Ημερολόγιο του ελαιοκαλλιεργητού

Ημερολόγιο του ελαιοκαλλιεργητού

Ημερολόγιο εργασιών της ελιάς ανά μήνα

Ημερολόγιο κατά μήνα ή κατά περιόδους για να τα έχει πρόχειρα ο ελαιοκαλλιεργητής και για να μη κάνει το λάθος να εκτελέσει παράκαιρα μια απαραίτητη εργασία.

Σεπτέμβρης
Κάνουμε τους λάκκους των ελιών πού θα φυτέψουμε τον χειμώνα. Καθαρίζουμε το έδαφος κάτω από την φυλλωσιά της ελιάς, όπου θα πέφτουν οι καρποί (θαμνεύουμε). Αν έπεσαν πρώιμες φθινοπωρινές βροχές, σπέρνουμε βίκο—λαθούρι—λούπινα κλπ. για χλωρή λίπανση. Μαζεύουμε τις χαμάδες και τις πάμε στο λιοτρίβι για λάδι. Υδρολιπαίνουμε τον ελαιώνα μας με την θολούρα των πρώτων βροχών. Διορθώνουμε τα πεζούλια για να μην παρασύρεται το χώμα. Συνεχίζεται η καταπολέμηση του δάκου κλπ.

Οκτώβρης – Νοέμβρης
Μάζεμα του καρπού. Συνεχίζεται τον Οκτώβρη η καταπολέμηση του δάκου. Αν καθυστερήσαμε να ανοίξουμε τους λάκκους για φύτεμα, τους ανοίγουμε.
Σπέρνουμε το σπόρο του φυτού που προορίζεται για χλωρή λίπανση. Υδρολιπαίνουμε με την θολούρα των πρώτων βροχών, αν δεν υδρολιπάναμε το Σεπτέμβρη. Κοπρίζουμε με κοπριές. Λιπαίνουμε το Νοέμβρη με φωσφοροκαλιούχα και αμμωνία.
Φυτεύουμε προς το τέλος του Νοέμβρη τις χοντρές ελιές - αγριλιές. Καταπολεμούμε το φλοιοφάγο, όπου παρουσιάζεται.
Μπήγουμε τον Οκτώβριο ημίχλωρα κλαδάκια στον ελαιώνα για τον φλοιοτρίβη. Στρωμάτωση του σπόρου που προορίζεται για το σπορείο κλπ. Ραντίζουμε για τις ψώρες. Οργώνουμε ή σκάβουμε αν δεν έγιναν αυτές οι εργασίες το Σεπτέμβρη.

Δεκέμβρης
Αν καθυστερήσαμε το κόπρισμα και το λίπασμα, κοπρίζουμε και λιπαίνουμε. Συνεχίζουμε το μάζεμα. Φυτεύουμε τις χοντρές ελιές και αγριλιές κλπ.

Γενάρης
Συνεχίζεται το μάζεμα του καρπού, όπου καθυστερεί. Αρχίζει το κλάδεμα και ο κάθαρος. Διαλέγουμε μοσχεύματα-γόγγρους κλπ. τα στρωματώνουμε.

Φλεβάρης
Συναγερμός στο κλάδεμα και στον κάθαρο. Φύτεμα των ελιών. Λίπανση με νίτρο στα θερμότερα μέρη. Χειμερινό πότισμα, με θολούρα αν είναι δυνατό, στις θερμές περιοχές. Διάλεγμα μοσχευμάτων-γροθαριών-δρόγγων κλπ. Στρωμάτωση και προπαρασκευή για φύτεμα. Ραντίζουμε για τις ψώρες κλπ.

Μάρτης
Συνεχίζεται το κλάδεμα στα ψυχρότερα μέρη. Γενικό φύτεμα των ελιών. Αρχίζει το μπόλιασμα στα θερμά μέρη. Σπορά του σπόρου στο σπορείο. Φύτεμα στο φυτώριο.
Αν δεν έγινε χειμερινό πότισμα το Φλεβάρη γίνεται το Μάρτη. Σκέπασμα της χλωρής λίπανσης στα θερμά μέρη. Σκάψιμο ή όργωμα του ελαιώνα κλπ.

Απρίλης
Συνεχίζεται το φύτεμα. Γενικεύονται τα μπολιάσματα. Σκεπάζεται η χλωρή λίπανση. Καταπολεμούμε τον πυρηνοτρήτη, το ρυγχίτη, το φλοιοτρίβη, το φλοιοφάγο, το φλοιόθριπα κλπ. Ασβεστώνουμε τους κορμούς κλπ.

Μάης
Συνεχίζονται τα μπολιάσματα. Καταπολεμούμε τον πυρηνοτρήτη, το ρυγχίτη, το φλοιοφάγο κλπ. στις όψιμες ορεινότερες περιοχές. Κάνουμε θερινό κλάδεμα. Αραιώνουμε και κορφολογούμε τους πολλούς βλαστούς που βγήκαν από τα αυστηρά κλαδέματα κλπ.

Ιούνης
Καταπολεμούμε το ρυγχίτη, το φλοιοτρίβη, τήν ψώρα Λεκάνιο. Ποτίζουμε όπου μπορούμε προς το τέλος του μήνα. Σκαλίζουμε ή σκάβουμε ελαφρά, αν γέμισε χορτάρια ο ελαιώνας κλπ.

Ιούλης - Αύγουστος
Αρχίζει και συνεχίζεται η καταπολέμηση του δάκου. Ποτίζονται οι ελιές, όπου είναι δυνατό, προς το τέλος του Αυγούστου. Καταπολεμείται ο φλοιοτρίβης. Καθαρίζουμε τον ελαιώνα από τα χορτάρια (θαμνεύουμε) για να πέσουν οι ελιές σε καθαρό μέρος.

Διαβάστε ακόμη:Ημερολόγιο δενδροκομικών εργασιών

2 σχόλια:

  1. Γιατί δεν αναφέρετε πότε ραντίζουμε τις ελιές με ζεόλιθο (πούδρα); Έχει δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα από Video που είδαμε. Αλλά δεν ξέρουμε την εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον πριν τους καύσωνες και πριν εμφανιστεί ο δάκος...

      Διαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα