Φυσικό φάρμακο κατά της αυπνίας η βυσσινάδα

Φυσικό φάρμακο κατά της αυπνίας η βυσσινάδα

Βυσσινάδα: ένα φυσικό φάρμακο για τον ύπνο

Πιείτε δυο ποτήρια χυμό κεράσι μέσα στο 24ωρο και κοιμηθείτε ήσυχα το βράδυ… χωρίς να έρθετε αντιμέτωποι με την αϋπνία! Πρόσφατη έρευνα του Louisiana State University στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ο χυμός από βύσσινο αυξάνει τη διάρκεια του ύπνου των ηλικιωμένων κατά περίπου 90 λεπτά, «κλείνοντας» έτσι την πόρτα στα υπνωτικά χάπια.

Οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα ανθρώπων, με μέσο όρο ηλικίας τα 68, που ταλαιπωρούνταν από προβλήματα αϋπνίας, να καταναλώνουν δυο ποτήρια χυμό κεράσι (πρωί – βράδυ) για δυο εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγιο που σχετιζόταν με τον ύπνο, την κόπωση, την κατάθλιψη, το άγχος κ.α. και είχαν κάνει αιματολογικές εξετάσεις. Αποτέλεσμα της μελέτης δεν ήταν άλλο από την απόδειξη ότι ο ύπνος τους αυξήθηκε κατά μία ώρα περισσότερο κάθε βράδυ… σε σύγκριση με όσους έπαιρναν υπνωτικά χάπια!

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αϋπνία αποτελεί επηρεάζει κατ’ εκτίμηση το 23-34% των ατόμων από 65 χρονών και άνω, δημιουργώντας δυσκολία στον ύπνο για περισσότερες από τρεις νύχτες την εβδομάδα. Ένα τέτοιο γεγονός, βέβαια, όταν μετατρέπεται σε μακροχρόνιο, επηρεάζει σοβαρά την υγεία των ηλικιωμένων και συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη τύπου 2 και την άνοια.

«Τα υπνωτικά χάπια αποτελούν μια επιλογή για τους νέους με προβλήματα αϋπνίας, αλλά για τους ηλικιωμένους τετραπλασιάζουν την πιθανότητα για σπασμένα ισχία ή πρόωρο θάνατο. Ο χυμός κεράσι δεν βελτίωσε μόνο την ποσότητα του ύπνου, αλλά και την ποιότητά του», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Frank L. Greenway.

Πιο συγκεκριμένα, τα ξινά κεράσια αποτελούν μια φυσική πηγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που ελαττώνει τα προβλήματα αϋπνίας, και περιέχουν ενώσεις ενισχύουν την τρυπτοφάνη στο σώμα, ουσίας με θετική επίδραση στον ύπνο. Μια από αυτές τις ενώσεις φέρουν το όνομα «προανθοκυανιδίνες» και είναι υπεύθυνες για το βαθύ κόκκινο χρώμα του φρούτου.

«Τα θρεπτικά στοιχεία των ξινών κερασιών εμποδίζουν την εμφάνιση χαμηλής τρυπτοφάνης και οδηγούν το σώμα στην αποτελεσματική λειτουργία και τη σύνθεση σεροτονίνης. Η τελευταία βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τη φλεγμονή», αναφέρει ο Greenway από το Louisiana State University.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου - Πηγή: http://www.flowmagazine.gr

Διαβάστε ακόμη:Η ψυχική διάθεση, η μάθηση & ο ρόλος της διατροφής

17 σχόλια:

  1. θελω να μαθω εαν βλαπτει το συκωτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θελω να μαθω εαντο λεμονι βλαπτει το συκωτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευγενία8/7/14, 3:55 μ.μ.


    Μήπως ξέρετε από που προέρχεται ένα μαύρο σημάδι στο εσωτερικό της φρέσκιας πατάτας ενώ εξωτερικά φαινεται μια χαρά;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ξερει κανεις καπου που να πουλιεται ζεολιθος που να μπορει ομως να γινει χρηση του απο ανθρωπο στην θεσσαλονικη; μεχρι στιγμης εχω βρει μονο αυτο που αναφερεται ως ζεολιθος θρακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. έχω ανακαλύψει ένα μικρό μαγαζάκι με σπάνια βότανα και υπερτροφές.Πίσω από το Κάραβελ είναι Ευφρονίου 31 .Αξίζει να το επισκεφτείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εσύ θα μπορούσες να ομορφύνεις το σχόλιό σου με σωστή ορθογραφία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ε ας φίλος μου προχτες ήρθε απο Ορεστιάδα και εφερε ζεόλιθο σε σακούλα ..και ραντισε με αυτκ τα κηπευτικά του !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το λεμόνι όχι μόνο δεν βλάπτει το συκώτι αλλά το βοηθάει να αποτοξινωθεί !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΟΙΟΣ ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΠΟΣΗ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. antres uomaidis21/1/15, 8:27 μ.μ.

    βοτανα εχει κατι για το ματια τ οποια ειναι κουρασμενα και ν τ καθαριζη απο laptops / ////////// εχω πρακτικη γ το ελκος οποιοςς θελει και πως θ το κανη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κοιτάξτε εδώ: https://www.google.gr/?gws_rd=ssl#q=ζεόλιθος+έως+10+μικρά+–+Zeolith+MED+–+μικροϊονισμένος%2C+για+ανθρώπινη+χρήση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. https://www.google.gr/?gws_rd=ssl#q=ζεόλιθος+έως+10+μικρά+–+Zeolith+MED+–+μικροϊονισμένος%2C+για+ανθρώπινη+χρήση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κι εσύ θα μπορούσες να πας στην Κρήτη και να γίνεις κανονικός Κρητικός ώστε να κρίνεις έχοντας ρίζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κι όπως είχα πει ένα χρόνο πριν, τώρα μπορούμε να πούμε ότι άρχισε να γίνεται πραγματικότητα στην περιοχή Κόκκαλο (δίπλα στα Πετρωτά) από τον Γιώργο Γεωργιάδη και την εταιρεία του ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε. Ανοιξε ο δρόμος προς το κοίτασμα και τώρα παίρνουν τα δείγματα για αξιολόγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και στο πλυντήριο με τα ρούχα τον βάζουμε μισό ζεόλιθο/μισό σκονη πληντυρίου και γλυτώνω τα μισά λεφτα απορρυπαντικά καθώς τον αγοράζω 15 ευρώ τα 25 κιλά. Αν ήμουν αγρότης και είχα στρέμματα πέφτει η τιμή για τα καλά. (σημείωση min. 85% κλινοπτιλόλιθο- όχι άλλου τύπου ζεόλιθο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - Θεσσαλονίκη
    Χονδρικό εμπόριο 'Ζωή και Ζεόλιθος'. Ανατολικό Θεσσαλονίκης. Τηλ.: +30 6973008848, 6977996292.
    για κλινοπτιλόλιθο 85% min., την καλή ποιότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ενδιαφέρον φίλε ,θα το κοιτάξω γιατί απο τι καταλαβαίνω είναι θαύμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα