Χαμομήλι: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Χαμομήλι: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Το χαμομήλι και οι χρήσεις του

Αυτό είναι βέβαιο ότι θαυμάσια σπάει την πέτρα, μερικοί το παίρνουν σαν σιρόπι ή σαν έγχυμα, άλλοι εισάγουν τον χυμό στη κύστη με ένεση, η γνώμη μου είναι ότι αυτό είναι το λάθος. Όταν λαμβάνετε μισή δραχμή το πρωί μαζί με λευκό κρασί, είναι καλύτερο από όλα. Το ότι είναι θαυμάσιο για την πέτρα φαίνεται από αυτά που έχω δει και δοκιμάσει. Μία πέτρα βγαλμένη από το σώμα ενός ανθρώπου, τυλιγμένη σε χαμομήλι σε σύντομο χρόνο διαλύεται.
Είναι επωφελής σε όλα τα είδη της θέρμης. Ευκολύνει τους πόνους από τους κολικούς και την πέτρα και όλους τους πόνους της κοιλιάς. Το λάδι που φτιάχνετε με το χαμομήλι χρησιμοποιείτε στις σκληρύνσεις, τις κράμπες, τους πόνους των συνδέσμων, των τενόντων ή οποιουδήποτε μέρους του σώματος.
Πηγή: Culperer’s Complete herbal

Η Ανθεμίς (αρχ. ελλ. ἀνθεμίς = ἄνθος - Επιστημονικό όνομα Anthemis) είναι γένος αρωματικών ανθοφόρων φυτών της οικογένειας των Συνθέτων.
Η ονομασία ανθεμίς χρησιμοποιείτο ήδη από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους για τα είδη που σήμερα ονομάζονται Matricaria Chamomilla (το πιο κοινό είδος χαμομηλιού), Anthemis tinctoria και Anthemis rosea. Σήμερα στην Ελλάδα τα είδη του γένους Ανθεμίς είναι γνωστά ως μαργαρίτες και άγριο χαμομήλι.

Χαμομήλι: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Κατά τους αρχαίου Έλληνες
Ανθεμίδα: άλλοι την αποκαλούν «λευκάνθεμο», άλλοι «ηράνθεμο», επειδή ανθίζει την άνοιξη, άλλοι «χαμομήλι», επειδή μοιάζει στη μυρωδιά με τα μήλα, άλλοι «μηλάνθεμο», άλλοι «χρυσοκαλλία» και άλλοι «καλλία».

Περιγραφή
Αυτής υπάρχουν τρία είδη, τα οποία διαφέρουν μόνο στα άνθη βλαστοί μιας σπιθαμής, με τη μορφή θάμνου, οι οποίοι έχουν πολλές διακλαδώσεις, μικρά φυλλαράκια, λεπτά, και κεφάλια σφαιρικά τα οποία από μέσα έχουν μικρό λουλουδάκι λευκό και χρυσάφι, ενώ απ’ έξω περιβάλλεται κυκλικά από λευκά ή κίτρινα ή πορφυρόχρωμα φυλλαράκια στο μέγεθος του απήγανου. Φυτρώνει σε πετρώδεις περιοχές και δίπλα στους δρόμους, ενώ μαζεύεται την άνοιξη.

Χαμομήλι: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Χρήσεις
Οι ρίζες, τα άνθη και το φυτό έχουν την ιδιότητα να θερμαίνουν και να λεπταίνουν όταν πίνονται και όταν γίνονται ατμόλουτρα, προκαλούν την έμμηνο ρύση, αποβάλλουν τα έμβρυα, τις πέτρες και τα ούρα- πίνονται και για τις φουσκώσεις και τις συστροφές των εντέρων, ενώ καθαρίζουν και τον ίκτερο και θεραπεύουν όσους πάσχουν από το συκώτι τους.

Το αφέψημά τους χρησιμοποιείται στα ατμόλουτρα για τις παθήσεις της ουροδόχου κύστης.

Πιο χρήσιμη για όσους έχουν πέτρα είναι αυτή που έχει πορφυρόχρωμο άνθος (Anthemis rosea), η οποία στο σύνολό της είναι μεγαλύτερη και η οποία αποκαλείται ιδιαίτερα «ηράνθεμο», το αποκαλούμενο «λευκάνθεμο» και το «χρυσάνθεμο» είναι πιο διουρητικό.

Χαμομήλι: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Αν γίνουν κατάπλασμα, θεραπεύουν τα συρίγγια του δακρυικού ασκού, ενώ όταν μασιούνται, θεραπεύουν τις άφθες του στόματος. Τις χρησιμοποιούν μερικοί ως αλοιφή λιώνοντας τες μαζί με λάδι για την αναστολή των περιοδικά επανεμφανιζόμενων πυρετών.

Πρέπει να φυλάγονται τα φύλλα και τα άνθη, κοπανίζοντας ξεχωριστά καθένα από αυτά και πλάθοντάς τα σε δισκία, και ξεραίνοντας τη ρίζα.

Όταν χρειαστεί, πρέπει να δίνουμε δύο μέρη του άνθους, ένα του βοτάνου και της ρίζας, και άλλοτε ένα μέρος από το άνθος και δύο από το φυτό, διπλασιάζοντας την ποσότητα καθενός εναλλάξ κάθε μέρα, πρέπει δε να πίνονται με νερωμένο μελόκρασο.

Πηγή: Διοσκουρίδης-Περί ύλης ιατρικής Γ’

Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Διαβάστε ακόμη:Δωρεάν βιβλία για βότανα & φυτά

28 σχόλια:

λελενα είπε...

Πολύ ωραίες πληροφορίες και ενημερωτικό το σάιτ σας. Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πρόκληση. Μένουμε στην Κρήτη για ευνοήτους λόγους δεν δίνω ακριβή τοποθεσία. Μας προτείνουν να αναλάβουμε ικογενειακώς μια φάρμα με αρκετά άλογα και φανταστικό πολύ-πολύ χώρο με σταύλους και λοιπές ευκολίες, θα ήθελα να μάθω πόσο περίπου ετησίως στοιχίζει ένα άλογο ? Τα εν λόγω είναι σχεδόν ελεύθερα, φιλικά επισκέψιμα καλόβολα ,γερά ηλικίες από 2 μωρα αλογάκια μαμάδες μπαμπάδες μια εγγυος και ....ένας παππούς αξιολατρευτος. είμαστε 8 δραστήριοι στην οικογένεια θα ήθελα να μάθω περίπου το κόστος του κάθε αλόγου ώστε να υπολογίσω χονδρικώς. σας ευχαριστώ το μέηλ μου lemonie@otenet.gr

Dimitris είπε...

Σωστός ο Τεο.

sefismel είπε...

Για το ραπανάκη πότε το σπέρνουμε??

eman alshazly είπε...

شركة
عزل اسطح بالرياضشركة
عزل خزانات بالرياضشركة
تنظيف فلل بجدةشركة
كشف تسربات المياه بالدمامشركة
تنظيف موكيت بالدمامhere


here


here


اثاث
مستعمل الرياضشركة
تنظيف خزانات بالخبرنقل
عفش تبوكافضل شركات تنظيف وتخزين
بالرياضاشهر شركات
تنظيف وتخزين بالرياضشركات تنظيف وتخزينشركات تنظيف وتخزين
بالرياض

ΙΩΑΝΝΗΣ είπε...

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΙΑΤΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Θεόδωρος είπε...

Χυλό σιταριού φτιάχνουμε από σιταρένιο αλεύρι ολικής άλεσης, θα έλεγα αποκλειστικά
από βιολογική καλλιέργεια.

Νίκος ηθδ είπε...

Κανονικά η σπορά του είναι από Φεβρουάριο μέχρι και Σεπτέμβριο. Και η συγκομιδή από Μάρτιο μέχρι και Οκτώβριο....

sefismel είπε...

Ευχαριστώ

tolis είπε...

πως ξερεις φιλε μου οτι τα πυροτουβλα περιεχουν αμιαντο? Καλο ειναι να μην λεμε ανακριβειες.

Ανώνυμος είπε...

Τα τέλη κυκλοφορίας πως θα τα γλιτώσεις;;;

παναγιωτης Δρακοπουλος είπε...

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.834021929992645.1073741826.100001545376345&type=3

ορφέας είπε...

σχετικά με τα πυρότουβλα των θερμοσυσσωρευτών, δεν έχουν αμίαντο, γιατί ο αμίαντος δεν έχει λόγο ύπαρξης μέσα στα πυρότουβλα. Περιέχουν όμως μαγνήσιο για την αύξηση της θερμοχωρητικότητας το οποίο από όσα έχω διαβάσει δεν ευθύνεται για κάποια ασθένεια ή κατι τέτοιο.. Προσωπικά τα έχω χρησιμοποιήσει για το δάπεδο του φουρνου μου.


https://www.youtube.com/watch?v=SxNFWP8qpEc

sketos είπε...

λάθος ο τέο

sketos είπε...

ναι στην πρώτη ερώτηση. όχι στην δεύτερη. ναι στην τρίτη

σηδαφκ είπε...

οιι μελιτζανες κανουν καλοοοοοοο.

σηδαφκ είπε...

ζητω ο μερτζανης ευθυμης <3

σηδαφκ είπε...

το χασισι γαμαειι.

σηδαφκ είπε...

γεια σας..με λενε ευθυμη ειμαι 15 χρονων και ζω στην ηλιολουστη λαμια..ειμαι εδω μαζι με πετρο χαμπο αλεξ στελιο και κοτσο και πινουμε χασισια..θελουμε πληροφοριες πανω στην φυτεια χασισιου..ευχαριστω.

Φρυνη είπε...

Δεν χρειαζεται να προμηθευτεις τη σκονη που την επεξεργαζονται με καποιο τροπο που δεν ξερουμε,αλλα να αγορασεις σιταρι απο το σουπερ να το βρασεις πολυ ωρα και ο χυλος απο αυτο να εχει τα ιδια αποτελεσματα..ειναι προσωπικη μου αποψη και την εχω εφαρμοσει, και νομιζω ποιο υγιεινο.

Στρατής είπε...

ότι έχεις πιάσει μελίγκρα απο την αρχή και τα μυρμιγκάκια κάνουν παρτι. Καλο ειναι με την σπορά ή μολις σκάνε τα φυτώρια να ψεκάσεις με ένα διάλυμμα χαλκού-θειου.....

Στρατής είπε...

Αυτό το είχα παθει και εγώ και εφταιγε το χώμα..... ήταν πυλός μπετόν αρμε....πολλες φορές εμποδίζει την δημιουργία βολβών ιδίων καρότων..... Μπορει να ήθελες και λιπασμα..... ο σπορος δεν μου έχει τύχει....απο την στιγμή που το φυτό ξεκινάει και έχει φύλα πανω απο το χώμα ο σπόρος επιτέλεσε το καθήκον του.......

Γεώργιος είπε...

Εχω αγοράσει απο πέρσι έτοιμο ξυλοφουρνο. Έψησα κλεφτικο και φλαουνες ολα πήγαν καλα. Σημερα άναψα τον φούρνο και τον ζέστανα οπως έπρεπε μεχρι που τα τούβλα έγιναν άσπρα. Το θερμόμετρο έδειξε 320 βαθμούς. Αφαίρεσα τα κάρβουνα, πέρασα ενα βρεγμένο πανί και ακολούθως έβαλα 4 κιλά κρέας για κλεφτικο σε μερίδες με τις πατάτες τους. Έκλεισα τον φούρνο στους 250 βαθμούς και μετα απο 5 ωρες τον άνοιξα. Δεν ψήθηκε. Παρατήρησα οτι η θερμοκρασια έπεφτε συνεχόμενα και κατέβηκε στους 50 βαθμούς μεσα σε 2 ωρες. Άλλες φορές άφηνα μεσα τα κάρβουνα και το κρέας σε γάστρα. Γιατι έγινε αυτο δεν ξερω για αυτο ρωτώ. Όσες ρωγμές είχε τς έκλεισα και τον άναψα τρεις μέρες πριν για να φύγει η υγρασία.

Chris DePer είπε...

Προφανως εχει απωλειες. Σου προτεινω να τον καλυψεις με πετροβαμβακα, να τον στερεωσεις με κοτετσοσυρμα και να τον σοβατισεις.

maria lelova είπε...

Αννιτα, τωρα διαβασα τα σχολια σου, θα ηθελα να μαθω τον εφτειαξες τελικα τον ξυλοφουρνο? πες μας λεπτομερειες..

Mixalhs Palaitsakis είπε...

τώρα τον ιουνιο τη μπορούμε να φυτεύσουμε ?

Chris DePer είπε...

http://www.ftiaxno.gr/2009/07/blog-post_01.html

κονστας είπε...

ntomates

Zuper Man II είπε...

Καλησπερα σε ολους!
Λέγονται νικος καταγωγη απο Ζάκυνθο και τα τελευταία 5 χρονια δραστηριοποιουμε στην κεντρικη Αφρική.
Στην χωρα που είμαι (Νιγηρας) ενω υπαρχει νερο σε μεγαλη αφθονία και η γη μεγαλες εκτάσεις γης οι αφρικανοι δεν κοιτούν την καλλιέργεια της γης και ολοι ψάχνονται να βρουν θεσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Έχω εναν αρκετα μεγάλο κύκλο γνωριμιών και θα ήθελα να ασχοληθω με την παραγωγη γεωργικών προϊόντων.
Θα ήθελα να ξερω εαν υπαρχει καποιος γεωπόνος που ενδιαφερετε να έρθει στην χωρα και να συνεργαστούμε!
Το email μου ειναι : globaltechnology01@gmail.com

Υ.γ
Ο πολυ φτωχός πληθυσμός της χώρας κανει μικρές καλλιέργειες που δεν επαρκεί ουτε για αυτους και σαν αποτέλεσμα ΟΛΑ τα γεωργικά προιοντα να γινονται εισαγωγή απο τις γύρω χωρες!
Πολλα τα λεφτα που χάνονται και ψάχνουν κάποιον απο το εσωτερικό της χώρας που ακολουθεί δυστυχώς τα ιδια λαθοι που ακολούθησε η πατριδα μας!.