Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων

Ο νόμος της φορολογίας των χωραφιών

Η νέα υπό ψήφιση νομοθεσία για την ακίνητη περιουσία αποκαλύπτει για μια ακόμα φορά την ανικανότητα της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και της πολιτικής ηγεσίας να κάνει τα αυτονόητα. Να απονείμει φορολογική Δικαιοσύνη. Αγροτεμάχια που βρίσκονται κοντά σε παραλίες ή εφάπτονται επαρχιακών και εθνικών οδών θα φορολογηθούν στο πολλαπλάσιο από άλλα γειτονικά και παραπλήσια της ίδιας εδαφολογικής σύστασης και παραγωγικής ικανότητας.

Θαρρείς και η γειτνίαση με πόλεις, εθνικές οδούς ή τη θάλασσα οδηγεί σε αύξηση της αγροτικής παραγωγής και συνεπώς σε μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα των κατόχων τους. Απεναντίας, η γειτνίαση με τη θάλασσα οδηγεί σε μείωση των αποδόσεων.

Πολύ δυσμενέστερη είναι η μεταχείριση αν υπάρχει κάποιο αγροτικό κτίσμα. Μια αποθήκη για τα τελάρα και τα εφόδια, για τα εργαλεία και το αντλητικό συγκρότημα.
Που μας εξωθούν;.
Να κολατσίζουμε στη σκιά του κάρου ή ενός δένδρου όπως έκαμναν οι παππούδες μας; Ναι θα μου πείτε, αν κάποιος έχει ένα τέτοιο αγροτεμάχιο η αξία του είναι πολλαπλάσια. Κακώς.

Η αξία της γεωργικής γης πρέπει να συνδέεται αποκλειστικά με στοιχεία που συμβάλλουν και καθορίζουν την παραγωγικότητά της. Αν αλλάξει χρήση, ναι τότε να φορολογηθεί για τη νέα αξία που απόκτησε. Τα λέγαμε και τα γράφαμε δεκαετίες τώρα πως πρέπει να ορίσουμε χρήσεις γης και να προστατέψουμε τη γεωργική γη ως κόρη οφθαλμού για να διασφαλίσουμε τη διατροφική ασφάλεια της χώρας που είναι ένας στρατηγικός παράγοντας μεγάλης σημασίας.

Εδώ καλλιεργούμε προσδοκίες και μοιράζουμε υποσχέσεις μελλοντικής κερδοσκοπίας. Έτσι έχουμε ασκήσει τεράστια πίεση στη γεωργική γη. Όλοι προσβλέπουν στην οικοπεδοποίησή της και στην υπεραξία που τη συνοδεύει. Επιτρέπουμε το χτίσιμο κατοικίας αρκεί να υπάρχουν 4 ή λίγο περισσότερα στρέμματα σε εκτός σχεδίου περιοχές και μετά αδυνατούμε να φτιάξουμε δίκτυα υποδομών για να εξυπηρετήσουν τις νέες οικιστικές περιοχές.

Σε όλη την Ευρώπη, εμείς και η Αλβανία, δεν έχουμε καθιερώσει χρήσεις γης. Το τίμημα αυτής της ολιγωρίας δυστυχώς δεν θα το πληρώσουν αυτοί που διέπραξαν και διαπράττουν το ανοσιούργημα. Θα το πληρώσουν αυτοί που δεν φταίνε.
Οι επόμενες γενεές. Και ας λέμε πως μας νοιάζει πως θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Του Γεωργίου Α. Δαουτοπούλου-info@daoutop.gr/p>

Διαβάστε ακόμη:Φόρος στα μαντριά και τις αποθήκες

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/11/13, 8:52 μ.μ.

    anikanotita dimosias diikisis kai bla bla bla as epistrepsoun tis epidotisis osoi agrotes den tis dikeounte apo to 1985 kai meta Xero kala ti grafo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/11/13, 9:29 μ.μ.

    ΚΑΙ 10 ΛΕΠΤΑ ΝΑ ΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ .ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΙΚΙΟ ΓΙΑ ΟΤΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ ΜΕ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΗΔΗ ΧΡΗΜΑΤΑ.ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ.
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ . ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ... ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΝΤΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα