Λουίζα: καλλιέργεια και χρήσεις

Λουίζα: καλλιέργεια

Καλλιέργεια και χρήσεις της λουίζας

Η λουίζα είναι θάμνος σαν δενδράκι πολύ όμορφο και με κανονικό σχήμα και ύψος 1-2 μέτρων. Άρχισε να καλλιεργείται ως ανθοκομικό από διετίας. Τα φύλλα του είναι μικρόσχημα, μυτερά με πλάγιες νευρώσεις, αλλά πολύ μυρωδάτα. Τα λουλούδια της είναι μικρά, σχεδόν άσπρα, αλλά και αυτά αρωματικά. Η άνθηση της αρχίζει από τον Ιούλιο μήνα. Είναι επίσης φαρμακευτικό φυτό. Το επιστημονικό του όνομα είναι Λιππία η Κίτροσμος διότι λουλούδια και φύλλα, όταν τριφτούν με το χέρι αναδίδουν ευχάριστη δυνατή και διαπεραστική μυρωδιά που μοιάζει σαν του λεμονιού και του κίτρου.

Πολλαπλασιασμός Λουίζας
Δεν υπάρχει πιο εύκολος πολλαπλασιασμός από της Λουΐζας.
Όταν πάρουμε μερικά κλαδιά μοσχεύματα κατά προτίμηση από την βάση του κορμού και τα φυτεύσουμε αμέσως πιάνουν. 2-3 νερά κάθε μήνα αρκούν για να φουντώσουν και να αποτελέσουν ιδιαίτερα φυτά. Μόνον τα μοσχεύματα πρέπει νάνε κάπως τραχιά, ξυλώδη. Η δουλειά αυτή γίνεται από τον Μάρτιο, οπότε το φθινόπωρο θα χουμε έριζα μοσχεύματα, τα όποια θα φυτεύσουμε στο μέρος του κήπου μας που θέλουμε.

Λουίζα: καλλιέργεια

Στον τόπο μας η λουίζα καλλιεργείται μόνο ως ανθοκομικό φυτό. Στην Αμερική, Τύνιδα, Αλγερία, Γαλλία καλλιεργείται αποκλειστικώς για το αιθέριο έλαιο των λουλουδιών και των φύλλων του. Στα βόρεια μέρη, την Γερμανία και Νορβηγία, καλλιεργείται μέσα σε θερμοκήπια για τον ίδιο σκοπό.

Μια καλή φυτεία λουΐζας είναι δυνατόν να διαρκέσει πολλά χρόνια και να αποδώσει πολλά στον καλλιεργητή.
Για να ευδοκιμήσει το φυτό θέλει χώματα γερά και κοπρισμένα του κήπου, γόνιμα και δροσερά. Θέλει μέρος ηλιόλουστο, ώστε να δώσει 2-3 συγκομιδές από άνθη και φύλλα.

Προτού φυτευτεί το ριζωμένο μόσχευμα, είναι απαραίτητο το χώμα να σκαφτεί βαθιά δυο και τρεις φορές. Η καλύτερη δε διάταξη είναι σε γραμμές με αποστάσεις αναμεταξύ των κατά πλάτος ένα μέτρο. Φυτό από φυτό θα πρέπει να απέχει 60 πόντους.
Κατά το φύτεμα κόβουμε το πάνω μέρος του μοσχεύματος και κονταίνουμε τις ρίζες. Το φύτεμα γίνεται με φυτευτήρι και κατόπιν πιέζουμε το χώμα ώστε να έρθει σε επαφή με τις ρίζες καλά και κατόπιν ποτίζουμε.

Η παραπέρα καλλιέργεια της λουίζας δεν είναι δύσκολη. Σκαλίζουμε τακτικά για να αφαιρούμε τα αγριόχορτα και λιπαίνουμε με κοπριά ή με λίπασμα 6-8-8 την φυτεία μας με 20-80 οκάδες στο στρέμμα σκορπιστό και πριν το πότισμα, ή το σκάλίσμα, όταν πάρουμε τα άνθη και τα φύλλα. Τα τελευταία, κόβονται τέλος Αυγούστου ή και τον Ιούλιο, όταν πάντως είναι ανθισμένα και εάν δεν δοθούν, όπως είναι χλωρά, είναι δυνατόν να αποξηρανθούν, διότι δεν χάνουν το άρωμά τους.

Χρήσειςτης λουίζας

Η Λουΐζα είναι χρήσιμο φυτό στην βιομηχανία και εδικός στην αρωματοποιία, την ποτοποιία, την ζαχαροπλαστική και φαρμακευτική. Με απόσταξη των φύλλων και ανθέων παράγεται αιθέριο έλαιο, το οποίο ανακατεύεται με διάφορα άλλα αρώματα. Με τις κορυφές των βλαστών παρασκευάζονται ποτά. Με τα φύλλα αρωματίζονται μερικά γλυκίσματα.
Έκτος δε όλων αυτών των χρήσεων τα φύλλα είναι εφιδρωτικά, τονωτικά, αντιπυρετικά, αντισπασμωδικά, στομαχικά και χωνευτικά.

Πηγή: Πρακτική ανθοκομία

Διαβάστε ακόμη:Η καλλιέργεια και η χρήση της αλόης

7 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΧΡΟΝΟΙΑ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΑΠΕΚΤΙΣΑ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΑΧΓΟΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 7 ΧΡΟΝΙΑ.ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΙΡ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΕ ΕΦΕΡΝΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΗΛΙΟΤΗΤΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Valen σύμφωνα με έρευνες, το 95% των ανθρώπων έχει δυσκοιλιότητα και δεν το γνωρίζει, το ίδιο ισχύει για όσους κάνουν καθιστική εργασία, έχουν σε μεγάλο ποσοστό εγκκολπώματα χωρίς να το γνωρίζουν.
    Δυστυχώς την λύση, σωστή διατροφή και άσκηση την αγνοούμε. Φυσικά για να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση υπολειτουργεί πολλές φορές
    και το συκώτι, οπότε έχουμε να φροντίσουμε και τα 2 αφού είναι αλληλοεξαρτώμενα όργανα.

    Τώρα γενικός το rejuvelac βοηθάει την χώνευση και συμβάλει στο επιζητούμενο.

    Όπως έγραψα η πραγματική λύση είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας
    των οργάνων μέσω της διατροφής και της άσκησης.

    Συνιστώ να διαβάσετε ένα από τα καλύτερα βιβλία για τη λειτουργία του εντέρου:

    «Η φροντίδα του εντέρου- Bernard Jensen»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο, ένα στην αρχή για διαμόρφωση
    μόνο. Το δεντράκι δεν ξεπερνάει τα 2 μέτρα και το κλάδεμα μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την συγκομιδή…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tetoia diatrofi pou kano ego makari na tin ekanan kai alli aplos otan kaneis oti prepei kai de vreiskeis diafora tote apogoitevese.Thelo na rotiso an kanei na to katanalonoume sunexeia i prepei na kanoume kapoia diakopi.Euxaristo gia tin apantisi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαι γενικός της άποψης του κύκλου των 7 ημερών-7 χρόνων, δηλαδή στις 7 ημέρες κάνουμε διακοπή 1 ημέρα, είτε είναι τροφή, είτε είναι συμπλήρωμα ή βότανο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου χαρίσαν ένα γλαστράκι με λουίζα αλλά δεν είναι δεντράκι ειναι μερικα μεμονωμένα βλασταράκια. Περίπου 20 πόντους. Πώς το κάνω δεντράκι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα