Σπιτικό σπρέι για ψύλλους, σκνίπες, τσιμπούρια στα ζώα

Σπιτικό σπρέι για σκνίπες, τσιμπούρια από τα ζώα
Photo courtesy of Anastasia Voutyropoulou-www.anastasiav.com

Παρασκευή σπρέι για ψύλλους, σκνίπες, τσιμπούρια

Πως μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ένα οικολογικό σπιτικό σπρέι, και μάλιστα με ελάχιστο κόστος; Κατάλληλο για σκύλους & γάτες.

Οι δύο μεγαλύτεροι καλοκαιρινοί εχθροί του σκύλου μας είναι πλέον γνωστοί σε όλους. Ο πρώτος είναι η φλεβοτόμος σκνίπα, που προκαλεί τρόμο στους περισσότερους ιδιοκτήτες, καθώς ευθύνεται για τη λεϊσμανίαση, ευρέως γνωστή και ως καλααζάρ. Ο δεύτερος εχθρός είναι τα τσιμπούρια, που, αν και παραγνωρισμένα, ευθύνονται για την εξίσου συνηθισμένη και θανατηφόρο ερλιχίωση.

Λιγότερο επικίνδυνοι, αλλά πολύ ενοχλητικοί, είναι και οι ψύλλοι, οι οποίοι, σε αντίθεση με τα τσιμπούρια και τις σκνίπες που δεν πολυσυμπαθούν τα αιλουροειδή, πολιορκούν στενά και τις γάτες. Αυτοί οι μικροί λαθρεπιβάτες της γούνας προκαλούν στα κατοικίδιά μας συμπτώματα όπως έντονο κνησμό, έλκη, αλλεργική δερματίτιδα και ταινίωση.

Για να θωρακίσουμε σκύλους και γάτες απ’ όλους αυτούς τους παρείσακτους ξενιστές, συνιστάται συνήθως να χρησιμοποιούνται δραστικά φαρμακευτικά σπρέι και αμπούλες, ειδικά σχεδιασμένα για να εξολοθρεύουν τα παράσιτα. Πόσες φορές, όμως, δεν έχετε αναρωτηθεί εάν αυτά τα προϊόντα περιέχουν τυχόν βλαβερά συστατικά για την υγεία του κατοικιδίου σας;

Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, σας προτείνουμε μια εναλλακτική συνταγή απώθησης των εξωπαρασίτων, που περιέχει μόνο φυσικά συστατικά, άκακα για το σκύλο και τη γάτα σας. Σας εγγυόμαστε ότι ο χρόνος, ο κόπος και τα χρήματα που απαιτούνται για την παρασκευή του είναι αμελητέα.

Φυσικό απωθητικό για παράσιτα ζώων

Υλικά

  • 1 λίτρο νερό
  • 5 φύλλα ευκαλύπτου*
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. σούπας βότκα
  • 4 – 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο neem (ψευδομελέλαιο, από το φυτό Azadirachta Indica, περιέχει αζαδιραχτίνη) για σκύλους και γάτες ή, μόνο για σκύλους, 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου (tea tree oil)*

* Θα τα βρείτε στα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Τα φύλλα ευκάλυπτου μπορείτε επίσης να βρείτε στην παραλία, στο νησί.

Διαδικασία
Βάζουμε το νερό στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τα φύλλα του ευκαλύπτου και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν. ∆έκα λεπτά αργότερα αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξίδι, τη βότκα και το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου. Αφού κρυώσει το μείγμα, αφαιρούμε τα φύλλα, βάζουμε το υγρό σε ένα ψεκαστήρι και ψεκάζουμε καθημερινά το τετράποδο – το σκύλο κατά προτίμηση πριν από τη μεγάλη απογευματινή βόλτα.

Κοιμάται έξω;
Ένα οικολογικό σπρέι δεν αρκεί για να προστατέψει το σκύλο σας από τη σκνίπα. Θα χρειαστεί να πάρετε όλα τα μέτρα ασφαλείας που συστήνονται από τους κτηνιάτρους.
Ας μη γελιόμαστε. Ανεξάρτητα από το απωθητικό προϊόν που χρησιμοποιείτε και από το πόσο τυπικοί είστε με τους ψεκασμούς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή τα ζώα που κοιμούνται έξω θα νοσήσουν από καλααζάρ.
Αν πραγματικά ανησυχείτε για την υγεία του σκύλου σας και θέλετε να του προσφέρετε μια ισχυρή ασπίδα προστασίας, η αποτελεσματικότερη μέθοδος είναι αναμφισβήτητα η μετακόμισή του εντός του σπιτιού, έστω μόνο για το βράδυ.

Πηγή: Κλέα Μοριανού http://www.trihes.gr

Διαβάστε ακόμη:Φυσικά εντομοαπωθητικά βότανα για ζώα

6 σχόλια:

  1. ποτε πια βλαβερες ουσιες την στιγμη που υπαρχουν τροποι απλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα παιδιά
    Φανατικός αναγνώστης.
    Αυτή την περίοδο είχα αυτή την ανησυχία
    Δουλεύει βρε παιδιά ; Το έχετε δει ;
    Ευχαριστώ για όλα
    Μανώλης Σταματακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετική συνταγή. Το μόνο που θα σημειώσω είναι ότι το έλαιο neem δεν είναι αιθέριο. Είναι το λάδιτης azadarachta, ενώ πχ το teatree είναι αιθέριο. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει το αποτέλεσμα.
    Να ξέρετε παιδιά ότι το neem χρησιμοποιείται και στα φυτά για την καταπολέμηση των ζωϋφίων, μελίγκρες κι άλλα τέτοια χαριτωμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/8/22, 4:20 μ.μ.

    Είναι τέλειο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να μαθαίνετε για αυτό εχω γράψει για την μελιά.... Το δέντρο neem (Azadirachta indica), η αζαδιραχτίνη και η μελιά: https://www.ftiaxno.gr/2010/09/neem-azadirachta-indica.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα