Μπρόκολο ασπίδα για την υγεία μας

Μπρόκολο ασπίδα για την υγεία μας

Αντικαρκινικό και με τη «βούλα» το μπρόκολο

Είναι από τις πιο ευεργετικές τροφές αλλά ταυτόχρονα και αντικαρκινικές και με την «βούλα» της επιστήμης πλέον. Μιλάμε για το μπρόκολο που εάν δεν το έχετε εντάξει ακόμη στην καθημερινή σας διατροφή, θα πρέπει τουλάχιστον να ενημερωθείτε για τα καλά νέα! <π>Σύμφωνα με μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural & Food Chemistry, η συχνή κατανάλωση μπρόκολου έχει μία ισχυρή προστατευτική δράση έναντι της εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου. Ειδικότερα του προστάτη, του καρκίνου του μαστού, του εντέρου, του πνεύμονα ακόμα και του δέρματος.

Στο μπρόκολο οι γλυκοζινόλες (glucosinolates -GSs) που περιέχει αλλά και τα παράγωγα της διάσπασής τους, παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη ικανότητα να ενισχύουν τη δράση ενός ενζύμου που βρίσκεται στο μπρόκολο και το οποίο βοηθά το σώμα μας να απομακρύνει όλες τις καρκινογόνος ουσίες.

Ένας τρόπος να αυξηθεί η παραγωγή των γλυκοζινολών είναι η χρησιμοποίηση μίας φυτορμόνης του μεθυλγιασμονιδίου. Η ορμόνη αυτή διεγείρει το αμυντικό σύστημα των φυτών και τα βοηθά να αντιμετωπίσουν παράσιτα και μια σειρά από ασθένειες των φυτών καθώς επίσης και στην ανάπλαση των τραυματισμένων σημείων του φυτού.
Ομάδα ερευνητών υπό τον John Juvik προσπάθησαν να βρουν ποια ομάδα γλυκοζινολών διεγείρει την παραγωγή του ενζύμου με αντικαρκινική δράση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό το συστατικό είναι η σουλφοραφάνη χωρίς όμως να αποκλείεται και η θετική δράση και άλλων συστατικών. Σημαντικό ρόλο στην αύξησης των επιπέδων του αντικαρκινικού ενζύμου έπαιξαν και οι καλές κλιματολογικές συνθήκες καθώς η φυτορμόνη (μεθυλγιασμονιδίο) είναι ένα είδος «αντιψυκτικού υγρού» για τα φυτά και το κρύο μειώνει την αποτελεσματικότητα του.

Πηγή: http://www.onmed.gr

Το μπρόκολο σώζει από την αρθρίτιδα
Το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο East Anglia ανακάλυψαν πως η ουσία σουλφοραφάνη, η οποία βρίσκεται στο μπρόκολο, στα λαχανάκια Βρυξελλών και στο λάχανο, καθυστερεί την καταστροφή του χόνδρου των αρθρώσεων.

Έως τώρα, οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει δοκιμές σε μοντέλα κυττάρων του χόνδρου, σε ιστούς και σε ποντίκια και επιθυμούν να προχωρήσουν σε δοκιμές σε ανθρώπους. Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, μια πάθηση στην οποία η επιφάνεια της άρθρωσης φθείρεται και επομένως η κίνηση δεν είναι ομαλή. Συνήθως επηρεάζει τα υπέρβαρα άτομα ή εμφανίζεται λόγω παλαιότερου τραυματισμού της άρθρωσης.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι πολλά υποσχόμενα και αναμένεται να βοηθήσουν τόσο τους ασθενείς που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πάθηση όσο και τον υγιή πληθυσμό για προληπτικούς λόγους.

Είναι η πρώτη φορά που η επιστημονική κοινότητα καταφέρνει να καταδείξει τα οφέλη μιας διατροφικής συνήθειας σε σχέση με την εκδήλωση οστεοαρθρίτιδας και στην περίπτωση που οι δοκιμές αποδειχθούν επιτυχείς σε ανθρώπους, θα μπορούμε να μιλήσουμε για σημαντική επιστημονική ανακάλυψη. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Arthritis and Rheumatism (Αρθρίτιδα και Ρευματισμός).

Πηγές: http://news.yahoo.com
http://www.onmed.gr

Διαβάστε ακόμη:Παντζάρια, ένα ισχυρό φάρμακο που μας δώρισε η φύση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα