Πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο Έλληνα παραγωγού

παλιά καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου

Φυσική παραγωγή πετιμεζιού από ζαχαροκάλαμο

ΚΟΙΝ. ΣΥΝ. ΕΠ. ΓΕΝΙΣΕΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ
Είμαστε ένας Σύλλογος Γυναικών ο οποίος ιδρύθηκε το 1999 στην Γενισέα Ξάνθης έχοντας πολλούς σκοπούς, ένας από αυτούς ήταν η αναβίωση από ήθη και έθιμα των παλιότερων γενεών.
Ακούγαμε από τους παλιότερους τον τρόπο καλλιέργειας και την επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου και αποφασίσαμε να ”αναστήσουμε” αυτό το προϊόν και την διαδικασία επεξεργασίας του, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως το γινόταν πριν από 50 ολόκληρα χρόνια.

Ξεκινώντας με την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου, οι παλαιοί αναβιώσαν την καλλιέργεια και επεξεργασία αυτού το προϊόντος και οι νεότεροι γνωρίσαν από κοντά το τι προσφέρει αυτό το προϊόν και όλο τον κόπο που απαιτεί για να φτάσει στην τελική του μορφή.
Ήταν μια μεγάλη απόφαση για τα δεδομένα της περιοχής μας και την τότε χρονική περίοδο.

καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου

Κατασκευάστηκε η μηχανή για την επεξεργασία και ξοδέψαμε πολλές ώρες εργασίας για να καλύψουμε την διαδρομή από την σπορά ώς και την παρασκευή του προϊόντος.

καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου

Αντιμετωπίζοντας εμπόδια όπως η ποιότητα του σπόρου, που μας οδήγησε να πάμε στον Πόντο και να φέρουμε σπόρο από εκεί, δεν μας πτόησαν και σήμερα έχουμε σαν αποτέλεσμα το προϊόν μας να έχει κατοχυρωθεί, να έχει πάρει έγκριση από το Χημείο του Κράτους καθώς και πιστοποιήσεις, βάση χημικών αναλύσεων, από Πανεπιστήμια.

Θέλοντας να γνωρίσουν το προϊόν μας οι γύρω Νομοί, απευθυνθήκαμε και θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε, σε αυτούς με σκοπό να ξεκινήσει η νέα καλλιέργεια αυτή προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας.

Κατόπιν μελέτης μας διαπιστώσαμε πως το προϊόν μας υπάρχει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αλλά εισάγετε αποκλειστικά από την Αμερική.

Πιστεύουμε πως έχουμε ξεκινήσει δυναμικά, το προϊόν μας παράγετε 100% παραδοσιακά και αυτό θα είναι και η δύναμη μας για καταφέρουμε να το εντάξουμε ως μια νέα καλλιέργεια. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους εργάστηκαν, υποστήριξαν και προσπάθησαν για τον σκοπό αυτό.

ΠΕΤΜΕΖΙ

καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου

Το πετμέζι είναι το μαγικό σιρόπι του επεξεργασμένου ζαχαροκάλαμου το οποίο καλλιεργείται, παρασκευάζεται και συσκευάζεται από τις γυναίκες του συλλόγου μας.
Η ποιότητα του προϊόντος είναι πιστοποιημένη από το Ι.ΤΕ.ΓΕ.Π.
Χρησιμοποιείται για πρωινό, για επιδόρπιο, στο μαγείρεμα κρεατικών όπως χοιρινό, κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Στην κατασκευή σως για σαλάτες. Το προϊόν κυκλοφορεί σε Ελλάδα και Ευρώπη εισαγμένο από την Αμερική και προέρχεται από καλλιέργεια υβρίδιού σπόρου. Το δικό μας είναι από παραδοσιακό αυθεντικό σπόρο.

Προϊόν πλούσιας διατροφικής αξίας που αναβίωσε μέσα από την παράδοση μας.
Παράγεται εξ” ολοκλήρου από φυσικό χυμό ζαχαροκάλαμου δικής μας καλλιέργειας.
Χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών.
Είναι πλούσιο σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά.

καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου

ΓΕΝΙΣΕΑ

Έδρα του δήμου Αβδήρων, παλαιά πρωτεύουσα του Ν. Ξάνθης από την κλασική οθωμανική περίοδο μέχρι το 1870. Πλούσια και παραγωγική κωμόπολη που διατηρεί και σήμερα ίχνη από το παλιό της μεγαλείο, κατάλοιπα του λαμπρού παρελθόντος, πέτρινα κτίρια με θολωτά παράθυρα και σιδερένια παραθυρόφυλλα που δεσπόζουν μέχρι σήμερα.
Ο σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1999. Οι δραστηριότητες του είναι ποικίλες. Μετέχουμε σε εκδηλώσεις σε επίπεδου Δήμου και Περιφέρειας και ενισχύουμε την τοπική κοινωνία προσφέροντας σε άτομα και συλλογικούς φορείς (Γηροκομείο-Ψυχολογικό Κέντρο-Φυλακές-Σχολεία-Αθλητικές Ομάδες-Τηλεμαραθώνιους) δίνοντας χαρά και υποστήριξη. Ταξιδεύουμε με τα μέλη μας ανά την Ελλάδα επισκεπτόμενοι αρχαιολογικούς χώρους, Μονές, Μουσεία, απομακρυσμένα χωριά και νησιά, γνωρίζοντας τα ήθη και έθιμα περιοχών πατρίδας μας.

Πηγή: http://www.zaxarokalamo.gr

Διαβάστε ακόμη:Τα βελανίδια και η εκμετάλλευση τους

3 σχόλια:

  1. θα ηθελα να παραγκηλο Πετμεζι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπορείτε να το κάνετε από την σελίδα τους εδώ: http://www.zaxarokalamo.gr

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος9/11/21, 1:41 π.μ.

      Παράγγειλε ένα ορθογραφικό λεξικό....

      Διαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα