Φορολογία από το πρώτο ευρώ τα κέρδη των αγροτών με 13%

τα κέρδη των αγροτών

Θα προσδιοριστούν για πρώτη φορά λογιστικά
Με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ θα φορολογηθούν τα κέρδη των αγροτών για το 2014. Τα κέρδη θα προσδιοριστούν για πρώτη φορά λογιστικά ανεξάρτητα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων ή μη.
Ο τρόπος φορολόγησης των αγροτικών κερδών στη διάρκεια της περυσινής χρήσης περιγράφεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, στην οποία ερμηνεύονται οι ισχύουσες διατάξεις νόμου και αποτυπώνονται οι δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των αγροτών.

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.
Αυτό ισχύει για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά σε αντιδιαστολή με τους φορολογικούς συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ κερδών και 33% για το υπερβάλλον που ισχύει για τους υπόλοιπους, ειδικά για τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση επιβάλλεται συντελεστής 13%.

Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα αθροίζονται τα έσοδα από την παραγωγή γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων.

Ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων των αγροτών γίνεται με βάση τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία ανεξάρτητα από το αν απαλλάσσονται ή όχι από την τήρηση βιβλίων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) και ανεξάρτητα από την ένταξή τους ή όχι στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, οι αγρότες που δεν είναι υπόχρεοι και δεν τηρούν βιβλία θα προσδιορίζουν τα κέρδη τους με βάση τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που προβλέπονται από τον ΚΦΑΣ, και οφείλουν να τηρούν και να διαφυλάσσουν έως το χρόνο παραγραφής.
Σε περίπτωση που αγρότες μη υπόχρεοι σε έκδοση στοιχείων έχουν πραγματοποιήσει και λιανικές πωλήσεις, προσθέτουν στα ακαθάριστα έσοδά τους και τις πωλήσεις αυτές που αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.
Όσον αφορά στις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των αγροτών, στην εγκύκλιο περιγράφονται ενδεικτικά δαπάνες για αγορές σπόρων ή νεογνών, λιπασμάτων και φαρμάκων, δαπάνες, άρδευσης, για ημερομίσθια εργατών, το κόστος καυσίμων και συντήρησης των αγροτικών μηχανημάτων, των τόκων και τα έξοδα των δανείων που σχετίζονται με την αγροτική εκμετάλλευση, καθώς και δαπάνες για αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού, εφόσον αποδεικνύονται με τα κατάλληλα παραστατικά.

Πηγή: http://www.tharrosnews.gr/

Διαβάστε ακόμη:Χορτοδετικό (μπαλιαστικό) χειροκίνητο

4 σχόλια:

  1. Nα κάνω με τη σειρά μου μια ερώτηση: έχω προβει σε πολαπλασιαμό λοτού με σκόνη ριζοβολίας σε υπόστρωμα σκέτης άμμου εδώ και περίπου ένα μήνα. Τα κλαδάκια πέταξαν μπουμπούκια. Είναι ετοιμα για φύτευση τα κλαδάκια? ή να περιμένω ακόμα λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλω παιδιά να σας πω ότι κιτρινόριζα λένε τον κουρκουμά curcuma longa ενώ το goldenseal που λέτε, είναι η ύδραστις (hydrastis canadensis)
    O κουρκουμάς είναι αντιοξειδωτικός και αντιφλεγμονώδης, ενώ η υδράστιδα θεωρείται ως κανονικό φυτικό αντιβιοτικό.
    Νομίζω ότι για κάποιο λόγο είναι ψιλοαπαγορευμένη, δηλαδή είναι δύσκολο να την βρεις την έχω δει σε βάμμα σε μαγαζί που πουλάει αιθέρια στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Νίκης 33 (δεν λέω το όνομα για να μην θεωρηθεί διαφήμιση αλλά αν κάποιος το θελει να ξέρει προς τα που να πάει). Φυσικά και η ύδραστις και ο κουρκουμάς είναι εξαιρετικά για άνθρωπο.
    Οπότε εδώ τι από τα δύο εννοεί η Herbal Encyclopaedia; τον κουρκουμά ή την υδράστιδα; κι όταν λέει εκχύλισμα, τι είδους εννοεί; Το ρωτάω για να ξέρουμε για τι πράγμα να ψάξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελένη καλώς το επισήμανες και για αυτό αφαίρεσα εντελώς τη λέξη χρυσσόριζα και διευκρίνισα ότι η goldenseal είναι η Αγγλική ονομασία της υδραστίς-Hydrastis Canadensis
    (Ranunculaceae-Ρανουγκουλίδες ή Βατραχιίδες)

    Εντελώς διαφορετικό φυτό Κουρκούμη η επιμήκης ή Κ. η ήμερη, που ονομάζεται και χρυσόρριζα-curcuma longa
    (Ζιγγιβερίδες-Zingiberaceae)

    Το εκχύλισμα 1 σταγόνας αναφέρεται λογικά σε υγρό βάμμα (goldenseal extract), προτείνω όμως να συμβουλευτείς και ένα ειδικό κτηνίατρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορείτε να μου πείτε πόσον καιρό συντηρείται ο ξινός τραχανάς σε γυάλινη συσκευασία; Έχω ένα βάζο ξινό τραχανά σπιτικό, που έχει μείνει έξω από το ψυγείο για περισσότερο από τρία χρόνια. Δεν μυρίζει άσχημα όμως. Είναι ασφαλής για μαγείρεμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα