Είναι τα βακτήρια ο λόγος της υπέρτασης;

Είναι τα βακτήρια ο λόγος της υπέρτασης;

Τα βακτήρια του εντέρου σχετίζονται με την υπέρταση
Το ενδιαφέρον την ερευνητικής κοινότητας για τα βακτήρια αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια καθώς το μικροβίωμα αποτελεί ένα νέο πεδίο έρευνας που φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο σε αρκετές παθήσεις. Οι τελευταίες έρευνες μάλιστα βλέπουν πως εμπλέκονται και στην αρτηριακή πίεση.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Microbiome ανέλυσε το εντερικό μικροβίωμα 41 εθελοντών με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, 99 ασθενών με υπέρταση και 56 ασθενών με προϋπέρταση, οι οποίοι κινδυνεύουν μελλοντικά να εμφανίσουν τελικώς υπέρταση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές με υπέρταση και προϋπέρταση είχαν μειωμένη ποικιλομορφία στο εντερικό τους μικροβίωμα. Συγκεκριμένα, είδη όπως το Prevotella και Klebsiella είχαν αυξημένους πληθυσμούς.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μετέφεραν το εντερικό μικροβίωμα από τους εθελοντές σε ποντίκια που δεν είχαν καθόλου μικροβίωμα στο έντερό τους. Τα ποντίκια που έλαβαν το μικροβίωμα των ασθενών με υπέρταση, παρουσίασαν τελικά υπέρταση.

Αντίστοιχα, σε μία έρευνα του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Physiology οι επιστήμονες μεταμόσχευσαν μικροβίωμα από ποντίκια χωρίς υπέρταση σε ποντίκια με υπέρταση. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η αρτηριακή πίεση στα τελευταία.

Μία άλλη έρευνα εξερεύνησε το μικροβίωμα υπέρβαρων ή παχύσαρκων γυναικών, οι οποίες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης. Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, τόσο στις υπέρβαρες όσο και στις παχύσαρκες έγκυες γυναίκες, ο πληθυσμός του βακτηρίου Odoribacter ήταν σημαντικά μειωμένος. Οι γυναίκες με τους χαμηλότερους πληθυσμούς του Odoribacter είχαν μάλιστα την υψηλότερη αρτηριακή πίεση.

Πάντως η ανάπτυξη ενός προβιοτικού για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης θα χρειαστεί προφανώς κάποιο καιρό, ωστόσο αρκετοί επιστήμονες εξερευνούν ήδη αυτή την προοπτική.

Πηγή: Τα βακτήρια σχετίζονται με την υπέρταση

Διαβάστε ακόμη:Η θεραπεία του αυτισμού περνά από το έντερο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα