωσιακό το κείμενό σου. Αν σου περισσεύουν 3-4 σπόροι θα σου ήμουν ευγνώμων. Το mail μου είναι antonnikos@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/10/13, 3:03 μ.μ.

    Λοιπόν, αγαπητέ, εξαιρετική η ανάρτησή σου (κρίμα ήμουν κοντά στην πάτρα, πλέον δυστυχώς πρωτεύουσα). Φύτεψα λούφα σε βαρέλι με χώμα (δηλ γλάστρα) σε βεράντα. Χάρηκα που έπιασε, ωραίο φυτό, υπέροχα λουλούδια αλλά: δύο μόνο έγιναν μπάμιες και έπεσαν τελικά αφού έγιναν καφέ. τι μπορεί να έφταιξε; απογοητεύτηκα. και ζήλεψα τις φωτό και τα φυτά σου. μπορείς να πεις κάτι για την προβλάστηση σε εφημερίδα;;; δεν έχω ιδέα, τα έβαλα κατ΄ευθείαν στο χώμα. Καλή συνέχεια. Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγγελος Αναστασιου7/10/13, 5:38 μ.μ.

    Εξαιρετικο αρθρο κ. Κώστα. Ονομαζομαι Αναστασίου Άγγελος και μενω λιγο εξω από τα Ιωάννινα. Θα ηθελα κι εγω να προμηθευτω λιγους σπορους, εαν ειναι δυνατον. Το mail μου είναι angelos1974@hotmail.com.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητε φιλε σε ευχαριστουμε πολυ που μας ανοιξες τα ματια γιαυτο το σπουδαιο φυτο .Θα σε παρακαλουσα πολυ εαν μπορεις επειδη ειμαι και εγω αγορακι και θα κλαιει ο αγγελος μου επειδη ζηλευω, να μου εστελνες και μενα μερικους σπορους.Το email μου ειναι s.gerontaris@gmail.com
    Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩ
    ΣΠΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για το φίλο με το post 7 Οκτωβρίου 2013 - 3:03 μ.μ :

    Ο μαρασμός κάποιων καρπών λούφας στα νεανικά στάδια, είναι κάτι το φυσιολογικό. Το ότι τελικά δεν έδεσαν κάποιοι καρποί ίσως να οφείλεται στους επικονιαστές, στην έλλειψη αέρα, ή στα λιγότερα αρσενικά ή θηλυκά άνθη. Την επόμενη βάλε 2-3 φυτά παραπάνω.
    Όσο αφορά τη προβλάστηση, μουσκεύουμε μια εφημερίδα και τοποθετούμε τους σπόρους ανάμεσα στα βρεγμένα φύλλα, προσέχοντας να είναι πάντα υγρά. Ελέγχουμε μέχρι να εμφανιστούν τα φύτρα και μετά φυτεύουμε στα κυπελάκια.
    Αυτό ισχύει για όλους τους σπόρους λαχανικών. Η μέδοθος αυτή είναι δοκιμασμένη και έχει 100% επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος8/10/13, 6:12 μ.μ.

    Πολύ ενδιαφέρουσα η καλλιέργεια λούφας. Αν είναι δυνατόν, θα ήθελα κι εγώ λίγους σπόρους. Το mail μου είναι vcharlie06@yahoo.gr Σας ευχαριστώ πολύ, Βίκυ Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βλέποντάς το θυμίζει τα σφουγγάρια που βρίσκει κανείς στο εμπόριο, τα οποία βέβαια είναι χημικά επεξεργασμένα.
    Κώστα θα ήθελα κι εγώ μερικούς σπόρους να το δοκιμάσω και ως καρπό και ως σφουγγάρι της στεριάς. Το email μου είναι mariosstragkas@gmail.com.

    Σ' ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλε-η με την λουφα στο βαρελι, οπως σου ειπε κι ο Κωστας, ο βασικος λογος του προβληματος σου ειναι οτι δεν γονιμοποιουνται οι λουφες σου. Αν υπαρχει ελλειψη εντομων, κανουμε την γονιμοποιηση μονοι μας. Το θηλυκο ανθος ειναι αυτο με με την μικρη λουφα στην βαση του, οποτε παιρνουμε ενα αρσενικο, αφαιρουμε τα πεταλα και τριβουμε απαλα τους στημονες του με αυτους του θηλυκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος11/10/13, 2:51 μ.μ.

    ανώνυμος 3.03 (βρε παιδιά, είχα βάλει αρχικό Ε. χαχαχα)

    Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Αυτό με την επικονίαση το σκέφτηκα εκ των υστέρων. Αλλά, αφού είδα έναν (και παραπάνω) καρπό σε μέγεθος μπάμιας περίπου, αυτό σημαίνει ότι γονιμοποιήθηκε, έτσι δεν είναι; φαντάστηκα ότι μπορεί να έφταιγε το πότισμα πχ ή άλλοι λόγοι. νομίζω ότι ένας σπόρος φύτρωσα και είχα ένα φυτό, ίσως φταίει αυτό.

    ΥΓ. να ρωτήσω και κάτι άσχετο (αν το δείτε και επιθυμείτε να σχολιάσετε). φύτεύω τα τελευταία 2 χρόνια (πάλι σε βεράντα και σε χώμα σε σχολείο!) ηλιοτρόπια με παλιό σπόρο. την πρώτη χρονιά βγήκε ένα τεράστιο λουλούδι υπέροχο με πολλά σπόρια (έφαγα και φυτεψα). τη δεύτερη χρονιά κάθε φυτό έβγαλε πολλά λουλούδια (τα περισσότερα μικρά) με πολλούς σπόρους τζούφιους-άρα εκφυλισμός; Και ρωτώ: μήπως έπρεπε να αραιώσω/κόψω τα λουλούδια να δυναμώσει ένα κεντρικό; Ευχαριστώ για όλα.
    Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αντι για το "Ε" αν εβαζες ενα -εστω- ψευδωνυμο θα βοηθουσε στην κουβεντα...
    Με καθε θηλυκο ανθος βγαινουν και τουλαχιστον 3-4 αρσενικα, κατα κανονα ταυτοχρονα, οποτε δεν υπαρχει η αναγκη υπαρξης και δευτερου φυτου. Βεβαια σε καποιες περιπτωσεις μπορει να υπαρξει χρονικη διαφορα αναμεσα στα δυο. Ομως αυτο θα συμβει 1-2 φορες στην ζωη του φυτου, που υπο κανονικες συνθηκες βγαζει πανω απο 20-25 σετ με ανθη...

    Ο ηλιανθος σου προφανως ηταν υβριδιο γι αυτο και αλλαξε την δευτερη χρονια. Πλεον θα συνεχιζει να βγαζει πολλα ανθη που αν θελεις μπορεις να μειωνεις. Ομως ποτε δεν θα γινει οπως ηταν την πρωτη φορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έχουν ταχυδρομηθεί οι σπόροι σε όλους όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
    Αν μέχρι το τέλος της εβδομάδας κάποιος δεν τους έχει λάβει, να επικοινωνήσει μαζί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κώστα σήμερα έλαβα τους σπόρους σου! Σε ευχαριστώ πολύ για το κόπο, τον χρόνο και το μεράκι σου για να τους συλλέξεις, να τους φακελώσεις και να τους στείλεις σε όλους εμάς που στους ζητήσαμε. Σε ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς! Να είσαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καλησπερα σας αν μπορουσατε θα ηθελα και εγω μερικουσ σπορους. το Email μου αιναι Segglezos@gmail.com ευχαριστω εκ των προτερων.
    στρατοσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος4/11/13, 10:27 π.μ.

    Καλημέρα και συγχαρητήρια. Μόλις χθες έμαθα γι αυτό το φυτό και μ εντυπωσίασε. Θα ήθελα να μάθω κι εγώ γι αυτό και αν είναι δυνατόν να έχω 1-2 σπόρους του. Το mail μου είναι katinakik@hotmail.gr

    Σ ευχαριστώ πολύ
    εκ των προτέρων
    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος6/11/13, 2:22 π.μ.

    Καλησπέρα, αν έχει περισσέψει κάποιος σπόρος θα ήθελα πολύ να τον αποκτήσω. Το mail μου είναι dplati82@yahoo.com
    Σ'ευχαριστώ
    Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος9/11/13, 7:53 μ.μ.

    Καλησπέρα, αν έχει περισσέψει κάποιος σπόρος θα ήθελα πολύ να τον αποκτήσω. Το mail μου είναι ttsiar@hotmail.gr
    Το καλοκαιρι αγορασα τετοια σφουγγαρια απο Πλαταμωνα , και τα κουνουσα μηπως ειχε ξεχαστει κανενας σπορος αλλα τιποτα!!! Χαρηκα οτα διαβασα το αρθρο σας.
    Σ'ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γειά σας και από μένα.Φύτεψα 2 λούφες στον μικρό μου κήπο δίπλα στην μανταρινιά,απο κει πιάστηκαν και ανέβηκαν στην ταράτσα και βγήκαν γύρω στις 40 λούφες και η μεγαλύτερη ξεπερνά τα 50 εκ.Τώρα έχουν ψιλοκιτρινίσει,να περιμένω να ξεραθούν για να τις κόψω??Μένω Κρήτη και έχουν πέσει λίγες βροχές και φοβάμαι μην μου σαπίσουν!!
    Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια σου Ειρηνη. Κοψτες και βαλτες να ξεραθουν σ ενα μερος που θα αεριζονται και δεν θα εχει πολυ υγρασια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα αγαπητέ μου, ωραία η δημοσιευσή σου για το στεριανο σφουγγάρι αν έχει μείνει κανένας σπόρος,θα με ευχαριστούσε να μου τον έστελνες (mail : bamosh@windowslive.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κ. Σαββίδη καλησπέρα σας
    Φυτευσα και γω φέτος σε γλάστρα λούφα και τώρα έχει ένα καρπό δεν είναι όμως ώριμος μπορώ να τον κόψω και να πάρω το σφουγγάρι? είμαι Θεσ/νίκη και το φυτό δεν θα αντέξει για πολύ ήδη άρχισαν οι βροχές. Επίσης να πω ότι στην γλάστρα έδινε έναν καρπό κάθε φορά κόβεις το ώριμο και βγάζει αμέσως άλλο δεν έγινε μεγάλο φυτό και δεν έδωσε πολλούς και μεγάλους καρπούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κοψτην και αστην να ξεραθει, ομως οσο ειναι πρασινη, μονο απ τις παγωνιες κινδυνευει.
    Η λουφα εχει πολυ μεγαλες αναγκες σαν φυτο και τεραστιο ριζικο συστημα, οποτε ηταν αναμενομενη η συμπεριφορα της στην γλαστρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΥΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ.ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΛΟΥΖΟΜΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΠΟΥ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ.ΦΕΤΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΕΠΑΘΑ ΝΑ ΒΡΩ ΛΟΥΦΑ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ.ΤΟ Ε ΜΑΙΛ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ioannispapadopoulos65@gmail.com. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΧΑΡΙΤΗΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γιάννη καλησπέρα
    Σπόρους μπορώ να σου στείλω αν θέλεις και γώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γεια χαρά σε όλους, χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Με λένε Γιώργο και είμαι νέος αγρότης, έχω γίνει πολύ φίλος με το συγκεκριμένο blog χάρι στις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που διαθέτει, για τη λούφα άκουσα πριν 1 μήνα απ'το πατέρα μου, ο οποίος ψαχνει και αυτός να βρει σπόρους, δε περίμενα ότι είναι τόσο δυσεύρετοι. Ξέρετε πως μπορώ να προμηθευτώ μερικούς; Θα ήταν καλό δώρο για τον πατέρα μου. Ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γιώργο Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά
    Σπόρους λούφας έχω και μπορώ να σου δώσω αν θέλεις γράψε το e-mail σου για τις λεπτομέριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γιάννη καλησπέρα Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά Σπόρους λούφας μπορώ να σου δώσω Η διεύθυνση e-mail που δίνεις δεν γίνεται δεχτεί από το gmail είναι λάθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. γεια σας και καλή χρονιά. Αν έχουν μείνει σπόροι , ενδιαφέρομαι και εγώ.Το email μου είναι m.chasioti@gmail.com.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. συγχαρητηρια για την εργασια σας! ενδιαφερομαι και εγω για την συγκεκριμενη καλλιεργεια και θα ηθελα να προμηθευτω σπορους λουφας,

    το email μου ειναι katerinapsarras@gmail.com

    eyxaristv kai perimenw apantisi sas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μαρία σου έστειλα σήμερα τους σπόρους λούφας μόλις τους λάβεις ενημέρωσέ με

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Κατερίνα αν δεν βρήκες σπόρου από λούφα μπορώ να σου δώσω εγώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Betty σ ευχαριστώ πολύ όμως έχω ήδη παραγγείλει από γεωπονικό κατάστημα. Με κάποια άλλη ευκαιρία τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Betty σ ευχαριστώ πολύ όμως έχω ήδη παραγγείλει από γεωπονικό κατάστημα. Με κάποια άλλη ευκαιρία τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Θα ήθελα κι εγώ 2-3 σπόρους να προσπαθήσω να φτιάξω τα σφουγγαράκια μας για φέτος. Θα σας ηταν εύκολο να μου στείλετε μερικους αν ειναι ακόμα διαθέσιμοι; Και αν κατάλαβα καλά περιμένουμε να βγάλουν φύτρα όπως οι φακές στο βαμβάκι και μετά φυτεύουμε;

    Το mail μου είναι lina_mmp@hotmail.com
    Λίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Λίνα Καλησπέρα Ναι χρειάζεται να κάνεις προβλάστηση σε βρεγμένη χαρτοπετσέτα πρώτα μέσα Μαρτίου και στο τέλος Απριλίου με αρχές Μαίου βάζεις τα φυτά στην τελική τους θέση σου έστειλα μνμ για τους σπόρους λούφας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλησπέρα έχει 2 χρόνια που έμαθα για το φυτό αυτό και λέω φέτος να το δοκιμάσω....
    Πως μπορώ να προμηθευτώ τους σπόρους;; Μένω στη Θεσσαλονικη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Νίκη καλημέρα
    Αν μπορείς να ρθείς στο πάρκο Καρατάσου στην Πολίχνη έχω για να σου δώσω σπόρους λούφας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. καλησπερα διαβασα οτι εχεισ σπορους λουφας και αν σου ειναι ευκολο θα ηθελα και εγω κανα δυο σπορια μενω στην αερογεφυρα μπορω να ερθω οτι ωρα θες ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. betty γεια σου με λενε Κωστα και θα ηθελα αν ειναι ευκολο να ερθω στο καρατασου να μου δωσεις μερικους σπορους λουφας,ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Κώστα καλησπέρα
    Αυτό είναι το πιο εύκολο, μπορείς να έρθεις όποτε θέλεις αρκεί να στείλεις μνμ την προηγούμενη μέρα για να είμαι σίγουρα εκεί μαζί μετά σποράκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλησπερα.Υστερα απο πολύ κοπο καταφερα να βρω δυο σπορους αλλα αυτοι ειναι σαν του καρπουζιου εχουν μυτη ενω στη φωτογραφια σας ειναι σχεδον στρογγυλοι.Μπορειτε να μου πειτε αν εχω τους κανονικους σπορους η οχι. και σε περιπτωση που δεν ειναι οι κανονικοι μπορω να προμηθευτω απο εσας? το kontses@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Στράτο καλησπέρα Οι σπόροι της λούφας είναι οβάλ και δεν είναι επίπεδοι είναι λίγο χοντρούληδες Πάντως υπάρχουν σπόροι λευκοί και μαύροι εγώ έχω μαύρους σπόρους και αν δεν έχεις βρει το σωστό σπόρο μπορώ να σου δώσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. καλησπερα σας.ειμαι απο αγρινιο και θα ηθελα να μου στειλετε σπορους λουφας.
    ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. betty καλησπερα μπορεις να μου στειλεις μερικος σπορους Λουφα για να προφθασω την καλλιεργεια τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Στράτο καλησπέρα
    έχω σπόρους λούφα και μπορώ να σου στείλω αν μου στείλεις με mail
    1. τα στοιχεία σου (Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση)
    2. Ενα γράμμα με φάκελο και γραμματόσημο (για την αποστολή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Betty καλησπέρα, μήπως θα μπορούσες να στείλεις και σε εμένα μερικούς σπόρους λούφας; το μέηλ μου είναι mitsipr@yahoo.com.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλησπέρα σας
    Βεβαίως και μπορώ να σας στείλω σπόρους λούφας αν μου στείλεις με mail
    1. τα στοιχεία σου (Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση)
    2. Ενα γράμμα με φάκελο και γραμματόσημο (για την αποστολή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Μπέτυ,
    Σ΄ ευχαριστώ προσωπικά για την όλη σου βοήθεια :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Betty θα ηταν ευκολο να μου στειλεις δυο σπορους να φυτεψω κ εγω .γιωργος .Μου στελνεις το ιμειλ σου το δικο μου ειναι panionemp@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Betty θα ηταν ευκολο να μου στειλεις δυο σπορους να φυτεψω κ εγω .γιωργος .Μου στελνεις το ιμειλ σου το δικο μου ειναι panionemp@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Γιώργο γεια συ
    Είναι εύκολο να σου στείλω πέντε σπόρους λούφας αν μου στείλεις με mail
    1. τα στοιχεία σου (Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση)
    και στείλεις στην διεύθυνση που θα σου δώσω
    2. Ενα γράμμα με φάκελο και γραμματόσημο (για την αποστολή των σπόρων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Γεια σου betty σ ευχαριστω περιμενω το mail σου και θα σου στειλω συντομα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Γιώργο καλημέρα
    Πατάς στο όνομά μου και θα σου ανοίξει την σελίδα να επιλέξεις μνμ με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Καλημέρα ! Υπέροχο το άρθρο σας ! Και γενικά η σελίδα σας είναι υπέροχη , χρήσιμη και πολύ ενημερωτική ! Θα σας παρακαλούσα όμως εάν μπορείτε και σας περισσεύουν να μου δώσετε 3-4 σποράκια λουφας . Το email μου είναι epicmoua@gmail.com Περιμένω μήνυμα σας ! Ευχαριστώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. ΚΑΛΗΜΕΡΑ .ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΛΟΥΦΑ
    FISIOLATRIS@GMAIL.COM
    EYXAΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ανώνυμος9/4/18, 11:46 μ.μ.

    Γεια σας. Μου αρεσε πολυ το αρθρο σας.Θα μπορουσατε να μου στειλετε 5-6 σπορους;;; Ευχαριστω!!! www.connienik1234@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Καλημερα. Συγχαρητηρια και ευχαριστουμε για τις πληροφοριες. Βρηκα και αγορασα αιγυπτιακη λουφα. Οι σποροι ομως ειναι υποκιτρινοι. Αυτο σημαινει οτι δεν ειναι ωριμοι ή ειναι τετοια η ποικιλια; Μηπως ξερετε; (ειναι ελληνικης παραγωγης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/4/18, 3:31 μ.μ.

      Καλησπέρα, φοβάμαι πως οι σπόροι αυτοί δεν είναι όσο ώριμοι θα έπρεπε. Δε σημαίνει απαραίτητα πως δεν θα βλαστήσουν. Επιχειρήστε τη σπορά τους τώρα που οι συνθήκες είναι ιδανικές και να έχετε υπομονή γιατί καθυστερούν λίγο περισσότερο από τους σπόρους άλλων λαχανικών.
      Κώστας Ανδρεόπουλος

      Διαγραφή
  59. Ανώνυμος17/5/18, 8:21 π.μ.

    Καλημέρα συγχαρητηρια για τη σελιδα θα μπορούσα να είχα κι εγω σπόρους από λουφα;maxipania@yahooo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Καλησπερα σας κ συγχαρητηρια για το ομορφο αυτο μπλογκ.Ενδιαφερομαι για σπορους προκειμενου να φυτεψουμε στο σχολειο μας, για μια οικολογικη προσεγγιση της καθημερινοτητας( zero waste)και μειωση του οικολογικου αποτυπωμαυος μας.Πως μπορω να προμηθευτω;Σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Καλησπέρα,
    έχω εντυπωσιαστεί με όσα γράφετε.
    Θα ήταν εύκολο να μου στείλετε σπόρους ή να μου πείτε από που μπορώ να προμηθευτώ;;
    το mail μου michaela_dou@yahoo.gr

    Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Γειά σας. Έχω φυτέψει σπόρους λούφα τον Απρίλιο. Μένω στον Πολύγυρο Χαλκιδικής σε υψόμετρο 620 τα φυτά είναι μόλις 30 πόντους και μόνο το ένα άνθησε στην βάση του. Εχουν περάσει 3,5 μήνες! Δεν μεγαλώνουν. Τους σπόρους τους πήρα από τον Πελίτι. Χρησιμοποιώ την λούφα εδώ και πολλά χρόνια για τα σαπούνια που κάνω, φυσικά την αγοράζω. Πάντος ο σπόρος που φύτεψα ήταν άσπρος. Άν μπορείτε να μου προμηθευσετε μερικούς σπόρους θα ήταν πολύ καλό για μένα. Το μέιλ μου είναι: dmil.mari@gmail.com Ευχαριστώ Μαριάννα Τσιρτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Δυστυχώς λόγου υποχρεώσεων και έλλειψης χρόνου δεν στέλνουμε σπόρους
    Μπορείτε να απευθυνθήτε σε διάφορες ομάδες που στέλνουν όπως:
    Ομάδα Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου Ηλείας
    https://www.facebook.com/groups/485631011503204/
    και http://peliti.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Γειασας διαβάζοντας τα σχολεία λέτε ότι η σπόροι πρέπει να ειναι μαύρη , μου έδωσαν κάποιους σπόρους αλλα ηταν λευκή τους φύτεψα ομως με την διαδικασία που γράφετε από τους τριάντα φυτρώσαν μονο η επτά τους φύτεψα στο μπαλκόνι σε μια μεγάλη ζαρντινιέρας από αυτους μονο οι δυο ευδωκιμισαν και μου εκαναν τέσσερις καρπούς σημερα μάζεψα τον πρωτο τον καθάρισα και πηρα τα σπόρια που δεν εχει ούτε ενα μαύρο ειναι ολα λευκά , λέτε να μην ειναι καλα? Οι αλλοι καρποί εναι πολυ Αγουρίδης ακομη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπορεί να είναι άλλη ποικιλία με τους λευκούς σπόρους, σφουγγάρι σου έκανε καλό?

      Διαγραφή
  65. Γεια σας. Έχουμε στο χώρο μας φυτεμενες αρκετές κορυφές και έχουν δέσει μπόλικα μελλοντικά σφουγγάρια. Είναι όμως ακόμα ζωηρά, καταπράσινα και ιδιαιτέρως βαριά.
    Επειδή πέρασε μια κακοκαιρία με δυνατό αέρα πολλα απ αυτά καταστράφηκαν από τα χτυπήματα.
    Θέλω να ξέρω λοιπόν αν τα κόψω σε αυτή τη φάση, πριν ξαναερθει η κακοκαιρία, εαν η αποξήρανση γίνει σε άλλο μέρος κι όχι επάνω στο φυτό θα γίνουν τα σφουγγαρακια όπως πρέπει ή κινδυνεύουν να σαπίσουν;;;
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Σας ευχαριστω για το εργο και την δουλεια σας, θα ηθελα και γω σπορια αν ειναι δυνατον.

    Με εκτιμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. βαγγελης μπαρουτας14/11/18, 11:12 π.μ.

    καλησπερα!
    αν περισευουν 5-6 σποροι θα ημουν ευγνωμων.
    Vango.baruta@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ανώνυμος9/12/18, 12:44 μ.μ.

    Καλησπέρα κύριε Κώστα. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας. Αν περισσεύουν μερικοί σπόροι θα ήθελα και ε για τον κήπο μου. Γιάννης από Χίο. Το email είναι gkatimertzis@yahoo.gr. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Γεια σας
    Εσπειρα κι εγω φετος λουφα και χαρουμενη ειδα να μεγαλώνουν αρκετοι καρποι .Δυστυχώς ομως μενω βόρεια και τους προλαβε το φθινόπωρο.Δεν νομιζω οτι θα ξεραθουν πια πανω στο φυτο .Κρίμα ...Αν θελετε στειλτε και σε μενα καποιους σπορους και πειτε μου ποτε θα πρεπε να τους σπειρv για να προλαβουν να γίνουν .Το email μου ειναι pparessa@hotmail.com Σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Ανώνυμος22/4/19, 12:30 π.μ.

    Γειά σας ενδιαφέρομαι και εγώ για την καλιερκαλλι λουφας κυρίως για οικιακή χρήση δυστυχώς αγόρασα 3 σακουλάκια από το ίντερνετ αλλά δεν βγήκε κανένα φυτό ,μαλλο μ θα ήταν πολυ παλιοι σποροι μηπμή θα μπορουσατε να μου πουλησετε καποιους? Εστω δυο τρεις αρκει να ξερω οτι ειναι φρεσκοι ,Το εμαιλ μου είναι studiosbruno@gmail.com ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν έχουμε την δυνατότητα να στέλνουμε σπόρια, μπορείτε να ζητήσετε όμως από διάφορες ομάδες που χαρίζουν όπως εδώ:
      https://www.facebook.com/groups/485631011503204/

      Διαγραφή
  71. Σε τι απόσταση μεταξύ τους φυτεύονται οι σπόροι; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως και οι κολοκυθιές στις σειρές σε χωράφι: 60-70 εκ. / Ανάμεσα στις σειρές: 90-150 εκ.

      Διαγραφή
  72. Καλημέρα εξαιρετικό κείμενο εξαιρετικό φυτό, θα μπορούσατε να με προμηθευσετε με μερικούς σπόρους; ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Καλησπερα σας! Έχω 4 φυτά που έχουν φτάσει από 2 έως 5 μέτρα ύψος κ δεν έχουν βγάλει άνθος κανένα. Έχουν μαύρα στίγματα κ τα ψεκαζω με φάρμακο από γεωπόνο κάθε 10 μέρες. Φυτεμένα από τέλη Απριλίου. Κάνω κάτι λάθος?? Θα πάρω καρπούς?
    Επίσης τα καθαρίζω στη βάση τους από ξερά φύλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σας, συνήθως αυτές οι κολοκυθιές αργούν πολύ να κάνουν καρπό, θα έλεγα δεν χρειάζεται να ανησυχήστε, συνήθως ωριμάζουν Οκτώβριο Νοέμβριο

      Διαγραφή
  74. Αναμονή λοιπόν!
    Μακάρι να μπορούσα να σας δείξω φωτογραφία. Τα μαύρα στίγματα τι μπορεί να είναι?
    Κ καθώς ψηλώνει το φυτό ξεραίνονται τα αρχικά φύλλα που είχαν βγει. Φυσιολογικό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Καλησπέρα, πριν από λίγο καιρό φύτρωσε στον κήπο μου ένα φυτό αναρριχητικό, το άφησα να μεγαλώσει χωρίς να ξέρω τι είναι. Τελικά ανακάλυψα ότι είναι λούφα. Έχει μεγαλώσει αρκετά, έχει λουλούδια, και τις τελευταίες μέρες είδα ότι έχει και μικρά ΄΄αγγουράκια΄΄ έτσι τα ονόμασα. Επειδή όμως το κλίμα εδώ στον Παρνασσό είναι λίγο κρύο πόσες πιθανότητες έχω να ολοκληρωθεί έστω και μία λούφα για να πάρω τα σποράκια της για του χρόνου? Εσείς με την πείρα σας τι νομίζετε?? Και αν τελικά δεν τα καταφέρω μήπως ξέρετε πού μπορώ να βρω σπόρους λούφας?? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Ανώνυμος16/9/22, 2:54 μ.μ.

    Καλησπέρα σας πολύ θα ήθελα και εγώ μερικούς σπόρους δεν ξέρω πώς γίνεται να έχω emailγια να σας γράψω είμαι λίγο άσχετη με την τεχνολογία αν το δείτε η διεύθυνση μου είναι Ηφαίστου 38 Νίκαια Πειραιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Ανώνυμος13/11/22, 8:51 μ.μ.

    Καλησπερα, κι από μένα, ευχαριστώ για τις λεπτομέρειες πληροφοριες. Τους σπόρους όπως κι ένα σφουγγάρι μου τα έδωσε κάποιος φίλος, κ σημερα μαζεψα τα τελευταία. Εχω κήπο σε χωριό, κ χωρίς πολλα εριξα τους σπόρους την άνοιξη. Είχα έναν πολυ όμορφο κίτρινο φράχτη, κ τέλος αρκετά σφουγγάρια διαφόρων μεγεθών. Πραγματικά μου άρεσε πολυ όλο αυτό κ θα το υιοθετήσω κάθε χρόνο. Ευχομαι ο, τι κάνεις να έχει επιτυχια καλή συνεχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα