Αλοιφή για τα χείλη, χέρια, δέρμα, μαλλιά....

Αλοιφή για τα χείλη, χέρια, δέρμα, μαλλιά

Συνταγές για παρασκευή φυσικών αλοιφών

Αλοιφή: Πομάτα = είναι διαφορετική αλοιφή από τις υπόλοιπες

Αλοιφή κόκκινη για τα χείλη
Διαλύεις σε μικρή θερμοκρασία σε ένα δοχείο καθαρό 51,38 (= 16 δρ) λευκό κερί και 160,25 γρ. (= 50 δρ) ανάλατο και νωπό βούτυρο. Μετά προσθέτεις 6,41 γρ. (= 2 δρ) αλκάνα και 96, 15 γρ. (= 30 δρ) σταφίδα λευκή και λεπτή καλά πλυμένη και αποξηραμένη και λίγο κοπανισμένη.

Όταν βράσει για ½ ώρα το στραγγίζεις με ένα λεπτό πανί, το αφήνεις να κρυώσει και προσθέτεις 64,10 γρ. (= 20 δρ) καλό ροδόσταγμα ή νερό από άνθη νεραγγιάς. Το ανακατεύεις μέχρι να γίνει αλοιφή μέτρια πηκτή και ευωδιαστή.
Με αυτή αλείφονται οι γυναίκες της Κωνσταντινούπολης το βράδυ και το πρωί στα χείλη και στα χέρια και θεραπεύονται.

Αλοιφή κίτρινη για τα χείλη
Διαλύεις σε ένα καθαρό δοχείο σε μικρή θερμοκρασία για μερικά λεπτά 32,05 γρ. (= 10 δρ) κίτρινο κερί, 25,64 γρ. (= 8 δρ) σπέρμα κήτους και 10 κόκκους καλό κρόκο. Μετά τα στραγγίζεις με ένα λεπτό πανί σε άλλο δοχείο και προσθέτεις 5-10 σταγόνες γαρυφαλέλαιο. Ή έλαιο μοσχολέμονου, τα ανακατεύεις καλά και την φυλάς.
Αυτή ωφελεί πάρα πολύ τα σκασμένα χείλη και τα χέρια των ανθρώπων καθώς και άλλες πληγές αφού αλειφθούν βράδυ και πρωί για μερικές μέρες.

Αλοιφή λευκή για τα χείλη
Διαλύεις σε ένα καθαρό δοχείο σε μικρή θερμοκρασία για μερικά λεπτά 32,05 γρ. (= 10 δρ) λευκό κερί, 19,23 γρ. (= 6 δρ) ιασιμόλαδο και 12,82 γρ. (= 4 δρ) σπέρμα κήτους. Τα βγάζεις αμέσως από τη φωτιά και προσθέτεις 30 σταγόνες έλαιο από μοσχολέμονο και το φυλάς. Ωφελεί τα μέγιστα τα σκασμένα χείλη και τα χέρια των ανθρώπων καθώς και τις ζάρες του προσώπου, τα εσωτερικά σπυριά της μύτης, τις αιμορροΐδες για την τραχύτητα των χεριών και των άλλων μελών του σώματος.

Αλοιφή αυξητική των τριχών
Παίρνεις 320,5 γρ. (= 100 δρ) νωπό μυελό από οστά ταύρου, 12,82 (= 4 δρ) μάκες από μοσχοκάρυδα, 12,82 (= 4 δρ) γαρύφαλλα, 25,64 (= 8 δρ) μακροπίπερο, 12,82 (= 4 δρ) τρυφερά φύλλα δάφνης ή λάδι της. Τα κόβεις και τα κοπανίζεις μέχρι να γίνου λεπτά και τα βάζεις στο δοχείο του ζεστού νερού (δηλ. σε ένα πήλινο δοχείο που περιέχει νερό και βρίσκεται στη φωτιά). Το θερμαίνεις έως και 6 ώρες και μετά στραγγίζεις το υλικό και το φυλάς.
Με αυτή την αλοιφή αλείβεις το άτριχο μέρος κάθε βράδυ και βγαίνουν τρίχες. Όσοι έχουν τρίχες με το άλειμμα αυξάνουν σε μήκος.

Αλοιφή σαρκωτική και αυξητική των τριχών
Παίρνεις 102,57 γρ. (= 32 δρ) αμυγδαλόλαδο γλυκό, 41,62 (= 13 δρ) λευκό κερί. Το Διαλύεις σε μικρή θερμοκρασία και αφήνεις να ψυχθεί το μίγμα. Μετά το μαζεύεις λίγο-λίγο από το επάνω μέρος και προσθέτεις 3,205 γρ (= 1 δρ) στύψη καλή. Μετά τα κοπανίζεις όλα μαζί με μερικές σταγόνες από λάδι μοσχολέμονου ή άλλου όμοιου για να αρωματίσεις το υλικό.
Αυτή η αλοιφή λευκαίνει το δέρμα, αυξάνει τις τρίχες και τις στερεώνει. Αλείφονται όσοι έχουν τρίχες μικρές το βράδυ και το πρωί για μερικές ημέρες.

Αλοιφή μαλακτική του δέρματος
Διαλύεις σε μέτρια θερμοκρασία 51,28 γρ. (= 16 δρ) βούτυρο θείου βρώματος, 25,64 γρ. (= 8 δρ) σπέρμα κήτους και 102,56 γρ. (= 32 δρ) αμυγδαλόλαδο. Βγάζεις το δοχείο από τη φωτιά και το ανακατεύεις καλά από καιρού είς καιρόν. Προσθέτεις λίγο νερό της λεβάντας και το φυλάς.
Με αυτή αλείφονται όσοι θέλουν να έχουν δέρμα μαλακό και τρυφερό.

Αλοιφή παρθενική
Παίρνεις 6,41 γρ. (= 2 δρ) κηκίδια, 6,41 γρ. (= 2 δρ) κυπαρισσόμηλα, 6,41 γρ. (= 2 δρ) φλούδα ροδιών, 12,82 γρ. (= 4 δρ) σόμακο (νέο είδος ιατρικού) και 12,82 γρ. (= 4 δρ) στύψη. Κοπανίζεις τα πάντα ξεχωριστά και αφού τα ενώσεις κάνεις μια μάζα με ροδοζάχαρη καλή, όση απαιτείται και τη φυλάς.
Αυτή η αλοιφή χρησιμεύει για να διορθώσει τη παρθενιά των κοριτσιών αφού προστεθεί σ’ εκείνο το μέρος και αλειφθεί.

Ροδόξιδο

Βάζεις σε ένα δοχείο ξίδι δυνατό και κόκκινα τριαντάφυλλα. Κλείνεις το δοχείο καλά και το αφήνεις στον ήλιο για 1 μήνα ή κοντά σε φωτιά, το στραγγίζεις και το φυλάς.
Δύναμ.: ευωδιαστό, κεντηστικό, δριμύ και οξύ.
Χρήση: σε λιποθυμία, κεφαλαλγία και στις αιμορραγίες της μύτης.
Δόση: όσο μπορεί κάποιος να το μυρίζει και να βρέχεται.

Πηγή: Πηγή:Εγκόλπιον των Ιατρών-Διονύσιου Πύρρου του Θετταλλού

Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω κεραλοιφή

7 σχόλια:

  1. καλησπερα.θα ηθελα να ρωτησω κατι. εαν σε πληθυσμουσ μελισσιων βαλω κοτεσ θα επιβιωσουν η θα τισ τσιμπανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΜΑΜΕΛΙΔΑ7/12/14, 2:21 μ.μ.

    ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΕΞΑΠΟΛΥΘΩ ΝΑ ΒΡΩ ΕΝΑ ΤΑΥΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΩ ΤΟ ΜΥΕΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΑΛΟΙΦΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΙΧΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΜΑΜΕΛΙΔΑ7/12/14, 2:22 μ.μ.

    ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΤΣΕΙ ΟΜΩΣ Η ΘΑ ΜΟΥ ΠΑΡΕΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΜΥΕΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπερα.συγχαρητηρια για το site.την πυτια γιαουρτιου απο συκο τη βρισκω σε μαγαζια ή την φτιαχνω μονη μ?ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πυτιά γιαουρτιού δεν υπάρχει στο εμπόριο, συνήθως χρησιμοποιούμε από άλλη γιαούρτι ή με το τρόπο που περιγράφετε στο άρθρο φτιάχνω σπιτικό γιαούρτι - http://www.ftiaxno.gr/2007/07/blog-post_3785.html.
    Από ξερά σύκα δεν έχω δοκιμάσει αλλά αναφέρετε ότι έτσι γίνετε σε χλιαρό γάλα, όπως επίσης και με το γάλα της συκιάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το μονο που δεν βρηκα ειναι το σπερμα κητους..γμτ μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα