Αερόλουτρα-αεροθεραπεία

Αερόλουτρα

Η καλύτερη φυσική θεραπεία: αεροθεραπεία με αερόλουτρα

Αν το δέρμα χρησίμευε μόνο για την άδηλη αναπνοή, το κακό από τα πολλά ρούχα δεν θα ήταν τόσο πολύ μεγάλο- διότι οπωσδήποτε θα έβρισκε τρόπο o αέρας να φθάσει ως τους πόρους.
Πρόκειται όμως για τις υπόλοιπες λειτουργίες του δέρματος. Πρόκειται ιδίως για την ευεργετικότατη επίδραση που έχει o αέρας και o ήλιος επάνω στο απέραντο δίκτυο των αγγείων και των νεύρων του δέρματος και δια μέσου αυτών, σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Αν μου έλεγαν να εκλέξω μεταξύ υδατόλουτρου και αερόλουτρου, την προτίμησή μου θα έδινα στο αερόλουτρο. Καλύτερα λειτουργεί ακάθαρτο δέρμα που το περιλούζει o αέρας και το απολυμαίνει o ήλιος, παρά καθαρό παρεχόμενο μέσα στα ρούχα. Είναι ανάγκη να προσθέσω ότι απείρως προτιμότερο δέρμα καθαρό και αεροηλιοφωτισμένο;

Τα αερόλουτρα έχουν τις έξης χρησιμότητες

  1. Προλαμβάνουν τα συνάχια και τα κρυολογήματα περισσότερο από κάθε τι άλλο- o λόγος είναι o έξης: ο ψυχρός αέρας, όπως και το ψυχρό νερό, μόλις έλθει σε επαφή με το δέρμα, φέρει συστολή των αγγείων και απώθηση του αίματος στα εσωτερικά όργανα. Ευθύς όμως αμέσως ακολουθεί η λεγομένη «αντίδραση», δηλαδή μεγάλη διαστολή των δερμικών αγγείων και ορμητική σ’ αυτά εισροή άφθονου αίματος.
    Αποτέλεσμα : Ξελάφρωμα όλων των σπλάχνων από περίσσεια αίματος, το όποιον αποσοβεί προετοιμαζόμενη τυχόν φλεγμονή οποιουδήποτε οργάνου. Γιατί πρέπει να γνωρίζετε ότι στη βάση κάθε κρυολογήματος, κάθε φλεγμονής υπάρχει συμφόρηση. Γι’ αυτό κάθε τι που ξελαφρώνει τα όργανα από συμφόρηση μας προφυλάσσει Από τα κρυολογήματα. Τι άλλο παρά ελάττωση της συμφορήσεως επιζητούν και οι μητέρες, όταν ζωηρεύουν την κυκλοφορία του αίματος με τα τριψίματα και τις κούφιες βεντούζες ή αφαιρούν αίμα με τις κοφτές;
    Χίλιες κοφτές και δυο χιλιάδες κούφιες αξίζει ένα καθημερινό καλό αερόλουτρο. Γιατί, ζωηρεύοντας την κυκλοφορία του δέρματος σε ανώτατο βαθμό και ξελαφρώνοντας όλα τα σπλάχνα, προλαμβάνει συμφορήσεις και διάφορες παθήσεις.
  2. Επαφή του αέρα επάνω στο εκτεταμένο νευρικό πλέγμα του δέρματος είναι το καλύτερο κέντρισμα όλων των λειτουργειών του ζωικού οργανισμού και ιδιαίτερα των αδένων εσωτερικής εκκρίσεως. Έλλειψη του κεντρίσματος αυτού έχει ως αποτέλεσμα νωθρότητα όλων των σωματικών και αυτών των ψυχικών ικανοτήτων του ανθρώπου. Ποιος δεν αισθάνεται γενική ευεξία μετά ένα περίπατο, κατά τον οποίον δροσερό αεράκι μαστιγώνει έστω και μόνον το πρόσωπο;
  3. Μεγαλύτερη απώλεια θερμότητας φέρει μεγαλύτερη καύση, μικρότερη επομένως παραγωγή ουρικού οξέος και λοιπών προϊόντων ημιτελούς καύσεως- άρα προλαμβάνει τον αρθριτισμό και την αρτηριοσκλήρωση.
  4. Καλύτερη λειτουργία δέρματος ξελαφρώνει ήπαρ και νεφρά στην εργασία των.
  5. Άριστα κατά της παχυσαρκίας, αφού βελτιώνουν την καύση.
  6. Άριστα κατά της αϋπνίας. Ένα αερόλουτρο 15 λεπτών προ της κατακλίσεως φέρει ύπνο.
  7. Διατηρεί την δροσερότητα του προσώπου. Γιατί τα σπυριά και τα εξανθήματα έχουν συχνά ως αιτία ότι το μόνο δέρμα που είναι γυμνό και επιτρέπει την απομάκρυνση των δηλητηρίων είναι το δέρμα του προσώπου. Επειδή λοιπόν δι’ αυτού θέλουν να εξέλθουν όλες οι τοξίνες, το ερεθίζουν.

Τις πολλαπλές ευεργετικές χρησιμότητες του αερόλουτρου χρησιμοποιούν σε πλείστες όσες παθήσεις των αναπνευστικών οργάνων και ιδίως της φυματιώσεως. Ελέχθη ότι o φθισικός είναι ασθενής, τόσο κατά το στήθος, όσο και κατά το δέρμα. Ο καθένας επομένως εννοεί ότι, αν το αερόλουτρο θεραπεύει την φυματίωση πολύ περισσότερο την προλαμβάνει.
Εκλεκτός επιστήμων είπε: «Ο φόβος του δροσερού αέρα είναι η αρχή της φθίσεως. Όποιος καταπολέμα τον φόβο αυτόν, εργάζεται περισσότερο κατά της φθίσεως, παρά αν καταπολέμα αυτά τα μικρόβια».
Η βαθμιαία εξοικείωση προς τα αερόλουτρα και όλους εν γένει τους όρους μιας υγιεινής φυσικής ζωής είναι δυνατή σε κάθε ηλικία. Γνωρίζουμε ανθρώπους που σε ηλικία 60—70 ετών απέβαλαν σιγά-σιγά ανθυγιεινές έξεις ζωής. Απέβαλαν τα βαρεία ρούχα που φορούσαν, χωρίς να κατορθώνουν να ζεσταθούν. Συνήθισαν και τα αερόλουτρα με ψυχρό καιρό και να περπατούν με γυμνά πόδια επάνω στα πλακάκια ή στην πρωινή δροσολουσμένη χλόη. Και το πιο σπουδαίο από όλα: Είχαν το σθένος να κανονίσουν την διατροφή τους ανάλογα κατά ποσό και ποιόν προς την ηλικία τους.

Και το αποτέλεσμα; Ενώ νεότεροι, σκυφτοί και εξασθενημένοι δεν μπορούσαν να πάρουν τα πόδια τους, ήδη ανθηροί και ευθυτενείς, πεζοπορούν 2 και 3 ώρες. Πολλοί, βλέποντες τους έτσι ξανανεωμένους, νομίζουν πώς έκαναν ενέσεις Βορονώφ.
Η επάνοδος στους φυσιολογικούς όρους ζωής σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η καλύτερη ξανανεωτική ένεση. Άλλως, όσες ενέσεις και μεταμοσχεύσεις και αν κάνουν, ας μη περιμένουν ξανάνιωμα. Προσωρινή, πολύ προσωρινή η επίδρασή τους. Γιατί, αντί να μας ξανανιώσει το μεταμοσχευθέν όργανο της μαϊμούς, γρήγορα, πολύ γρήγορα θα το γεράσουμε εμείς, με τα γεροντικά μας κύτταρα και με τις γεροντικές τοξίνες που άφθονες θα εξακολουθεί να παράγει η ανθυγιεινή τροφή και ζωή.
Ας μη λυπούνται λοιπόν, όσοι δεν έχουν τις πολλές χιλιάδες που χρειάζονται για την μέθοδο Βορονώφ. Μένει πάντα στη διάθεσή τους, και εντελώς δωρεάν μάλιστα η κατά πολύ ασφαλέστερη και διαρκέστερη μέθοδος ξανανιώματος που είναι: «Υποταγή στους νόμους της ζωής».

Πηγή:Φυσιοθεραπεία-Άννας Κατσίγρα

Διαβάστε ακόμη:Ελαιοθεραπεία στόματος για αποβολή τοξινών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα