Πρακτικά φάρμακα ζωικής και γαληνικής προέλευσης

Πρακτικά φάρμακα ζωικής και γαληνικής προέλευσης

Φάρμακα από ζώα

  1. Σε άνοιγμά μαλαθράκων κοπανίζουμε όστρακο χοντρού χοχλιού ως αλοιφή. Η βάζουμε απάνω ένα λουκούμι και μετά ξετινάσουμε τη ζάχαρη.
  2. Σε κάψιμο από λάδι καυτό, το αλείφουμε με κρόκο αυγού.
  3. Στα κοψίματα βάζουμε ξύσμα από τομαρένιο στιβάνι.
  4. Σε πονέματους στάζουμε 2-3 στάλες γάλα γυναίκας που θηλάζει 2-3 φορές την ημέρα. Καλό κάνει και το ούρο του αρσενικού παιδιού, του μωρού, με στάξιμο στα μάτια.
  5. Σε περίπτωση ασκαγιάς που τα σκάγια μένουν μέσα, πιάνουμε και σφάζουμε ένα κουνέλι,το γδέρνουμε και με τη προβιά ζεστή, την κολλάμε στο μέρος του σώματος που βρίσκονται τα σκάγια. Η προβιά τα βγάζει έξω.
  6. Για πληγές, καηματιές, μαλαθρώκους κ.λπ. καλό κάνει το πρόβιο ξύγκι, με λάδι, κλαδί βασιλικό, κλαδί αμπερόζας, κλαδί βάρσαμο, βρασμένα σε νερό. Όταν κρυώσουνε και γίνουν αλοιφή, αλείφουμε καλά τα σπυριά κ.λ.π.
  7. Σε πεσίματα που μολοπιζόμαστε, πίνουμε, για τρεις μέρες, το πρωί νηστικοί, μια κουταλιά χωριάτικο βούτυρο.
  8. Σε δάγκωμα σκορπιού καλό κάνει κοπανισμένος ο ίδιος σκορπιός.
  9. Για το έκζεμα και καηματιές, κάνει καλό 100 δράμια γάλα κατσίκας και λίγη αγαστέρα να τυροκομηθούνε. Με το χουμά αλείφουμε το έκζεμα.
  10. Σε γρομπιασμένα νεύρα κάνει καλό το ασπράδι 2 αυγών ταραγμένο σε 2 κουταλιές ξυσμένο σαπούνι αφόριο. Γίνεται έτσι πυκνή αλοιφή. Μετά παίρνουμε άκλωστο λινάρι και κάνουμε έμπλαστρο με την αλοιφή και μετά τη βάζουμε πάνω στα πονεμένα νεύρα.
  11. Σε σπασίματα ποδιών και χεριών και σε περίπτωση που η γιάτρουσα δεν πέτυχε την αποκατάστασή τους. Παίρνουμε τα ψάρια σάρπες, τα κοπανίζουμε και τα βάζουμε πάνω στα κόκαλα.
  12. Στις πέτρες της χολής, παίρνουμε φλούδα στομαχιού μαύρης όρνιθας, την ξεραίνουμε και την κοπανίζουμε μέχρι να γίνει σκόνη και μ’ αυτή πίνουμε ένα κουταλάκι την ημέρα.
  13. Σε περίπτωση ερεθισμού των σκιανών των αρσενικών παιδιών,παίρνουμε μαντανό, τον κοπανίζουμε και μετά τον σουρώνουμε με πολύ μαύρο κρασί και ύστερα όλα αυτά τα βάζουμε στο μέρος του ερεθισμού.

Όλες αυτές οι συνταγές συμπληρώνουν την λαϊκή θεραπευτική που αναφέρθηκε στο προηγούμενο κεφάλαιο. Αλλά,όπως και προηγουμένως είπαμε, συνταγές θεραπείας ο λαός μας έχει για «κάθε νόσον και πάσαν μαλακίαν» και μάλιστα για πολλές, από δύο και περισσότερες.

Πηγή:Λαϊκή Ιατρική-Πρακτικά-Ρέθυμνο 2003

Διαβάστε ακόμη:Το γάλα και τα γαλακτοκομικά σαν φάρμακα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα