Μαγειρική και συνταγές με μπαγιάτικο ψωμί

Φτηνές συνταγές με μπαγιάτικο ψωμί

Μαγειρική και συνταγές με μπαγιάτικο ψωμί

Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγο χθεσινό μπαγιάτικο ψωμί και όρεξη για να κάνετε... θαύματα.
Πλέον, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως η σπατάλη φαγητού είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και γιατί η εποχή που ζούμε δεν το επιτρέπει από ηθικής άποψης.
Και επειδή το ψωμί συμβαίνει συχνά να περισσεύει και να μπαγιατεύει σε κάθε σπίτι, δείτε πως να το αξιοποιήσετε αντί να το πετάξετε στα σκουπίδια.

Αναζωογονήστε το
Κι όμως! Μπορείτε να δώσετε ξανά ζωή και φρεσκάδα στο μπαγιάτικο ψωμί σας με ένα απλό τρικ:
Βάλτε το μπαγιάτικο ψωμί σε καθαρή χαρτοσακούλα, τσακίζοντας την άκρη της για να κλείσει. Μουσκέψτε ελαφρώς τη χαρτοσακούλα ομοιόμορφα, με κρύο νερό. Η επιφάνεια του ψωμιού μπορεί να βραχεί λίγο, αλλά αποφύγετε να μουσκέψει και το εσωτερικό του. Ζεστάνετε το ψωμί στη σακούλα στο φούρνο, μέχρι το ψωμί να μαλακώσει και να ζεσταθεί. Αν η σακούλα ξεραθεί πριν ετοιμαστεί το ψωμί, μουσκέψτε τη λίγο ακόμα. Για μικρές φέτες θα χρειαστείτε περίπου 5 λεπτά, ενώ για μισό κιλό ψωμί, περίπου 20 λεπτά.

Πάρτε το τρίμμα του
Το τριμμένο ψωμί είναι ένα υλικό που ποτέ δεν ξέρετε πότε θα σας χρειαστεί και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει πάντα στην κουζίνα σας, για παν ενδεχόμενο (πανάρισμα, ψητά κατσαρόλας, μακαρόνια, κέικ, τσιζκέικ κ.ο.κ.). Αν έχετε μπαγιάτικο ψωμί είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε, ψήνοντάς το στους 70 βαθμούς στο φούρνο ή στην τοστιέρα. Αφού ξεραθεί, βάλτε το στο μπλέντερ και χτυπήστε το. Αν χρειαστεί, μπορείτε να το αποξηράνετε περισσότερο βάζοντάς το κι άλλο στο φούρνο, ενώ μπορείτε να του προσθέσετε βότανα και αλάτι, φτιάχνοντας ένα αρωματικό μείγμα για διάφορα πιάτα ή καστανή ζάχαρη, κανέλα, κακάο και νιφάδες καρύδας, για να το πασπαλίσετε σε γλυκά.

Προσθέστε το στη γαλλική κρεμμυδόσουπα
Ως γνωστόν, η γαλλική συνταγή της κρεμμυδόσουπας επιβάλλει κρουτόν με τυρί σαν τελείωμα στη σούπα, το οποίο μουλιάζει σε αυτή και της δίνει τραγανή γεύση. Τι καλύτερο, λοιπόν, από μια μικρή φέτα μπαγιάτικου ψωμιού, στο οποίο θα προσθέσετε τυρί και ποτέ κανείς δεν θα καταλάβει πόσων ημερών είναι, μέσα στη νοστιμιά της σούπας. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε πώς θα φτιάξετε την τέλεια κρεμμυδόσουπα.

Φτιάξτε μπιφτέκια
Ίσως η πιο κοινή χρήση του μπαγιάτικου ψωμιού, το οποίο βοηθάει να αποκτήσει συνοχή το μείγμα και να μη διαλυθεί κατά το πλάσιμο και το ψήσιμο των μπιφτεκιών. Μουλιάστε το μπαγιάτικο ψωμί σας σε νερό (θα χρειαστείτε μια μεγάλη φέτα ψωμιού ανά μισό κιλό κιμά) και αναμίξετε το με τον κιμά σας, τρίβοντάς το, με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αβγό, καρότο, πιπεριά και ό,τι άλλο χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε μπιφτέκια.

Χρησιμοποιήστε το σε μπρουσκέτες
Φτιάξτε στη στιγμή το πεντανόστιμο αυτό ιταλικό σνακ, χρησιμοποιώντας φέτες μπαγιάτικου ψωμιού, το οποίο θα φρυγανίσετε, για να του προσθέσετε στη συνέχεια ό,τι σας αρέσει, από ελαιόλαδο, ντομάτα και βασιλικό, μέχρι… τριμμένο μπιφτέκι. Το μπαγιάτικο ψωμί σας, λόγω του ότι θα είναι ψημένο, δεν θα αφήνει καμία άσχημη αίσθηση, απεναντίας θα δίνει έξτρα τραγανή υφή.

Μπαγιάτικο ψωμί, σαν φρέσκο!
Αν σας περίσσεψε ψωμί, μπορείτε να το κόψετε σε φέτες και να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Κάθε φορά μπορείτε να βγάλετε την ποσότητα που επιθυμείτε, να την ζεστάνετε για 10 λεπτά σε μέτριο φούρνο και να απολαύσετε και πάλι ολόφρεσκο ψωμί! Ειδικά τα ψωμιά με προζύμι αποκτούν και πάλι την χαμένη τους φρεσκάδα!

Παξιμάδια με μπαγιάτικο ψωμί
Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε μέτριες φέτες, ψήστε το στους 60°C Κελσίου για 40 λεπτά και απολαύστε τέλεια παξιμάδια! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε τύπου ψωμί ειδικά ολικής, πολύσπορο ή σίκαλης, αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε, πασπαλίζοντας με ξερά μυρωδικά ή μπαχαρικά όπως γλυκάνισο, κανέλα, θυμάρι ή να κόψετε μια σκελίδα σκόρδο στην μέση και να την τρίψετε ελαφρά σε κάθε φέτα!

Φρυγανιά Τριμμένη
Ψήστε το ψωμί, αφού το κόψετε σε μικρές φέτες, για 30 λεπτά στους 100°C Κελσίου. Κατόπιν το βάζετε στο multi και το κάνετε τρίμματα. Ξαναβάζετε τα τρίμματα στο ταψί και τα ψήνετε άλλα 20 λεπτά στους 120°C Κελσίου, επαναλαμβάνετε την διαδικασία, βάζοντας τα τρίμματα στο multi και πάλι πολτοποιείτε μέχρι να γίνουν τα ψίχουλα λεπτή φρυγανιά!

Κρουτόν με μπαγιάτικο ψωμί
Κόψτε το ψωμί σε μέτριες φέτες και κατόπιν σε μικρά ομοιόμορφα κυβάκια. Μπορείτε να ψήσετε τα κρουτόν στον φούρνο για 10 λεπτά στους 180°C Κελσίου. Εναλλακτικά βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις κάψει τηγανίστε τα κυβάκια μέχρι να ροδίσουν, αν θέλετε αρωματίστε με σκόρδο ή ξερά μυρωδικά! Είναι ιδανικά για σαλάτες ή σούπες!

Κρούστα για ψητό ή πανάρισμα
Τρίψτε την ψίχα του ψωμιού στο multi και δημιουργήστε μικρά ψίχουλα! Μπορείτε να φτιάξετε μια τέλεια κρούστα που θα κρατήσει το ψητό σας ζουμερό! Μπορείτε επιπλέον να την αρωματίσετε με φρέσκα ή ξερά μυρωδικά, ανακατέψτε τα ψίχουλα με 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, καλύψτε το ψητό σας με την κρούστα και δώσετε ξεχωριστή γεύση!
Τα ψίχουλα του μπαγιάτικου ψωμιού, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να πανάρετε σνίτσελ ή φιλέτο ψαριού, αντικαθιστώντας την φρυγανιά, ακολουθώντας την συνηθισμένη διαδικασία παναρίσματος!
Τέλος μπορείτε να πανάρετε, με τραγανά ψημένα ψίχουλα που θα ανακατέψετε με μυρωδικά, μαλακά επιτραπέζια τυριά, δίνοντάς τους εμφάνιση και επιπλέον γεύση!

Συνταγές με μπαγιάτικο Ψωμί

- Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες, ραντίστε τις με λίγο ελαιόλαδο φρυγανίστε το για μερικά λεπτά, προσθέστε αλλαντικά, τυριά ή λαχανικά και μυρωδικά, απολαύστε στο άψε σβήσε υπέροχες μπρουσκέτες!
- Φτιάξτε ατομικά πιτσάκια χρησιμοποιόντας το ψωμί ως βάση, προσθέστε λίγη κέτσαπ, τυρί και ό,τι άλλο σας αρέσει, ψήστε και απολαύστε τα!
- Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε λεπτέ φέτες και κατόπιν σε κάθετα λεπτά στίκς, ψήστε τα για μερικά λεπτά σε δυνατό φούρνο να ξεροψηθούν και σερβίρετε τα μαζί με ντιπ και κρεμώδη σάλτσες, σαν κριτσίνια!

Γεμιστό μπαγιάτικο ψωμί
Αφαιρέστε την ψίχα του ψωμιού και γεμίστε την, με ένα μείγμα από τυρί κρέμα, λαχανικά, αλλαντικά και ό,τι σας αρέσει! Βάλτε το 2-3 ώρες στο ψυγείο, κόψτε το σε φέτες και έχετε ένα καταπληκτικό σνάκ! Επίσης μπορείτε να γεμίσετε με ότι άλλο θέλετε, χρησιμοποιώντας το σαν «μπώλ», όπως με μια κρεμώδη σούπα ή μια σαλάτα!

Πανεύκολο σουφλέ με μπαγιάτικο ψωμί
Κόψτε το ψωμί σε λεπτές φέτες και αφαιρέστε την κόρα, αλείψτε τις ελαφρά με βούτυρο. Στρώστε το σε πυρέξ πασπαλίστε με τριμμένα τυριά ή αλλαντικά και δημιουργήστε 2-3 στρώσεις με τα υλικά. Χτυπήστε 5 αυγά, 2 φλυτζάνια γάλα και περιχύστε το σουφλέ, ψήνετε για 30 λεπτά στους 180°C Κελσίου και έχετε ένα υπέροχο σουφλέ!

Πανεύκολη σκορδαλιά με μπαγιάτικο ψωμί
Μουσκέψτε 4-5 φέτες ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού και αφού το «στίψετε» βάλτε το στο multi με 2-3 σκελίδες σκόρδο, 3-4 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι και 50 ml. ελαιόλαδο. Πολτοποιήστε και έχετε μια σκορδαλιά πεντανόστιμη σε 2 μόλις λεπτά!

Πανεύκολο γλύκισμα με μπαγιάτικο ψωμί
Κόψτε το ψωμί σε φέτες, βουτήξτε το, να μουλιάσει ελαφρά σε κόκκινο γλυκό κρασί, χτυπήστε 2- αυγά και αφού βουτήξετε τις φέτες, τηγανίστε σε καυτό σπορέλαιο. Πασπαλίστε με κανέλα και προσθέστε φρέσκα φρούτα!

Γλυκό με μήλα με ψίχουλα και κανέλα
Ψήστε τα μήλα με λίγη ζάχαρη μέχρι να καραμελώσουν και ετοιμάστε τραγανά ψίχουλα, τα οποία τα πασπαλίσετε με κανέλα και λίγη ζάχαρη και θα τα ψήσετε μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε τα ψητά μήλα με γιαούρτι και τα τραγανά ψίχουλα κανέλας.

Γλυκιά Πουτίγκα με μπαγιάτικο ψωμί
Ετοιμάστε την κλασική αγγλική πουτίγκα, εύκολα με λίγο μπαγιάτικο ψωμί, 5 φέτες είναι αρκετές!
Αφαιρέστε την κόρα, απλώστε τις φέτες βούτυρο ή μαρμελάδα και βάλτε τις δίπλα-δίπλα σε πυρέξ, προσθέστε αν θέλετε μερικές σταφίδες, ή αν θέλετε φέτες από μήλα, αχλάδια, ξερά φρούτα. Χτυπήστε σε ένα μπώλ 2 αυγά, 100 ml. γάλα, 180 ml. κρέμα γάλακτος, 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, ξύσμα πορτοκαλιού και 1 βανίλια. Περιχύσετε τις φέτες και ψήστε στους 180°C Κελσίου, για 30 λεπτά. Πασπαλίστε με άχνη και απολαύστε ένα εκπληκτικό εύκολο γλυκό!

Αυγόφετες ή French Toast
Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες. Μουλιάστε ελαφρά τις φέτες σε γάλα που θα προσθέσετε αν θέλετε ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Χρησιμοποιήστε 3 αυγά και χωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπήστε τους κρόκους, περάστε τις φέτες τους ψωμιού τέλος περνάμε τις φέτες από τα ασπράδια, τα οποία έχετε χτυπήσει σε μαρέγκα. Τηγανίζετε σε δυνατή φωτιά και να ροδίσουν. Σερβίρετε τις φέτες πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη, μέλι ή φρέσκα φρούτα!

Απλές και πρακτικές ιδέες για μπαγιάτικο ψωμί

  • Μπορείτε να αποθηκεύσετε την ψίχα του ψωμιού στην κατάψυξη και να την χρησιμοποιήσετε σε κεφτεδάκια και μπιφτέκια ανά πάσα στιγμή!
  • Μπορείτε να δέσετε τις σούπες σας, βάλτε στο multi 1-2 φέτες ψίχα ψωμιού και 100 ml. γάλα ή νερό και φτιάξτε ένα χυλό, τον οποίο θα προσθέσετε στις σούπες σας 5 λεπτά πριν τις αποσύρετε από το βράσιμο!
  • Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε τριγωνικό σχήμα, αφαιρώντας την κόρα, ψήστε το ψωμί στην τοστιέρα μέχρι να ξεροψηθεί, περιχύστε με μέλι και πασπαλίστε με κανέλα και απολαύστε ένα υπέροχο γλυκό σνάκ!
  • Χρησιμοποιήστε μπαγιάτικο ψωμί σαν βάση, αντί για τις συνηθισμένες και φτιάξτε ένα καταπληκτικό εκμέκ!
  • Χρησιμοποιήστε τα ψίχουλα σαν γέμιση ή για να δέσετε υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για γέμιση σε λαχανικά ή κρεατικά.
  • Προσθέστε ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού σε ζυμαρικά, τα οποία θα ανακατέψετε με μυρωδικά και σκόρδο, θα τα τηγανίσετε σε ελάχιστο ελαιόλαδο να ροδίσουν, τα ψίχουλα θα δώσουν υπέροχη τραγανή υφή στα ζυμαρικά αλλά και θα αντικαταστήσουν το τυρί επάξια, αν νηστεύετε!
  • Φρυγανίστε πολύ καλά φέτες ψωμιού και φτιάξτε άμεσα ένα πανεύκολο σιροπιαστό της στιγμής. Ετοιμάστε ένα αρωματικό σιρόπι με μπαχαρικά, σιροπιάστε τις φέτες να μαλακώσουν, προσθέστε κρέμα βανίλια ή παγωτό, περιχύστε με γλυκά του κουταλιού και ξηρούς καρπούς!

Πηγές: www.funkycook.gr/mpagiatiko-psomi/, www.clickatlife.gr

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω ζυμωτό ψωμί με προζύμι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα