Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Φέτος η καλοκαιρινή σοδειά τα πήγε καλά. Αν εξαιρέσουμε τα αγγούρια και τα πεπόνια που ούτε καν προλάβαμε να τα δοκιμάσουμε, τα υπόλοιπα κηπευτικά ήταν άφθονα και με ελάχιστες ασθένειες.
Προς τα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη ο μπαξές έδειξε (όπως κάθε χρόνο) παρακμή και το φυσιολογικό μαρασμό, σημάδι πως άλλη μια καλοκαιρινή καλλιεργητική περίοδος έφτασε στο τέλος της.

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Οφείλω να ομολογήσω πως με πιάνει κάποια μελαγχολία, μέχρι να ξεπεταχτούν τα χειμωνιάτικα, αλλά φέτος μέχρι και τώρα που γράφω τις γραμμές αυτές αρχές Οκτώβρη έχω κάποια ιδιαίτερα φυτά που μου έχουν τραβήξει όλο το ενδιαφέρον!

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Πρόκειται για τη Λούφα ή Ελίφι ή Λίφι. Στην Αμερική συναντάται ως Luffa, ενώ σε άλλα κράτη θα τη δείτε να αναγράφεται ως Loofah. Είναι ένα είδος κολοκυθιού που οι καρποί σε πλήρη ωρίμανση μπορεί να φτάσουν μέχρι και μισό μέτρο (!) και αποδίδει ένα σπογγώδες υλικό το οποίο με μια μικρή διαδικασία γίνεται ένα εξαιρετικό σφουγγάρι για το μπάνιο μας, ή για το πλύσιμο των κατσαρολικών, ή σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει ένα απίθανο φίλτρο. Το 2012 μου χάρισαν 15 σπόρους Αιγυπτιακής λούφας κι επειδή είχα πλήρη άγνοια της συγκεκριμένης καλλιέργειας μελέτησα αρκετά ξενόγλωσσα κείμενα, είδα αρκετά σχετικά videos και οφείλω να ομολογήσω πως γοητεύτηκα.

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Το μόνο κακό ήταν πως άργησα να κάνω την τελική μεταφύτευση, αφού θα μπορούσα να εκμεταλλευτώ αρκετές περισσότερες ηλιόλουστες μέρες. Η λούφα θέλει τουλάχιστον 100 ηλιόλουστες μέρες καλλιέργειας για καλή απόδοση. Αυτό σημαίνει πως η ευνοϊκότερες περιοχές είναι τα τροπικά και υποτροπικά μέρη. Μέχρι τα τέλη Νοέμβρη και ανάλογα με τον καιρό, η λούφα εξακολουθεί να αποδίδει καρπούς.
Η προβλάστηση των σπόρων έγινε με τη μέθοδο των βρεγμένων εφημερίδων τον Απρίλη. Ίσως το σκάσιμο των σπόρων να πάρει γύρω στις 20 μέρες. Από τη διαδικασία απέκτησα 15 δυνατά υγιή φύτρα, τα οποία βόλεψα με προσοχή σε μικρά κυπελάκια με χώμα κομπόστας. Αφού απέκτησαν ύψος 10 εκατοστών τα μετέφερα προς μεταφύτευση στο χωράφι, όπου είχα φροντίσει να φτιάξω μια υποτυπώδη κληματαριά με καλάμια, αφού η Λούφα είναι αναρριχητική, φτάνοντας σε μήκος κάποιες φορές τα 5 μέτρα. Μέσα από την πρώτη μου αυτή καλλιέργεια διαπίστωσα πως είναι απαραίτητο να είναι σκαρφαλωμένες κάπου ψηλά, εκεί όπου ο ήλιος κι ο αέρας υπάρχουν σε αφθονία και στα σημεία αυτά η απόδοση των φυτών σε καρπούς φτάνει στο μέγιστο.

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Η φύτευση έγινε με τη μέθοδο των αυλακιών. Τα φυτά φυτεύτηκαν σε βουναλάκια ύψους 15 εκατοστών, με σκοπό να μη βρέχονται με το πότισμα, ενώ τα αυλάκια ποτίσματος ήταν αρκετά βαθιά. Οι λούφες θέλουν άφθονο και τακτικό πότισμα. Τουλάχιστον κάθε δύο μέρες πρέπει να αυλάκια να πλημμυρίζουν με νερό και το πότισμα να γίνεται κατά προτίμηση κατά τις απογευματινές ώρες.
Στην αρχή η ανάπτυξη των φυντανιών ήταν πολύ αργή. Όταν όμως η θερμοκρασίες άρχισαν να ξεπερνούν τους 30c δεν προλάβαινα να δένω τις νέες κορφές πάνω στα κάθετα καλάμια. Βέβαια με τα δεσίματα δε χρειάστηκε να ασχοληθώ πολύ, γιατί τα φυτά αυτά βγάζουν τακτικά ελικοειδείς βλαστούς και πιάνονται με μεγάλη ευκολία από οτιδήποτε.
Το σημείο που είχα επιλέξει για τη φύτευση των φυτών ήταν αρκετά κοντά σε ελιές. Η αλήθεια είναι πως δεν κατάλαβα για πότε πρόλαβαν να εγκαταλείψουν την κληματαριά και να αναρριχηθούν στα δένδρα. Τα άφησα να καταλάβουν τα δέντρα, περισσότερο από περιέργεια. Τελικά αποδείχτηκε πως η επιλογή αυτή ήταν εξαιρετική.

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Τα άνθη τους είναι πανέμορφα και κίτρινα, βγαίνουν σε μπουκέτα και τα θηλυκά που θα καταφέρουν τελικά να γονιμοποιηθούν θα δώσουν καρπούς. Αναγκαία όπως και σε όλες τις καλλιέργειες η ύπαρξη επικονιαστών. Θα το πω για άλλη μια φορά κι ας γίνομαι κουραστικός. Αν θέλουμε να υπάρχουν επικονιαστές στο χώρο μας, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα. Πεταλούδες, μέλισσες, σερσέγκια, πασχαλίτσες στα άνθη των φυτών μας είναι δείγμα αγνότητας του χώρου μας. Αν δείτε στρατιές μυρμηγκιών να ανεβοκατεβαίνουν στα φυτά μην ανησυχήσετε. Συμβάλλουν κι αυτά στην επικονίαση, ενώ η ζημιά που προκαλούν είναι αμελητέα. Η ταχύτητα ανάπτυξης των καρπών είναι πολύ μεγάλη. Μέσα σε 10 μέρες μπορεί να φτάσουν στο μέγιστο μέγεθος το οποίο ποικίλει από 15 – 50 cm. Στην αρχή οι καρποί είναι συμπαγείς και γεμάτοι νερό. Αφήνουμε τους καρπούς στην ησυχία τους μέχρι να φτάσουν στο τελικό στάδιο ωρίμανσης.

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Το καταλαβαίνουμε από το κίτρινο και σκούρο χρώμα του εξωτερικού φλοιού, αλλά και από το βάρος που είναι πλέον ελάχιστο, αφού οι καρποί σε αυτό το στάδιο αφυδατώνονται εντελώς. Ξεφλουδίζουμε τον καρπό και παίρνουμε το ξερό σφουγγάρι. Σε ένα ευρύχωρο κουβά χτυπώντας στα τοιχώματα συλλέγουμε τους σπόρους για τις επόμενες καλλιέργειες. Κάθε μια λούφα μπορεί να μας δώσει πάνω από 100 γόνιμους σπόρους, πράγμα που σημαίνει πως μπορούμε να έχουμε μια καλή παρακαταθήκη για όσους επιθυμούν να το καλλιεργήσουν. Επιλέγουμε τους σπόρους με το μαύρο χρώμα, αφού οι πιο ανοιχτόχρωμοι δεν έφτασαν ποτέ σε πλήρες στάδιο ωρίμανσης.

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Οι σπόροι αφήνονται σε σκιερό μέρος για 5-6 μέρες και αποθηκεύονται σε στεγανά κουτάκια. Για μεγαλύτερο χρόνο ζωής των σπόρων, μπορούμε να τους βάλουμε στο ψυγείο μας μέχρι να χρησιμοποιηθούν. Σε κάποιες χώρες οι καρποί όταν είναι σε μέγεθος 5-10 cm καταναλώνονται σαν σαλάτα και θεωρούνται λιχουδιά. Προσωπικά δε δοκίμασα. Ίσως του χρόνου.

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Τα σφουγγάρια που μαζεύουμε κάθε φορά πρέπει να καθαρίζονται προσεκτικά, ώστε να μη μένουν κομμάτια φλούδας επάνω τους, γιατί κινδυνεύουν να σαπίσουν ή να αφήσουν αντιαισθητικές μαύρες κηλίδες στα σημεία αυτά. Κάθε συγκομιδή απλώνεται στον ήλιο για λίγες μέρες μέχρι να φύγει και το παραμικρό ίχνος υγρασίας. Αν θέλουμε τα σφουγγάρια μας να είναι περισσότερο λευκά, κάνουμε ένα μίγμα με 90% νερό και 10% χλωρίνη. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν 40-60 λεπτά τα ξεπλένουμε καλά και επίσης τα εκθέτουμε στον ήλιο. Προσωπικά μου αρέσει αυτή η υποκίτρινη φυσική απόχρωσή τους και δεν μπαίνω στη διαδικασία χλωρίνης. Αφού βεβαιωθούμε πως τα σφουγγάρια στέγνωσαν, τα αποθηκεύουμε σε μέρος χωρίς σκόνες τοποθετημένα σε κάποιο χαρτοκούτι.
Το στεριανό αυτό σφουγγάρι κάνει μια καταπληκτική απολέπιση στο σώμα και κάνει το μπάνιο πραγματική απόλαυση. Θεωρώ πως είναι πιο ανθεκτικό από το θαλάσσιο και σαφώς είναι πιο υγιεινό. Μετά το μπάνιο το ξεπλένουμε καλά από το σαπούνι και το αφήνουμε σε στεγνό μέρος μέχρι την επόμενη φορά.

Λούφα, το σφουγγάρι της στεριάς: Καλλιέργεια

Κλείνοντας να αναφέρω πως η καλλιέργεια της λούφας μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα όσο και διασκεδαστική. Σαν δώρα τα σφουγγάρια αυτά εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους φίλους μας που είναι χρήστες φυσικών προϊόντων. Αν θελήσουμε μαλακότερα σφουγγάρια για πιο ευαίσθητες επιδερμίδες, τότε δε θα περιμένουμε την πλήρη ωρίμανση των καρπών, αλλά θα τους συλλέξουμε όταν το χρώμα του φλοιού είναι ακόμα πρασινοκίτρινο και δεν έχει χάσει ο καρπός όλο το νερό. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ώριμους σπόρους.
Στη χώρα μας η καλλιέργεια και η χρήση της λούφας δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, εύχομαι όμως να γίνει σύντομα αφού αξίζει τον κόπο.

Διαβάστε ακόμη:Κολοκύθια σπορά φύτεμα καλλιέργεια

59 σχόλια :

Λάμπης Ντούβλης είπε...

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα σας για την πολύ σοβαρή εργασία που κάνετε στην ιστοσελίδα αυτή.
Ενδιαφέρομαι και εγώ για την συγκεκριμένη καλλιέργεια ως ερασιτέχνης βέβαια που ασχολείται με τις προς το ζην καλλιέργειες.
Αν θέλετε μπορώ να σας αφήσω το e-mail μου για να έχουμε επικοινωνία και κάποια στιγμή προς την άνοιξη να προμηθευτώ και εγώ σπόρους για καλλιέργεια της λούφας.
Ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες.
Το mail μου είναι:sed.pulsare.fores@gmail.com.
Το όνομά μου είναι Λάμπης Ντούβλης και μένω στα Τσουκαλέικα Πατρών.

Κώστας Ανδρεόπουλος είπε...

Λάμπη ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε την άνοιξη για να πάρεις σπόρους. Είμαστε πολύ κοντά και μπορώ να σου δώσω σπόρους κάποια μέρα πηγαίνοντας προς το κτήμα μου. (Σου στέλνω e-mail).

Ήδη στη ημερίδα στον Αλισσό πήραν σπόρους πάνω από 100 άτομα.
Επίσης όσοι ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, μπορούν να αφήσουν εδώ το e-mail τους για να επικοινωνήσω μαζί τους.

Νίκος Αντωνόπουλος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον και εντυπωσιακό το κείμενό σου. Αν σου περισσεύουν 3-4 σπόροι θα σου ήμουν ευγνώμων. Το mail μου είναι antonnikos@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, αγαπητέ, εξαιρετική η ανάρτησή σου (κρίμα ήμουν κοντά στην πάτρα, πλέον δυστυχώς πρωτεύουσα). Φύτεψα λούφα σε βαρέλι με χώμα (δηλ γλάστρα) σε βεράντα. Χάρηκα που έπιασε, ωραίο φυτό, υπέροχα λουλούδια αλλά: δύο μόνο έγιναν μπάμιες και έπεσαν τελικά αφού έγιναν καφέ. τι μπορεί να έφταιξε; απογοητεύτηκα. και ζήλεψα τις φωτό και τα φυτά σου. μπορείς να πεις κάτι για την προβλάστηση σε εφημερίδα;;; δεν έχω ιδέα, τα έβαλα κατ΄ευθείαν στο χώμα. Καλή συνέχεια. Ε.

Αγγελος Αναστασιου είπε...

Εξαιρετικο αρθρο κ. Κώστα. Ονομαζομαι Αναστασίου Άγγελος και μενω λιγο εξω από τα Ιωάννινα. Θα ηθελα κι εγω να προμηθευτω λιγους σπορους, εαν ειναι δυνατον. Το mail μου είναι angelos1974@hotmail.com.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ είπε...

Αγαπητε φιλε σε ευχαριστουμε πολυ που μας ανοιξες τα ματια γιαυτο το σπουδαιο φυτο .Θα σε παρακαλουσα πολυ εαν μπορεις επειδη ειμαι και εγω αγορακι και θα κλαιει ο αγγελος μου επειδη ζηλευω, να μου εστελνες και μενα μερικους σπορους.Το email μου ειναι s.gerontaris@gmail.com
Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩ
ΣΠΥΡΟΣ

Κώστας Ανδρεόπουλος είπε...

Για το φίλο με το post 7 Οκτωβρίου 2013 - 3:03 μ.μ :

Ο μαρασμός κάποιων καρπών λούφας στα νεανικά στάδια, είναι κάτι το φυσιολογικό. Το ότι τελικά δεν έδεσαν κάποιοι καρποί ίσως να οφείλεται στους επικονιαστές, στην έλλειψη αέρα, ή στα λιγότερα αρσενικά ή θηλυκά άνθη. Την επόμενη βάλε 2-3 φυτά παραπάνω.
Όσο αφορά τη προβλάστηση, μουσκεύουμε μια εφημερίδα και τοποθετούμε τους σπόρους ανάμεσα στα βρεγμένα φύλλα, προσέχοντας να είναι πάντα υγρά. Ελέγχουμε μέχρι να εμφανιστούν τα φύτρα και μετά φυτεύουμε στα κυπελάκια.
Αυτό ισχύει για όλους τους σπόρους λαχανικών. Η μέδοθος αυτή είναι δοκιμασμένη και έχει 100% επιτυχία.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η καλλιέργεια λούφας. Αν είναι δυνατόν, θα ήθελα κι εγώ λίγους σπόρους. Το mail μου είναι vcharlie06@yahoo.gr Σας ευχαριστώ πολύ, Βίκυ Τ.

Marios Stragkas είπε...

Βλέποντάς το θυμίζει τα σφουγγάρια που βρίσκει κανείς στο εμπόριο, τα οποία βέβαια είναι χημικά επεξεργασμένα.
Κώστα θα ήθελα κι εγώ μερικούς σπόρους να το δοκιμάσω και ως καρπό και ως σφουγγάρι της στεριάς. Το email μου είναι mariosstragkas@gmail.com.

Σ' ευχαριστώ!

Χρήστος Σαββίδης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Χρήστος Σαββίδης είπε...

Φιλε-η με την λουφα στο βαρελι, οπως σου ειπε κι ο Κωστας, ο βασικος λογος του προβληματος σου ειναι οτι δεν γονιμοποιουνται οι λουφες σου. Αν υπαρχει ελλειψη εντομων, κανουμε την γονιμοποιηση μονοι μας. Το θηλυκο ανθος ειναι αυτο με με την μικρη λουφα στην βαση του, οποτε παιρνουμε ενα αρσενικο, αφαιρουμε τα πεταλα και τριβουμε απαλα τους στημονες του με αυτους του θηλυκου.

Ανώνυμος είπε...

ανώνυμος 3.03 (βρε παιδιά, είχα βάλει αρχικό Ε. χαχαχα)

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Αυτό με την επικονίαση το σκέφτηκα εκ των υστέρων. Αλλά, αφού είδα έναν (και παραπάνω) καρπό σε μέγεθος μπάμιας περίπου, αυτό σημαίνει ότι γονιμοποιήθηκε, έτσι δεν είναι; φαντάστηκα ότι μπορεί να έφταιγε το πότισμα πχ ή άλλοι λόγοι. νομίζω ότι ένας σπόρος φύτρωσα και είχα ένα φυτό, ίσως φταίει αυτό.

ΥΓ. να ρωτήσω και κάτι άσχετο (αν το δείτε και επιθυμείτε να σχολιάσετε). φύτεύω τα τελευταία 2 χρόνια (πάλι σε βεράντα και σε χώμα σε σχολείο!) ηλιοτρόπια με παλιό σπόρο. την πρώτη χρονιά βγήκε ένα τεράστιο λουλούδι υπέροχο με πολλά σπόρια (έφαγα και φυτεψα). τη δεύτερη χρονιά κάθε φυτό έβγαλε πολλά λουλούδια (τα περισσότερα μικρά) με πολλούς σπόρους τζούφιους-άρα εκφυλισμός; Και ρωτώ: μήπως έπρεπε να αραιώσω/κόψω τα λουλούδια να δυναμώσει ένα κεντρικό; Ευχαριστώ για όλα.
Ε.

Χρήστος Σαββίδης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Χρήστος Σαββίδης είπε...

Αντι για το "Ε" αν εβαζες ενα -εστω- ψευδωνυμο θα βοηθουσε στην κουβεντα...
Με καθε θηλυκο ανθος βγαινουν και τουλαχιστον 3-4 αρσενικα, κατα κανονα ταυτοχρονα, οποτε δεν υπαρχει η αναγκη υπαρξης και δευτερου φυτου. Βεβαια σε καποιες περιπτωσεις μπορει να υπαρξει χρονικη διαφορα αναμεσα στα δυο. Ομως αυτο θα συμβει 1-2 φορες στην ζωη του φυτου, που υπο κανονικες συνθηκες βγαζει πανω απο 20-25 σετ με ανθη...

Ο ηλιανθος σου προφανως ηταν υβριδιο γι αυτο και αλλαξε την δευτερη χρονια. Πλεον θα συνεχιζει να βγαζει πολλα ανθη που αν θελεις μπορεις να μειωνεις. Ομως ποτε δεν θα γινει οπως ηταν την πρωτη φορα.

Κώστας Ανδρεόπουλος είπε...

Έχουν ταχυδρομηθεί οι σπόροι σε όλους όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Αν μέχρι το τέλος της εβδομάδας κάποιος δεν τους έχει λάβει, να επικοινωνήσει μαζί μου.

super_mario είπε...

Κώστα σήμερα έλαβα τους σπόρους σου! Σε ευχαριστώ πολύ για το κόπο, τον χρόνο και το μεράκι σου για να τους συλλέξεις, να τους φακελώσεις και να τους στείλεις σε όλους εμάς που στους ζητήσαμε. Σε ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς! Να είσαι καλά!!!

stratis είπε...

καλησπερα σας αν μπορουσατε θα ηθελα και εγω μερικουσ σπορους. το Email μου αιναι Segglezos@gmail.com ευχαριστω εκ των προτερων.
στρατοσ

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και συγχαρητήρια. Μόλις χθες έμαθα γι αυτό το φυτό και μ εντυπωσίασε. Θα ήθελα να μάθω κι εγώ γι αυτό και αν είναι δυνατόν να έχω 1-2 σπόρους του. Το mail μου είναι katinakik@hotmail.gr

Σ ευχαριστώ πολύ
εκ των προτέρων
Κατερίνα

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, αν έχει περισσέψει κάποιος σπόρος θα ήθελα πολύ να τον αποκτήσω. Το mail μου είναι dplati82@yahoo.com
Σ'ευχαριστώ
Δήμητρα

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, αν έχει περισσέψει κάποιος σπόρος θα ήθελα πολύ να τον αποκτήσω. Το mail μου είναι ttsiar@hotmail.gr
Το καλοκαιρι αγορασα τετοια σφουγγαρια απο Πλαταμωνα , και τα κουνουσα μηπως ειχε ξεχαστει κανενας σπορος αλλα τιποτα!!! Χαρηκα οτα διαβασα το αρθρο σας.
Σ'ευχαριστώ

Ειρήνη Κρητικού είπε...

Γειά σας και από μένα.Φύτεψα 2 λούφες στον μικρό μου κήπο δίπλα στην μανταρινιά,απο κει πιάστηκαν και ανέβηκαν στην ταράτσα και βγήκαν γύρω στις 40 λούφες και η μεγαλύτερη ξεπερνά τα 50 εκ.Τώρα έχουν ψιλοκιτρινίσει,να περιμένω να ξεραθούν για να τις κόψω??Μένω Κρήτη και έχουν πέσει λίγες βροχές και φοβάμαι μην μου σαπίσουν!!
Ευχαριστώ!!

Χρήστος Σαββίδης είπε...

Γεια σου Ειρηνη. Κοψτες και βαλτες να ξεραθουν σ ενα μερος που θα αεριζονται και δεν θα εχει πολυ υγρασια.

bamosh είπε...

Καλησπέρα αγαπητέ μου, ωραία η δημοσιευσή σου για το στεριανο σφουγγάρι αν έχει μείνει κανένας σπόρος,θα με ευχαριστούσε να μου τον έστελνες (mail : bamosh@windowslive.com

Betty είπε...

Κ. Σαββίδη καλησπέρα σας
Φυτευσα και γω φέτος σε γλάστρα λούφα και τώρα έχει ένα καρπό δεν είναι όμως ώριμος μπορώ να τον κόψω και να πάρω το σφουγγάρι? είμαι Θεσ/νίκη και το φυτό δεν θα αντέξει για πολύ ήδη άρχισαν οι βροχές. Επίσης να πω ότι στην γλάστρα έδινε έναν καρπό κάθε φορά κόβεις το ώριμο και βγάζει αμέσως άλλο δεν έγινε μεγάλο φυτό και δεν έδωσε πολλούς και μεγάλους καρπούς

Χρήστος Σαββίδης είπε...

Κοψτην και αστην να ξεραθει, ομως οσο ειναι πρασινη, μονο απ τις παγωνιες κινδυνευει.
Η λουφα εχει πολυ μεγαλες αναγκες σαν φυτο και τεραστιο ριζικο συστημα, οποτε ηταν αναμενομενη η συμπεριφορα της στην γλαστρα.

giannis είπε...

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΥΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ.ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΛΟΥΖΟΜΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΠΟΥ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ.ΦΕΤΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΕΠΑΘΑ ΝΑ ΒΡΩ ΛΟΥΦΑ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ.ΤΟ Ε ΜΑΙΛ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ioannispapadopoulos65@gmail.com. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΧΑΡΙΤΗΡΙΑ

Betty είπε...

Γιάννη καλησπέρα
Σπόρους μπορώ να σου στείλω αν θέλεις και γώ

Γιώργος Τζας είπε...

Γεια χαρά σε όλους, χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Με λένε Γιώργο και είμαι νέος αγρότης, έχω γίνει πολύ φίλος με το συγκεκριμένο blog χάρι στις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που διαθέτει, για τη λούφα άκουσα πριν 1 μήνα απ'το πατέρα μου, ο οποίος ψαχνει και αυτός να βρει σπόρους, δε περίμενα ότι είναι τόσο δυσεύρετοι. Ξέρετε πως μπορώ να προμηθευτώ μερικούς; Θα ήταν καλό δώρο για τον πατέρα μου. Ευχαριστώ!!!

Betty είπε...

Γιώργο Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά
Σπόρους λούφας έχω και μπορώ να σου δώσω αν θέλεις γράψε το e-mail σου για τις λεπτομέριες

yp είπε...

Καλημέρα, ενδιαφέρομαι και εγώ για σπόρους λούφας.
Το email μου είναι y.psichas@gmail.com.
Ευχαριστώ, Γιάννης

Betty είπε...

Γιάννη καλησπέρα Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά Σπόρους λούφας μπορώ να σου δώσω Η διεύθυνση e-mail που δίνεις δεν γίνεται δεχτεί από το gmail είναι λάθος

maria's είπε...

γεια σας και καλή χρονιά. Αν έχουν μείνει σπόροι , ενδιαφέρομαι και εγώ.Το email μου είναι m.chasioti@gmail.com.

KATERINA PSARRA είπε...

συγχαρητηρια για την εργασια σας! ενδιαφερομαι και εγω για την συγκεκριμενη καλλιεργεια και θα ηθελα να προμηθευτω σπορους λουφας,

το email μου ειναι katerinapsarras@gmail.com

eyxaristv kai perimenw apantisi sas

Betty είπε...

Μαρία σου έστειλα σήμερα τους σπόρους λούφας μόλις τους λάβεις ενημέρωσέ με

Betty είπε...

Κατερίνα αν δεν βρήκες σπόρου από λούφα μπορώ να σου δώσω εγώ

KATERINA PSARRA είπε...

Betty σ ευχαριστώ πολύ όμως έχω ήδη παραγγείλει από γεωπονικό κατάστημα. Με κάποια άλλη ευκαιρία τα λέμε

KATERINA PSARRA είπε...

Betty σ ευχαριστώ πολύ όμως έχω ήδη παραγγείλει από γεωπονικό κατάστημα. Με κάποια άλλη ευκαιρία τα λέμε

Λίνα είπε...

Θα ήθελα κι εγώ 2-3 σπόρους να προσπαθήσω να φτιάξω τα σφουγγαράκια μας για φέτος. Θα σας ηταν εύκολο να μου στείλετε μερικους αν ειναι ακόμα διαθέσιμοι; Και αν κατάλαβα καλά περιμένουμε να βγάλουν φύτρα όπως οι φακές στο βαμβάκι και μετά φυτεύουμε;

Το mail μου είναι lina_mmp@hotmail.com
Λίνα

Betty είπε...

Λίνα Καλησπέρα Ναι χρειάζεται να κάνεις προβλάστηση σε βρεγμένη χαρτοπετσέτα πρώτα μέσα Μαρτίου και στο τέλος Απριλίου με αρχές Μαίου βάζεις τα φυτά στην τελική τους θέση σου έστειλα μνμ για τους σπόρους λούφας

niki είπε...

Καλησπέρα έχει 2 χρόνια που έμαθα για το φυτό αυτό και λέω φέτος να το δοκιμάσω....
Πως μπορώ να προμηθευτώ τους σπόρους;; Μένω στη Θεσσαλονικη .

niki είπε...

Καλησπέρα έχει 2 χρόνια που έμαθα για το φυτό αυτό και λέω φέτος να το δοκιμάσω....
Πως μπορώ να προμηθευτώ τους σπόρους;; Μένω στη Θεσσαλονικη .

Betty είπε...

Νίκη καλημέρα
Αν μπορείς να ρθείς στο πάρκο Καρατάσου στην Πολίχνη έχω για να σου δώσω σπόρους λούφας

John Sidiropoulos είπε...

καλησπερα διαβασα οτι εχεισ σπορους λουφας και αν σου ειναι ευκολο θα ηθελα και εγω κανα δυο σπορια μενω στην αερογεφυρα μπορω να ερθω οτι ωρα θες ευχαριστω

κωστας είπε...

betty γεια σου με λενε Κωστα και θα ηθελα αν ειναι ευκολο να ερθω στο καρατασου να μου δωσεις μερικους σπορους λουφας,ευχαριστω

Betty είπε...

Κώστα καλησπέρα
Αυτό είναι το πιο εύκολο, μπορείς να έρθεις όποτε θέλεις αρκεί να στείλεις μνμ την προηγούμενη μέρα για να είμαι σίγουρα εκεί μαζί μετά σποράκια.

Στράτος είπε...

Καλησπερα.Υστερα απο πολύ κοπο καταφερα να βρω δυο σπορους αλλα αυτοι ειναι σαν του καρπουζιου εχουν μυτη ενω στη φωτογραφια σας ειναι σχεδον στρογγυλοι.Μπορειτε να μου πειτε αν εχω τους κανονικους σπορους η οχι. και σε περιπτωση που δεν ειναι οι κανονικοι μπορω να προμηθευτω απο εσας? το kontses@gmail.com

Betty είπε...

Στράτο καλησπέρα Οι σπόροι της λούφας είναι οβάλ και δεν είναι επίπεδοι είναι λίγο χοντρούληδες Πάντως υπάρχουν σπόροι λευκοί και μαύροι εγώ έχω μαύρους σπόρους και αν δεν έχεις βρει το σωστό σπόρο μπορώ να σου δώσω

Theodora Tsatsaroni είπε...

καλησπερα σας.ειμαι απο αγρινιο και θα ηθελα να μου στειλετε σπορους λουφας.
ευχαριστω!

Στράτος είπε...

betty καλησπερα μπορεις να μου στειλεις μερικος σπορους Λουφα για να προφθασω την καλλιεργεια τους?

Betty είπε...

Στράτο καλησπέρα
έχω σπόρους λούφα και μπορώ να σου στείλω αν μου στείλεις με mail
1. τα στοιχεία σου (Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση)
2. Ενα γράμμα με φάκελο και γραμματόσημο (για την αποστολή)

A είπε...

Betty καλησπέρα, μήπως θα μπορούσες να στείλεις και σε εμένα μερικούς σπόρους λούφας; το μέηλ μου είναι mitsipr@yahoo.com.

Betty είπε...

Καλησπέρα σας
Βεβαίως και μπορώ να σας στείλω σπόρους λούφας αν μου στείλεις με mail
1. τα στοιχεία σου (Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση)
2. Ενα γράμμα με φάκελο και γραμματόσημο (για την αποστολή)

Κώστας Ανδρεόπουλος είπε...

Μπέτυ,
Σ΄ ευχαριστώ προσωπικά για την όλη σου βοήθεια :-)

emp είπε...

Betty θα ηταν ευκολο να μου στειλεις δυο σπορους να φυτεψω κ εγω .γιωργος .Μου στελνεις το ιμειλ σου το δικο μου ειναι panionemp@gmail.com

emp είπε...

Betty θα ηταν ευκολο να μου στειλεις δυο σπορους να φυτεψω κ εγω .γιωργος .Μου στελνεις το ιμειλ σου το δικο μου ειναι panionemp@gmail.com

Betty είπε...

Γιώργο γεια συ
Είναι εύκολο να σου στείλω πέντε σπόρους λούφας αν μου στείλεις με mail
1. τα στοιχεία σου (Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση)
και στείλεις στην διεύθυνση που θα σου δώσω
2. Ενα γράμμα με φάκελο και γραμματόσημο (για την αποστολή των σπόρων)

emp είπε...

Γεια σου betty σ ευχαριστω περιμενω το mail σου και θα σου στειλω συντομα .

Betty είπε...

Γιώργο καλημέρα
Πατάς στο όνομά μου και θα σου ανοίξει την σελίδα να επιλέξεις μνμ με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Jared Leto Joker είπε...

Καλημέρα ! Υπέροχο το άρθρο σας ! Και γενικά η σελίδα σας είναι υπέροχη , χρήσιμη και πολύ ενημερωτική ! Θα σας παρακαλούσα όμως εάν μπορείτε και σας περισσεύουν να μου δώσετε 3-4 σποράκια λουφας . Το email μου είναι epicmoua@gmail.com Περιμένω μήνυμα σας ! Ευχαριστώ !