Telaithrion Moving Forward

Telaithrion Moving Forward

Γίνε μέρος του επόμενου σημαντικού βήματος του εγχειρήματος, και βοήθησε να ολοκληρωθεί το σχολείο αυτάρκειας τώρα!

Τι είναι το Free and Real και το εγχείρημα Τελαίθριον;

Telaithrion Moving Forward

Ο στόχος του εγχειρήματος Τελαίθριον είναι να δημιουργήσει το πρώτο, απολύτως απαραίτητο, σχολείο αυτάρκειας και βιωσιμότητας στην Ελλάδα, το οποίο θα μπορεί να αποτελεί πρότυπο για μελλοντικές οικο-κοινότητες. Επίσης θα αποτελεί βάση για υγιής και αρμονικές συνθήκες διαβίωσης, με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και το οικοσύστημα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθαρές και αποδοτικές μεταφορές, συνεχής έρευνα και εκπαίδευση σε όλους τους σχετικούς τομείς και τεχνολογίες, τα οποία θα είναι διαθέσιμα εξίσου, για όλους.

Το εγχείρημα λαμβάνει χώρα εδώ και 4 ½ χρόνια στην βόρεια Εύβοια, με περισσότερους από 12000 επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου, και εβδομαδιαία προβολή σε πάνω από 70.000 ανθρώπους. Στην σελίδα μας στο Facebook μπορείτε να δείτε όλες μας τις δράσεις από την πρώτη μέρα έως και σήμερα, και να κάνετε ‘οφθαλμόλουτρο’ με τις αμέτρητες φωτογραφίες που δείχνουν την δική σας αξιοσημείωτη και ανεκτίμητη συνεισφορά σε ότι πραγματώνεται.

Περισσότερες πληροφορίες για τα θέματα που ερευνούμε, τους στόχους μας, τις συνεργασίες και όλα όσα είναι το εγχείρημα Τελαίθριον και το FreeandReal, μπορούν να βρεθούν εδώ @Telaitrion.freeandreal.org (σε 6 γλώσσες) και στο @FreeandReal.org(σε Ελληνικά και Αγγλικά). Μην ξεχάσετε να δείτε και τα πολλά βίντεο εδώ

Μέσω αυτής της πληθοποριστικής καμπάνιας, και με την πολύτιμη υποστήριξη σας, στοχεύουμε να προχωρήσουμε στα επόμενα σημαντικά βήματα του εγχειρήματος για το 2015.

Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε τους απαραίτητους πόρους για την ολοκλήρωση των ακόλουθων εργασιών.

Αναβάθμιση του Γεωδαιτικού Θόλου

Ολοκλήρωση του κεντρικού γεωδαιτικού θόλου του εγχειρήματος, ο οποίος χρησιμοποιείται ήδη εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Στην πράξη αυτό σημαίνει μόνωση στο πάτωμα, και πρόσθεση του τελικού στρώματος του πατώματος πάνω από τις προσωρινές ξύλινες τάβλες που υπάρχουν εκεί τώρα.

Ενότητα με Κομποστικές Τουαλέτες

Κατασκευή ενός καινούργιου κτηρίου που θα περιέχει πολλαπλές ατομικές κομποστικές τουαλέτες. Η κατασκευή θα ολοκληρωθεί με οικολογικά υλικά, και ο σχεδιασμός θα βασιστεί σε μακροχρόνια έρευνα πάνω στην κομποστοποίηση από άλλα εγχειρήματα που έχουμε επισκεφτεί και συνεργαζόμαστε μαζί τους.

Λίμνη μου λιμνούλα μου….

Έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή και ο σχηματισμός της τεχνητής λίμνης, που θα αλλάξει το βιοκλιματικό τοπίο και θα ενισχύσει την βιοποικιλότητα της περιοχής και θα δώσει ζωή στον δασόκηπο, αλλά και την γύρω περιοχή. Με την μελέτη της περιοχής για σχεδόν 2 χρόνια τώρα, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε την ειδική μεμβράνη (EPDM), η οποία θα κάνει την λίμνη πραγματικότητα. Αυτό είναι το τρίτο στην λίστα μας που θέλουμε να πετύχουμε με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της καμπάνιας μας.

Θα είμαστε πολλά βήματα πιο κοντά στο όνειρο που ονομάζουμε Τελαίθριον!

Τι χρειαζόμαστε και τι κερδίζεται εσείς

Μπαίνοντας σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια:

Η αναβάθμιση του γεωδετικού θόλου

Παρόλο που ο κεντρικός γεωδαιτικός θόλος έχει εξυπηρετήσει τις ανάγκες του εγχειρήματος για το τελευταίο ενάμιση χρόνο, ήρθε η ώρα για την απαραίτητη αναβάθμιση στο πάτωμα. Μιας και δεν είχε κλείσει ποτέ αεροστεγώς, υπάρχουν συνεχής εισβολές από διάφορους μικρούς μας φίλους (ποντίκια, σαύρες και άλλα), που σιγά σιγά φτιάχνουν το δικό τους ιδιωτικό θόλο. Επίσης όταν φυσάει από συγκεκριμένες κατευθύνσεις ο αέρας που μπαίνει από κάτω, καθιστά τον θόλο αδύνατο να θερμανθεί, και άρα μη λειτουργικό για τους χειμερινούς μήνες.

Σκοπεύουμε να προσθέσουμε ξύλινο σκελετό πάνω από το υπάρχον πάτωμα και να γεμίσουμε τα κενά με ένα οικολογικό και βιώσιμο μονωτικό υλικό, από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια, που παράγεται στην Ελλάδα. Πάνω από αυτό θα μπει άλλο ένα επίπεδο με ξύλινες τάβλες, και ίσως, αναλόγως την επιτυχία της καμπάνιας, μπει άλλη μία στρώση πατώματος. Αυτό θα μετατρέψει τον θόλο σε απόρθητο φρούριο, και θα ενισχύσει την βιοκλιματική του απόδοση, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό.

Οι κεντρικές κομποστικές τουαλέτες του εγχειρήματος

Η κατασκευή της ενότητας των κομποστικών τουαλετών είναι κάτι που βρίσκεται σε αναμονή εδώ και αρκετό καιρό, και θα καθιερώσει τις βασικές υποδομές για την ομαλή διεξαγωγή της συνέχειας της ολοκλήρωσης του εγχειρήματος Τελαίθριον στα επόμενα χρόνια. Η κατασκευή θα είναι εξ ολοκλήρου από φυσικά υλικά, και σκοπεύουμε να συνδυάσουμε αρκετές τεχνικές φυσικής δόμησης, για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Τα βασικά υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ο πηλός, το ξύλο, το άχυρο, το νερό και η άμμος. Θα περιέχει 4 ανεξάρτητες κομποστικές τουαλέτες που θα μοιράζονται την ίδια ξύλινη σκεπή, ενώ μπροστά θα υπάρχουν νεροχύτες που το νερό θα καταλήγει σε σύστημα διαχείρισης γκρίζου νερού το οποίο έχουμε ήδη δοκιμάσει με επιτυχία στο testsiteτου εγχειρήματος.

Η τεχνητή λίμνη του εγχειρήματος

Η λίμνη είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά έργα για την ολοκλήρωση του τελικού σχεδίου για το εγχείρημα Τελαίθριον. Μετά την αρχική εκσκαφή και την προσεκτική μελέτη για δύο χρόνια της συμπεριφοράς του τοπίου και του εδάφους, σε όλες τις καιρικές συνθήκες, μαζέψαμε σημαντικές πληροφορίες για την συνέχεια, φυτεύοντας αμέτρητα δέντρα, βότανα και φυτά στις όχθες και στο ανάχωμα, καταλήξαμε ότι η τοποθέτηση μεμβράνης EPDM είναι απολύτως απαραίτητη ώστε η λίμνη να διατηρεί το νερό και να γίνει η λίμνη πραγματικότητα!

Η μεμβράνη EPDM είναι ένα πολύ ακριβό υλικό, και γι’ αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή προσφορά, για να αγοράσουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε. Γι’αυτό τον λόγο, αυτό το κομμάτι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μόνο με την επιτυχημένη ολοκλήρωση αυτής εδώ της καμπάνιας.

Πως θα επηρεάσει η Συνεισφορά σας;

Ο αντίκτυπος της συνεισφοράς δεν μετριέται ούτε με λέξεις ούτε με νούμερα, αλλά στις αγκαλιές, στα χαμόγελα και τα ευγενικά λόγια που εισπράττουμε κάθε μέρα από ανθρώπους που μας επισκέπτονται και που προσφέρουν τον χρόνο τους και την ενέργεια τους μαζί μας, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Φυτεύοντας μέσα μας και μέσα τους, τους σπόρους της αλλαγής, παρατηρούμε και εμάς και αυτούς να βαδίζουμε προς ένα πιο υγιές και ελεύθερο μέλλον.

· Mπορείτε να δείτε την ‘πρωτάρα’ καμπάνια μας στο Indiegogo, η οποία εν τέλει κατάφερε να χτίσει τον γεωδετικό θόλο, πατώντας εδώ.

· Και εδώ μπορείτε να δείτε την δεύτερη επιτυχημένη προσπάθεια μας στην πλατφόρμα του indiegogo, που μας έφερε την λίμνη, το mystic yurt, και πάνω από 250 δέντρα για την ολοκλήρωση του δασόκηπου.

Ας κάνουμε χέρι-χέρι την τρίτη μας προσπάθεια την πιο επιτυχημένη μέχρι στιγμής!

Η πίεση που υποβάλλεται ο πλανήτης μας σήμερα, δεν μας αφήνει άλλες επιλογές από το να επανασχεδιάσουμε και αναδημιουργήσουμε την κουλτούρα μας και πιο σημαντικά τον ίδιο μας τον εαυτό. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το Τώρα για να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, και να προχωρήσουμε προς ένα βιώσιμο και ισορροπημένο μέλλον.

«Μία εισβολή στρατών μπορεί να εμποδιστεί, αλλά τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει μία ιδέα που η ώρα της έχει έρθει» λέει το αγαπημένο ρητό, και τώρα – πιο πολύ από ποτέ – είναι προφανές ότι έχει έρθει η ώρα για μια υπεύθυνη αλλαγή συνείδησης.

Ρίσκα και προκλήσεις

Εάν δεν πετύχουμε τον στόχο μας, το ποσό που θα μαζευτεί θα αποταμιευτεί έως ότου καταφέρουμε να συλλέξουμε τους απαραίτητους πόρους, από άλλες δραστηριότητες, η ακόμα και από την επανάληψη της καμπάνιας.

Δείτε τα μοναδικά ανταλλάγματα που έχουμε δημιουργήσει, ως ευχαριστία για την προσφορά σας σε αυτή την καμπάνια, στην δεξιά στήλη της σελίδας. Αποτελούν πρόσκληση στον κόσμο που αποκαλούμε FreeandReal.

Όλη η διαδικασία της καμπάνιας, όπως και του εγχειρήματος, θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Άλλοι τρόποι που μπορείτε να γίνετε μέρος της αλλαγής

Εάν δεν είστε σε θέση να βοηθήσετε συνεισφέροντας χρήματα, μην ανησυχείτε, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μας βοηθήσετε να ολοκληρώσουμε όχι μόνο αυτόν τον στόχο, αλλά και όλο το εγχείρημα.

Αναρτήστε αυτή την καμπάνια ξανά και ξανά στα αγαπημένα σας μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, youtube, κτλ).

Στείλτε e-mailστους φίλους σας ενημερώνοντας τους για το εγχείρημα και την καμπάνια.

Αν είστε μέρος μίας επιχείρησης ή εταιρίας ή σας ανήκει μία επιχείρηση ή εταιρία, κάντε μία χορηγία εκ μέρους της εταιρίας σας και δείτε το όνομα της ανάμεσα σε όλους τους άλλους που μας στηρίζουν σε όλα τα διαδικτυακά και μη μέσα μας.

Στείλτε e-mail σε μας εάν μπορείτε να βοηθήσετε με κάποιον άλλον τρόπο. (δεξιότητες, εργαλεία, γνώσεις, ιδέες κτλ).

Ελάτε να μας επισκεφτείτε, να δουλέψουμε μαζί και να φτιάξουμε μαζί ένα πιο βιώσιμο μέλλον!

Ευχαριστούμε για την προώθηση και την πολύτιμη υποστήριξη σας!

Δείτε αναλυτικά εδώ

Τα δωράκια μας:

€3EURΒοηθήστε την καμπάνια να γίνει δημοφιλής!Ακόμα και με την μικρότερη συνεισφορά, δείχνετε το ενδιαφέρον σας, και βοηθάτε την καμπάνια να γίνει δημοφιλέστερη! Συνεισφέροντας 3 ευρώ θα λάβετε μία μεγάλη αγκαλιά από όλη την οικογένεια του Free & Real, και το όνομα σας θα συμπεριληφθεί στην ειδική ενότητα ευχαριστιών στο freeandreal.org

€7EUR

Τυχερό εφτά!

Ένα μεγάλο ηλεκτρονικό ευχαριστώ για την υποστήριξη και μία αναφορά στις ιστοσελίδες μας και στα κοινωνικά μας δίκτυα, επίσης θα απολαύσετε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη όλων στο FreeandReal η οποία θα πρέπει να σας δώσει αυτό το θερμό συγκεχυμένο συναίσθημα που όλοι αισθάνονται τη στιγμή που δίνουν! Επίσης την επόμενη φορά που θα σε δούμε θα λάβεις ένα σπέσιαλ αντικείμενο από τα καλούδια μας (http://www.freeandreal.org/goodies/)

€27EUR

Μικρή τσάντα με καλούδια!

Όλα τα παραπάνω, συν μία τσάντα γεμάτη καλούδια Free&Real. Τα καλούδια που θα περιλαμβάνονται θα είναι ειδικά φτιαγμένα για εσένα. Αν θες μια γεύση τι είναι τα καλούδια μας πάτα εδώ http://www.freeandreal.org/goodies/ (δεν συμπεριλαμβάνονται διεθνή ταχυδρομικά)

€47EUR

Τι Μεγάλο!

Όλα τα παραπάνω, συν μια συλλογή φυσικών βοτάνων μαζεμένων από τους κήπους του Free&Real, για να ξεκινήσετε το φυσικό σας φαρμακείο. Η συλλογή συμπεριλαμβάνει 8 βαζάκια με διαφορετικά θεραπευτικά αποξηραμένα βότανα, τοποθετημένα σε μια όμορφη ξύλινη θήκη (δεν συμπεριλαμβάνονται διεθνή ταχυδρομικά)

€77EUR

Εργαστήρια Αυτάρκειας!

Κλείστε θέση για 2 άτομα σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα εργαστήρια αυτάρκειας που διοργανώνονται συνεχώς στο εγχείρημα Τελαίθριον. Τα εργαστήρια που συμπεριλαμβάνονται στο perkείναι: Αυτάρκεια στο σπίτι, κήποι αυτάρκειας, συλλογή και καλλιέργεια μανιταριών, διατροφή και μαγειρική, μελισσοκομία & φυσικό φαρμακείο και παραδοσιακό σαπούνι. Πληροφορίες για τα εργαστήρια εδώ: http://news.freeandreal.org/category/workshops/

€127EUR

Υγεία και Ευεξία!

Κλείστε θέση για 2 άτομα για οποιοδήποτε από τα παρακάτω εργαστήρια υγείας και ευεξίας τα οποία διοργανώνονται συνεχώς στο εγχείρημα Τελαίθριον! Τα εργαστήρια που συμπεριλαμβάνονται στο perk είναι: Yoga, TaiChi, ThaiMassage, Aerials, AerialYoga, και πολλά καινούργια εργαστήρια που ξεκινούν φέτος. Πληροφορίες για τα εργαστήρια εδώ: http://news.freeandreal.org/category/workshops/

€177EUR

Ας τα καταφέρουμε!

Ως αντάλλαγμα για αυτήν την πολύτιμη συνεισφορά κλείνετε θέση για 2 άτομα σε οποιοδήποτε εργαστήριο της προτίμησης σας (αυτάρκειας ή υγείας και ευεξίας) μία τσάντα με καλούδια Free&Real και την συλλογή 8 θεραπευτικών βοτάνων. Κερδίζετε επίσης ένα μπλουζάκι Free&Real και τέλος 6 θεραπευτικά βάμματα Free & Real της επιλογής σας! (δεν συμπεριλαμβάνονται διεθνή ταχυδρομικά)

Διαβάστε ακόμη:Παραγωγή ενέργειας στο σπίτι

7 σχόλια:

  1. Εχω κρατησει σπορους απο μια κολοκυθα.Πρεπει να τους ξεθλουδισω για να ξεραθουν και να τους φυτεψω?Συγχαρητηρια για την υπεροχη δουλεια σας και να ειστε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοστας Γ12/3/15, 4:48 μ.μ.

    Τι ειναι η σκονη κομεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οχι, δεν πρεπει να τους ξεφλουδισεις, ομως πρεπει να ξεραθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μυρσίνη Σ.22/5/15, 6:18 μ.μ.

    καλησπερα γνωριζουμε το κολοκυθι του ιωνα ή αλλιως κινεζικο κολοκυθι (αυτο με τα αγκαθια)

    σε ποια ποικιλια ανηκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε καμια. Ειναι μονο του και το γένος του λεγεται Sechium.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μυρσίνη Σ.26/5/15, 11:35 π.μ.

    Καλημερα αλλη μια ερωτηση .Διαβαζοντας το αρθρο καταλαβα πως μπορω να καλλιεργησω πορτοκαλι κολοκυθα και πρασινο κολοκυθακι στο ιδιο χωραφι και κατοπιν να παρω καθαρο σπορο και απο τα δυο αλλα δε μπορω να καλλιεργησω λουφα και πρασινο κολοκυθακι μαζι γιατι διασταρωνονται.σωστα καταλαβα?Με ενδιαφερει η καθαροτητα των σπορων.Ευχαριστω εκ των προταιρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα Μυρσινη. Η λουφα ανηκει σε ξεχωριστο γενος, οποτε δεν διασταυρωνεται με τα υπολοιπα. Τα αλλα ομως, δεν χωριζονται αναλογα με τα χρωματα τους. Πρεπει να βρεις τις επιστημονικες ονομασιες των ποικιλιων και να δεις αν ειναι σε ιδια ή διαφορετικα γενη.
    Για να ειμαστε βεβαιοι, κανουμε την γονιμοποιηση με το χερι. Παρακολουθουμε το φυτο και τα ανθη του. Οταν βλεπουμε οτι ενα θηλυκο ειναι ετοιμο να ανοιξει, το δενουμε-τυλιγουμε με ενα σχοινακι και το ανοιγουμε εμεις την επομενη, το γονιμοποιουμε με 2-3 αρσενικα και το δενουμε παλι, μεχρι να πεσει το ανθος, αφου εχει δεσει ο καρπος. Το ιδιο σχοινακι, το κρεμαμε στον μοισχο για να μην ξεχασουμε ποιος καρπος ειναι καθαρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα