Πως χρωματίζουμε τα ποτά

Πως χρωματίζουμε τα ποτά

Φυσικός χρωματισμός των ποτών

Ο χρωματισμός των ποτών είναι αναγκαιότατος για εκείνον που θα κατασκευάσει ποτά και για αυτό καταγράφουμε λεπτομερώς τα διάφορα χρώματα και τους τρόπους κατασκευής αυτών.

1. Κυανά (γαλάζια) χρώματα
Παίρνουμε ινδικόν (indigo) σκόνη 5 γραμμάρια και θειικό οξύ 50 γραμμάρια. Βάζουμε το ινδικό να διαλυθεί καλά μέσα στο θειικό οξύ, προσθέτουμε κατόπιν δυο λίτρα νερό και ανακατώνουμε το περίσσευμα του οξέος με 110 δράμια κιμωλία. Το αφήνουμε να κατακαθίσει, το βάζουμε σ’ άλλο μέρος και προσθέτομε μισό λίτρο οινόπνευμα. (Κατά την προπαρασκευή μετά του θειικού οξέος καλό θα είναι να μεταχειριζόμαστε πάντοτε κατά την ανάλυση του θειικού οξέος με το νερό χωμάτινο αγγείο).

2. Κίτρινα χρώματα
Λαμβάνουμε κροκοβαφία (Safran) 25 γραμμάρια και νερό 150 γραμμάρια. Μέσα στην κροκοβαφία χύνουμε το νερό βραστό και το αφήνουμε επ’ αρκετή ώρα, έως ότου να κρυώσει. Κατόπιν μαζεύουμε το υγρό διά της πιέσεως και εξακολουθούμε έως ότου τελειώσουμε το χρώμα και βάζουμε και οινόπνευμα 86 βαθμών κατά το ήμισυ του υγρού, αν θέλουμε να το φυλάξουμε.

3. Άλλος χρωματισμός
Λαμβάνουμε κύπειρο (curcuma) σκόνη 20 γραμμάρια και οινόπνευμα των 86 βαθμών 250 γραμμάρια. Αυτό το χρώμα χρησιμεύει για την κατασκευήν του πρασίνου χρώματος. Επειδή όμως ο κουρκουμάς είναι καθαρτικό, για αυτό πρέπει να το μεταχειριζόμαστε με προσοχή.

4. Άλλος χρωματισμός
Λαμβάνουμε κροκοβαφία της Βαλεντίας (Valence) 20 γραμμάρια και οινόπνευμα 86 βαθμών 1 λίτρα, χύνουμε το οινόπνευμα στην κροκοβαφία και στραγγίζουμε.

5. Άλλος χρωματισμός
Λαμβάνουμε καραμέλα (ζακχαρόκαυστο) 250 γραμμάρια, νερό 250 γραμμάρια και κερί παρθένο ακατέργαστο 1 γραμμάριο. Λιώνουμε αυτά επάνω στη φωτιά, ώστε να γίνουν, όλα ένα μίγμα, και προσθέτουμε έπειτα μισή λίτρα οινόπνευμα (οίνου). Αυτό το χρώμα χρησιμοποιούμε στην κατασκευήν του κονιάκ.

6. Άλλος χρωματισμός
Λαμβάνουμε ζιγγίβεριν (gingembre) 100 γραμμάρια και οινόπνευμα 8 ½ βαθμών του ποτηριού και τα αφήνουμε μαζί να μουσκευτούν μέχρις ότου καθαρίσει το υγρό.(Εδώ δυστηχώς υπάρχει τυπογραφικό λάθος, μάλλον εννοεί οινόπνευμα 86 βαθμών σε μισό ποτήρι;)

7. Ερυθρά χρώματα (διά τα ποτά πρώτης ποιότητος)
Λαμβάνουμε Κιρμέζι μαύρο σκόνη 26 γραμμάρια
Στύψη σκόνη 1 ½ γραμμάρια
Ταρταρικό αλάτι 2 ½ γραμμάρια
Νερό 125 γραμμάρια

Βάζουμε κατ’ αρχάς το νερό στη φωτιά να βράσει και όταν δούμε ότι αρχίζει να κοχλάζει, ρίχνουμε μέσα το κιρμέζι, το οποίο αναλύουμε, επίσης δε, ρίχνουμε μέσα αναλύοντας και το ταρταρικό αλάτι. Άμα διαλυθούν αυτές οι 2 ύλες καλά, τότε πλέον χύνουμε και τη στύψη, καθ’ όλη δε τη βράση ανακατώνουμε ακατάπαυστα με μια ξύλινη κουτάλα. Το χρώμα αυτό το μεταχειριζόμαστε στην κατασκευή των ποτών της πρώτης ποιότητος, των οποίων το χρώμα αλλάζουμε κάνοντας το βαθύτερο ή ανοικτότερο κατά το είδος του ποτού.

8. Δεύτερος χρωματισμός
Λαμβάνουμε Κόκκους Μυρτίλου (Myrtille) ½ κιλό
Οινόπνευμα 86° βαθμών 1 ½ λίτρα
Συντρίβουμε τους κόκκους με το οινόπνευμα, τα αφήνουμε δε επί 5 ή 6 ημέρες να μουσκέψουν έως ότου πλέον να σαπίσουν. Κατόπιν διά πιέσεως τα στραγγίζουμε και τα περνούμε από φίλτρο.

9. Τρίτος χρωματισμός
Λαμβάνουμε ξύλο του Φερνανμπούκ σκόνη 250 γραμ.
Οινόπνευμα 86° βαθμών 1 ½ λίτρα
Τα βάζουμε αυτά και τα αφήνουμε επί 5 ή 6 ημέρες να μουσκέψουν καλά και κατόπιν τα στραγγίζουμε.

10. Τέταρτος χρωματισμός
Λαμβάνουμε κόκκους κουφοξυλιάς (surceau) ½ κιλό
Οινόπνευμα 86° βαθμών 1 ½ λίτρα
Συντρίβουμε τους κόκκους με το οινόπνευμα και τα αφήνουμε επί 5 ή 6 ημέρες να μουσκέψουν έως ότου να σαπίσουν. Κατόπιν τα στραγγίζουμε διά πιέσεως και τα φιλτράρουμε.

11. Πέμπτος χρωματισμός
Λαμβάνουμε Σάνταλο (Rouis de Santal) τριμμένο 20 γραμμάρια
Οινόπνευμα 86° βαθμών 1 ½ λίτρα
Τα αφήνουμε να μουσκέψουν επί 2 ημέρες και κατόπιν τα στραγγίζουμε.
Τα χρώματα, τα όποια κάνουμε με το οινόπνευμα, πρέπει να τα φυλάγουμε μέσα σε καλώς ταπωμένες φιάλες μέσα σε κουτί. Δεν πρέπει δε να τα αφήνουμε να τα βλέπει το φως της ημέρας, διότι τα βλάπτει παρά πολύ.

12. Έκτος χρωματισμός
Λαμβάνουμε Κουντπάρ (Cudbear) σκόνη 125 γραμμάρια
Οινόπνευμα 86° βαθμών ½ λίτρο
Η κατασκευή του χρωματισμού αυτού γίνεται όπως και στην παράγραφο 10.

13. Ερυθρό χρώμα για συνήθη ποτά
Λαμβάνουμε Όρσέγι (Orseille) σε πάστα 150 γραμ.
Οινόπνευμα 86° βαθμών 1 ½ λίτρα
Και κατασκευάζουμε τον χρωματισμό ενώνοντας αυτά.

14. Άλλο είδος χρώματος
Λαμβάνουμε Κιρμέζι μαύρο τριμμένο 25 γραμμάρια
Στύψη καμένη 4 γραμμάρια
Αμμωνία εις υγρό 6 γραμμάρια
Οινόπνευμα (οίνου) 86° βαθμών 4 λίτρας
Βάζουμε στο οινόπνευμα μέσα το κιρμέζι να μείνει επί 8 ημέρες για να μουσκέψει καλά, κατόπιν δε βάζουμε και τη στύψη και έπειτα την αμμωνία. Αφού τα αφήσουμε όλα αυτά να καθαρίσουν καλά, περνούμε από ένα φίλτρο.

15. Πράσινα χρώματα
Το πράσινο χρώμα γίνεται κυρίως εάν αναμίξουμε κυανό και κίτρινο χρώμα. Για να σχηματίσουμε λοιπόν αυτό, μεταχειριζόμαστε το κυανό χρώμα, το ινδικό και το κίτρινο της κροκοβαφίας, τα οποία είπαμε προηγουμένως. Εάν κάνουμε αυτήν την ανάμιξη, έχουμε τότε πράσινο χρώμα του χόρτου.

16. Άλλο χρώμα πράσινο
Εάν προσθέσουμε το κυανό χρώμα του ινδικού στο κίτρινο χρώμα της καραμέλας, τότε σχηματίζουμε βαθύ χρώμα πρασίνου, παραδείγματος χάριν σαν το χρώμα των φύλλων της ελαίας.

Πηγή:Μεγάλη μαγειρική ζαχαροπλαστική και ποτοποιία-Σαράντος, Βασιλάκης-Εν Αθήναις 1876

Διαβάστε ακόμη:Πως χρωματίζουμε τα τυριά

19 σχόλια:

  1. Ντινα Αποστολοπουλου30/5/14, 2:55 μ.μ.

    ανοιγοκλεινει το στομα του και δεν του βγαινει η φωνη,και δεν βατευει τις κοτες αυτο το επαθε σε μια μερα μεσα ηταν πολυ καλος και ειχε δυνατη φωνη,ειναι και μικρον, ενος χρονου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντινα Αποστολοπουλου30/5/14, 3:02 μ.μ.

    Αγγελη τα αυγα τα εβαλα απο δικες μου κοτες οι οποιες βγηκανε απο την ιδια κλωσομηχανη χωρις κανενα προβλημα,ευχαριστω και τον Θεοδωρο για την απαντηση.Τι να κανω για να τα σωσω να βαλω βιταμινη στο νερο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή χωράνε και σε κλουβιά ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα.

    Εχω κάποια κοτόπουλα 2 μηνών από κλωσσομηχανή.
    Τους αλλάζω νερό και τα ταΐζω καθημερινά.
    Σήμερα το απόγευμα βρήκα τρία από αυτά φαγωμένα πάνω από την ουρά στην πλάτη.

    Δεν παίζει να τα έφαγε κάτι γιατί είναι σε κλειστό κλουβί με σύρμα που δεν μπορεί να περάσει ούτε ποντίκι.

    Για ποιο λόγο τρώγονται και τι μπορώ να κάνω σε αυτά που έχουν πληγή;

    Ευχαριστώ,

    Σάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απο την ελειψη ασβεστιου για να το αντιμετωπισουν απο ενστικτο τρωνε το ενα του αλλου τα φτερα , μολισ ομως ματωσουν συμπεριφερονται σαν κανιβαλοι...Για να το αντιμετωπισεις πρεπει να τουσ δωσεις μαρμαροσκονη αρκετη να φανε(παρε ενα τσουβαλακι απο μια μαντρα οικοδομων) . Μπορεισ να τα ψεκασεισ και με σπρει για μολυνση (το αγοραζεις απο κτηνιατρειο δεν ξερς κατα ποσο σε συμφερει ειναι ακριβο) εχει χρωμα μπλε.

    Φιλικα Μακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα κοτοπουλακια σου επαθαν ζημια μετα την επωαση.Που τα εβαλες μετα ?Μηπως τους ειχεσ στρωσει καποιο χαρτι? η τα εβαλες σε χαρτοκουτο χωρις βα ρικσεις κατω στο πατωμα λιγο φυραμα (τροφη για νεοσους)ωστε να μην γλυστρανε τα ποδια τους και "ανοιγουν''?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ευχαριστώ.

    Το έκανα ήδη αυτό με τη μαρμαρόσκονη μέσα στην τροφή του.

    Επίσης περίφραξα το χώρο γύρω γύρω και τα έβαλα και μία σκάλα στο κλουβί για να ανεβοκατεβαίνουν.

    Τα είχα μέσα γιατί πέρσι είχα απώλειες από κουνάβι και φοβόμουν να τα βγάλω έξω τόσο μικρά.

    Το καλό είναι πως το κουνάβι δεν μου πείραξε τα μεγάλα κοτόπουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εχω αυγα απο λεγκορν εαν σε ενδιαφερει τηλ 6930366792

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπερα,το βαρος μιας κοτας παιζει ρολο για το αν και ποτε αρχιζει μια κοτα να γενναει; Κατ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι φυσικά και παιζεί ρολό. Αλλά εξαρτάται και απο την ηλικία του κάθε υβριδίου ή ράτσας γιατό πότε θα ανοιξει ο κύκλος ωοτοκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σ ευχαριστω για την απαντηση.:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπερα θελω να ρωτησω αν ξερει καποιος η ασπρες γαλοπουλες ζευγαρωνουν με της μαυρες, τα αυγα τους ειναι γονιμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ιωάννης Δρούκας24/8/14, 10:38 μ.μ.

    Χρειάζεται συχνή αλλαγή και όχι συμπλήρωση του νερού που πίνουν(τουλάχιστον μία φορά την ημέρα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. disqus_ePF5EJWH7C16/9/14, 12:56 μ.μ.

    kalimera,kseri kapios apo pou na vro avga gia na valo se mihani????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. geia sas.!exw 9 kotopoulakia 10 hmerwn peripou kai 2 kokorakia 2 mhnwn.pote tha mporesw na balw ta mikra mazi me ta kokorakia? euxaristw!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. έχω ένα νανάκι εδώ και δυο χρόνια και όταν κάθεται κλώσα την τελευτέα μέρα που είναι να βγάλει πουλάκια συκόνεται κ όταν σπάω τα αύγα έχουν πουλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. οι κοτεσμου κανουν αυγα οποτε τους ερθει η ορεξη γιατι ?τους δινω και τροφη ωοτοκίας γνωριζει καποιοσ να με κατατοπισει αν κανω κατι λαθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι ηλικία έχουν? το κοτέτσι ειναι προφυλαγμενο απο κρυο και αέρα? οταν λες τροφη ωοτοκίας αποκλειστικά ή το μπασταρδευεις με άλλα? δωσε μια καλύτερη περιγραφη για να μπορέσουμε να καταλάβουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. γιώργος4/1/15, 5:23 μ.μ.

    καλησπέρα.έχω κότες 20 λεγκορν και 80 isa brown περίπου 7 μηνών.ημερισίως πέρνω περίπου 4 αυγά κ αυτά μόνο ασπρα απο τις λεγκορν.γιατι τοσα λιγα? πειράζει που τα έχω μαζί; τα ταίζω μόνο καλαμπόκι και πολλα πράσινα λαχανικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα