Αποθήκευση φρούτων και λαχανικών σε κελάρια

Αποθήκευση φρούτων και λαχανικών σε κελάρια

Φυσική συντήρηση-διατήρηση φρούτων και λαχανικών σε υπόγεια

Χρησιμοποιήστε αυτές τις βασικές οδηγίες αποθήκευσης, για να κρατήσετε αυτά που παράγει ο κήπο σας φρέσκα για πολλούς μήνες. Στην παρακάτω λίστα, τα προϊόντα ταξινομούνται με σειρά προτεινόμενης θερμοκρασίας, με πληροφορίες σχετικά με τη συγκομιδή και τον τρόπο αποθήκευσης τους. Φυλάξτε αυτές τις ποικιλίες σε 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου με 90 - 95% υγρασία.

Αποθήκευση μήλων σε κελάρια
Ενώ ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετική άποψη για τις ποικιλίες που συντηρούνται περισσότερο, όμως τα ξινά μήλα κρατάνε καλύτερα από ότι γλυκά. Αποθηκεύουμε μόνο ώριμα, άψογα μήλα, και τυλιγμένα ξεχωριστά σε χαρτί εφημερίδας. Τα βάζουμε σε κουτιά από χαρτόνι ή σε ξύλινα κιβώτια.

Διάρκεια ζωής: 2 έως 7 μήνες, ανάλογα με την ποικιλία

Αποθήκευση μπρόκολου σε κελάρια
Το μπρόκολο δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ, αλλά θα κρατήσει καλύτερα στους 0 βαθμούς (δίχως σκαμπανεβάσματα) με πολύ υψηλή υγρασία, κλεισμένα σε διάτρητη πλαστική σακούλα. Μην τα αποθηκεύετε κοντά σε φρούτα ή λαχανικά, όπως τα μήλα, τα οποία εκπέμπουν αιθυλένιο που θα μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής αποθήκευσης. Διάρκεια ζωής: 1 έως 2 εβδομάδες

Αποθήκευση λαχανάκια Βρυξελλών
Για καλύτερη γεύση, συγκομίζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών μετά από παγετούς. Ο καλύτερος τρόπος διατήρησης είναι να κρεμάσουμε ανάποδα το φυτό στο κελάρι. Αν δεν έχουμε χώρο, διαλέγουμε τα λάχανα και τα αποθηκεύουμε σε διάτρητη πλαστική σακούλα. Διάρκεια ζωής: 3 έως 5 εβδομάδες

Αποθήκευση λάχανου σε κελάρια
Επιλέξτε σκληρά και γεμάτα λάχανα. Τα κόκκινα αποθηκεύονται καλύτερα από τα πράσινα και τα όψιμα συνήθως καλύτερα από ότι τα πρώιμα. Συγκομίζουμε μετά τον πρώτο παγετό τραβώντας το φυτό από το έδαφος. Φυλάσσονται σε εξωτερικούς χώρους αποθήκευσης διότι η οσμή του λάχανου διαπερνά το κελάρι ή το σπίτι, όταν αποθηκεύονται στο εσωτερικό και μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του σέλινου, των μήλων και των αχλαδιών. Μπορείτε επίσης να τυλίξετε κάθε λάχανο ξεχωριστά και να το τοποθετήστε σε ράφια, αφήνοντας μερικά εκατοστά μεταξύ τους.
Διάρκεια ζωής: 3-4 μήνες ή και περισσότερο ανάλογα με την ποικιλία

Αποθήκευση καρότων σε κελάρια
Όπως πολλοί βολβοί, έτσι και τα καρότα μπορούν να αποθηκευτούν στο μέρος που καλλιεργούνται, αν δεν έχετε προβλήματα με τρωκτικά, αφού τα σκεπάσουμε με άχυρο. Για να τα αποθηκεύσουμε στο εσωτερικό, τα βγάζουμε πριν την πρώτη παγωνιά. Κόβουμε τις κορυφές κοντά στα καρότα, γιατί τα φύλλα αντλούν την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά και συντομεύουν τον χρόνο αποθήκευσης τους. Αποθηκεύστε τα σε ένα κουτί με υγρή άμμο.
Διάρκεια ζωής: 4 έως 6 μήνες ή περισσότερο, ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες

Αποθήκευση αγκινάρων Ιερουσαλήμ σε κελάρια
Αυτοί οι κόνδυλοι δεν αποθηκεύονται τόσο καλά σε κελάρι, όπως κάνουν στο έδαφος όπου μπορούν να μείνουν όλο τον χειμώνα αν δεν παγώσει το έδαφος. Αν παγώσουν, χάνουν το άμυλο τους και αλλάζουν χρώμα, υφή και γεύση.
Διάρκεια ζωής στο κελάρι, 1 έως 2 μήνες σε στρώματα σε υγρή άμμο.

Αποθήκευση πράσων σε κελάρια
Μπορούμε να τα αφήσουμε στην θέση τους αν δεν κινδυνεύουν από παγετούς ή να τα βάλουμε σ έναν κουβά, σε όρθια θέση, γεμάτο με υγρή άμμο.
Διάρκεια ζωής: 3 έως 4 μήνες

Αποθήκευση αχλαδιών σε κελάρια
Αποθηκεύουμε μόνο άψογα, χωρίς μώλωπες φρούτα. Τα αχλάδια είναι πολύ ευαίσθητα και η ιδανική θερμοκρασία είναι 0 βαθμοί Τα τυλίγουμε ξεχωριστά σε εφημερίδα, και τα αποθηκεύουμε σε χάρτινα ή ξύλινα κιβώτια, μέσα σε διάτρητο πλαστικό. Διάρκεια ζωής: 2 έως 3 μήνες

Αποθήκευση πατατών σε κελάρια
Όταν τα φυτά έχουν ξεραθεί, μαζεύουμε τις πατάτες και τις αποθηκεύουμε σε ένα σκοτεινό μέρος με θερμοκρασία από 7 έως 15 βαθμούς για 10 έως 14 ημέρες. Όταν ωριμάσουν οι πατάτες, πρέπει να αποθηκεύονται στους 4-5 βαθμούς. Χαμηλότερες θερμοκρασίες κάνουν τις πατάτες υπερβολικά γλυκιές, ενώ υψηλότερες οδηγούν σε βλάστησης. Μην τις αποθηκεύετε με φρούτα που απελευθερώνουν αιθυλένιο.

Αποθήκευση γογγυλιών σε κελάρια
Το ίδιο όπως κάνουμε με τα καρότα, αλλά τα κρατάμε υγρά. Αποθηκεύουμε σε εξωτερικούς χώρους για την αποφυγή οσμών.
Διάρκεια ζωής: 4 έως 6 μήνες

Αποθήκευση ραπανακιών σε κελάρια
Απλώστε τα σε ένα κουτί με υγρή άμμο και κρατήστε την υγρή. Αποθηκεύουμε σε εξωτερικούς χώρους για την αποφυγή οσμών. Διάρκεια ζωής: 2 έως 3 μήνες

Αποθήκευση ξερών φασολιών σε κελάρια
Αφήστε τα φασόλια να ωριμάσουν πάνω στο φυτό μέχρι να ξεραθούν. Κόψτε τα φυτά και τοποθετήστε τα σε ένα προστατευμένο, σκιερό μέρος για να στεγνώσουν για επιπλέον 1 έως 2 εβδομάδες. Αν το νύχι σας κάνει μια εσοχή στο λοβό, στεγνώστε περισσότερο. Τα βάζουμε στην κατάψυξη για μια εβδομάδα, προκειμένου να εξοντώσουμε τα έντομα. Τα φυλάσσουμε σε αεροστεγές δοχείο.
Διάρκεια ζωής: Καλύτερα να τα χρησιμοποιούμε μέσα σε 1 χρόνο, αλλά μπορούν να κρατήσουν για πολλά.

Αποθήκευση σκόρδων σε κελάρια
Όταν μισά περίπου από τα φύλλα του σκόρδου είναι κίτρινο-καφέ, αλλά τα πάνω φύλλα είναι ακόμη πράσινα, ξεθάβουμε ένα ή δύο για αξιολόγηση. Εάν οι κεφαλές είναι ακόμη σφιχτές, τα αφήνουμε λίγο περισσότερο. Όταν οι κεφαλές έχουν ωραίο μέγεθος και οι βολβοί αρχίζουν να χωρίζουν, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για συγκομιδή. Βγάζουμε τα σκόρδο μας και τινάζουμε χαλαρά το χώμα. Τα αφήνουμε για περίπου 10 έως 14 ημέρες σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο, όπου οι βολβοί δεν θα βραχούν και δεν θα τους βλέπει ο ήλιος. Όταν στεγνώσουν, τα κάνουμε πλεξούδες ή κόβουμε τις κορφές και κρατάμε τους βολβούς σε υφαντές σακούλες. Οι ξηρές συνθήκες αποθήκευσης έχουν τεράστια σημασία, γιατί αλλιώς θα αρχίσουν να φυτρώνουν. Διάρκεια ζωής: 5 με 8 μήνες

Αποθήκευση κρεμμυδιών σε κελάρια
Τοποθετήστε τα κρεμμύδια μακριά από το φως του ήλιου, σε ένα ξηρό και καλά αεριζόμενο χώρο για 10 έως 14 ημέρες ή μέχρι τα εξωτερικά φύλλα να γίνουν σαν χαρτί και να ξεραθούν οι ρίζες. Κόψτε τις κορυφές περίπου στους 2-3 πόντους πάνω από το κρεμμύδι και αποθηκεύστε σε αεριζόμενα δοχεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλεχτούς σάκους ή ακόμα και παλιά καλσόν γι αυτόν τον σκοποί. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες ή πλαστικά δοχεία αποθήκευσης που δεν θα αναπνέουν. Οι ξηρές συνθήκες είναι ζωτικής σημασίας για την καλή αποθήκευσή τους, διαφορετικά θα αρχίσουν να φυτρώνουν.
Διάρκεια ζωής: 5 με 8 μήνες

Αποθήκευση κολοκυθιών σε κελάρια
Συγκομίζουμε τις κολοκύθες πριν από τον πρώτο παγετό, αφήνοντας 2-3 πόντους τουλάχιστον τον βλαστό άθικτο. Οι κολοκύθες χωρίς μίσχους είναι ευαίσθητες. Αποθηκεύστε σε ζεστό μέρος αλλά στην σκιά για 10 μέρες και μετά στο κελάρι Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να αποθηκεύσετε όλων των ειδών τις κολοκύθες.
Διάρκεια ζωής: 5 με 6 μήνες

Αποθήκευση γλυκοπατατών σε κελάρια
Βγάλτε τις γλυκοπατάτες στα τέλη του φθινοπώρου, μόλις ξεραθεί το φυτό και επιλέξτε για αποθήκευση ακέραιους κονδύλους. Καθαρίστε τους με μαλακή βούρτσα απ το χώμα και στη συνέχεια αφήστε τους σε ζεστό μέρος με υψηλή υγρασία (περίπου 90%) για πέντε έως 10 ημέρες. Στην συνέχεια τους αποθηκεύουμε σε ένα δροσερό (15 βαθμών περίπου) και ξηρό χώρο. Μπορείτε να τους τυλίξετε χωριστά σε χαρτί και να τους αποθηκεύστε σε αεριζόμενα κιβώτια ή καλάθια. Διάρκεια ζωής: 4 έως 6 μήνες

Αποθήκευση ντοματών σε κελάρια
Οι ντομάτες μπορούν να συλλέγονται πριν να ωριμάσουν και αφήνονται να ωριμάσουν στον χώρο αποθήκευσης. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την αποθήκευσή τους. Αν έχετε πράσινες ντομάτες ακόμα στα φυτά (και άφθονο χώρο), μπορείτε να ξηλώσετε τις ντοματιές στο τέλος της περιόδου και να τις κρεμάσετε ανάποδα στο κελάρι. Ή μπορείτε να πάρετε τις πράσινες ντομάτες, να τις τυλίξετε μεμονωμένες σε εφημερίδα και να τις διατηρήσετε σε θερμοκρασία περίπου στους 12-13 βαθμούς (όχι πιο κάτω) για να ωριμάσουν σε περίπου 10 έως 14 ημέρες.
Αν θέλετε να ωριμάσουν πιο γρήγορα μπορείτε να τις βάλετε με ένα μήλο ή μια μπανάνα σε μια χαρτοσακούλα που κλείνει καλά.

Διαβάστε ακόμη:Χρόνος διατήρησης τροφίμων στο ψυγείο & στο καταψύκτη

9 σχόλια:

  1. Μπορεί κάποιος να μας πεί για τα ρόδια πως διατηρούνται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν λεει οτι θα πεθανεις, αλλα οτι δεν θα ζησεις οπως θα ζουσες, αν δεν το επινες. Ασε που οι πρωτοι ανθρωποι ζουσαν κοντα σε τρεχουμενο, αφου δεν μπορουσαν να το αποθηκευσουν ευκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κώστα με κάλυψε ο sax1 με την απάντησή του. Ξανασκέψου λοιπόν την ερώτησή σου, ή επαναδιατύπωσε αν κάτι άλλο θέλεις να πείς και ευχαρίστως να το ξανασυζητήσουμε πολύ πιό αναλυτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. na min valeis alata einai axrista kai epikindina gia tin ygeia.einai anorgana ta alata tou nerou den afomionontai apo ton organismo kai katakathontai sta organa kai den apovalontai!an eixes elipsi sidirou tha pigenes se ena sidirourgeio kai tha zitouses rinismata sidirou????ofelima einai ta ORGANIKA alata pou vriskonte stis trofes kai afomiononte.kserw oti erxontai se antithesi me ayta pou len oi perissoteroi alla etsi einai.15 xronia epina metalika nera emfialomena kai panta ta agoraza se gialino mpoukali(ioli) evgala petres kai sta dio mou nefra!!o giatros mou eipe na stamatisw maxairi ta metalika nera kai na valw sto spiti mou filtro antistrofis osmosis edo kai 5 xronia pinw mono apo ayto kai xero akras ygeias,kamia fora pou tixenei na eimai ekso kai dipsaw kai pernw kana mpoukali (fisiko metaliko nero) mou fenete san na pino glifo nero.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. na min valeis alata sto nero einai axrista kai epikindina gia tin ygeia.einai anorgana ta alata tou nerou den afomionontai apo ton organismo kai katakathontai sta organa kai den apovalontai!an eixes elipsi sidirou tha pigenes se ena sidirourgeio kai tha zitouses rinismata sidirou????ofelima einai ta ORGANIKA alata pou vriskonte stis trofes kai afomiononte.kserw oti erxontai se antithesi me ayta pou len oi perissoteroi alla etsi einai.15 xronia epina metalika nera emfialomena kai panta ta agoraza se gialino mpoukali(ioli) evgala petres kai sta dio mou nefra!!o giatros mou eipe na stamatisw maxairi ta metalika nera kai na valw sto spiti mou filtro antistrofis osmosis edo kai 5 xronia pinw mono apo ayto kai xero akras ygeias,kamia fora pou tixenei na eimai ekso kai dipsaw kai pernw kana mpoukali (fisiko metaliko nero) mou fenete san na pino glifo nero.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Xeno σε βρίσκω αρκετά ενημερωμένο, ο λόγος που δεν έχω
    γράψει ολόκληρο άρθρο για αυτό είναι ότι κάποιοι θα με
    "πυροβολούσαν".

    Η αλήθεια όμως είναι αυτή που είπες για αυτό και έχω
    κάνει εισαγωγή πάνω στο θέμα. Δες εδώ:
    http://www.ftiaxno.gr/2014/07/organika-kai-ohi-anorgana.html
    http://www.ftiaxno.gr/2013/11/nero-kai-igia.html

    Καλύτερο από αντίστροφη όσμωση είναι το αποσταγμένο νερό
    από σπιτικό αποστακτήρα 4 λίτρων που πίνω και εγώ εδώ και 3 χρόνια....

    Για όσους θέλουν να μάθουν ότι το αποσταγμένο νερό είναι
    το καλύτερο για την υγεία και την μακροζωία ας διαβάσουν το βιβλίο
    THE CHOICE IS CLEAR by Dr. Allen E. Banik…

    http://www.wlake.com/water/page2.htm

    Όπως αναφέρει ο Dr. Christopher πίνοντας 4 λίτρα από αποσταγμένο νερό για ένα μήνα ξανα περπάτησε…

    Εδώ όλη η αλήθεια για το αποσταγμένο νερό από τους μεγαλύτερους
    φυσοθεραπευτές του αιώνα

    http://truth11.com/2015/02/02/distilled-water/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε μου Θεόδωρε, θα έλεγα ότι το καθαρότερο νερό ίσως είναι ένας συνδυασμός και τον δύο ή μάλλον τριών + φίλτρο άνθρακα !Η απόσταξη δεν είναι αποτελεσματική στο να απομακρύνει αποτελεσματικά τις πτητικές οργανικές ενώσεις αυτό μπορείς να το βελτιώσεις κάνοντας δις απόσταξη! με ότι συνεπάγεται αυτό διπλάσια ενέργεια και χρόνο!
    Ας δούμε όμως τη διαδρομή του νερού!! Ουσιαστικά το νερό που πίνουμε είναι θαλασσινό! Ο ήλιος εξατμίζει το νερό της θάλασσας(απόσταξη!) δημιουργούνται σύννεφα και το αποσταγμένο νερό πέφτει κάποια στιγμή στη Γη. Περνάει μέσα από χώματα και πετρώματα κι έτσι βρομίζει αλλά και καθαρίζετε καθώς και εμπλουτίζετε(βαρέα μέταλλα ιχνοστοιχεία αλάτων)! και φτάνει στις λίμνες στα ποτάμια και στις υπόγειες πηγές και το συλλέγουμε και το πίνουμε.
    Ας πάρουμε παράδειγμα τα φυτά που νομίζω συμφωνούμε ότι έχουν το καθαρότερο νερό μέσα τους.Τα φυτά δέχονται το αποσταγμένο θαλασσινό νερό μέσο της βροχής,τα φυτά όμως δεν έχουν κάποια αντλία στη ρίζα τους για να τραβήξουν το νερό ούτε είναι πορώδες(σφουγγάρια) για να το πάρουν μέσα τους! Ο τρόπος που παίρνουν μέσα τους τα φυτά και τα λαχανικά το βρόχινο(αποσταγμένο) νερό είναι μέσο του φυσικού φαινομένου της όσμωσης!
    Αν πάρουμε σαν αρχή τον τρόπο και την σειρά που δέχονται τα φυτά το νερό θα έλεγα πώς για να έχεις το πιο καθαρό νερό που μπορείς να έχεις είναι!!!!:Απόσταξη νερού και μετά το περνάς από αντίστροφη όσμωση. (Και φυσικά... δεν πίνεις μετά νερό ΠΙΝΕΙΣ ΒΕΛΟΥΔΟ!!!) :P
    Αυτή η σειρά όμως είναι πολυέξοδη, με την απόσταξη για κάθε ένα λίτρο καθαρού νερού πρέπει λογικά να καταναλώνεις 4λιτρα περίπου συν πολύ ενέργεια η αντίστροφη όσμωση επίσης για κάθε 1λιτρο που παράγει χρειάζεται 4 λίτρα νερού συν του ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αντλία γι α να πάρει το αποσταγμένο νερό!!! Ουσιαστικά δεν γίνεται αλλά γίνεται αν αλλάξουμε τη σειρά!Δηλαδή να πάρουμε φιτραρισμένο νερό όσμωσης και να το κάνουμε απόσταξη,πιστεύω ότι θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα κι ας αλλάξαμε την φυσική σειρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θΕΟΔΩΡΟς6/4/15, 2:29 μ.μ.

    ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 50% ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΑΤΑ ΒΑΡΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΣΑΝ ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΑΡΑ ΣΑΝ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟ ΧΗΜΙΚΟ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ (ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΛΛΑ) ΣΥΜΠΛΟΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΑΛΛΟ 50% ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΙΡΟ ΑΛΑΤΩΝ? ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΝΕΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕΡΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΚΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θΕΟΔΩΡΟς6/4/15, 2:34 μ.μ.

    δεν ειμαι ο θοδωρος , λαθος . Προς τον Θοδωρο ηθελα να απευθυνθω , ειμαι ο Διονυσιος Λαγογιαννης , Γαστουνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα