Φτιάχνω βαλσαμόλαδο και βάμμα υπέρικου

Φτιάχνω βαλσαμόλαδο

Πως φτιάχνω βαλσαμόλαδο

Saint John’s Wort-Hypericum perforatum
Μέρη που χρησιμοποιούνται:
Άνθη και κορυφές που βλαστάνουν, αποτελούμενες περίπου, από τα κορυφαία 25 εκατοστά του φυτού και χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα. Οι φρέσκιες ανθισμένες κορυφές συνήθως επεξεργάζονται μαζί με τα συνδεδεμένα στελέχη.
Είτε χρησιμοποιείτε το βότανο σε νωπή ή ξηρή κατάσταση, αντισταθείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε μόνο τα λουλούδια. Το φύλλο περιέχει ενεργά φλαβονοειδή, τα οποία αυξάνουν την δραστικότητα των ενώσεων (υπερικίνες) που βρίσκονται στα άνθη και τα μπουμπούκια.

Παρασκευή βαλσαμέλαιου

Έκχυση λαδιού από φρέσκια λουλούδια και κορυφές που ανθίζουν
Συνδύασε 1 μέρος φρέσκου βοτάνου σε βάρος (gr), με 3 μέρη ελαιόλαδου σε όγκο (ml). Το αποξηραμένο βότανο δεν αποσπάτε σε λάδι. Το φρέσκο βότανο θα πρέπει να κοπανιστεί ή συνθλιφθεί πριν ενωθεί με το ελαιόλαδο.
Οι μίσχοι των λουλουδιών εξυπηρετούν στο να επιτρέπουν τη ροή του λαδιού γύρω από τα πολτοποιημένα λουλούδια και φύλλα που αλλιώς θα γινόταν μία μάζα.
Η ηλιακή διαβροχή του ελαιώδους εκχυλίσματος βελτιώνει την εξαγωγή ορισμένων συστατικών, αν και διαβροχή στο σκοτάδι είναι επίσης αποτελεσματική.
Η διαβροχή πρέπει να συνεχιστεί για 2 ολόκληρες εβδομάδες.
Αυτό το λάδι υπέρικου είναι ένα χρήσιμο για μώλωπες, διαστρέμματα, πρηξίματα, έλκη, κιρσούς, αιμορροΐδες και παλιά καψίματα. Το λάδι μπορεί να γίνει με επεξεργασία αλοιφή ή κρέμα, η οποία διατηρεί το ίδιο αποτέλεσμα.

Πρακτικές χρήσεις του βαλσαμόλαδου:

  • Το βότανο του Αγίου Ιωάννη έχει μια βαθιά επίδραση στα νεύρα, βοηθώντας την αποκατάσταση κατεστραμμένων νευρικών ιστών, «μονώνοντας» τον πόνο των νεύρων. Επίσης ενισχύει τα όργανα του ουροποιητικού συστήματος.
  • Το βότανο είναι πολύ χρήσιμο για τη θεραπεία αθλητικών τραυματισμών με βλάβη των νεύρων ή τραβηγμάτων στους μυς ή στους συνδέσμους.
  • Χρησιμοποιείτε επίσης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων της αρθρίτιδας, της σκλήρυνσης κατά πλάκας και το AIDS.
  • Το "Hypericum" μεταφράζεται κυριολεκτικά ως "πάνω από μια οπτασία" είναι ένα δοκιμασμένο αντικαταθλιπτικό που σίγουρα βοηθάει να ανέβει η διάθεση.
  • Το λάδι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά ως θεραπεία για τη δυσπεψία και το γαστρικό έλκος.

Η εσωτερική δοσολογία είναι: 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) 2 έως 3 φορές την ημέρα.

Φτιάχνω βαλσαμόλαδο και βάμμα υπέρικου

Παρασκευή βάμματος υπέρικου

Βάμμα από φρέσκο βότανο:
1 μέρος βάλσαμο σε βάρος (gr), με 2 μέρη σε όγκο (ml) αλκοόλης 100%

Βάμμα πρόσφατα αποξηραμένων βοτάνων:
1 μέρος βάλσαμο σε βάρος (gr), με 5 μέρη σε όγκο (ml) αλκοόλης (75% αλκοόλ: 25% νερό)

Το να φτιάχνεις βάμμα με αποξηραμένο βότανο είναι μία εξαιρετικά αποτελεσματική διαδικασία παρασκευής, αντίθετα από ότι πιστεύουν αρκετοί.
Το βάμμα καλής ποιότητας από αποξηραμένα φύλλα και άνθη επιτυγχάνει ένα βαθύ μπορντό - κόκκινο χρώμα και έχει γεύση και μυρωδιά, όπως το βότανο σε μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα.
Η συνιστώμενη πρακτική της διαβροχής του αλκοολικού εκχυλίσματος στον ήλιο, δεν αυξάνει το περιεχόμενο των υπερικίνων και παράγει πραγματικά ένα κατώτερο βάμμα.

Αντενδείξεις
Δεν πρέπει να λαμβάνεται ταυτόχρονα με φαρμακευτικά φάρμακα. Μην υπερβαίνεται τη συνιστώμενη δοσολογία. Υπερδοσολογία του βοτάνου μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία, σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζεται από αυξημένη οπτική ευαισθησία στο ηλιακό φως και αυξημένη προδιάθεση για ηλιακό έγκαυμα.
Τα άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με το βάλσαμο και να μην υπερβαίνουν ποτέ τη δοσολογία.

Προσοχή: Περιοχές που έλαβαν θεραπεία με βαλσαμόλαδο πρέπει να καλύπτονται από τον ήλιο, λόγω του αυξημένου κινδύνου εγκαυμάτων ή φλυκταινών και σπανιότερα της μόνιμης «σκούρωσης» του δέρματος που προκύπτει από την έκθεση στον ήλιο μετά την εφαρμογή του λαδιού.

Πηγή: Making plant medicine-Richo Cech

Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Διαβάστε ακόμη:Παρασκευή θεραπευτικών λαδιών

7 σχόλια:

  1. ΤΣΟΠΑΝΗΣ8/5/14, 11:17 π.μ.

    Εγω θέλω να ασχοληθώ με τον αγροτουρισμό σαν τρελός και με την εκμετάλλευση με παραδοσιακούς τρόπους των ζώων και των φυτών σε πρώτη φάση ,αλλά οι δικοί μου ειναι αντίθετοι και όλο μου βάζουν εμπόδια ....σας ζηλεύω όλους εσάς που τα έχετε καταφέρει "... Και το χειρότερο ειναι ότι στην οικογένεια μου έχουμε ενα σωρό ανεκμετάλλευτα κτήματα ,αλλά κανένα δεν μου ανοικει και όσο τους λέω ότι θέλω να ασχοληθώ με αυτά 'τόσο πολυ αρνούνται να μου δώσουν ενα για να ασχοληθώ με αυτό που μου αρέσει. ...κομπλεξικοί γονείς ,τι να πω,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παιδια περσι μου χαρισαν μερικα φυτα απο κατι μικρες κοκκινες πιπεριες περιπου σε σχημα καμπανας. Στο σπιτι που τις ειδα πρωτη φορα τις ειδα σε μπαλκονι σκεπασμενο, ειχαν γινει περιπου 2 μετρα και ηταν γεματες με κοκκινες πιπεριες και μου ειπαν οτι τις ειχαν δευτερη χρονια. Ετσι λοιπον τις φυτεψα και εγω τις δικες μου κατω απο λεμονιες. Εβγαλαν περιπου το Σεπτεμβρη 30 με 40 πιπεριες και το χειμωνα ερειξαν τα φυλλα τους λιγο αργα και ο κορμος ειχε καποιες καφε κυλιδες. Αρχες Μαρτη περιπου τις κλαδεψα και τωρα δειχνουν αρκετα ζωηρες με καταπρασινα φυλλα, χωρις ακομα να τις εχω καν ποτισει ακομα. Το ιδιο πραγμα ειχα παρατηρησει και με ενα φιλο μου ο οποιος με μια αλλη ποικιλια τις ειχε ξεριζωσει το Δεκεμβρη αλλα τα φυτα ηταν ακομα ζωντανα. Θελω να πω οτι αξιζει τον κοπο να δοκιμασουμε μηπως σε περιοχες με ηπιο χειμωνα (εγω ζω σε νησι) γινονται πολυετης. Φετος αγορασα απο το Internet απο Ελλαδα σπορους απο 4 - 5 διαφορετικες
    ποικιλιες . Ακομα δεν εχω δει αποτελεσμα αν και εχω την εντυπωση οτι τις
    φυτεψα νωρις, θα ξαναπροσπαθησω συντομα ομως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tasos Papayannis16/4/15, 1:10 μ.μ.

    Καθε μερα που περναει το σχεδιαζω και ερχομαι ολο και πιο κοντα...να ξεφυγουμε απο το ΚΑΛΟΥΠΙ-ΜΟΝΤΕΛΟ του συγχρονου ρομποτανθρωπου...Μπραβο σας, μας δινει δυναμη να διαβαζουμε εμπειριες ανθρωπων που τολμησαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στα φρέσκα βότανα η αναλογία είναι 1 προς 3, δηλαδή ένα μέρος βοτάνου με τρία λαδιού, τώρα εμπειρικά στο περίπου, το λάδι πρέπει να σκεπάζει ένα δάκτυλο στο βάζο τα βότανα.

    Διαβάστε και την ακόλουθη ανάρτηση:

    Παρασκευή θεραπευτικών λαδιών
    https://www.ftiaxno.gr/2014/05/paraskeui-therapautikon-ladion.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος21/6/20, 8:44 μ.μ.

    Χαίρετε
    Το σπαθόχορτο το πλένουμε πρίν να το βάλουμε στο λάδι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα