Βότανα Μυστικά και Θεραπείες

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες-Ντοκιμαντέρ

Η σειρά «Βότανα, Μυστικά και Θεραπείες» είναι ντοκιμαντέρ, 24 ημίωρων επεισοδίων, με έτος παραγωγής το 2009 και έχει προβληθεί στην ΕΤ και στο ψηφιακό κανάλι prisma.
Η σειρά «Βότανα, Μυστικά και Θεραπείες» έχει θέμα τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και των φυτών, καθώς και την καταγραφή των γνώσεων της λαϊκής παράδοσης που έχουν επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας.

Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια επαναφοράς των παλαιών θεραπευτικών μεθόδων, ούτε, βέβαια, για αφελές εγχείρημα αντικατάστασης της σύγχρονης ιατρικής ή μια πρόταση συνολικής «εναλλακτικής» φαρμακευτικής.
Είναι μια «στάση» για περίσκεψη, μια προσπάθεια να ξαναφέρει ο τηλεθεατής στο μυαλό του την ιαματική εμπειρία της φύσης, όπως αυτή αποθησαυρίστηκε μέσα σε απλές συνταγές, οι οποίες μεταβιβάζονταν από τους παλιότερους στους νεότερους.
Η εκπομπή συνεργάζεται με διακεκριμένους επιστήμονες γιατρούς, βοτανολόγους, φαρμακοποιούς, δασολόγους, ιστορικούς, λαογράφους, κοινωνιολόγους, κ.ά. ώστε, να υπάρχει η επιστημονική άποψη και τεκμηρίωση για κάθε θέμα.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 1

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 1

Επεισόδιο 1: ΜΑΝΗ
Σ’ αυτό το επεισόδιο επισκεπτόμαστε τη Μάνη. Γνωρίζουμε την κυρία Κατερίνα Γεωργιλέα που μας φτιάχνει μια αποτελεσματική συνταγή για τα διαστρέμματα. Η κυρία Πηνελόπη Εξαρχουλέα φτιάχνει μια αλοιφή για τα εγκαύματα, ενώ ο κύριος Γιάννης Δημητρέας, καθηγητής Κοινωνιολογίας στην Αυστραλία, μιλάει για τη βοτανική γνώση που απέκτησε στο εξωτερικό.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 2

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 2

Επεισόδιο 1: ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ
Σε αυτό το επεισόδιο επισκεπτόμαστε το Νομό Ηρακλείου. Ο γεωπόνος Μανώλης Αβραμάκης αναλύει το χλωριδικό πλούτο της περιοχής. Ο κύριος Μανώλης Καμπριάνης, ιδιοκτήτης καταστήματος εμπορίας βοτάνων στην Αγορά του Ηρακλείου αναλύει το προφίλ των αγοραστών βοτάνων, ενώ η διευθύντρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου, καθηγήτρια Κατερίνα Βορεάδου, παρουσιάζει τις επιστημονικές δράσεις για την προστασία του χλωριδικού πλούτου του νησιού και την εκπαίδευση των νεότερων γενεών. Τέλος, στο χωριό Άνω Ασίτες, η Έλενα Σωμαρακάκη μας παρουσιάζει δύο αλοιφές με βάση την καλέντουλα.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 4

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 4

Επεισόδιο 4: Νομός Ηρακλείου – Αλόη
Σε αυτό το επεισόδιο επισκεπτόμαστε μια φυτεία αλόης στο χωριό Τσούτσουρος, στο νότο του Ηρακλείου. Ο Ηλίας Χρονάκης και ο Άγγελος Φασουλάκης μας αποκαλύπτουν τις ιαματικές ιδιότητες του φυτού και μας εξηγούν με πιο τρόπο λειτουργεί ως ρυθμιστής της λειτουργίας του οργανισμού μας. Στο Ρέθυμνο, η Μαριάννα Φουντή μιλάει για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων της Κρήτης τις οποίες χρησιμοποιεί για την παραγωγή αιθερίων ελαίων, ενώ ο δάσκαλος Κλεόνικος Σταυριδάκης, συγγραφέας βιβλίου για τα βρώσιμα φυτά της Κρήτης, εξηγεί πώς οι Κρητικοί επιβίωσαν σε πολύ δύσκολες περιόδους τρώγοντας μόνο βότανα. Τέλος, στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου παρακολουθούμε την επιτυχημένη προσπάθεια του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Νίκου Γαβαλά, για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 5

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 5

Επεισόδιο 5: ΣΦΑΚΙΑ – ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
Η περιήγησή μας, σε αυτό το επεισόδιο, ξεκινάει από τα Σφακιά και το τσαγκάρικο του Νίκου Γιαλεδάκη, όπου η παράδοση διατηρείται ζωντανή μέχρι τις μέρες μας. Μιλάει για την εποχή πριν φτάσει γιατρός στην περιοχή. Στο χωριό Σκορδαλού, επισκεπτόμαστε το Βοτανικό Πάρκο Χανίων, όπου ο ιδιοκτήτης του Πέτρος Μαρινάκης μας παρουσιάζει την πρωτοβουλία του να συγκεντρώσει φυτά και βότανα απ’ όλο τον κόσμο. Στο χώρο του Πάρκου συναντάμε και τον γεωπόνο Κώστα Οικονομάκη, έναν από καλύτερους γνώστες της κρητικής χλωρίδας. Η σημερινή μας περιήγηση καταλήγει στο αποστακτήριο, όπου ο Μπάμπης Ψαρός και η Janina Sorensen παράγουν αιθέρια έλαια αποκλειστικά από άγρια βότανα της Κρήτης.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 6

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 6

Επεισόδιο 6: ΡΟΔΟΣ
Προορισμός της εκπομπής αυτή τη φορά είναι η κοσμοπολίτικη Ρόδος. Στο νησί των Ιπποτών, ο Παντελής Συκόφυλλος αποκαλύπτει ορισμένα από τα μυστικά παραγωγής τού σέτε έρμπε, ενός λικέρ φτιαγμένου από βότανα, που έφτιαχναν οι Φράγκοι μοναχοί στο λόφο της Φιλέρημου. Ο φαρμακοποιός Μπάμπης Ευθυμιάδης δείχνει πως μπορεί να παρασκευαστεί ένα αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό με τη χρήση αιθερίων ελαίων, ενώ ο Σταμάτης Μιχελαράκης και η Δέσποινα Καραγιάννη μοιράζονται μαζί μας μνήμες από την εποχή που τα βότανα ήταν τα μοναδικά διαθέσιμα φάρμακα.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 7

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 7

ΚΩΣ: Σε αυτό το επεισόδιο επισκεπτόμαστε το νησί του Ιπποκράτη, την Κω. Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος, καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος, μιλάει για τις προχωρημένες ιατρικές γνώσεις των Αρχαίων Ελλήνων και την ικανότητά τους να κάνουν επιτυχημένες επεμβάσεις διάτρησης κρανίου. Ο μελετητής των Ιπποκρατικών κειμένων Θεοδόσης Διακογιάννης μας ξεναγεί στο Ασκληπιείο της Κω

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 8

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 8

ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ – ΒΑΛΣΑΜΟ Ή ΥΠΕΡΙΚΟ: Προορισμός της εκπομπής αυτή τη φορά είναι η Μακρυνίτσα, η πύλη προς το βουνό του Πηλίου. Ο Σπύρος Μάνος μας ξεναγεί στη φύση γύρω από το χωριό και μιλά για το καλύτερο επουλωτικό της λαϊκής θεραπευτικής, το βάλσαμο ή υπερικό. Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Μακρυνίτσας, ο διευθυντής Ευριπίδης

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 9

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 9

Επισκεπτόμαστε το Πήλιο όπου ο κ. Α. Σίμος συλλέγει και εμπορεύεται βότανα. Στην Αργαλαστή, ένα ζευγάρι οικολόγων μάς μιλούν για την ιδέα τους να φτιάξουν μια βιολογική καλλιέργεια αρωματικών βοτάνων και στη Ζαγορά συναντάμε το φωτογράφο Κ. Ρούσση.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 11

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 11

Στο Άστρος της Κυνουρίας, αυτή τη φορά, συναντάμε τον καθηγητή Νίκο Πολυμενάκος ο οποίος μας μιλάει για το χλωριδικό πλούτο του Πάρνωνα. Ο πρωτοπόρος βιοκαλλιεργητής Νίκος Καρράς μας εξηγεί πως η βιοδυναμική γεωργία είναι η τελευταία τάση μεταξύ των βιοκαλλιεργητών.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 12

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 12

Προορισμός μας σε αυτό το επεισόδιο είναι το Άστρος Κυνουρίας στην Ανατολική Αρκαδία. Συναντάμε τον καθηγητή Νίκο Πολυμενάκος να μας μιλάει για την ιστορία της περιοχής και για την τσακώνικη διάλεκτο, την πιο παλιά αρχαιοελληνική διάλεκτο που ομιλείτε.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 13

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 13

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 14

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 14

Το βήχιο είναι γνωστό από την αρχαιότητα για την ευεργετική επίδρασή του στην αναπνοή. Παρέα με τον κ. Γιώργο θα το συλλέξουμε στο όρος Παγγαίο, μαθαίνοντας χρήσιμες πληροφορίες γι΄ αυτό.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 15

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 14

Επισκεπτόμαστε τη λίμνη Κερκίνης, όπου ο κ. Θόδωρος Ναζιρίδης μας μιλά για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα ενώ στα άνω Πορόια των Σερρών, μαζί με τον κ. Γιάννη, γνωρίζουμε το φιδόχορτο. Οι γυναίκες του αγροτουριστικού συνεταιρισμού συλλέγουν ζαμπούκο.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 16

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 16

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 17

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 17

Διαφορετικοί άνθρωποι, από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, μας μιλάνε για τα βότανα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Επίσης, επισκεπτόμαστε ένα εργαστήρι παραδοσιακής σαπωνοποιίας και την κουζίνα ενός σεφ ο οποίος μας δείχνει συνταγές με βότανα.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 18

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 18

Ο Ξενοφώντας είναι αστυνομικός, όμως η αγάπη του για τα βότανα είναι τόσο μεγάλη που γνωρίζει τα περισσότερα από αυτά. Επίσης, μοναχοί στην Αριδαία μαζεύουν το σαλέπι, το οποίο κάνουν αφέψημα για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 19

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 19

Η άγρια μολόχα, το χελιδόνιο, το πεντάνευρο, η αχιλλέα, το μηλόξιδο, τα εξηντάφυλλα τριαντάφυλλα είναι μερικά από τα βότανα που μας κίνησαν την προσοχή στην πόλη της Νάουσας. Κάποια από τα παραπάνω βότανα χρησιμοποιούνται στην ποτοποιία Ναούσης.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 20

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 20

Στο Πλατανόρεμα της Κοζάνης, οι κάτοικοι ζουν τιμώντας τις παραδόσεις και τα έθιμα. Ζώντας κοντά στη φύση, μπορούν να εκτιμήσουν όλα τα δώρα που τους προσφέρει και γι΄ αυτό η τσουκνίδα είναι ένα από τα βότανα που χρησιμοποιούν με ποικίλους τρόπους.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 21

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 21

Γρεβενά: η πόλη του μανιταριού. Μια ομάδα ανθρώπων κατάφερε με την αγάπη που είχε στα μανιτάρια να κάνει όλη την πόλη να τα λατρέψει και η μανιταρογιορτή τους προσελκύει, κάθε χρόνο, χιλιάδες κόσμο.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 22

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 22

Το βουνό των Θεών, ο Όλυμπος, φημίζεται για την ποικιλία φυτών και βοτάνων. Ο Λευτέρης Κηπόπουλος μας ξεναγεί και μας γνωρίζει τις ορχιδέες. Γνώστης πολλών βοτάνων, μοιράζεται μαζί μας τις γνώσεις του για τα κεδρόμηλα, τους βολβούς και το μούχαρι.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 23

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 23

Ακολουθούμε την Μαριάννα από τα Γιάννενα έως το φαράγγι του Βίκου και μαθαίνουμε για τα βότανα της περιοχής. Στην Κόνιτσα, η κυρία Ελένη φτιάχνει λικέρ από άγρια τριαντάφυλλα με θεραπευτικές ιδιότητες ενώ ο κ. Μπάρμπας καλλιεργεί θεραπευτικά φυτά.

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 24

Βότανα Μυστικά και Θεραπείες επεισόδιο 24

Στα σπιτάκια του φαραγγιού του Βίκου θεραπεύονταν ψυχικά νοσήματα από την αρχαιότητα. Ο κύριος Μανώλης μας μιλά γι΄αυτό, ενώ η Κατερίνα, γνώστρια των βοτάνων, υποστηρίζει πως δεν έχει δώσει ποτέ στα παιδιά της φάρμακα.

Πηγή: ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ-ΕΡΤ1

Διαβάστε ακόμη:Πηγές βιταμινών από βότανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα