Αχλαδιά: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Αχλαδιά: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Καλλιέργεια και πολλαπλασιασμός αχλαδιάς

Η αχλαδιά γίνεται στα μέτρια κλίματα, δηλαδή ούτε στα πολύ ζεστά ούτε στα πολύ ψυχρά. Προκόβει στις δροσερές θέσεις, στα παράλια και παραποτάμια μέρη, στις ανοιχτές κοιλάδες, στα χαμηλά οροπέδια και στις πλαγιές που έχουν μικρή κλίση. Με άλλα λόγια θέλει υγρό αέρα και δροσερό το καλοκαίρι. Σε θέσεις που δέρνονται από ανέμους δυνατούς, δεν πρέπει να φυτεύοντας αχλαδιές γιατί βλάπτονται.

Σχετικά με το χώμα η αχλαδιά έχει απαιτήσεις. Θέλει το χωράφι να είναι ψαχνό, δυνατό (γόνιμο) και δροσερό και ακόμη περισσότερο όταν είναι μπολιασμένη επάνω σε κυδωνιά. Καλά χώματα για αχλαδιές είναι τα αμμοαργιλώδη και να έχουν λιγάκι άσβεστη που τις ωφελεί. Στα πολύ ξηρά η πολύ υγρά χώματα δεν γίνονται. Στα αργιλώδη οι αχλαδιές παίρνουν μεγάλη ανάπτυξη μα δίνουνε λίγο καρπό. Και σ’ αυτά που έχουν πολύ άσβεστη δεν γίνονται καθόλου, αφού κιτρινίζουν ύστερα από λίγο καιρό, και ξηραίνονται.

Σπορείο
Η αχλαδιά γίνεται μονάχα με σπόρο και για να κάνουμε δεντράκια σπέρνουμε σπόρο από αχλάδια πολύ ώριμα, ήμερης αχλαδιάς. Σπόρο από γκορτσιά δεν μεταχειρίζονται οι δενδροκόμοι. Στα ζεστά μέρη μπορούμε να τον σπείρουμε απ ευθείας στο σπορείο κατά τον Οκτώβριο, για να έχει καιρό να φυτρώσει μέχρι τον Μάρτη - Απρίλη.

Για να φτιάξουμε το σπορείο σκάβουμε βαθιά σε μέρος προφυλαγμένο ανάλογο κομμάτι γης, το καθαρίζομε από τις ρίζες και πέτρες, το ψιλοχωματίζουμε και το φουσκίζουμε με μπόλικη χωνεμένη, κοπριά. Ύστερα το τσαπίζουμε για να ανακατωθεί η κοπριά με το χώμα, το ισιώνουμε και το χωρίζουμε σε πρασιές (βραγιές), 2 η 3 μέτρα μάκρος κι 1 φάρδος φτιάχνοντας ταυτόχρονα και το αυλάκι που θα ποτίζονται. Στις πρασιές αυτές σπέρνουμε με το χέρι τον αχλαδόσπορο στα πεταχτά ή καλύτερα σε κάθε 10 - 12 πόντους να ανοίγουμε μ’ ένα ξυλαράκι αυλάκια 1 – 2 πόντους βαθιά και μέσα σ’ αυτά να ρίχνουμε κάθε 2 - 3 πόντους το σπόρο και τον σκεπάζουμε ίσα με ένα δάχτυλο με φυτόχωμα (σαπισμένα φύλλα) ή παλιά κοπριά που έχουμε κοσκινίσει και ανακατώσει με άμμο ποταμού σ’αναλογία 2 μέρη άμμο και 1κοπριά και πατάμε τη βραγιά με σανίδα Ποτίζουμε προσεχτικά, το καλοκαίρι με ποτιστήρι, έως να φυτρώσουν οι σπόροι κι όταν κατόπι δυναμώσουν οι αχλαδιές και γίνουν ως 10 – 15 πόντους, βάζουμε τρεχούμενο νερό. Και ανάμεσα τις βοτανίζουμε και τις σκαλίζουμε.

Στα ψυχρά μέρη, που δεν μπορούμε να σπείρουμε τον Οκτώβριο, το κάνουμε κατά το Γενάρη το στοίβαγμα (στρωμάτωση) τού αχλαδόσπορου. Δηλαδή παίρνουμε ένα ξύλινο κιβώτιο, να είναι ρηχό, και ρίχνουμε μέσα ίσαμε 5 δάχτυλα καθαρή άμμο του ποταμού, την ισιώνουμε και ρίχνουμε τους σπόρους και τους σκεπάζουμε πάλι με άμμο 2 - 4 δάχτυλα πάχος και φέρνουμε το κιβώτιο σε υπόγειο η σε βορινή αποθήκη για να μην είναι το μέρος ζεστό και φυτρώσει ο σπόρος νωρίτερα. Μέχρι τον Μάρτη-Απρίλη, που θα σπαρθεί, θα έχει φυτρώσει ο σπόρος και τον σπέρνουμε μαζί με την άμμο και με τον τρόπο που γράψαμε παραπάνω.

Από τότε που θα στοιβάξουμε το σπόρο μέχρι να τον σπείρουμε, καταβρέχουμε την άμμο δυο το πολύ φορές, γιατί ο αχλαδόσπορος σαπίζει εύκολα και δεν πρέπει να είναι υγρός πολύ. Σε όλες τις περιστάσεις βρίσκω πώς γενικά οι σπόροι πρέπει το χειμώνα να μπαίνουνε στην άμμο και την άνοιξη, που θα αρχίσει να ζεστάνει ο καιρός και θα έχουν μισσφυτρώσει, να σπέρνονται στις πρασιές.

Φυτώριο
Είτε σπείρουμε απ ευθείας τον Οκτώβριο τον αχλαδόσπορο στις πρασιές του σπορείου, είτε τον βάλομε τον χειμώνα στην άμμο κι ύστερα Μάρτη - ’Απρίλη τον σπείρουμε, οι αχλαδιές που θα βγουν πρέπει στο χρόνο επάνω να μεταφυτευθούν, στα ζεστά μέρη τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο και στα ψυχρότερα Μάρτη - Απρίλη. Την εποχή αυτή βγάζουμε με προσοχή τις αχλαδιές από το σπορείο, κόβουμε λίγο τη μεσανή ρίζα και τις φυτεύουμε στις πρασιές του φυτώριου σε ίσες σειρές 30 - 40 πόντους τη μια από την άλλη και σε απόσταση 30 πόντους ρίζα σε ρίζα.

Για να κάνουμε φυτώριο σκάβουμε βαθιά ανάλογο κομμάτι γης και το χωρίζουμε σε πρασιές 1 - 1,5 μέτρο φάρδος και 3 μάκρος. Κι επειδή θα ποτίζονται πρέπει να κάνουμε και το αυλάκι τους. Πριν φυτέψουμε τις αχλαδιές φουσκίζομε τις πρασιές με μπόλικη χωνεμένη κοπριά, τις τσαπίζουμε ξανά και τις ισιώνουμε. Όλο το καλοκαίρι ποτίζουμε τις αχλαδιές 4-5 φορές, κατά την ανάγκη, με τρεχούμενο νερό κι όταν ριζοβολήσουν και κάνουν νέα κλωνιά τις σκαλίζουμε κιόλας, κατόπι από πότισμα, για να κράτηση το χώμα την υγρασία του.
Τον δεύτερο χρόνο μπαίνοντας η άνοιξη και τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο τις μπολιάζουμε χαμηλά με μάτι. Το φθινόπωρο του τρίτου ή τέταρτου χρόνου, που τα μπόλια θα ’χουνε βέργα ψηλή ως δύο μέτρα φυτεύομε τις αχλαδιές Νοέμβριο - Δεκέμβριο η Μάρτη - Απρίλη στην παντοτινή θέση τους.

Φύτεμα αχλαδιάς

Το χωράφι που θα βάλουμε τις αχλαδιές το οργώνουμε από πρωτύτερα βαθιά 2-3 φορές, το σβαρνίζομε και την εποχή που πέφτουνε τα φύλλα, δηλαδή Νοέμβριο - Δεκέμβριο, τις φυτεύομε στα μέρη που κάνει μαλακό χειμώνα και σε αυτά που γίνονται βαρυχειμωνιές τον Μάρτη - Απρίλη, πριν βγάλουν φύλλα.
Όταν φυτέψουμε αχλαδιές μπολιασμένες επάνω σε αχλαδιά και γενικά απ’ αυτές που μεγαλώνουν πολύ ανοίγουμε τους λάκκους σε ίσιες σειρές 6 -7 μέτρα τον ένα από τον άλλο και σ’ απόσταση πάλι 6 - 7 λάκκο σε λάκκο.

Όμως στην περίσταση που φυτεύουμε αχλαδιές μπολιασμένες επάνω σε κυδωνιές ανοίγουμε τους λάκκους πάλι σε ίσιες σειρές αλλά σε απόσταση 4- 5 μέτρα απ όλες τις μεριές. Τους κάνουμε να έχουν 60 πόντους βάθος κι 80 φάρδος. Όταν θα φυτέψουμε γεμίζουμε τους λάκκους ως στη μέση με χώμα και παίρνοντας μια-μια αχλαδιά κόβουμε λίγο τη μεσαία ρίζα τους και ψαλιδίζουμε στην άκρη τις άλλες ρίζες για να καθαρίσουμε το μέρος που μάσησε η αξίνα στο βγάλσιμο. Ύστερα καθίζουμε το δεντράκι στη μέση του λάκκου, το κρατούμε ίσια και κοιτάζοντας οι ρίζες να μην είναι μπερδεμένες μα απλωτές, ρίχνουμε χώμα ως στη μέση και το πατούμε με τα πόδια.

Τελευταία απογεμίζουμε το λάκκο και για να έχουμε επιτυχία πρέπει μπρος να φυτεύουμε και πίσω να ποτίζουμε. Στα αμμουδερά χώματα φυτεύουμε τα δένδρα βαθύτερα μια πιθαμή (20 - 25 πόντους) και στο αμμοαργιλώδη μισή πιθαμή (10 - 15 πόντους), μετρώντας από το μέρος που αρχίζουν οι ρίζες. Πάντα όμως πρέπει να προσέχουμε το μέρος που έχει μπολιαστεί να μη χωθεί στο χώμα. Όταν το χωράφι είναι φτωχό φυτεύοντας ανακατώνουμε το χώμα με μπόλικη κοπριά χωνεμένη. Και όταν έχουμε μονάχα αχώνευτη την ρίχνομε στο λάκκο, αφού φυτέψουμε το δένδρο. Όσοι πιστεύουν πως αν φυτέψουμε βαθιά το δένδρο ριζοβολεί πιο εύκολα έχουνε λάθος.

Αχλαδιά: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Κλάδεμα
Από τις αχλαδιές που φυτέψαμε, όσες έχουνε μπόλι 1 - 1,5 μέτρο τις κόβουμε 70 πόντους μέχρι 1.20 μ. ψηλά από τη γη, αν θα είναι σε χωράφι που θα φυτέψαμε αποκλειστικά αχλαδιές. Όταν όμως τις φυτεύουμε στους δρόμους του περιβολιού ή θέλουμε να σπέρνουμε από κάτω από τις αχλαδιές, τις κόβουμε στο 1.20 - 1.80 μ. Κι αφήνουμε 3-4 μάτια, τα ψηλότερα του κορμού για να κάνουμε τη διακλάδωση (σταύρωση) του δένδρου, και τα άλλα τα χαλάμε η τα αφήνουμε και τα βλαστάρια που θα βγάλουν την άνοιξη τα κορυφολομούμε στα δύο μάτια για να σκιάζουν το καλοκαίρι με τα φύλλα τους τον κορμό. Σε περίσταση όμως που χαλάμε τα μάτια, για να προφυλάγουμε από τον ήλιο τον κορμό της αχλαδιάς τον χρίζουμε με ασβεστόγαλα. Τα 3 μάτια που αφήσαμε κοιτάζουμε να είναι γερά, σταυρωτά κι όχι κοντά το ένα από το άλλο. Την ίδια χρονιά την άνοιξη, κατά Μάρτη η Απρίλη θα έχουμε 3 βλαστάρια που μεταχειριζόμαστε για τη διακλάδωση του δένδρου και που θα είναι με τον καιρό οι κυριότεροι κλώνοι του.

Το δεύτερο χρόνο, τα 3 αυτά βλαστάρια, που θα είναι πια βέργες, τα κόβουμε το χειμώνα (Δεκέμβριο ή Γενάρη) σε μια πιθαμή μεγάλη, μετρώντας από τον κορμό, και προσέχουμε τα ακρινά μάτια να είναι το ένα δεξιά και το άλλο αριστερά. Την άνοιξη της αυτής χρονιάς θα δώσουνε βλαστάρια κι από αυτά θα κρατήσουνε μονάχα δύο, τα ακριανά, και τα άλλα θα τα κόψουμε στα δυο μάτια. Αν κανένα από τα δυο βλαστάρια που αφήσαμε σε κάθε βέργα θέλει να πάει ψηλά το κοντύνουμε ή αν είναι λεπτό το κορφολογούμε για να χοντρύνει. Ίσαμε τώρα έχουμε τριγύρω ψηλά στον κορμό του δένδρου τρεις κλώνους κι 6 βέργες, από δυο σε κάθε κλώνο.

Τον Δεκέμβριο - Γενάρη του τρίτου χρόνου τις 6 αυτές βέργες θα τις κόψουμε 1 - 1.5 πιθαμή μακριά από τη μασκάλη τους και θα ’χουμε την άνοιξη νέα βλαστάρια. Από αυτά θα αφήσουμε μονάχα δύο σε κάθε κλώνο, τα ακρινά και τα άλλα τα κόβουμε σε δυο μάτια κι είναι αυτά που πρωτοδίνουν καρπό. Αφήνοντας στους 6 κλώνους 2 βλαστάρια στον καθένα, το δένδρο μας θα έχει 12 τέτοια και σταματούμε ως εδώ το κλάδεμα γιατί πήρε το σχήμα που θέλουμε, να είναι σαν ποτήρι. Από τώρα και μπρος δεν έχουμε παρά να κόβουμε βαθιά τα λαίμαργα που τρώνε την τροφή την κλώνων που δίνουνε τον καρπό. Σε περίσταση που το σόι της αχλαδιάς είναι να πηγαίνουν τα κλωνάρια της καταπάνω και δασιά, για να την ανοίξουμε δένουμε από μέσα (στη μέση) στεφάνι και παίρνει έτσι σχήμα κανονικό κι αντίθετο, όταν είναι ξέκλωνη (το σόι της) την περιορίζομε σε στεφάνι που περνούμε από έξω.

Τον χειμώνα, Νοέμβριο η Δεκέμβριο, όταν πέσουν από τις αχλαδιές τα φύλλα, οργώνουμε το χωράφι. Την άνοιξη ξανά οργώνουμε και το σβαρνίζουμε για να καταστρέψουμε τα ζιζάνια. Την εποχή αυτή βγάζουμε και τα κολλάριζα που αδυνατίζουν τις αχλαδιές. Τις ποτίζουμε τις πρώτες δυο χρονιές μια φορά το μήνα μονάχα το καλοκαίρι ως τον Σεπτέμβριο, όταν όμως οι αχλαδιές μας είναι μπολιασμένες επάνω σε κυδωνιά, τις ποτίζουμε δυο φορές το μήνα το καλοκαίρι. Τις αχλαδιές, επειδή χρόνο με τον χρόνο αδυνατίζουν από την πολλή καρποφορία, τις φουσκίζουμε ρίχνοντας τον χειμώνα που τις σκάβουμε σε κάθε ρίζα 40-50 κιλά αχώνευτη κοπριά. Και όταν δεν έχουμε αρκετή, ρίχνουμε μονάχα 20-25 κιλά και προσθέτουμε 3 κιλά χημικό λίπασμα 4-10-10.

Πότε πρέπει να μαζεύουμε τα αχλάδια

Η εποχή που πρέπει να μαζεύουμε τ’ αχλάδια έχει μεγάλη σημασία. Αν λόγου χάρη τα αφήσουμε στην αχλαδιά να ωριμάσουν και κατόπι τα κόψουμε, στη διατήρηση θα παραωριμάσουν και θα χάσουν τη γεύση τους και την ποιότητά τους, Κι αντίθετα, αν τα κόψουμε άγουρα, δεν ωριμάζουνε κανονικά και ζαρώνουν, η γεύση τους χαλάει και φυσικά πωλούνται πολύ φτηνά.
Κατάλληλη εποχή για να μαζέψουμε τα αχλάδια είναι όταν αλλάξει το χρώμα τους κι αποκτήσουν την χαρακτηριστική μυρουδιά της ωρίμασης που διαφέρει ανάλογα την ποικιλία, το κλίμα και τη θέση που είναι φυτεμένες οι αχλαδιές. Τα αχλάδια τα μαζεύουμε με καιρό ξηρό, το πρωί, αφού βγει ο ήλιος και φύγει η δροσιά, και το βραδάκι.

Πηγή:Ο πλούτος από τα δένδρα-Αλέξανδρου Ν. Γεωργακόπουλου-Εν Αθήναις 1931

Διαβάστε ακόμη:Εντομοκτόνα φάρμακα-Πετρέλαιο νικοτίνη πύρεθρο

54 σχόλια:

  1. Σας χαιρετώ. Χρειάζομαι βοήθεια. Έχω μια χήνα μικρή, τριών εβδομάδων πρέπει να είναι και δεν περπατά σχεδόν καθόλου. Σε κάποιες στιγμές μπορεί να σηκωθεί και να κάνει λίγα βηματάκια αλλά μέχρι εκεί. μετά πέφτει ξανά. Τι να φταίει; Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα στα πόδια της εξωτερικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κολοκοτρώνης22/5/14, 7:41 μ.μ.

    Για τους κατοικους των Αθηνων, προβειο γαλα μπορουμε να βρουμε απο το υποκαταστημα γαλακτοκομικων ΣΤΑΜΟΥ Λεωφόρος Καραμανλή 206, Αχαρνές, 13678, ΑΤΤΙΚΗΣ.
    Με το προβειο αυτο γαλα κανω εγω τον γλυκο τραχανα με σπασμενο σιταρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρήστος Μ23/5/14, 8:41 π.μ.

    Αναζητώ πορτοκαλιές Rocco. Σας παρακαλώ μπορείτε να μου στείλετε κάποια τηλέφωνο ή ιστοσελίδα για να αγοράσω μερικά δέντρα; Δεν με πειράζει η περιοχή απο οποιαδήποτε μέρος. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω ποιά είναι η διαφορά της ποικιλίας Rocco με την Τaroco.Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σταύρος Γονιδάκης24/5/14, 7:55 π.μ.

    Χαίρετε! Συγχαρητήρια για πολλοστή φορά για την εξαιρετική δουλειά! Τι απέγινε το κουμπί που μετέτρεπε τα άρθρα σε pdf για εύκολη αποθήκευση; Ήταν σταλήθεια πολύ χρήσιμο. Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάθε φορά που φτιάχνω πρόσφορα, μου φουσκώνουν πολύ στο κέντρο και χαλάει η σφραγίδα. Μήπως μπορείτε να φανταστείτε τι κάνων λάθος; Τα ψήνω σε έναν παλιό φούρνο του οποίου οι λειτουργίες δεν φαίνονται πλέον, οπότε τον έχω πάντα στον αέρα. Μήπως φταίει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θεόδωρος25/5/14, 4:53 π.μ.

    Μήπως μπορείτε να το διευκρινήσετε περισσότερο.
    Ευχαριστώ θερμά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θανασης πρεβεζα25/5/14, 11:16 π.μ.

    Καλησπερα σας ! περσι πηρα 4 χηνακια , αγνωστου φυλου! πριν 3 μηνες ανακαλυψα πως ηταν 2 θυληκες και 2 αρσενικες , επειδη οι θυληκες γεννουσαν, το περιεργο ειναι οτι γεννουσαν ακαταπαυστα για 2 μηνες !!! πριν καμια 20αρια μερες επαψαν να γεννανε και επεσαν κλωσσες, 2 χηνες σε μια φωλια....εντομεταξυ εγω τους επαιρνα τα αυγα . Τους αφησα μερικα αυγα τα οποια μερες αργοτερα που τα κοιταξα ηταν κλουβια , τους χαλασα την φωλια και τις απομονωσα μακρια απο την φωλια! πριν μια εβδομαδα μια κοττα (κλωσσα) εβγαλε τεσσερα χηνακια , οσα και τα αυγα που της ειχα βαλει) .Οταν τα αφησα ελευθερα στο περιβολι οι χηνες τα πλησιασαν και τα πηραν μαζι τους ....... πλεον συμπεριφερονται λες και ειναι δικα τους!!! Μπορει καποιος να μου εξηγησει ???? σας ευηχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπερα.μεταφύτευσα πριν μια βδομαδα τις ντοματες στον κηπο μου.εβαλα κοπρια και λιγο λιπασμα αφου πρώτα καναμε φρέζα το εδαφος.τα ποτιζω καθε μερα το σούρουπο.αρκετα. καποιες εχουν βγαλει απο ενα ντοματακι και οι αλλες ανθη.μια δυστηχως μαραθηκε λιγο.θελω να ρωτησω πόσο συχνα να τις ποτιζω αυτο το διαστημα? και πόσο νερο να ριχνω? δλδ,να αφηνω να γινεται λιμνη μεσα στην αυλακια? .. Ευχαριστω εκ των προτέρων
    Αιμιλία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βοηθεια αγορασα κατσικες κ πριν μπουνε στο ματρι εφυγαν κ εχω χασει αρκετες ξερετε καποιο τροπο να τις βρω.ειναι σε χωριο που δεν το γνωριζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα σε όλους.
    Είμαι σχετικά νέος στην καλλιέργεια λαχανικών αλλά φέτος έχω ένα θεματάκι με τις ντοματιές μου. Φύτεψα αρκετές διαφορετικές ποικιλίες και ντόπιες και ξένες αλλά ενώ βλάστησαν και εβγαλαν τα δύο πρώτα φύλλα σε μια βδομάδα, έχουν περάσει 3 βδομάδες συνολικά και έχουν μείνει στα 2 φύλλα. Ξέρει κανείς τι μπορεί να φταίει. Κάποιος μου είπε ότι φταίει το χώμα. Το χώμα που χρησιμοποίησα είναι το Compost Geohumus. Τις έχω φυτέψει σε κυπελλάκια και τις έχω στην βεράντα. Πριν μια βδομάδα έβαλα και ένα δίχτυ σκίασης από πάνω για να μη τις κάψει ο δυνατός ήλιος της Αθήνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Gano-therapy.gr26/5/14, 4:23 μ.μ.

    Μίλησα και εγώ με τον κύριο Μανούσακα σήμερα γιατί είχα αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τα προϊόντα του από χαρούπι που βρήκα στην ιστοσελίδα του

    Όχι μόνο ήταν ευγενικότατος αλλά ήταν ιδιαίτερα και διαφωτιστικός ενώ ήξερε πράγματι πολύ καλά το αντικείμενο του.


    Π.χ. ενώ πίστευα ότι χαρουπόσκονη και χαρουπάλευρο είναι το ίδιο πράγμα, πάνω στην συζήτηση μου εξήγησε τις διαφορές μεταξύ τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αιμιλια οσον αφορα το ποτισμα,να τις ποτιζεις καλα,μεχρι να γινει μια λιμνουλα.Αν το εδαφος δεν εχει καλη αποστραγγιση,το ποτισμα θα επρεπε να γινεται ανα δυο μερες...Αυτο θα το καταλαβεις απο την υγρασια στο χωμα (οσο εχει αρκετη υγρασια μην τα ποτιζεις συχνα).Για την κοπρια θα πρεπει να ειναι "χωνεμενη" οπως λεμε στην Μακεδονια,δηλαδη να εχει παρει την μορφη χωματος.Η μεγαλη ποσοτητα κοπριας μπορει να "καψει" τις ντοματιες σου.Ελπιζω να σε βοηθησα γιατι και γω φετος ξεκινησα πρωτα φορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σας παιδια!!!
    Αρχικά συγχαρητήρια και ευχαριστώ για τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες.
    Θα ήθελα να κάνω με την σειρα μου μία ερώτηση, έχω κάνει τυρί από κατσικίσιο γάλα, και λόγο θερμοκρασίας (25° στο χώρο τυροκομησης) έκανα τα αλατισματα μέσα στο πρωτο 24ωρο.
    Νομιζω οτι όλα πήγαν καλά γιατί έχει σφίξει, η απορία μου είναι πότε πρέπει να μπεί στην άλμη, μήπως λόγο θερμοκρασίας πρέπει να μπεί πριν τις 6-10 μέρες που αναφέρετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Stelios Asimakis26/5/14, 11:32 μ.μ.

    Στέλιος

    Γεια σε όλους!!

    θα ηθελα να ρωτήσω για την διατήρηση της φέτας εκτός ψυγείου μέσα σε άλμη!

    εάν είναι εφικτό παρακαλώ πείτε μου τις αναλογίες για την άλμη και πόση θερμοκρασία πρέπει να υπάρχει στον χώρο

    ευχαριστω εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαρία λογικά φουσκώνει επειδή ο φούρνος δεν είναι προθεμασμένος, όπως έχω γράψει ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (χωρίς αέρα), από την αρχή στο δυνατότερο και μετά από μισή ώρα αν είναι ανάγκη χαμηλώνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σταύρο λόγο κάποιου προγραμματιστικού προβλήματος βγήκε,
    αλλά θα προσπαθήσω σύντομα να το ενεργοποιήσω ξανά, λίγη υπομονή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δηλαδή το πρόσφορο δεν θέλει καθόλου να φουσκώσει μέσα στον φούρνο; Εγώ νόμιζα ότι φουσκώνει με λάθος τρόπο και ότι τον φούρνο τον προθερμαίνουμε για να φουσκώσει κι άλλο το ψωμί απ'την ζέστη...

    Εμένα όμως δεν μου φουσκώνει κανένα ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο επειδή πραγματικά είναι ό,τι να'ναι ο φούρνος. Αφού για να ψήσω στους 200, πρέπει να τον βάλω στους 240.

    Θα το δοκιμάσω και σε προθερμασμένο φούρνο, ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μαρια Ρεγγενα27/5/14, 8:48 μ.μ.

    Καλησπερα!!
    Εδω και πολλα χρονια κανει η πεθερα μου τυρι απο κατσικες δικες της και εδω και μια εβδομαδα ενω δεν εχουμε αλλαξει ΤΙΠΟΤΑ στην ολη διαδικασια το τυρι γινεατι σα σφουγγαρι...σημειωνω πως καθολη τη διαδικασια ακομη και αυτη του στραγγισματος στην τσαντηλα το βαζω στο ψυγειο...εχει να κανει με τι???η πεθερα μου δε δεν το πιστευει αυτο που συμβαινει...με τη θερμοκρασια παντως δε εχει να κανει...
    αν μπορειτε παρακαλω τη γνωση σας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μαρία καλησπέρα.Από τα λίγα που αναφέρεις:

    --Εάν τα ζώα είναι εκτός εμβολίων ή φαρμακευτικής αγωγής

    --Εάν τα σκεύη και οι χώροι παραμονής των ζώων και τυροκόμησης είναι όπως χρειάζεται καθαρά

    --Έλεγξε τί έχει αλλάξει στις τροφές νωπές ή τυποποιημένες.

    --Σε κάθε περίπτωση σε παρακαλώ ενημέρωσέ με

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μαρια Ρεγγενα27/5/14, 10:23 μ.μ.

    Καλησπερα Αντωνη μου, σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου..επειδη γενικη υπευθυνη ειναι η πεθερα μου και εγω προσπαθω να μυηθω σε ολο αυτο αρα δεν μπορω να σου πω περισσοτερα, αυριο πρωι θα τη ρωτησω ολα οσα μου λες...και παλι σε ευχαριστω...σχεδον πεταξα χτες περι τα 4-5 κιλα νωπου τυριου, ακριβως σα σφουγγαρι....τα εδωσα σε μια ξαδελφη για πιτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μπορείς να την διατηρήσεις μέσα σε φυσιολογική άλμη 6-7% έτσι ώστε να σκεπάζει το τυρί, σε δοχεία ή βαρέλι, σε θερμοκρασία οριακά μέχρι 17 βαθμούς. Υπόγειο δηλαδή ή ορεινή σπηλιά. Αν δεν υπάρχει τέτοιος χώρος, αντικατάστησε την άλμη με ελαιόλαδο. Θα διατηρηθεί μέχρι 20-21 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μάκη. Η παραμονή στον πάγκο 6-10 ημέρες είναι για να αρχίσει η ζύμωση. Οι 25 βαθμοί δεν είναι ό,τι καλύτερο. Όμως και στην άλμη θα το κρατήσεις μόνο για 6-10 ημέρες αλλά δεν μπορείς να το αποθηκεύσεις για μήνες. Αν το μόνο που διαθέτεις είναι ψυγείο, τότε βάλτο στο ψυγείο αλλά η ζύμωση θα καθυστερήσει να προχωρήσει σημαντικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σταύρος Γονιδάκης28/5/14, 9:23 π.μ.

    Ευχαριστούμε πολύ Θεόδωρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. καλημερα Αντωνη, έχω το ιδιο προβλημα με τη Μαρία! Ενω πέρισυ έβγαινε τέλεια φέτος σαν σφουγγάρι! όλα αυτά που λές τα έχω κάνει το μονο που δεν ξέρω είναι αν φταίει το φαγητο της γιατι τρώει πολλων ειδών χόρτα καθημερινα μαζι με το ειδικο κοκτειλ για παραγωγη γαλακτος, ευχαριστω Αρτεμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Άρτεμις.
    Κάποια χόρτα δημιουργούν πολλά αέρια στο γάλα. Δεν γνωρίζω ποιά, όπως δεν γνωρίζω το ειδικό κοκτέϊλ που αναφέρεις.
    Είναι πιθανόν επίσης να φταίνε οι Νοτιάδες που ως άστατοι προκαλούν απότομες ανόδους θερμοκρασίας.
    Μείωσε τον χρόνο πηξίματοςστο 20λεπτο με αύξηση της πυτιάς και θερμοκρασία γάλατος το πολύ 30 βαθμούς.
    Δώσε το πρώτο αλάτισμα (λίγο βέβαια) στο καλούπι πρίν το αφαιρέσεις και το δεύτερο στο 3ωρο. Βρές λίγο χρόνο και διάβασε στην βασική ανάρτηση το σχόλιο που αναφέρω για τις ψηλές θερμοκρασίες και το αλάτισμα.
    Αν δεν βαρεθείς ενημέρωσέ με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μαρία.
    Ό,τι γράφω στην Άρτεμη ισχύει και για σένα. Δεν μερολήπτησα εις βάρος σου, όμως εξ αρχής προέβαλες οτι καμία παράμετρος στις διαδικασίες δεν είχε αλλάξει. Περίμενα σχετική ενημέρωση για να κατευθυνθώ κι εγώ προς σωστές το δυνατόν απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση όποτε ευκολυνθείς και θελήσεις, γράψε τι πέτυχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Παιδιά συγχαρητήρια για το blog, το video που Πανεπιστημίου, αλλά και την συνεχιζόμενη παροχή συμβουλών μέσω των σχολίων επί 6 χρόνια. Άσχετος με το όλο θέμα είμαι, τυρί μάλλον δε θα πήξω ποτέ, αλλά ψάχτηκα να δω τι πυτιά χρησιμοποιείται στα σημερινά τυριά του εμπορίου. Δεν έχω καταλήξει όμως αν για τη φέτα ΠΟΠ χρησιμοποιείται αποκλειστικά πυτιά που παράγεται με παραδοσιακό φυσικό τρόπο από εντόσθια αρνιών ή αν αγοράζουν τυποποιημένη χυμοσύνη που παράγεται στο εργαστήριο με τη βοήθεια μικροοργανισμών (Fermentation-produced chymosin ή FPC, όπως Chymax, Maxiren και Chymogen). Γνωρίζει κανείς τι ισχύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ο γιατρος5/8/14, 1:27 μ.μ.

    να ελατωσεις το ποτισμα.καθαρισε καλα τα "καμμενα" να ανοιξουν τα δεντρα για να αεριζονται καλα.στη συβεχεια να ψεκασεις με καταλληλο μυκητοκτονο για φυτοφθορα.οτι κοψεις να το καψεις η να το πεταξεις στα σκουπιδια.μη το αφησεις στον κηπο.ουτε να το χρησιμοποιησεις για κομποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα κ.Αντώνη!

    Ακολούθησα κατά γράμμα τις συμβουλές σας και πέτυχα ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ γιαουρτι.

    Αλλά έχω μια απορία όσον αφορά στη μαγια (καθαρη καλλιέργεια): πως τη συντηρω; Στο ψυγείο; Και για ποσον καιρό διατηρείται; Όταν τελειώσει πρεπει να ξανακάνω τη διαδικασία από την αρχή ή μπορω με καποιον τρόπο να πολλαπλασιαζω και να ανανεώνω την υπάρχουσα;

    Σας ευχαριστώ,

    Μαρία Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Mαρία καλησπέρα

    Όταν λές καθαρή καλλιέργεια μαγιάς τι εννοείς; Αγόρασες από το εμπόριο καλλιέργεια ή έφτιαξες μόνη σου ακολουθώντας τις οδηγίες για την παρασκευή γιαουρτοπυτιάς εξ αρχής; Αν αγόρασες στην συσκευασία πρέπει να αναγράφονται οδηγίες αποθήκευσης.
    Αν έφτιαξες μόνη σου ακολουθώντας τις οδηγίες, τότε όπως γράφω το τελικό αποτέλεσμα μετά το τρίτο πήξιμο είναι γιαούρτη. Τη διατηρείς στο
    ψυγείο το πολύ για 10-12 ημέρες όπως ακριβώς και τη γιαούρτη που έφτιαξες. Και από αυτή τη γιαούρτη πλέον μπορείς να χρησιμοποιείς για επόμενο πήξιμο. Κάθε γιαούρτη που είναι επιτυχημένη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαγιά για την επόμενη. Μόνο αν κάποια φορά αποτύχεις, αυτή η αποτυχημένη δεν θα σου δώσει καλό αποτέλεσμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. mia erwthsh tha ithela na kanw ! exw mia mouria spiti kai thelw na thn kanw agria ..me liga logia na min vgazei moura ! einai kati tetoio efikto ..an nai pws mporw na kanw kati tetoio ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. γιωργος πρεβεζα20/10/14, 12:38 μ.μ.

    καλημερα.εχο 2 χήνες και δεν ξέρω εάν είναι ζευγάρι η και οι δυο το ίδιο φίλο,πως μπορώ να καταλάβω και κάθε ποτε γεννάνε.μου είπανε ότι γεννάνε μια φορα τον χρόνο,γεναρη η φλεβάρη είναι αλήθεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μάριος πίτμπουλ13/11/14, 1:26 μ.μ.

    pos mporo na kentroso lotoys kai pote

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μαρινελα24/11/14, 5:48 μ.μ.

    Καλησπέρα! Το φούρνο το κλεινω οταν βάζω το γάλα? απλά να ειναι ζεστό στους 48 ετσι? συγνώμη για την χαζή ερώτηση αλλά είμαι ασχετη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Πως φαίνονται τα γονιμοποιημένα αυγά της χήνας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Τον κλεινουμε Μαρινελα για να ειμαστε βεβαιοι οτι θα κρατησει σταθερη την θερμοκρασια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλησπέρα. μία περιοχή ανάμεσα στον Ολυμπ και τα Πιέρια όρη θα ήταν κατάλληλη για καλλιέργεια χαρουπιιών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. μανος κρητη25/1/15, 3:04 μ.μ.

    φιλε μου πρεπει να την κεντρισης πλεον πρεπει να την κοψεις 40 εκατοστα απο το χωμα και να βαλεισ μεσα στον φλιο της 3με 4 κοματια μικρα απο ημερη λεμονια η πορτοκαλια η
    νερατζια που εσυ θελεις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Για να φυτρώσουν οι σπόροι της χαρουπιάς πρέπει να τους ξύσουμε με τη λίμα. Αλλιώς δεν παίρνει νερό για να βλαστήσει. Δεν φτάνει το μούλιασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. γιαννης τσουκαλος15/2/15, 12:55 μ.μ.

    καλημερα σας ηθελα την συμβουλη σας για το κεντρωμα της ελιας περυσι 25/3/14 κεντρωσα 2 ελιες απο μανακια σε αγρινιου μπηγωντας στον φλοιο κεντραδια και κανοντας ολες τις εργασιες κεντρωματος[ δεσιμο,αλοιφη ] μετα απο ενα μηνα περιπου τα κεντραδια εβγαλαν φυλλα και ειδα οτι επιασαν αλλα απαγοητευτηκα γιατι ιουνιο-ιουλιο μου ξεραθηκαν τι δεν εκανα καλα τα δεντρα ειναι 10 χρονων και ειναι αυλιδα σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ChristosMaria Anastasas27/3/15, 5:02 μ.μ.

    γεια σας.μπορώ να βάλω να κλωσίσει η κότα αυγά χήνας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Απ όλη την διαδικασία δεν καταλαβαίνω πολυ καλα πως κανουμε απο μόνοι μας γιαουρτοπυτια μπορείτε να την περιγράψετε ανάλυτικα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. NIKO είναι τόσο αναλυτικά γραμμένα πώς φτιάχνουμε εξ αρχής γιαουρτοπυτιά που δεν χωράει άλλο. Ξαναδιάβασέ τα με προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Γεια σε ολους.Εχω 2 χηνακια που δε μπορουνε να περπατησουνε.Νομιζω οτι τα πατησε η μαμα τους.Τωρα ειναι ενος μηνα.Ειναι ζωηρα,τρωνε κανονικα,αλλα δε μπορουνε ουτε να σταθουνε.Δεν ξερω τι να κανω.Δε μπορω να τα βαλω μαζι με τα αλλα γιατι τα τσιμπανε τα καημενουλια.Τι να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αλέφαντος16/4/15, 2:44 μ.μ.

    Ειχα το ιδιο προβλημα με μερικα μικρα κοτοπουλακια που εβγαλα απο δικια μου κλωσσομηχανη. Ειναι πολυ πιθανο να προηλθαν απο αιμομιξια, και αυτο εχει πολλες φορες τετοιες παρενεργειες. Δυστυχώς δεν μπορεις να κανεις κατι. Αν ειναι απο χτυπημα θα συνελθουν μονα τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Τα χηνάκια συχνά έχουν πρόβλημα από πάτημα (πολλά πεθαίνουν ), καλό είναι , μόλις γεννηθούν να τα πέρνεις . Τα κοτοπουλάκια είναι άρωστα , όταν είναι πουλάκια , πρέπει να τα δίνεις με ότι τρώνε και βιταμίνη για να μην πάθουν τα πόδια τους . Όταν μεγαλώσουν λίγο και για πάντα , να έχεις κάπου στο κοτέτσι διαθέσιμη μαρμαρόσκονη (την τρώνε) . Βέβαια αν θες , μην δώσεις κανένα σκεύασμα και απ τα ποιο δυνατά που θα ζήσουν , βγάλε τα επόμενα , επίσης θυσίαζε και μερικά αυγά για να βγουν με φυσικό τρόπο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Νίκος βλασοπουλος18/6/15, 5:55 π.μ.

    Καλησπερα σας υπαρχει κάποιος απο εδω μεσα που να ασχολείται επαγγελματικά με την παρασκευασια γιαουρτιού και τυριων?
    Εαν ναι στείλτε μου ενα μυνημα στο email : globaltechnology01@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλησπέρα
    Σε μια πορτοκαλιά που τώρα δένει τους καρπούς της παρατηρώ ότι πέφτουν αρκετοί καρποί, δίχως να φαίνεται κάτι που να μπορεί να εξηγήσει την πτώση. Ανησυχώ γιατί φαίνεται πως είναι αρκετοί οι καρποί που πέφτουν, καθημερινά. Τα φύλλα και τα κλαδιά δεν φαίνεται να έχουν κάτι. Το πότισμα είναι αραιό κάθε 2 βδομάδες περίπου (στην Αθήνα). Αν ξέρει κανείς τι μπορεί να φταίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Γιάννης Σωτηριάδης29/6/15, 3:24 μ.μ.

    Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω εάν θα ήταν καλή ιδέα να έβαζα χαρουπιές στην Θεσσαλονίκη? ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Εάν υπάρχουν χαρουπιές στη βόρεια Ελλάδα και κάνουν καρπό μπορείτε να βάλετε, δεν γνωρίζω γιατί βρίσκομαι νότια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Γιάννης Σωτηριάδης7/7/15, 1:19 μ.μ.

    μήπως υπάρχει κάποιος που ξέρει η θα μπορούσα να απευθυνθώ για να μάθω περισσότερα περί χαρουπιών στην Θεσσαλονίκη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Γιάννης Σωτηριάδης21/7/15, 10:49 π.μ.

    Εάν υπάρχει κάποιος που να ξέρει αυτοπροσώπως εάν θα μπορούσα να φυτέψω χαρουπιές στην Θεσσαλονίκη η να με απευθύνει σε κάποιον που να ξέρει θα ήμουν πολύ ευγνώμων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. γιατι δεν ρωτας ενα γεοπωνο της περιοχης? αυτος σιγουρα θα ξερει εαν υπαρχουν εκει γυρω καλλιεργιες χαρουπιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. γενικά μιλώντας, ο γνώμονας είναι ότι οι χαρουπίες αυτοφυείς, δεν ευδοκιμούν στην Β.Ελλάδα... σου λέει κάτι αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα