Η συζήτηση στη Βουλή για τα μεταλλαγμένα

συζήτηση για τα μεταλλαγμένα

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί–Ευρωπαϊκές Εξελίξεις–Ελληνική Πραγματικότητα

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, ΓΤΟ- «μεταλλαγμένα») κάλεσε:

Τρεις καθηγητές πανεπιστημίου (τους κυρίους Μπάλια - νομικό, Τύμπα -ειδικευμένο σε θέματα τεχνολογίας και Μπιλάλη - ειδικευμένο σε θέματα βιοκαλλιεργειών) και δύο οργανώσεις, την Greenpeace και το Πελίτι. Την πρώτη εκπροσώπησε η Έλενα Δανάλη και το Πελίτι η Βάσω Κανελλοπούλου. Η συνεδρίαση έγινε την Τρίτη 19 Μαϊου, σε αυτήν παρέστη και εκπρόσωπος του υπουργείου περιβάλλοντος (Κ. Διάκος).

Μεταξύ άλλων, το Πελίτι πρότεινε την άμεση σήμανση των προϊόντων που προέρχονται από ζώα (αυγά, κρέας, γαλακτοκομικά) αν αυτά τα ζώα τρώνε «μεταλλαγμένη» διατροφή. Με αυτόν τον τρόπο ο καταναλωτής θα γνωρίζει τι τρώει και θα μπορεί επιτέλους να επιλέξει. Υπενθυμίζουμε ότι για τις τροφές του ανθρώπου η σήμανση ήδη ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη και με αυτόν τον τρόπο έχει περιορισθεί σημαντικά η άμεση εισδοχή των «μεταλλαγμένων» ενώ δυστυχώς ισχύει η έμμεση εισβολή μέσω των ζωοτροφών. Η Greenpeace, μεταξύ άλλων παρουσίασε το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα προώθησης καλλιέργειας ελληνικών ζωοτροφών (σήμερα είναι σχεδόν όλες εισαγόμενες) από ελληνικούς σπόρους (ρεβύθι, κουκί, λούπινο κλπ)».

Επίσης το Πελίτι πρότεινε άμεση απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου «RoundUp» στην Ελλάδα αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το κατέταξε πρόσφατα στα πολύ ύποπτα για καρκινογένεση. Θυμίζουμε ότι αυτό το ζιζανιοκτόνο της Μονσάντο που χρησιμοποιείται και στις συμβατικές καλλιέργειες συνοδεύει τουλάχιστον το 80% των «μεταλλαγμένων» που κυκλοφορούν εμπορικά στον πλανήτη καθώς αυτά τα φυτά έχουν γενετικά τροποποιηθεί για να αντέχουν στο συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο.

Τέλος το Πελίτι πέρα από τα «μεταλλαγμένα», είχε την ευκαιρία να ευαισθητοποιήσει τους βουλευτές σε θέματα που αναφέρονται αποκλειστικά στους ελεύθερους δικαιωμάτων παραδοσιακούς σπόρους όπως πχ η αξία τους για την επισιτιστική μας ασφάλεια και η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι ελληνικοί κανονισμοί, που πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν καθώς στηρίζουν μόνον τους σπόρους της βιομηχανίας ενώ δεν διευκολύνουν την ελληνική σπορο-παραγωγή σπόρων που είναι ελεύθεροι νομικών δικαιωμάτων περιορίζοντας γεωγραφικά και ποσοτικά την εμπορική διακίνηση αυτών των σπόρων ως πολλαπλασιαστικό υλικό.

Ο καθηγητής κ. Μπάλιας εξήγησε πόσο αρνητική είναι δυστυχώς η πρόσφατη οδηγία της ΕΕ για έγκριση Γ. Τ. καλλιεργειών στην Ευρώπη γιατί, ενώ μεν επιτρέπει την εθνική απαγόρευση ενός κεντρικά εγκεκριμένου προϊόντος με βάση κοινωνικο-οικονομικά επιχειρήματα, απαγορεύει στο κράτος-μέλος να χρησιμοποιήσει επιστημονικά επιχειρήματα για βλάβη στην υγεία ή στο περιβάλλον. Όπως εξήγησε, είναι σίγουρο από νομική άποψη ότι τα επιτρεπόμενα επιχειρήματα προσβάλλονται και εκπίπτουν πάρα πολύ εύκολα αν μια θιγόμενη πολυεθνική προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ενάντια στην απόφαση απαγόρευσης του κράτους-μέλους! Ο καθηγητής κ. Μπιλάλης αποκάλεσε τους Γ Τ Ο «γενετικά σκουπίδια που δεν χάνονται ποτέ-θα έλθουν για να μείνουν» και τέλος ο καθηγητής κ. Τύμπας τόνισε ότι στην περίπτωση των «μεταλλαγμένων» με βάση το σημερινό επίπεδο της τεχνολογίας, είναι μεν εφικτή η ανίχνευση της γνωστής δηλαδή της επιδιωκόμενης μετάλλαξης σε ένα σπόρο αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ η ανίχνευση των απρόβλεπτων μεταλλάξεων. Επομένως, συμπληρώνουμε εμείς, μπορούμε μεν να γνωρίζουμε αν ένα πχ καλαμπόκι αντέχει στο ζιζανιοκτόνο ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ αν έγιναν και άλλες απρόβλεπτες μεταλλάξεις λόγω της γενετικής επέμβασης οι οποίες εν δυνάμει μπορεί να προκαλούν τοξικότητα ή καρκινογένεση όπως έδειξε το δίχρονο διατροφικό πείραμα του καθηγητή Σεραλίνι σε πειραματόζωα .

Οι βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής τοποθετήθηκαν κατά συντριπτική πλειοψηφία ενάντια στην εισδοχή των Γ Τ Ο στη διατροφή μας, με εξαίρεση τους δυο βουλευτές από το Ποτάμι οι οποίοι κράτησαν μια μεσοβέζικη στάση αναφερόμενοι στην «πρόοδο της επιστήμης» που υποδεικνύει ότι δυστυχώς δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για την μεγάλη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία η οποία επισημαίνει τους παρόντες κινδύνους από την απελευθέρωση στο περιβάλλον αυτής της ανώριμης τεχνολογίας. Επίσης ήταν σαφές ότι οι βουλευτές του Ποταμιού μπερδεύουν την επιστημονική έρευνα και τις ιατρικές εφαρμογές της γενετικής μηχανικής σε περιορισμένο περιβάλλον (για τις οποίες δεν υπάρχει αντίρρηση) με την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΚΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ και την εισβολή στον γαστρεντερικό μας σωλήνα καινοφανών οργανισμών με άγνωστες εντελώς επιπτώσεις ενδεχόμενα μη αντιστρέψιμες καθώς στους ζωντανούς οργανισμούς δεν είναι εφικτή η απόσυρση που γίνεται πχ στα αυτοκίνητα τα ψυγεία ή τα φυτοφάρμακα (βλέπε DDT). Τους συστήνουμε να ξεκινήσουν το διάβασμα από την εξαιρετική αγγλόφωνη επιστημονική μελέτη GMO MYTHS AND TRUTHS την οποία θα βρουν στο διαδίκτυο.

Βάσω Κανελλοπούλου

Πηγή: www.peliti.gr

Διαβάστε ακόμη:Σοκαριστική έρευνα για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα