Νερό και υγεία

Νερό και υγεία

Ο ρόλος του καθαρού νερού στην υγεία μας

Το νερό είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας, γιατί χωρίς αυτό θα ήταν εντελώς αδύνατη η διάλυση των ουσιών των τροφών μας, η απορρόφησή τους, η κυκλοφορία του αίματος και η αφομοίωση των θρεπτικών στοιχείων.
Όταν έχει ανάγκη νερού το σώμα μας, μας ειδοποιεί με το αίσθημα της δίψας, οπότε και πρέπει να το πίνουμε.

Είπαμε ότι το νερό είναι απαραίτητο. Και όμως ο άνθρωπος θα μπορούσε να μη βρεθεί ποτέ στην ανάγκη να δοκιμάσει το κοινό νερό. Κι’ αυτό, γιατί αν τρεφόταν με φυσικές τροφές, δηλαδή με καλογινωμένα ζουμερά φρούτα και φρέσκα ωμά λαχανικά, θα προμηθευόταν το αναγκαίο του νερό από τις τροφές αυτές. Δεν πρέπει δε να ξεχνούμε, ότι το φυτικό νερό είναι ασύγκριτο, γιατί δεν περιέχει τα ανόργανα άλατα και τις άλλες ξένες ουσίες, πού βρίσκονται στα άλλα νερά, και ότι επί πλέον εγκλείει διάφορες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Είναι προτιμότερο να εφοδιαστεί ο οργανισμός μας με πενήντα δράμια φυτικό νερό, που είναι πραγματικό νέκταρ, παρά με μισή οκά από το νερό που μας τρατάρει η Ουλέν. Κι’ ακόμα, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη ότι, όταν κανείς τρέφεται με ώριμους καρπούς και άβραστα χόρτα δεν διψά τόσο πολύ, όσο όταν τρώει μαγειρευμένες τροφές, γεμάτες αλάτι, σάλτσες και καρυκεύματα, που πάντα ανάβουν τη δίψα και κάνουν τον άνθρωπο ν’ απλώσει κοιλιά, τόσο με την πολυφαγία, μια που τα καλομαγειρευμένα φαγητά ανοίγουν την όρεξη, όσο και με το νερό και τα ποικίλα άλλα ποτά, πού παρακολουθούν συνήθως τα γεύματα των «καθώς πρέπει» ανθρώπων.

ΠΩΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΔΙΨΑ
Ελαττώσετε στο ελάχιστο το αλάτι, αντικαθιστώντας το με άφθονο λεμόνι, όπως επίσης το πιπέρι και τα λοιπά μπαχαρικά, και όλα τα αλμυρά, τα τηγανητά, το τσιγαρισμένο λάδι. Απλοποιήστε γενικώς τις τροφές σας και θα δείτε ότι η δίψα σας θα περιοριστή κατά πολύ, και μάλιστα όταν δεν παραλείπετε να τρώτε ζουμερά φρούτα. Έτσι θα λιγοστέψτε το νερό και τα λοιπά ποτά, που τόσο πολύ βλάπτουν τον οργανισμό.
Το νερό των πηγαδιών, των πηγών, των ποταμών και όλα τα «γλυκά νερά», όχι μόνο δεν είναι γλυκά, αλλά απεναντίας περιέχουν διάφορα ανόργανα στοιχεία, ποικίλα άλατα και κρύσταλλα διαλελυμένα που συσσωρεύονται στο σώμα μας με τη χρόνια χρήση του νερού.

Κάποιος καθηγητής είπε πως σε διάστημα σαράντα ετών, ο άνθρωπος εισάγει τόσα άλατα στον οργανισμό του, που θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν μια αλάτινη στήλη ίση στο βάρος με το σώμα του! Ευτυχώς που το σώμα μας αυτομάτως εργάζεται για την απομάκρυνση τόσο του αλατιού όσο και των λοιπών ξένων προς τη φύση του δηλητηριωδών ουσιών.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΕΡΑ

Μετά το φυτικό νερό, καλύτερο είναι το αποσταγμένο και μετά το βρόχινο.
Για αυτό το λόγο, όσοι έχετε στέρνες, προτιμήσετε το νερό της βροχής. Προσέχετε όμως να είναι καθαρές οι στέρνες, γιατί το ακάθαρτο νερό σας δηλητηριάζει.

Όταν αναγκαστείτε να πάρετε νερό της βρύσης, καλύτερα ν’ αφήσετε το νερό μερικά λεπτά στο δοχείο και μετά να πιείτε. Έτσι κατακάθονται τα περισσότερα άλατα και κρύσταλλα της γης και συγχρόνως εξαφανίζονται τα δηλητηριώδη αέρια που πολλές φορές περιέχουν οι πηγές. Για το λόγο αυτό συνιστούμε στους εκδρομείς και στους ανθρώπους της υπαίθρου εν γένει, να μη πίνουν νερό απ’ ευθείας από το στόμιο της πηγής παρά μερικά μέτρα πιο κάτω από το σημείο που αναβλύζει το νερό, γιατί με τη ροή το νερό απαλλάσσεται εν μέρει τουλάχιστον από τα επιβλαβή κρύσταλλα και τα τυχόν δηλητηριώδη αέρια.

Τέλος, ας πούμε, ότι δεν πρέπει να πίνει κανείς νερό κατά το γεύμα, γιατί η μεγάλη ποσότητα του νερού ελαττώνει τη δύναμη των γαστρικών υγρών. Αυτό δε είναι χειρότερο όταν τρώμε λιπαρές και ζωικές τροφές. Και το κακό είναι μεγαλύτερο, όταν το νερό είναι παγωμένο.
Είναι περιττό να πούμε, ότι το πολύ κρύο νερό βλάπτει και μάλιστα, όταν είμαστε ιδρωμένοι. Το νερό μένει στο στομάχι, ως δέκα λεπτά, στη ροή του δε παρασύρει και πολλές θρεπτικές ουσίες της τροφής, προτού χωνευτούν και απορροφηθούν.

Πως πρέπει να πίνετε το νερό

Το νερό πρέπει να πίνεται χωρίς βιασύνη, γουλιά-γουλιά ή ρουφηξιά-ρουφηξιά και όχι με μια ανάσα, με μια κατεβασιά. Το «δώστου μια να πάει κάτω, για να βρει κορφή και πάτο», δεν είναι καθόλου υγιεινός τρόπος, ούτε και όταν πρόκειται για νερό ακόμη.

Ένα ποτήρι νερό, το πρωί, αμέσως μετά τον ύπνο, πλένει το στομάχι και βοηθά για την εξάλειψη της δυσκοιλιότητας. Το χλιαρό νερό μάλιστα είναι καλύτερο στην περίπτωση αυτή.

Πηγή: Τροφή και υγεία, Έκδοσις Β’-Ηλία Πέτρου-Αθήναι 1937

Διαβάστε ακόμη:Οι θεραπευτικές ιδιότητες του αλκαλικού νερού

13 σχόλια:

  1. ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΉΣΩ ΣΤΆΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ ΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ. ΤΩΡΑ ΒΑΖΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΕΝΑ ΞΥΛΟΚΑΡΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΠΕΤΡΟΜΕΝΟ ΑΣΒΕΣΤΗ. ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΥΠΌΨΗ ΣΟΥ ΚΆΤΙ ΆΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντώνη ενεργό άνθρακα ή ξυλοκάρβουνο θα σκεφτόμουν και εγώ για απολύμανση και διατήρηση νερού, έχω γράψει για τον ενεργό άνθρακα και ειδικό άρθρο, αλλά τον αναφέρουν και σε βιβλία συντήρησης τροφών.

    Τώρα σα πρώτη σκέψη για καθαρισμό και διατήρηση νερού, ενημερωτικά και χωρίς καμία ευθύνη αναφέρω:

    1. Lugol iodine το βάζουν στις πισίνες και πίστεψέ με δεν έχει καμία σχέση με το επικίνδυνο χλώριο

    http://www.bestglide.com/emergency_equipment_highlights.html

    2. Εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ
    απολυμαίνει το νερό

    http://www.ehow.com/how_6962639_purify-water-grapefruit-seed-extract.html

    3. Φύλλα δέντρου moringa oleifera για απολύμανση του νερού αλλά και καθαρισμό του βρώμικου νερού

    http://miracletrees.org/moringa_water_purification.html

    http://sciencenordic.com/tropical-tree-extract-can-clean-drinking-water

    4. Εάν το νερό είναι αποσταγμένο διατηρείτε πολύ πιο εύκολα και για πολύ περισσότερο χρόνο.

    Για τα παραπάνω δεν γνωρίζω τι επίδραση μπορούν να έχουν στις μέλισσες, είναι απλώς ενημερωτικές πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, το coloidal silver ίσως επίσης να είναι η απάντηση. Φτιάχνεται εύκολα αλλά θέλει δοκιμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για μελλισοκομική χρήση υπάρχει κάτι καλύτερο και είναι απίστευτα θρεπτικό και δεν γεμίζει άλγες το νερό (βέβαια καλό είναι το βαρέλι να είναι αδιαφανές)και το βρίσκεται από :http://www.emhellas.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΘΌΔΩΡΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ, ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΘΑ ΚΆΝΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΤΟ ΚΆΡΒΟΥΝΟ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ ΜΕ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΙΤΙΑΣ. Υ/Σ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΟ ΑΝΘΡΑΚΑ ΠΟΛΎ ΚΑΛΌ ΕΚΕΊ ΕΊΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΙΆ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νησιώτης2/1/14, 6:32 μ.μ.

    Καλή χρονιά.
    Ανήκω στους Κυκλαδίτες που έπιναν το βρόχινο νερό από υπόγεια δεξαμενή (στέρνα) για 20 χρόνια.
    Tο ασβεστώναμε νομίζοντας ότι έτσι σκοτώνονται τα μικρόβια.
    Η βασική απορία μου, μιας και έχω σκοπό να πίνω το βρόχινο νερό στο άμεσο μέλλον, είναι τι μπορώ να κάνω για να είμαι σίγουρος ότι το νερό θα είναι όντως πόσιμο? Ψάχνω μία διαφορετική λύση από το ασβέστωμα μιας και ο σύγχρονος ασβέστης δεν είναι τόσο αθώος όσο παλαιότερα…
    Όσον αφορά την φίλτρανση του έχω ήδη προμηθευτεί τα κατάλληλα φίλτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε νησιώτη.
    Θέλεις να αποθηκεύεις βρόχινο νερό για να πίνεις ( λύσεις ανάγκης του παρελθόντος σε άνυδρες περιοχές) και ρωτάς πώς αυτό θα γίνεται πόσιμο και ασφαλές. Εν τω μεταξύ, γράφεις, ότι έχεις ήδη προμηθευτεί τα σχετικά φίλτρα!!!
    • Ποια είναι αυτά και τι θα κάνουν ακριβώς;
    • Θα φιλτράρουν σωματίδια;
    • Θα κάνουν σε χρόνο ρεκόρ πλήρεις χημικές αναλύσεις και θα υπολογίζουν ποια στοιχεία ενδεχομένως πρέπει να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις και σε ποιες ποσότητες;
    • Θα κάνουν το ίδιο γρήγορα και αξιόπιστα μικροβιολογικές αναλύσεις και θα προσδιορίζουν τα απαιτούμενα αντιδραστήρια ή θα προβαίνουν αυτόματα σε ασφαλή απολύμανση;
    Αλλά αφού έχεις λύσει όλα τα ανωτέρω με τα «κατάλληλα» φίλτρα, τι ακριβώς ρωτάς; Και γιατί δεν ρώτησες εκεί που αγόρασες τα φίλτρα;
    Έγραψα ένα κείμενο για την συλλογή-αποθήκευση-εκμετάλλευση του βρόχινου νερού, νερό όμως κατάλληλο για άρδευση και όχι για πόσιμο, διανθίζοντάς το με ιστορικά στοιχεία των πιο πάνω εργασιών.
    Για να μετατρέψεις όμως το αποθηκευμένο βρόχινο σε ΑΣΦΑΛΕΣ πόσιμο, οι διαδικασίες ούτε απλές είναι ούτε εύκολες και επειδή δεν έχω ολοκληρωμένες γνώσεις εργασιών επεξεργασίας και βελτίωσης του χημικού και μικροβιολογικού χαρακτήρα του νερού, δεν μπορώ να σε κατευθύνω.
    Σου επισημαίνω ότι αυτό που επιδιώκεις δεν είναι τόσο απλό, όσο το έχεις φαντασθεί. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε νησιώτη.
    Συμπληρωματικά με τα προηγούμενα, σου προτείνω να διαβάσεις το κείμενο "πόσιμο νερό και φίλτρα". Νομίζω θα βρείς ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο στο κείμενο όσο και στα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νησιώτης11/2/14, 9:18 π.μ.

    Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση (αν και αποθαρρυντική). Συνεχίζω με το άρθρο που μου προτείνατε.
    Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείτε να δώσετε απάντηση μέσα από ένα site χωρίς να γνωρίζετε τα δεδομένα και το εκτιμώ ιδιαίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάποτε είχα δει ένα ντοκυμαντέρ, για μια φυλή που ζει σε κάποια ζούγκλα της Ινδονησίας σε σπηλιές, οι οποίοι κατά τους μουσώνες, αποθηκεύουν σε λαξευμένες δεξαμενές βρόχινο νερό, και το συντηρούν τους υπόλοιπους 6 μήνες της ξηρασίας με...βασιλικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρκετά ενδιαφέρον, από ότι θυμάμαι από μια αναφορά σε ένα βιβλίο του Πλίνιου και ο κόλιανδος συντηρούσε αναλλοίωτα τα τρόφιμα, όσο για το βασιλικό το ότι σκοτώνει τα σκουλήκια (μικρά μικρόβια) αναφέρετε σε αυτό το άρθρο
      https://www.ftiaxno.gr/2016/05/na-ngaleis-fidi-kai-alla-skoulikia.html

      Διαγραφή
  11. https://www.facebook.com/Kentronerou/photos/a.662656847266611/898221193710174/?type=3&theater&notif_t=page_post_reaction&notif_id=1541358621846191

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα