Φύλλα Ελιάς-Ασπίδα Υγείας

Φύλλα Ελιάς-Ασπίδα Υγείας

Βιβλίο: Φύλλα Ελιάς-Ασπίδα Υγείας

Περιγραφή
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται οι ευεργετικές ιδιότητες των συστατικών των φύλλων της ελιάς σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, από την ακμή μέχρι το AIDS. Η επιστημονική βιβλιογραφία αναδεικνύει την ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιική αλλά και αντιμικροβιακή δράση τους.
Τα φύλλα της ελιάς ίσως είναι το μοναδικό "διαθέσιμο φάρμακο" για την καταπολέμηση των ιών. Ενώ το ελενολικό οξύ, ένα προϊόν της υδρόλυσης των συστατικών των φύλλων της ελιάς, αναμένεται να είναι το αντιβιοτικό του 21ου αιώνα.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αναφέρονται τα δραστικά συστατικά των φύλλων της ελιάς εστιάζοντας το πως επιδρούν ευεργετικά στην υγεία μας. Αναφέρονται ποια σκευάσματα διατίθενται στην αγορά καθώς και τρόποι παρασκευής ορισμένων από αυτά στο σπίτι. Επισημαίνεται επίσης πότε και σε ποιες δόσεις πρέπει να παίρνουμε τα σκευάσματα αυτά, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσει η ευεργετική τους δράση στην υγεία μας.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου δίνονται κάπως διεξοδικά, αντλώντας πληροφορίες από πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες δημοσιευμένες σε καταξιωμένα ιατρικά επιστημονικά περιοδικά, ποιες ασθένειες επηρεάζονται ευεργετικά από τις δραστικές ουσίες των φύλλων της ελιάς και με ποιον τρόπο (μηχανισμό) επιτυγχάνεται η θεραπεία τους. Ο τρόπος αυτός σε ορισμένες περιπτώσεις είναι παρόμοιος με τον τρόπο που ενεργούν και τα συμβατικά φάρμακα, χωρίς όμως τις παρενέργειες των φαρμάκων.
Στο τρίτο μέρος του βιβλίου παρατίθενται επεξηγηματικά κείμενα με πρόσθετες πληροφορίες και επισημάνσεις για ορισμένα θέματα, τα οποία αναφέρονται στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος του βιβλίου.

Όλα αυτά παρουσιάζονται με όσο το δυνατόν ποιο απλό τρόπο, ώστε οι αναγνώστες να μπορούν να διαμορφώσουν οι ίδιοι την δική τους άποψη. Ακόμη το πλούσιο ευρετήριο δίνει τη δυνατότητα σε κασέ ενδιαφερόμενο να εντοπίσει εύκολα που βρίσκονται οι πληροφορίες για κάποιο συγκεκριμένο δέμα, το οποίο σχετίζεται με το ρόλο των φύλλων της ελιάς στην υγεία μας.
Τα σκευάσματα των φύλλων της ελιάς έχουν ήδη εγκριθεί από τους οργανισμούς φαρμάκων ορισμένων χωρών. Όχι βέβαια με το όνομα "φραπελιά", η οποία τόσο αβάσιμα υποβαθμίστηκε στη χώρα μας.
Όλα αυτά αναδεικνύουν τα φύλλα της ελιάς σε πραγματική ασπίδα υγείας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

The Olive Tree Will Always Be Here

Συνέντευξη του Βασιλείου Τζωτζέ

Πηγή: http://www.riknews.com.cy/

Τις ευεργετικές δυνατότητες της ελιάς αναλύει το νέο βιβλίο «Φύλλα ελιάς: Ασπίδα Υγείας» των Γεωργίου Μανουσάκη, καθηγητή Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και του ιατρού και χημικού Βασιλείου Τζωτζέ. Ο κ. Τζωτζές μιλά στο ρικnews και τη Σούλα Χατζήκυριακου για το βιβλίο αλλά και το πώς μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την ελιά για να ενισχύσει την υγεία και την ευεξία του.

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε επιστημονικά με τις ιδιότητες των φύλλων της ελιάς;

Η ενασχόληση μου με την προστασία της υγείας με φυσικά μέσα και την προληπτική αξία διατροφικών συμπληρωμάτων ξεκίνησε περίπου πριν από 20 χρόνια όταν εκπονούσα την διδακτορική μου διατριβή που εξετάζει τις επιπτώσεις του καδμίου στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Στο πλαίσιο της αυτής έρευνας συνειδητοποίησα αφενός τις επιπτώσεις περιβαλλοντικών παραγόντων και αφετέρου τη σημασία των προστατευτικών φυσικών ουσιών για την υγεία-σε ενισχυμένη όμως μορφή διότι δεν είναι δυνατό να τις λάβουμε όλες μόνο με τη διατροφή μας και στην απαιτούμενη ποσότητα.

Την εποχή εκείνη ξεκινούσαν και οι πρώτες επιστημονικές εργασίες σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες των φύλλων της ελιάς στην υγεία μας.
Η κεντρική θέση της ελιάς και του ελαιολάδου στην ελληνική φύση, στην παράδοση και τη διατροφή μας ήταν άλλος ένας σημαντικός παράγων.
Ήμουν τυχερός, διότι το επιστημονικό αυτό ενδιαφέρον μοιραζόμαστε με τον καθηγητή Ανόργανου Χημείας στο πανεπιστήμιο της Θεσ/νικης κ. Μανουσάκη.

Έτσι πριν από δυο χρόνια, καθώς η διεθνής βιβλιογραφία εμπλουτιζόταν με μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών και δημοσιεύσεων σε έγκυρα περιοδικά αποφασίσαμε να διερευνήσουμε το θέμα διεξοδικά. Το αποτέλεσμα ήταν η έκδοση αυτού του βιβλίου ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ ΑΣΠΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ.

Είναι κάτι που γνώριζαν και οι αρχαίοι πρόγονοι μας χωρίς να έχουν τις επιστημονικές εξηγήσεις του σήμερα;

Οι λαοί της Μεσογείου, συνδέονται με το δένδρο της ελιάς από την καθημερινότητα και τις διατροφικές τους συνήθειές έως τις πολιτιστικές και φιλοσοφικές αρχές που αναπτύχθηκαν στα παράλια της. Οι λαοί αυτοί, την ελιά και τα φύλλα της ειδικότερα, τα χρησιμοποίησαν και ως φάρμακο, λ.χ. μασούσαν φύλλα ελιάς για να προστατευτούν από διάφορες ασθένειες. Οι Αιγύπτιοι τα χρησιμοποιούσαν ως μικροβιοκτόνο για την ταρίχευση των νεκρών.

Ας μην ξεχνάμε ότι κατά την ελληνική μυθολογία, η θεά Αθηνά, εκτός από θεά της σοφίας ήταν και της θεά της υγείας. Το δώρο της στους Αθηναίους, το μικρό ελαιόδεντρο, που φύτεψαν στον βράχο της Ακρόπολης συμβόλιζε επίσης τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Τον 5ο π.Χ. αιώνα ο Ιπποκράτης θεράπευε με φύλλα ελιάς έλκη, μυϊκούς πόνους, γυναικολογικές παθήσεις και τη χολέρα. Από τότε η χρήση των φύλλων της ελιάς ως μικροβιοκτόνων δεν σταμάτησε. Το 1843 ένας γιατρός από τη Λέσβο, όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία, αντιμετώπισε επιτυχώς με φύλλα ελιάς την πανδημία ελονοσίας που παρουσιάστηκε στο νησί.

Σε ποιές ασθένειες μπορούμε να δούμε αποτελέσματα;
Σύμφωνα με πάνω από 170 δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες, που μέχρι στιγμής δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά, το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς φαίνεται να έχει θεραπευτική επίδραση σε πολλές ομάδες νοσημάτων όπως
•λοιμώξεις (Aids, γρίπη, πνευμονία),
•καρδιαγγειακά νοσήματα (υπέρταση, αρτηριοσκλήρωση, αρρυθμίες, θρομβοεμβολικά),
•μεταβολικά νοσήματα (π.χ σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, οστεοπόρωση)
•καρκίνος (μαστού, προστάτη, ήπατος, παχέος εντέρου, μελάνωμα, λευχαιμία)
•δερματικά νοσήματα (όπως έκζεμα, ψωρίαση)
• νευροεκφυλιστικά νοσήματα (Parkinson, Alzheimer)
• αρθρίτιδες (ρευματοειδής, οστεοαρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα)
• ενδοκρινολογικά (θυρεοειδοπάθειες, ανδρική υπογονιμότητα)
• Έλκος και γαστρίτιδα

Γιατί είναι καλύτερα να αξιοποιήσουμε τα συστατικά των φύλλων της ελιάς και όχι να καταφύγουμε σε φάρμακα;
Θα ήθελα να σημειώσω, ότι δεν λέμε να εγκαταλείψουμε τα φάρμακα. Από τη μελέτη όμως των εργασιών αυτών διαπιστώσαμε ότι ο τρόπος δράσης (μηχανισμός) των συστατικών φύλλων της ελιάς και των καθιερωμένων φαρμάκων είναι σε ορισμένες ασθένειες παρόμοιος. Η ειδοποιός διαφορά όμως είναι ότι τα συστατικά των φύλλων της ελιάς δεν είναι καθόλου τοξικά, δεν έχουν παρενέργειες ακόμη και σε μεγάλη δοσολογία-κάτι το οποίο δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύει για τα περισσότερα φάρμακα. Επίσης, μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση ως προληπτικό προστατευτικό διατροφικό συμπλήρωμα. Ακόμη, τα φύλλα της ελιάς είναι πολύ πιο προσιτά - εύκολα θα τα βρούμε ακόμη και στην αυλή ή στη γειτονιά μας.

Τα σκευάσματα από φύλλα της ελιάς είναι αναγνωρισμένα και διεθνώς από φαρμακευτικούς οργανισμούς κάποιων χωρών;

• Στη Γερμανία, εδώ και μερικά χρόνια, διακινούνται στα φαρμακεία και στα πολυκαταστήματα, με τις σχετικές οδηγίες για ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα ή διαβήτη.
• Στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ουγγαρία, έχουν ενταχθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και συνταγογραφούνται.
• Και Στην Αυστραλία ξοδεύουν πάνω από 1000000 δολάρια το μήνα για συμπληρώματα φύλλων ελιάς.
• Το αρμόδιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συστήσει επισήμως μεθόδους για την παρασκευή ορισμένων σκευασμάτων από φύλλα ελιάς. Η συνταγή παρασκευής αφεψήματος έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων το 2009. Στις 22 Νοεμβρίου του 2011 έχει κατοχυρωθεί με πατέντα η χρήση των εκχυλισμάτων των φύλλων της ελιάς ως ήπιο διουρητικό στις περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, αλλά και γενικότερα για τη ρύθμιση της καλής λειτουργίας των νεφρών.

Πώς μπορούμε στο σπίτι, μόνοι μας, να έχουμε οφέλη από τη χρήση φύλλων της ελιάς (χυμό , τσάι κλπ.);

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου μας δίνουμε διεξοδικά πως μπορεί ο καθένας μας με εύκολο τρόπο να παρασκευάσει ένα σκεύασμα από τα φύλλα της ελιάς όπως από ένα απλό αφέψημα (τσάι), στερεό εκχύλισμα, βάμμα με την βοήθεια τσίπουρου ή της γνωστής στη Κύπρο ζιβανίας καθώς και αιωρήματος δηλαδή πολτού. Επίσης, υπάρχουν και οι κάψουλες που κατασκευάζουν μεγάλες εταιρείες παρασκευής συμπληρωμάτων διατροφής.

Τι θα ήθελες να προσθέσεις;
Θα ήθελα να προσθέσω ότι:
Το πρώτο μέρος του βιβλίου μας περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες παρασκευής των σκευασμάτων.
Στο δεύτερο μέρος προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε με τρόπο κατανοητό από το μέσο αναγνώστη την δράση των φύλλων της ελιάς στα διάφορα νοσήματα σύμφωνα με τις ιατρικές έρευνες που καταγράψαμε.
Επίσης ιατρικά στοιχεία που ίσως αναζητήσει ένας απαιτητικός αναγνώστης περιέχονται στις υποσημειώσεις καθώς και στο τρίτο μέρος.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ - ΣΥΣΤΑΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΕΛΙΑΣ
Γενικά - Ελαιοευρωπαΐνη - Βιβλιογραφία

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ - ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΕΛΙΑΣ
Αντιική δράση φύλλων ελιάς - Μυκητοκτόνος, αντιπρωτοζωική δράση των φύλλων ελιάς

ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΦΙΛΩΝ ΕΛΙΑΣ
Αφέψημα φύλλων ελιάς - Εκχύλισμα φύλων ελιάς - Βάμματα φύλλων ελιάς - Αιώρημα φύλλων ελιάς - Κάψουλες φύλλων ελιάς - Αποξηραμένα φύλλα ελιάς σε σκόνη - Κριτήρια επιλογής των φύλλων ελιάς - Δοσολογία - Παρενέργειες φύλλων ελιάς - Πότε χρειάζονται τα σκευάσματα φύλλων ελιάς

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΦΥΛΛΩΝ ΕΛΙΑΣ Βιβλιογραφία

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Δερματικοί καρκίνοι - Μελάνωμα - Καρκίνος μαστού - Καρκίνος παχέος εντέρου - Καρκίνος του ήπατος - Καρκίνος του προστάτη - Λευχαιμία - Παθητικό κάπνισμα

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Υπέρταση - Αρτηριοσκλήρωση - Καρδιακές αρρυθμίες - Θρομβοεμβολικά νοσήματα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Σακχαρώδης διαβήτης - Μεταβολικό σύνδρομο - Οστεοπόρωση

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Θυρεοειδής αδένας - Ανδρική γονιμότητα

ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Παθογόνοι μικροοργανισμοί - AIDS - Γρίπη - Άτυπη πνευμονία - Γαστρίτιδα, έλκος στομάχου

ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Έκζεμα - Ψωρίαση

ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Νόσος Alzheimer - Νόσος Parkinson

ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ
Ρευματοειδής αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα - Ουρική αρθρίτιδα

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ - ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ
Ελεύθερες ρίζες - Το αμυντικό μας σύστημα - Στρες - Φλαβονοειδή - Καροτενοειδή - Αντιοξειδωτική ικανότητα φυσικών ουσιών

ΠΟΙΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ
Βιταμίνες - Ιχνοστοιχεία - Φυτικές ίνες και ταννίνες - Χοληστερίνη - Σχηματισμός αθηρωματικής πλάκας - Συνένζυμο Q10 - Σκουαλένιο

Διαβάστε ακόμη:Χυμός από φύλλα ελιάς

5 σχόλια:

  1. Εδώ ήθελα να τον μουτζώσω για την καφρίλα που τους δέρνει με το όνομα Παπανδρέου ...δεν αλλάζουν μυαλά οι Κρητικοί ...δυστυχώς το "Γιώργο πολύ ωραίο " έγινε σλόγκαν και ενώ μας έκανε τόσα ο εν λόγω Πολιτικός οι Κρητικοί μια ζωή θα του κάνουν τεμενάδες ...!! Αλήθεια αναρωτιέμαι αν και ο ίδιος ήξερε που έστειλε το γράμμα ή την επιστολή !!!!!!!!!! Μπράβο του αλλά το παίρνω πίσω μετά από αυτήν την άκρως "ηλίθια" πράξη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΟΥ ΑΡΈΣΕΙ ΠΟΛΎ ΘΑ ΉΘΕΛΑ ΝΑ ΠΆΡΩ ΈΝΑ ΒΙΒΛΊΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΟ.6944268304

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με μια αναζήτηση στο google με τις λέξεις "ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ ΑΣΠΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ" σου εμφανίζει ποια βιβλιοπωλεία το έχουν...

      Διαγραφή
  3. Πώς μπορώ να αγοράσω το βιβλίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε όλα τα βιβλιοπωλεία μπορείτε να το αγοράσετε... ακόμα και να μην το έχουν σας το φέρνουν σε 2-3 ημέρες

      Διαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα