Πως φτιάχνουμε κάρβουνο

Πως φτιάχνουμε κάρβουνο

Η κατασκευή του φυσικού κάρβουνου

Το κάρβουνο είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο υλικό, που χρησιμοποιείτε ακόμα και σήμερα σε πολλές εφαρμογές. Παλαιότερα ήταν η κύρια καύσιμη ύλη για θέρμανση, μαγείρεμα και παραγωγή ενέργειας. Εκτός από αυτές το κάρβουνο έχει και άλλες χρήσιμες εφαρμογές. Πάμε λοιπόν να μάθουμε πως το φτιάχνουμε μόνοι μας

Το κάρβουνο έχει χρησιμοποιηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων στην τέχνη και την ιατρική, αλλά κυρίως ως καύσιμο στην μεταλλουργεία λόγο της μεγάλης θερμότητας που παράγει, για την διαμόρφωση και κατασκευή μεταλλικών εργαλείων και αντικειμένων.
Αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν καύσιμο στις ατμομηχανές και μετέπειτα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω θερμότητας.

Ενεργός άνθρακας από κάρβουνο

Το κάρβουνο μπορεί να ενεργοποιηθεί, για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά του ως φίλτρο. Ο ενεργός άνθρακας προσροφά αμέσως ένα ευρύ φάσμα οργανικών ενώσεων που είναι διαλυμένες ή αιωρούνται σε αέρια και υγρά.
Χρησιμοποιείτε επίσης σε ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες, όπως είναι ο καθαρισμός της σακχαρόζης από τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.
Φίλτρα άνθρακα χρησιμοποιούνται επίσης σε ορισμένους τύπους μάσκες αερίου.

Η ιατρική χρήση ενεργού άνθρακα είναι κυρίως η προσρόφηση των δηλητηρίων, ιδίως στην περίπτωση των απόπειρες αυτοκτονίας στην οποία ο ασθενής έχει καταπιεί ένα μεγάλο ποσό ενός φαρμάκου. Ο ενεργός άνθρακας πωλείται χωρίς συνταγή, έτσι ώστε να χρησιμοποιείται για μια ποικιλία των εφαρμογών που αφορούν την υγεία. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται συχνά για να μειώσει τη δυσφορία λόγω υπερβολικών αερίων ή μετεωρισμού στην πεπτική οδό.

Παλιά το κάρβουνο ήταν το κύριο υλικό στην παρασκευή πυρίτιδας. Με βασικά υλικά το κάρβουνο και το θειάφι, έφτιαχναν το μπαρούτι, που χρησιμοποιούταν στα όπλα της εποχής. Τη σημερινή εποχή χρησιμοποιείτε από ερασιτέχνες για πυροτεχνήματα.

Μία άλλη συμαντική χρήση του κάρβουνου που πλέον έχει χαθεί, ήταν η συντήρηση των τροφίμων αλλά και η απολύμανση του νερού.

Παρασκευή κάρβουνου
Για να φτιάξουμε κάρβουνο κάνουμε «ατελή καύση ξύλου», δηλαδή δεν καίμε το ξύλο αλλά περιορίζοντας την ποσότητα του αέρα ελέγχουμε ουσιαστικά την διαδικασία της καύσης.

Σε ένα μεγάλο μεταλλικό δοχείο που κλείνει, τοποθετούμε την ποσότητα ξύλου και κάνουμε τρύπες στο καπάκι, ώστε να βγαίνουν οι καπνοί.
Ανάβουμε φωτιά και τοποθετούμε το κλειστό δοχείο πάνω σε φωτιά. Μετά από λίγη ώρα θα δούμε να βγαίνει πυκνός καπνός από τις τρύπες που είχαμε ανοίξει στο καπάκι.
Όταν σβήσει η φωτιά μας και σταματήσει να βγαίνει καπνός, τα κάρβουνα μας είναι πλέον έτοιμα.

Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την οικιακή διαδικασία παρασκευής ξυλοκάρβουνου αλλά και την παλιά παραδοσιακή μέθοδο!

Πηγή: wikipedia

Διαβάστε ακόμη:Ενεργός άνθρακας

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/2/14, 1:44 μ.μ.

    επιπλεον ζωγραφιζουμε κιολας με αυτο. αληθεια θα ηταν ωραια να βρισκαμε και με ποιο τροπο να φτιαχνουμε μπογιες. λειπει αν δεν κανω λαθος απο την ιστοσελιδα αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/2/14, 10:32 π.μ.

    από ποια δέντρα τα ξύλα είναι κατάλληλα για καρβουνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/11/21, 6:55 μ.μ.

    ΤΑ ΑΠΕΛΕΚΗΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα